ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΟΘΕΣΗ «ΣΤΑΔΙΟ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ»
Κομπίνα διαστάσεων

Αυτό καταγγέλλει η Δημοτική Κίνηση «Πειραιάς Αναγέννηση» με χτεσινή ανακοίνωσή της

Νέα κομπίνα τεράστιων διαστάσεων, στα χνάρια της παλιάς, αλλά με πολύ χειρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, χαρακτηρίζει, με ανακοίνωσή της - υπογράφεται από τον επικεφαλής της Κώστα Τζατζάνη - η Δημοτική Κίνηση «Πειραιάς Αναγέννηση», την κατασκευή του γηπέδου Καραϊσκάκη.

«Εγινε Νόμος τελικά -αναφέρει η ανακοίνωση- για να φτιαχτεί το "Καραϊσκάκη" από τον Κόκκαλη. Μόνο που κανένα γήπεδο του Ολυμπιακού δε θα φτιαχτεί "για το Θρύλο". Μια τεράστια κομπίνα αντιπαροχής στήνουν οι μεγαλοκαρχαρίες με την κυβέρνησή τους σε βάρος του Πειραιά και του αθλητισμού. Πρόκειται για την ίδια κομπίνα, με χειρότερες διαστάσεις, των δυο πολυκατοικιών στον ελεύθερο χώρο, που η μια δινόταν αντιπαροχή, που στέρησε το γήπεδο από τον Ολυμπιακό και τον Εθνικό 4 χρόνια τώρα. Που περιόρισε και σήμερα αποστερεί τελείως τις δυνατότητες αθλημάτων στίβου από εκατοντάδες αθλητές μας, που ετοιμάζονται και για την Ολυμπιάδα! Για να καταλάβουμε το μέγεθος της κομπίνας, επισημαίνουμε ότι η αξία της γης που εκχωρείται είναι της τάξης των 75 δισ.!

Η σημερινή κομπίνα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, περιλαμβάνει χρήσεις "καταστημάτων αθλητικών ειδών, εστιατορίων, γραφείων, εντευκτηρίων" έως 7.000 περίπου τ.μ. που τα μισά (η αντιπαροχή), στοιχίζουν κάπου 4 δισ. Και τις 1.130 θέσεις πάρκιν που αποτιμώνται κάπου 3,5 δισ.

Ξεκινάνε λοιπόν με δώρο στο χέρι 7,5 δισ., από την ίδια την ψήφιση της τροπολογίας, που όλοι ξέρουμε ότι είναι πολύ πιο μετρημένη από το όργιο που γίνεται και μπορεί να γίνει στη συνέχεια. Και τι δε θα μπορούσε να γίνει με νέες εκχωρήσεις εμπορικών χρήσεων, αλλά και στις «αθλητικές», ιδιωτικές ή μισοκαμουφλαρισμένες τέτοιες εκμεταλλεύσεις, που φτάνουν μέχρι υπηρεσίες μασάζ, σάουνας κλπ, σε χώρους επιφάνειας κάπου 65.000 τ.μ. σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία σημερινής παραχώρησης.

Επιπλέον "τρώνε" το μοναδικό στίβο μιας ολόκληρης περιοχής του Λεκανοπεδίου, καθοριστικής σημασίας για σειρά αθλημάτων, το βοηθητικό γήπεδο που γυμνάζονται σήμερα σειρά αθλητές, "τρώνε" για πάρκιν και τα δυο υπάρχοντα γήπεδα μπάσκετ.

Η κατάληψη του χώρου, σε σχέση με την προηγούμενη κομπίνα που καταγγείλαμε και φρενάραμε και μεις την υλοποίησή της, είναι διπλάσια. Και δε χρειάζεται καμιά "περιβαλλοντική μελέτη" που μας την παρουσιάζουν σαν πανάκεια, υποστηρίζοντας ότι δε βλάπτει το ευρύτερο περιβάλλον αυτή η τερατώδης, όπως σχεδιάζεται, δραστηριότητα σ' ένα τόσο στριμωγμένο χώρο. Το σύνολο του εγχειρήματος παρουσιάζει τέλος τεράστια νομικά κενά, κατά πόσο είναι νόμιμο και συνταγματικό να καταληφθούν σημερινοί ελεύθεροι χώροι, (συμπεριλαμβανομένων αυτών που περιμαντρώσανε παράνομα εδώ και τέσσερα χρόνια), αποτελεί τεράστια παραβίαση του Συντάγματος αλλά και του Πολιτισμού μας, να εκχωρηθούν σε ιδιώτες τέτοιες τεράστιες δημόσιες εκτάσεις και δυνατότητες επιχειρήσεων σε αυτές, χωρίς διαγωνισμό».

Η πρόταση της «Πειραιάς Αναγέννηση»

Παράλληλα η Δημοτική Κίνηση «Πειραιάς Αναγέννηση» παρουσιάζει την πρότασή της για την κατασκευή του σταδίου «Καραϊσκάκη», η οποία, όπως τονίζει, είναι και η μόνη,χωρίς μια σειρά εμποδίων που θα παρουσιαστούν, που ενδεχόμενα να επιτρέπει να διεξαχθεί ο τελικός του 2004, παρ' όλο που η κομπίνα που άρχισε το 1999 και συνεχίζεται, κάθε άλλο παρά αισιοδοξία γι' αυτό επιτρέπουν σήμερα.

Προτείνει, λοιπόν, να γίνει στατική επιδιόρθωση των κερκίδων, επέκταση και μορφολογικός εκσυγχρονισμός τους, και (ενδεχόμενα ακόμα και με τα ίδια τα σχέδια της μελέτης Αγιοστρατίτη) η μία αναγκαία για τις αθλητικές χρήσεις «πολυκατοικία» και θεωρεία και όχι βέβαια η άλλη της αντιπαροχής προς την πλευρά του σταθμού ΗΣΑΠ, που πρέπει -και για αστικούς λειτουργικούς λόγους- να μείνει ελεύθερη και να αποδοθεί στην προηγούμενη χρήση της. Σε αντιστάθμισμα του καταλαμβανόμενου ελεύθερου χώρου, να απαλλοτριωθεί ο χώρος του εργοστασίου «Γαβριήλ», που είναι άλλωστε απαραίτητος για να μπορεί να λειτουργεί στοιχειωδώς και να «ανασαίνει» το «Καραϊσκάκη». Ετσι θα χωρέσουν άνετα, θα εκσυγχρονιστούν και επεκταθούν μόνο οι αθλητικές εγκαταστάσεις, χωρίς εμπορικές. Ο στίβος να μείνει και να μην υποκύψουμε σε κανένα εκβιασμό, αν υπάρχει, της ΦΙΦΑ, που φαίνεται πως την εμποδίζει στο διαφημιστικό και χουλιγκανικό της προσανατολισμό. Το βοηθητικό γήπεδο και τα γηπεδάκια μπάσκετ να εκσυγχρονισθούν και με την προοπτική μελλοντικής αξιοποίησης του χώρου της ΧΡΩΠΕΙ, να υπάρχει ένα αθλητικό σύνολο που θα εξυπηρετεί και τις σημερινές ανάγκες επαγγελματικού ποδοσφαίρου, με προοπτική όμως χειραφέτησης από τους μεγαλοκαρχαρίες και οργανικής σύνδεσής του με το ερασιτεχνικό, μαζί με την άνθηση - επέκταση και των άλλων αθλημάτων.

Παράλληλα επισημαίνει ότι το κόστος της ανακατασκευής και η μορφοποίηση των γύρω χώρων θα πρέπει να διαχειριστεί από δημόσιο φορέα στον οποίο πρέπει να ανήκει και το μετέπειτα ιδιοκτησιακό καθεστώς και η χρήση του σταδίου.

ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ
ΟΧΙ στο εμπορικό αθλητικό κέντρο της ΑΕΚ

Ενα μεγάλο ΟΧΙ λένε οι κάτοικοι της Νέας Φιλαδέλφειας, στα σχέδια των ιδιοκτητών της ΠΑΕ ΑΕΚ και της κατασκευαστικής εταιρίας ΑΒΑΞ - με τις ευλογίες της κυβέρνησης - να βάλουν στο χέρι το χώρο του σημερινού γηπέδου της ΑΕΚ, χτίζοντας εκεί ένα μεγαθήριο εμπορικό κέντρο - γήπεδο, σε βάρος της πόλης και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της. Την Τρίτη το βράδυ, κάτοικοι της πόλης συγκεντρώθηκαν έξω από το Δημαρχείο, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε αυτά τα σχέδια, μετά από πρόσκληση του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας.

Το οικόπεδο όπου βρίσκεται σήμερα το γήπεδο «Νίκος Γκούμας» παραχωρήθηκε από το Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας, το 1934 για αθλητική και μόνο χρήση και με τη μόνη προϋπόθεση πως θα έχουν πρόσβαση για άθληση οι κάτοικοι της περιοχής. Αν και αυτό χάθηκε με τα χρόνια και λόγω της επαγγελματοποίησης του αθλητισμού, τώρα ήρθε και η πρόταση για το νέο εμπορικοαθλητικό κέντρο, η οποία «πατάει» και στις ανάγκες τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Με το νόμο 3044/2002 (άρθρο 19) που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, το ΥΠΕΧΩΔΕ ανοίγει το δρόμο για την κατασκευή αυτού του κέντρου, καθορίζοντας συντελεστή δόμησης 2 (έναντι 0,9 που ήταν το ανώτερο για όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις), αυξάνοντας το ύψος στα 37,5 μέτρα έναντι 12,5 που ισχύει στην περιοχή, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παραχώρησης μεγάλου μέρους του Αλσους (6 - 9 στρέμματα)!

Σύμφωνα με την πρόταση της ΑΕΚ, η κατασκευαστική εταιρία θα αναλάβει την κατασκευή του εμπορικο-αθλητικού κέντρου, το οποίο, εκτός από γήπεδο ποδοσφαίρου και κλειστό γήπεδο μπάσκετ, θα περιλαμβάνει συνεδριακό κέντρο, καταστήματα, τράπεζες, κινηματογράφους, τράπεζες, εστιατόρια, ταβέρνες, και άλλα. Το αντάλλαγμα για την ΑΒΑΞ θα είναι η εκμετάλλευση για 45 χρόνια αυτού του κέντρου.

Ομως, αυτά τα καταστροφικά για την πόλη σχέδια καθώς φαίνεται οδεύουν προς υλοποίηση, καθώς η προηγούμενη (προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ) δημοτική αρχή δεν αντέδρασε ουσιαστικά, ενώ η σημερινή (προσκείμενη στη ΝΔ) περιορίζει τις αντιδράσεις της κυρίως στη νομική αντίκρουσή τους.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Αφαντος ο Χαρτ

Ηρθε, είδε και απήλθε. Και, μάλιστα, σαν τον ...κλέφτη. Αφήνοντας την πόρτα του σπιτιού του ανοιχτή, ξημερώματα Πέμπτης, χωρίς να ειδοποιήσει κανέναν και άγνωστο για το πού πήγε. Ο λόγος για τον Τζέισον Χαρτ, που από χθες αποτελεί παρελθόν για τον Μακεδονικό φεύγοντας νύχτα από την Κοζάνη. Πριν από δυο ημέρες, ο Χαρτ είχε ένα φραστικό μικροεπεισόδιο με τον Σβι Σερφ στη διάρκεια της προπόνησης. Παρά τη διαβεβαίωση του Ισραηλινού προπονητή ότι τον υπολογίζει σημαντικά ως βασικό μέλος της ομάδας, ο παίκτης προφανώς το πήρε πιο ...βαρέως το ζήτημα. Από την πλευρά της, η διοίκηση της ομάδας ανακοίνωσε πως επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά της. Πάντως, στη φυγή του Αμερικανού ίσως έπαιξε ρόλο και η κατάσταση της έγκυου γυναίκας του που βρίσκεται στις ΗΠΑ και αντιμετώπιζε κάποια προβλήματα. Η ουσία είναι ότι ο Μακεδονικός μένει, πλέον, με έναν ξένο (τον Μπεν Χαντλόγκντεν), αφού δεν έχει δικαίωμα αντικατάστασης του Αμερικανού, παρά μόνο με κοινοτικό παίκτη.

  • Η φραστική επίθεση στον διαιτητή Χριστοδούλου, μετά τον αγώνα του Παναθηναϊκού στο Μαρούσι, στοίχισαν ακριβά, τόσο στον Θανάση Γιαννακόπουλο, όσο και στον Μάνο Παπαδόπουλο. Στον αντιπρόεδρο της ΚΑΕ Παναθηναϊκός και τον μάνατζερ της ομάδας, επιβλήθηκε ποινή απαγόρευσης εισόδου στα γήπεδα για δύο μήνες.
Γ΄ ΕΘΝΙΚΗ

Ακάθεκτος συνεχίζει τη νικηφόρα πορεία του στη Γ΄ Εθνική ο Εργοτέλης, που επικράτησε και του Θρασύβουλου με 2-0 στην Κρήτη. Αυτή ας σημειωθεί ότι ήταν η 14η νίκη της ομάδας του Μύρωνα Σηφάκη σε ισάριθμους αγώνες. Με νίκες συνέχισαν και οι άλλοι δυο της κορυφής, Ποσειδώνας και Λεβαδειακός, στην πορεία για τη Β΄ Εθνική, που νίκησαν το Λεωνίδιο με 3-0 και τη Λάρισα με 2-0 αντίστοιχα. Τα υπόλοιπα αποτελέσματα ήταν: Εθνικός-Αχαρναϊκός 2-1, Βύζας-Αγ. Νικόλαος 2-0, Χανιά-Λύκοι 1-0, Αγ. Δημήτριος-Αγροτικός Αστέρας 2-1, Νίκη Βόλου-Μαρκό 2-0 (άνευ αγώνα) Μαρκό-Τρίκαλα 2-0 (άνευ αγώνα).

ΠΡΟ-ΠΟ
Πονηρό δελτίο

«Πονηρό» μπορεί να χαρακτηριστεί το τακτικό δελτίο της Κυριακής. Υπάρχουν στάνταρ, αλλά και ματς που μυρίζουν έκπληξη. Ας δούμε όμως αναλυτικά τα προγνωστικά του «Ρ»:

1. ΑΕΚ - ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ: Από τα πλέον ισχυρά στάνταρ του δελτίου. Προτείνεται: 1

2. ΑΡΗΣ - ΟΦΗ: Το πάνω ...πόδι έχει αναμφισβήτητα ο γηπεδούχος αφού το Χαριλάου είναι γερή έδρα. Προτείνεται: 1

3. ΗΡΑΚΛΗΣ - ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Εύκολα ή δύσκολα ο Γηραιός θα φτάσει στη νίκη. Προτείνεται: 1

4. ΙΩΝΙΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Αλλες εποχές θα ήταν στάνταρ διπλό. Ομως, ο Ολυμπιακός τον τελευταίο καιρό είναι σε πτώση. Προτείνεται: 2Χ

5. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΑΙΓΑΛΕΩ: Κακός δαίμονας του ΠΑΟ το «Σίτι» όμως αυτή τη φορά οι πράσινοι είναι κοντά στη νίκη. Προτείνεται: 1

6. ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ - ΠΑΟΚ: Αναμφίβολα η αναμέτρηση του Κορυδαλλού κρύβει παγίδες. Προτείνεται: 1Χ2

7. ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Ισοδύναμες οι δυο ομάδες άρα προτείνεται: Χ

8. ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ - ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ: Οι φιλοξενούμενοι είναι ανώτεροι και πιο κοντά στην επικράτηση. Προτείνεται: Χ2

9. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ - ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ: Εξαιρετικά δύσκολο ματς, αφού οι Βολιώτες καίγονται για τους βαθμούς. Προτείνεται: 1Χ

10. ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ - ΠΑΤΡΑΪΚΟΣ: Το ντέρμπι της Αχαΐας είναι ανοιχτό σε κάθε αποτέλεσμα. Προτείνεται: 1Χ2

11. ΚΙΕΒΟ - ΠΑΡΜΑ: Η ισοπαλία είναι το πιθανότερο αποτέλεσμα. Προτείνεται: Χ

12. ΜΠΟΛΟΝΙΑ - ΟΥΝΤΙΝΕΖΕ: Τα ίδια ισχύουν και γι' αυτό το ματς του καμπιονάτο. Προτείνεται: Χ

13. ΠΕΡΟΥΤΖΙΑ - ΡΟΜΑ: Η ομάδα της πρωτεύουσας μπορεί να πάρει ακόμη και το διπλό. Προτείνεται: Χ2

Σ13: ΠΙΑΤΣΕΝΤΖΑ - ΑΤΑΛΑΝΤΑ: Κλασική ιταλική συνταγή. Προτείνεται: Χ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ