ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΙΝΤΡΑΚΟΜ»
Δεν υπάρχουν αδιάφθοροι και φιλεργατικοί μονοπωλιακοί όμιλοι

Σε μεθόδευση «συναίνεσης» και «υποστήριξης» της εργοδοσίας κατέφυγε χτες η διοίκηση του σωματείου της «Ιντρακόμ». Κουβάλησε 5.000 εργαζόμενους απ' όλα τα εργοστάσια του ομίλου στην Παιανία, για να τους χρησιμοποιήσει ως χειροκροτητές του αφεντικού τους σε μια φιέστα που έστησε υπό τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Εργαζόμενοι και επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας: Στήριξη ή υπονόμευση;». Στη διάρκεια της φιέστας παρήλασαν και μια σειρά κυβερνητικά στελέχη, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κραύγαζαν ούτε λίγο ούτε πολύ πως όποιος δεν είναι με τον Κόκκαλη είναι εχθρός του έθνους και των εργαζομένων!!!

Με παρέμβασή του στη συζήτηση ο Μάκης Παπαδόπουλος (μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ) ξεκαθάρισε:

«Το ΚΚΕ εξετάζει κάθε πολιτική ανάπτυξης των κλάδων στρατηγικής σημασίας, όπως οι τηλεπικοινωνίες, η πληροφορική, η αμυντική βιομηχανία, με γνώμονα τη συνδυασμένη ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών. Εξετάζει δηλαδή αν η συγκεκριμένη πολιτική οδηγεί σε φθηνό προϊόν για λαϊκή κατανάλωση, στη διεύρυνση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, στην ανάπτυξη της εγχώριας τεχνογνωσίας, στην αναβάθμιση της ασφάλειας των εργαζομένων, στη διασφάλιση της μελλοντικής υποδομής για μια λαϊκή οικονομία με κοινωνικοποιημένα τα βασικά μέσα παραγωγής.

Η άρχουσα τάξη ανησυχεί μπροστά στον κίνδυνο συγχρονισμού της καπιταλιστικής κρίσης στα τρία ιμπεριαλιστικά κέντρα (ΗΠΑ, ΕΕ, Ιαπωνία), μπροστά στην απουσία ατμομηχανής για τη διεθνή καπιταλιστική ανάπτυξη. Οξύνεται ο μονοπωλιακός ανταγωνισμός και οι αντιθέσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Σ' αυτή τη συγκυρία στο όνομα της επιβίωσης στο διεθνή ανταγωνισμό, προτείνεται στους εργαζόμενους ο ακόλουθος απατηλός, καθεστωτικός μονόδρομος:

  • να αποδεχτούν μοιρολατρικά το πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης
  • να μετατραπούν σε χειροκροτητές της κυβέρνησής τους
  • να στοιχηθούν πίσω από τους μεγαλομετόχους του μονοπωλιακού ομίλου στον οποίο εργάζονται.

Η αστική μυθοπλασία επιχειρεί να ταυτίσει τα συμφέροντα των μεγαλομετόχων με τα συμφέροντα των εργαζομένων, το μέλλον κάθε εγχώριας βιομηχανικής μονάδας με το μέλλον των σημερινών ιδιοκτητών τους.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα από τη δική τους πείρα στα ακόλουθα ερωτήματα:

  • Οδηγεί τάχα η αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων σε ανάλογη ριζική βελτίωση της θέσης των εργαζομένων σ' αυτούς;

Μόνο το 2000 οι μεγαλομέτοχοι της "Intracom" είχαν σε σχέση με το μέσο εργοδότη της ελληνικής βιομηχανίας τετραπλάσια κέρδη ανά εργαζόμενο και τριπλάσια αποδοτικότητα του κεφαλαίου. Τι έγινε την ίδια περίοδο σχετικά με τις αυξήσεις των μισθών; Πάγωσαν στο όνομα των δύσκολων ημερών που έρχονται.

  • Ποιος πραγματικά στήριξε την ανάπτυξη της τηλεπικοινωνιακής βιομηχανίας στην Ελλάδα; Ηταν κάποιος εθνικός ευεργέτης; Δεν ήταν οι πραγματικές ανάγκες της χώρας για ανάπτυξη της σχετικής υποδομής και ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της τηλεπικοινωνιακής μας αγοράς, ο οποίος είναι υψηλότερος από χώρες όπως η Γερμανία και η Ισπανία; Δεν είχαμε επταπλασιασμό των συνδρομητών για υπηρεσίες ISDN τα τελευταία τρία χρόνια; Δε στηρίχτηκαν σε τελευταία ανάλυση οι παραγωγικές δραστηριότητες από τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, των συνδρομητών του ΟΤΕ, των παχυλών κοινοτικών πακέτων;
  • Θα υπήρχαν οι κατακτήσεις του εργατικού κινήματος του 19ου και του 20ού αιώνα, αν οι εργαζόμενοι χωρίζονταν και συγκρούονταν μεταξύ τους για να επικρατήσουν οι μεγαλομέτοχοι της εταιρίας τους απέναντι στους μετόχους του αντίπαλου ομίλου; Θα γνωρίζαμε 8ωρο, συλλογικές συμβάσεις και κοινωνική ασφάλιση στην Ευρώπη αν αντί για σκληρούς ταξικούς αγώνες επικρατούσε ολοκληρωτικά η λογική του εργοδοτικού συνδικαλισμού και της ταξικής συνεργασίας;

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να εγκλωβιστούν σε ψευτοδιλλήματα επιλογής μεταξύ των δυο μονομάχων του δικομματισμού, μεταξύ των αντιπάλων μπλοκ των μονοπωλιακών ομίλων. Δεν υπάρχουν αδιάφθοροι και φιλεργατικοί μονοπωλιακοί όμιλοι. Είναι χαρακτηριστική η δράση άλλου μονοπωλιακού ομίλου που τάχα κόπτεται κατά της διαπλοκής, σε σχέση με τη διάθεση κεφαλαίων στην ποντοπόρο ναυτιλία, με κινδύνους για το επενδυτικό κοινό.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι το μέλλον των εργαζομένων του κλάδου μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσα από ένα ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα τηλεπικοινωνιών, που θα αποτελεί λαϊκή περιουσία και θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Η λύση αυτή απαιτεί ριζική αλλαγή στο επίπεδο της εξουσίας, απαιτεί να πάρει ο λαός την τύχη του στα χέρια του.

Ο ενιαίος κρατικός φορέας θα διασφαλίζει την ανάπτυξη της εγχώριας τεχνογνωσίας, τη διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, φθηνό προϊόν για τη λαϊκή κατανάλωση, σχέσεις με άλλους αντίστοιχους οργανισμούς στη βάση του αμοιβαίου οφέλους, δυναμική αλληλεπίδραση όλων των κρίκων του συγκεκριμένου τομέα.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Αποφασιστικά στον αγώνα για διεύρυνση των κατακτήσεων

Τους στόχους πάλης και το σχέδιο δράσης για τη διεκδίκηση όλων όσων τους ανήκουν, καθόρισαν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στη χτεσινή γενική τους συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο Θέατρο «Ακάδημος».

Οι στόχοι των εργαζομένων και το πρόγραμμα δράσης που επεξεργάστηκε η διοίκηση του σωματείου και ψηφίστηκε από τη συνέλευση, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη διεκδίκηση για πρώτη φορά υπογραφής Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα συμπληρώνει την κλαδική ΣΣΕ και που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Διεκδικούν 35ωρο - 7ωρο - 5νθήμερο, πλήρη και σταθερή εργασία. Απαιτούν τη διεκδίκηση αύξησης στο επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού και να διαρκεί η επιδότηση όσο θα διαρκεί η ανεργία.

Το επόμενο διάστημα θα δοθεί μάχη για να χτυπηθεί η εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία και αυθαιρεσία. Οι οικονομικοί μετανάστες που ένα μεγάλο κομμάτι τους εργάζεται στον τουρισμό γίνονται θύματα στυγνής εκμετάλλευσης, η συμμετοχή τους στα σωματεία, όπως συζητήθηκε στη συνέλευση, θα συμβάλει στην προώθηση των στόχων, θα βοηθήσει στην αποτελεσματική δράση του κλάδου. Ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων, οι εργαζόμενοι διεκδικούν επίδομα 15% στις αποδοχές τους που θα αρχίζει από το δεύτερο εξάμηνο του 2003 μέχρι το τέλος του 2004.

Για τη διεκδίκηση των παραπάνω στόχων οι ξενοδοχοϋπάλληλοι αποφάσισαν και ξεκινούν: με τη μαζική τους συμμετοχή στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο, αύριο Σάββατο και στη συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 12 το μεσημέρι. Την προκήρυξη 24ωρης απεργίας στις 21 Μάρτη ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, με πλαίσιο τα αιτήματα ενάντια στον πόλεμο και όλα όσα συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο της Τοπικής ΣΣΕ. Επόμενος σταθμός θα είναι η 1η Μάη με προσπάθεια μαζικής συμμετοχής στην απεργία και στη συγκέντρωση. Τέλος, η Γενική Συνέλευση εξουσιοδότησε τη διοίκηση του σωματείου για κάθε μορφή κινητοποίησης.

Για ταξική ΠΕΤ - ΟΤΕ

Τη Δευτέρα 17 Μάρτη ξεκινούν οι εκλογές της Πανελλήνιας Ενωσης Τεχνικών ΟΤΕ (ΠΕΤ - ΟΤΕ) και η αποφασιστική ενίσχυση ή όχι των ταξικών δυνάμεων θα αποτελέσει βαρόμετρο για το ρόλο που θα παίξει η Ενωση, από εδώ και πέρα. Ενίσχυση του Αγωνιστικού Μετώπου (αποτελείται από: την Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση (ΕΣΚ - ΟΤΕ), την Αυτόνομη Συνδικαλιστική Συσπείρωση (ΑΣΣ) και Συνεργαζόμενους), αλλά και, ταυτόχρονη, καταδίκη των εργοδοτικών και κυβερνητικών συνδικαλιστών θα είναι ένα βήμα για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης στο σωματείο. Με άλλα λόγια, άνοιγμα του δρόμου για την οργάνωση και ανάπτυξη του ταξικού αγώνα, που, με στόχο την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όχι μόνο θα αντιστέκεται στην κυβερνητική πολιτική, αλλά θα παλεύει - συντονίζοντας τη δράση με τις υπόλοιπες ταξικές δυνάμεις στο εργατικό κίνημα - για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Μάλιστα, το Αγωνιστικό Μέτωπο εντάσσει τα προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου στην επιχείρηση στα πλαίσια της γενικότερης επίθεσης που δέχεται το σύνολο της εργατικής τάξης από το μεγάλο κεφάλαιο και αναδεικνύει την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και στα νέα αντεργατικά μέτρα που δρομολογούνται από τα επιτελεία της ΕΕ.

Σε ανακοίνωσή του, το Αγωνιστικό Μέτωπο επισημαίνει ότι η σημερινή πλειοψηφία της ΠΕΤ - ΟΤΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΣ ) συμφώνησε με τις βασικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου (ΣΣΕ, Ασφαλιστικό, επενδύσεις στο εξωτερικό κλπ.), ενώ εξάντλησε την «αγωνιστικότητά» της στα δευτερεύοντα και μάλιστα χωρίς αποτέλεσμα στα περισσότερα (βάρδιες, συνθήκες δουλιάς, εκτός έδρας, μονά συνεργεία...).

Μόνον οι δυνάμεις του ταξικού αγωνιστικού πόλου, σημειώνει το Αγωνιστικό Μέτωπο, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έδωσαν μάχες το διάστημα που πέρασε για να αναχαιτίσουν την επίθεση της εργοδοσίας και των βιομηχάνων. «Το Αγωνιστικό Μέτωπο και οι δυνάμεις που το συγκροτούν, ήταν οι μόνες, που, στα πλαίσια της δράσης που ανέπτυξε το ΠΑΜΕ, δραστηριοποιήθηκαν ...για να υπάρξει αγωνιστική αντίδραση στην κυβερνητική πολιτική και στις επιλογές της Διοίκησης». Μια προσπάθεια, η οποία, δυστυχώς, προσέκρουσε στον τοίχο που όλες οι άλλες παρατάξεις ύψωσαν, όπως έγινε για το θέμα της ΣΣΕ, του πριμ, του Ασφαλιστικού, των προβλημάτων του ΟΤΕ, των προβλημάτων των εργαζομένων κ.ά. Γι' αυτό μπροστά στις εκλογές της ΠΕΤ - ΟΤΕ και το Συνέδριο της ΟΜΕ, η ενίσχυση του Αγωνιστικού Μετώπου, η καταψήφιση των άλλων παρατάξεων, θα αποτελέσει ένα πρώτο, σημαντικό βήμα για να αρχίσει να αλλάζει η κατάσταση στα συνδικάτα και γενικά στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Τα αφεντικά προηγούνται...

Χτες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ), είχε καλέσει ως ομιλητή τον υφυπουργό Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλο, στην ημερίδα που πραγματοποίησε για την κατάσταση των Ταμείων επικουρικής ασφάλισης και Υγείας. Την ώρα που ήταν να μιλήσει ανακοινώθηκε ότι αντ' αυτού θα μιλήσει ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Δασκαλάκης γιατί ο υφυπουργός έπρεπε να πάει στο έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο. Οπως αποκαλύφθηκε αργότερα, ο υφυπουργός δεν πήγε στην ημερίδα για το Ασφαλιστικό γιατί την ίδια ώρα μιλούσε σε ημερίδα του Ομίλου «INTRACOM», στην Παιανία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ