ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
Τεράστιες οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης

Κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σπ. Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, που περιόδευσε χτες την περιοχή, επισήμανε ότι μεγάλο έργο υποδομής έπρεπε να είναι και αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων και όχι μόνο αυτά που εντυπωσιάζουν

Οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης που έπαθαν ζημιές από την κατολίσθηση του βουνού των απορριμμάτων
Οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης που έπαθαν ζημιές από την κατολίσθηση του βουνού των απορριμμάτων
Τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες τόσο της κυβέρνησης, όσο και του ΕΣΔΚΝΑ για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χωματερή Ανω Λιοσίων και αποβαίνει σε βάρος των εργαζομένων, των κατοίκων και του περιβάλλοντος, επισήμανε ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε χτες στο πρώτο κύτταρο υγειονομικής ταφής, συνοδευόμενος από τον Χρ. Κολοβό, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και του Γραφείου της ΚΟ Αττικής και τον Σταύρο Βαρουτσή, επικεφαλής του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Παράλληλα, ο Σπ. Χαλβατζής υπογράμμισε πως είναι επιτακτικά αναγκαία τα μεγάλα έργα υποδομών και τέτοια είναι όσα καλύπτουν τις κοινωνικές ανάγκες των εργαζομένων. Με αυτή την έννοια και είναι σημαντικός ο τομέας διαχείρισης των απορριμμάτων και προστασίας του περιβάλλοντος.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ περιόδευσε στο χώρο που σημειώθηκε το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας η κατολίσθηση των σκουπιδιών και έγινε αποδέκτης των ανησυχιών των εργαζομένων, οι οποίοι δήλωναν ότι εφόσον δεν υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά τους, δεν πρόκειται να επιστρέψουν στη δουλιά. Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι σημείωναν παραλείψεις από την πλευρά της διοίκησης του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), που ενδεχόμενα να στοιχίσουν σε ζωές. Οπως τόνιζαν, δεν υλοποιείται υπουργική απόφαση που προβλέπει την αποδέσμευση και συγκέντρωση του βιοαερίου, με αποτέλεσμα να είναι σοβαρός ο κίνδυνος εκρήξεων.

Από την πλευρά του το κλιμάκιο του ΚΚΕ σημείωσε την αμέριστη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους, τονίζοντας πως η κατάσταση στη χωματερή «δεν πάει άλλο», ενώ επισήμανε τον κίνδυνο σε λίγο καιρό να ακολουθηθούν νέες αντιλαϊκές πρακτικές. Στο όνομα δηλαδή της αντιμετώπισης των οξυμένων προβλημάτων να προωθηθούν μέτρα για την ιδιωτικοποίηση και με τρόπους τέτοιους που θα λειτουργήσουν σε βάρος και των εργαζομένων στην καθαριότητα και σε βάρος γενικότερα του λαού του Λεκανοπεδίου που θα πληρώνει ακόμη πιο δυσβάσταχτα τέλη και σε βάρος του περιβάλλοντος.

Σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των εργαζομένων Γ. Χάρδα, ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε πως «η επίσκεψή μας εδώ επιβεβαιώνει την ανησυχία και τους φόβους μας» για τη λειτουργία της χωματερής, που οφείλεται στην απροθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εξεύρεση και χωροθέτηση των απαιτούμενων νέων Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) που έχει ανάγκη η Αττική και στο κλείσιμο και την αποκατάσταση της ήδη κορεσμένης χωματερής των Α. Λιοσίων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ Γ. Λατζουράκης, με τον οποίο και συναντήθηκε στην πορεία το κλιμάκιο του ΚΚΕ, διαβεβαίωσε ότι ο Σύνδεσμος θα πράξει ό,τι μπορεί ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα (σ.σ. ας ελπίσουμε, γιατί μέχρι σήμερα η πρακτική του βρισκόταν σε διαφορετική κατεύθυνση).

Αναφερόμενος στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και γενικότερα των έργων υποδομής, ο Σπ. Χαλβατζής δήλωσε: «Εμείς σαν ΚΚΕ πολλές φορές έχουμε τοποθετηθεί ολοκληρωμένα για το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Για μας μεγάλα έργα υποδομής δεν είναι τα λιμάνια και τα γεφύρια. Μεγάλα έργα υποδομής είναι όλα όσα απαιτούνται να γίνουν για την παιδεία, για την υγεία, την πρόνοια, την αντισεισμική θωράκιση της χώρας, την αντιπλημμυρική προστασία του Λεκανοπεδίου και της Αθήνας, αλλά και τα μεγάλα έργα για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος».

Καταλήγοντας ο Σπ. Χαλβατζής, επισήμανε ότι «υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία μέχρι σήμερα δεν προώθησε τη χωροθέτηση των ΧΥΤΑ και εδώ έχουν τεράστια ευθύνη όσοι στηρίζουν αυτή την πολιτική και η ΝΔ και ο ΣΥΝ που είχαν και έχουν πλειοψηφία στους φορείς αυτοδιοίκησης, αλλά και στον ΕΣΔΚΝΑ. Εφτασε και πέρασε η ώρα. Επρεπε να είχε ήδη κλείσει η χωματερή».

  • Στο μεταξύ ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της επαναλειτουργίας της χωματερής, καθώς και χτες, αλλά και σήμερα συνεχίζονται οι αυτοψίες των εμπειρογνωμόνων που πρέπει να αποφανθούν αν κάποια τμήματα του ΧΥΤΑ πληρούν όλους τους κανόνες ασφαλείας για τους εργαζομένους.
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
«Παγώνει» η κατασκευή του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων

Την πρόταση της διοίκησης του δήμου καταψήφισε ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Σπ. Χαλβατζής

Εμμένει στη θέση της η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων και «παγώνει» την υλοποίηση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στον Ελαιώνα, παρά την επιτακτική ανάγκη κατασκευής του. Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η διοίκηση του δήμου παρουσίασε προς έγκριση αναμορφωμένο τον προϋπολογισμό του δήμου και αυξάνει από τη μία το κονδύλι «Προμήθεια απορριμματοφόρων-σαρώθρων» κατά 5,5 εκατ. ευρώ (από 7,15 σε 12,72 εκατ. ευρώ), μειώνοντας ταυτόχρονα το κονδύλι «Μελέτη-κατασκευή ΣΜΑ» από 4 εκατ. ευρώ σε 800.000 ευρώ.

Με το ποσό αυτό, όμως, είναι αδύνατη η κατασκευή του σταθμού και, όπως είπε ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Σπ. Χαλβατζής, «ουσιαστικά ακυρώνεται η κατασκευή του σταθμού μεταφόρτωσης στον Ελαιώνα, που θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα των σκουπιδιών». Την εισήγηση καταψήφισαν, εκτός από τον Σπ. Χαλβατζή, και ο Φ. Κουβέλης, ενώ η παράταξη του Χρ. Παπουτσή απείχε από την ψηφοφορία. Υπέρ της πρότασης της διοίκησης ψήφισε η παράταξη του Γ. Δημαρά.

Να σημειωθεί ότι στο προηγούμενο θέμα της ημερήσιας διάταξης, εγκρίθηκε ομόφωνα η σύναψη συμφωνίας του Δήμου Αθηναίων με τον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), για τη χρήση του ΣΜΑ Σχιστού από το δήμο. Παρά τις θετικές επιπτώσεις που θα έχει η συμφωνία (ταχύτεροι ρυθμοί μεταφοράς απορριμμάτων, μείωση εργατοωρών κλπ.), από την άλλη, μια τέτοια ενέργεια θα έχει ως αποτέλεσμα, όπως προέκυψε και από την αναμόρφωση του προϋπολογισμού, την - επί της ουσίας - ακύρωση της κατασκευής του ΣΜΑ στον Ελαιώνα. Παρά το γεγονός ότι στη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος ο Σπ. Χαλβατζής έθεσε το παραπάνω ερώτημα, δεν πήρε επί της ουσίας απάντηση.

Η διοίκηση, από την πλευρά της, υποστήριξε πως τόσο η μείωση του κονδυλίου για την κατασκευή του ΣΜΑ στον Ελαιώνα όσο και η χρήση του αντίστοιχου στο Σχιστό, αφορούν προσωρινά μέτρα. Η δήμαρχος, Ντ. Μπακογιάννη, ισχυρίστηκε πως ένα μέρος από τα χρήματα που θα πάρει ο δήμος από την κυβέρνηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 θα αξιοποιηθούν και για την κατασκευή του ΣΜΑ στον Ελαιώνα.

Ωστόσο, όπως είπε και ο Σπ. Χαλβατζής, «και το πρόβλημα των χωματερών θα λυνόταν πριν 10 χρόνια», όμως σήμερα ακόμη συζητάμε τρόπους επίλυσης. «Είναι η ίδια λογική. Και πρέπει να έρθουμε σε ρήξη με αυτές τις λογικές», υπογράμμισε ο δημοτικός σύμβουλος της «Συμπαράταξης».

ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ
Καμιά κουβέντα για τα αυθαίρετα του Κυριακού

Παρουσιάστηκε χτες η μελέτη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών - Πειραιώς για την ανάπλαση του Αλσους

Χωρίς καμία αναφορά στην απομάκρυνση των αυθαίρετων κατασκευών του Πανελληνίου ΓΣ (πρόεδρος του οποίου είναι ο Μ. Κυριακού) που έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος του Αλσους, αλλά με πολλές μακέτες και... μεγαλεπήβολα σχέδια για φύτευση δέντρων, παρουσιάστηκε χτες η μελέτη για την ανάπλαση του Πεδίου του Αρεως που εκπόνησε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθηνών - Πειραιώς.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό που έχει προκαλέσει την ανησυχία των μελών της Επιτροπή Αγώνα για την προστασία του Πεδίου του Αρεως (σ.σ. συνεδρίαζε μέχρι αργά χτες το βράδυ) αλλά επιπλέον το γεγονός ότι στο κείμενο της μελέτης αναφέρεται πως θα χωροθετηθούν αθλητικές εγκαταστάσεις (τένις, μπάσκετ, βόλεϊ) ακριβώς δίπλα στις εγκαταστάσεις του Πανελλήνιου ΓΣ, οριοθετώντας έτσι «ζώνη αθλητισμού». Κάτι που παραπέμπει, αφ' ενός, στη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων του Μ. Κυριακού, αφ' ετέρου, δημιουργεί ερωτηματικά για το ποιος θα διαχειρίζεται τις νέες αθλητικές εγκαταστάσεις που θα κατασκευαστούν εκεί. Και τα ερωτήματα παρέμειναν, αφού οι αρμόδιοι που παρουσίασαν τη μελέτη δε δέχτηκαν κανένα ερώτημα από τους παρισταμένους δημοσιογράφους ή μέλη της Επιτροπής Αγώνα αλλά και τους κατοίκους της περιοχής. Ανησυχία που παρέμεινε και μετά τις δεσμεύσεις της Φ. Γεννηματά, προέδρου της διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοικήσεως Αθηνών - Πειραιώς, πως «δεν κόβεται κανένα δέντρο και το πάρκο θα παραμείνει ανοιχτό και προσβάσιμο στους πολίτες»

Η νέα μελέτη αποτελεί συνέχεια προηγούμενης που είχε ολοκληρωθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ το Μάη του 2002. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ, είχαν μειωθεί από 14 σε 5 οι είσοδοι, είχε περιφραχτεί όλο το άλσος παρά τις έντονες αντιδράσεις της Επιτροπής Αγώνα για την προστασία του Πεδίου του Αρεως, η οποία με ανακοίνωσή της είχε επισημάνει τα εξής: «Θεωρούμε πως η περίφραξη σε όλο το μήκος του και το κλείσιμο των εισόδων, αποτρέπει την προσέλευση των κατοίκων σ' αυτό ενώ καταστρέφει μέρος της χλωρίδας του πάρκου».

Για τη φύλαξη του χώρου, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, «θα επιτευχθεί μέσω εξειδικευμένου προσωπικού ασφαλείας», που δεν αποκλείεται να σημαίνει ιδιωτικές εταιρίες σεκιούριτι.

Ο αντικομμουνισμός, το ψέμα και τα κρατικά κανάλια

Είχα την ατυχία να ακούσω και να δω, Σάββατο απόγευμα, στις 8/3, από τη ΝΕΤ, από δικαιολογημένη περιέργεια, μια ...εκπομπή σκοπιμότητας, που σκαρώθηκε από «ειδικές υπηρεσίες», για ν'«αποδείξουν» πόσο «ευτυχισμένοι» είναι οι άνθρωποι, στις τέως σοσιαλιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που έρχονται τώρα στην στρούγκα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το όλο «έργο» φαίνεται να φορτώνεται, από πλευράς προβολής, η δημοσιογράφος κ. Ε. Κροκίδη. Ο αντίστοιχος καταμερισμός έφερε στο γυαλί πρώτη τη σημερινή Ουγγαρία, μ' ένα ρεπορτάζ του κ. Αργυρού. Ρόλος της κ. Κροκίδη ήταν να βεβαιώνει κάθε τρεις και λίγο, ακόμα πριν αρχίσει το «έργο», πόσο «εξαίρετο», πόσο «καταπληκτικό» είναι το αναμενόμενο ρεπορτάζ που ...«θα μεταδοθεί», που «βλέπουμε», «που είδαμε» και που ...«θα δούμε», καθώς η ΝΕΤ και οι παραγωγοί - παρόμοιων ρεπορτάζ - καραδοκούν. Ενα, λοιπόν, από τα «ευτυχή» γεγονότα που χαρακτηρίζουν τη νέα Ουγγαρία, είναι ότι τώρα, ερήμην του λαού της, οι Αμερικανοί και ΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές κατέχουν και χρησιμοποιούν ελεύθερα, για τις εγκληματικές επιθέσεις και πρωτοβουλίες τους, το μεγαλύτερο πολεμικό αεροδρόμιο της χώρας. Το «σύγχρονο» ρεπορτάζ συνοδεύεται από εικόνες της προ δεκαετίας και πάνω κατακρήμνισης κάθε εμποδίου στα σύνορα προς τη Δύση και την ασυγκράτητη χαρά ενός ...τέως υφυπουργού Εξωτερικών της Ουγγαρίας, που πάντοτε «προέβλεπε» και «περίμενε» το «άνοιγμα στην πολιτισμένη Ευρώπη».

Αυτά και πολλά άλλα, χωρίς κανέναν αντίλογο, καμιά πληροφόρηση, για το πώς συνδυάζεται αυτή η «ελευθερία» με τις αντικομμουνιστικές διώξεις και απαγορεύσεις. Τίποτα δεν είδαμε απ' το επεισόδιο σε βάρος του αντιπροέδρου του Εργατικού Κόμματος Ουγγαρίας, τον οποίο απείλησαν με ποινικές κυρώσεις Ούγγροι αστυνομικοί, αν ...δε βγάλει απ' το πέτο του το ...σηματάκι με το ...κόκκινο αστέρι!!! Το ρεπορτάζ αυτό και άλλα παρόμοια, δεν τα είδε. Ευτυχώς που μας πληροφορεί ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ.

Το ρεπορτάζ, αν και εμφανίστηκε ακόμα και με συγκεκριμένα ποσοστά για τη θέληση του ουγγρικού λαού να μαντρωθεί - δήθεν - στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εξέφραζε μια ανησυχία για το προσεχές δημοψήφισμα, όπου τα προγνωστικά καθορίζουν ακόμα και το ποσοστό των εγγεγραμμένων που θα ψηφίσουν, καθώς και το ποσοστό των οπαδών της ένταξης. Τίποτε για τη χρηματοδοτούμενη απ' τους ιμπεριαλιστές και την αντεπανάσταση παραπληροφόρηση, τ' ανταλλάγματα, τον εκφοβισμό,τις απαγορεύσεις, τις απειλές και τη φίμωση των αντιπάλων σ' ένα τέτοιο ...«δημοψήφισμα».

Παρ' όλ' αυτά, ξέφυγαν απ' το ρεπορτάζ κάποια ψήγματα αλήθειας, έστω και λειψής. Ενας μορφωμένος νέος Ούγγρος δηλώνει «ότι δεν έχει κανένα παράπονο με το προηγούμενο καθεστώς για τα μορφωτικά εφόδια που του έδωσε», ενώ ένας μεσήλικας άνεργος οδεύει σε άσυλο για να αντιμετωπίσει την πείνα, το κρύο, δηλώνοντας την απογοήτευσή του για τη διόγκωση της ανεργίας (ας σημειωθεί, άγνωστη λέξη τότε, στη σοσιαλιστική Ουγγαρία).

Σαν να μην έφθαναν αυτά τα αντικομμουνιστικά «εξαίσια», οι κατασκευαστές παρόμοιων ρεπορτάζ, με τη βοήθεια της κ. Κροκίδη και του κ. Αργυρού, ετοιμάζουν κι άλλες ψευδολογίες μέσω της κρατικής ΝΕΤ, που συντηρούν υποχρεωτικά οι τηλεθεατές, με διάφορους τρόπους. Αξίωση των πολιτών απ' τα κρατικά - ιδιαίτερα - κανάλια είναι η μετάδοση της ΑΛΗΘΕΙΑΣ και όχι τα καλοπληρωμένα ρεπορτάζ ειδικών υπηρεσιών της ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας.


Κ. Μ.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ και τα Παραρτήματα Μεγαλόπολης - Σπάρτης - Καλαμάτας - Τρίπολης οργανώνουν την Κυριακή 16 Μάρτη, και ώρα 11.30 π.μ., στη Θέση Βίγλες Μεγαλόπολης, εκδήλωση τιμής στους 212 πατριώτες, που σκοτώθηκαν από τους Γερμανούς στις 24-2-1944. Πούλμαν θα φύγουν στις 7.30 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες - συμμετοχή στα τηλέφωνα: 210 8234296 και 210 8831368.
  • Τη συμπλήρωση 59 χρόνων από την εκτέλεση των 22 νεκρών ηρώων του μπλόκου της Καλογρέζας από τους Γερμανούς, τιμούν η ΠΕΑΕΑ Ν. Ιωνίας και η συνοικιακή Επιτροπή Καλογρέζας την Κυριακή 16 Μάρτη, στις 10.30 π.μ. στην Πλατεία Ηρώων. Προσυγκέντρωση θα ξεκινήσει στις 9.30 π.μ. από την Πλατεία Αναπήρων στην Καλογρέζα.

Την Κυριακή 16 Μάρτη 2003 πραγματοποιούν εκλογοαπολογιστική συνέλευση:

  • ΠΕΑΕΑ Ν. Κόσμου, στις 11 π.μ., στα γραφεία της ΚΟΒ Νέου Κόσμου του ΚΚΕ (οδός Φραντζή).
  • ΠΕΑΕΑ Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας, στις 11 π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Ν. Φιλαδέλφειας (Ν. Τρυπιά 45).
  • Η ΠΕΑΕΑ Γκύζη - Τουρκοβουνίων, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του Παραρτήματος (Νικηφόρου Λύρα 24, πίσω από τον Αγιο Ελευθέριο Αρεως).
  • ΠΕΑΕΑ Αιγάλεω, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του Παραρτήματος (Ατταλείας 5).
Για τα 60χρονα της ΕΠΟΝ

Εκδήλωση για το γιορτασμό των 60 χρόνων από την ίδρυση της θρυλικής ΕΠΟΝ, της πρωτοπόρας οργάνωσης της ελληνικής νεολαίας, που στο πλάι του ΕΑΜ έδωσε τη μάχη ενάντια στον καταχτητή, διοργανώνουν η Νομαρχιακή Οργάνωση Ηρακλείου και Σπουδάζουσας της ΚΝΕ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί, αύριο Σάββατο 15 Μάρτη, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα του δήμου «Πολύκεντρο».

ΜΕΣΟΓΕΙΑ
Υπογράφηκε το ΠΔ για τις χρήσεις γης

Αναμορφωμένο, εν μέρει, με βάση τις παρατηρήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπογράφηκε τελικά το Προεδρικό Διάταγμα του ΥΠΕΧΩΔΕ για τις χρήσεις γης της περιοχής των Μεσογείων.

Σύμφωνα με το ΠΔ η αρτιότητα για τις εκτός σχεδίου περιοχές παραμένει στα 20 στρέμματα και απαγορεύονται όλες οι παρεκκλίσεις, εκτός από τις διαμορφωμένες περιοχές που καλύπτονται από τα Διατάγματα του 1978 και 1983, όπου η αρτιότητα περιορίζεται στα 4 στρέμματα. Επίσης, διατηρούνται οι ζώνες περιαστικής κατοικίας στην Ανθούσα, στο Γέρακα και την Παλλήνη με αρτιότητα 4 στρεμμάτων, όπου μπορούν να χτιστούν κατοικίες 200 τ.μ., που υπήρχαν στο αρχικό σχέδιο του ΠΔ, παρότι το ΣτΕ είχε κρίνει ως μη νόμιμη μια τέτοια πρόβλεψη.

Στις περιοχές απολύτου προστασίας του λεγόμενου Αττικού Πάρκου, επιτρέπει την ανέγερση κατοικίας με επιτρεπόμενη κάλυψη 100τ.μ. με μέγιστο ύψος 4 μ., αλλά και στις περιοχές γεωργικής γης για εγκαταστάσεις οινοποιείων και κατοικίες με μέγιστη επιφάνεια κάλυψης 200 μ.

Τέλος, θεσπίζονται περιοχές τουριστικών εγκαταστάσεων στη Βραυρώνα και το Πόρτο Ράφτη, όπου επιτρέπεται το χτίσιμο ξενοδοχείων και συνεδριακών κέντρων, αλλά και ζώνες βιομηχανικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ