ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Μάρτη 2003
Σελ. /40
Οι... μικρές αυξήσεις

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μόνο από 15% έως 18% έχουν αυξηθεί οι τιμές των υγρών καυσίμων από τον περασμένο Νοέμβρη, ανέφερε προχτές ο υπουργός Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλος. Και γιατί «μόνο»; Διότι η τιμή του αργού πετρελαίου, όπως ο ίδιος είπε, έχει αυξηθεί περίπου κατά 40% και συνεπώς προκύπτει ότι θα πρέπει να είμαστε και ευχαριστημένοι που οι αυξήσεις είναι τόσο... μικρές. Και, βέβαια, ο Α. Τσοχατζόπουλος απέδωσε τις «μικρές» αυτές αυξήσεις στην ωριμότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγοράς πετρελαιοειδών!

Για να δούμε, λοιπόν, πώς εκφράζεται αυτή η ωριμότητα. Τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ) αύξησαν πέρσι τα κέρδη τους κατά 157%. Η «Πετρόλα» τα αύξησε ακόμη περισσότερο, φτάνοντας το 365%. Κι όλ' αυτά, τη χρονιά που αύξαναν λίγο τις τιμές των υγρών καυσίμων, παρά τις μεγάλες αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του αργού. Με άλλα λόγια, δηλαδή, οι τιμές των υγρών καυσίμων είναι υπερβολικά υψηλές, εδώ και πολύ καιρό, αλλιώς δε θα σημείωναν τις προηγούμενες προκλητικές αυξήσεις κερδών οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου. Τις όποιες αυξήσεις στη διεθνή τιμή του αργού τις έχουμε όλοι προπληρώσει και, μάλιστα, σε πολλαπλάσια ποσοστά.

Αυτή είναι η κατά τον κ. υπουργό ωριμότητα της ελληνικής αγοράς πετρελαιοειδών...

Το αναμενόμενο...

Δεν είχαμε την παραμικρή αμφιβολία. Μας παραξένεψε, μάλιστα, το γεγονός της κατά μια ολόκληρη μέρα καθυστέρησης. Για τον Ι. Κ. Πρετεντέρη μιλάμε, ο οποίος πήρε την πάσα του Γ. Ραχιώτη, συνηγόρου του Γιωτόπουλου, και έσπευσε χτες, από τις στήλες του «Βήματος», να ξαναφορτώσει στην Αριστερά τη «17Ν», μαζί με την προβοκατόρικη και εγκληματική δράση της.

Είπαμε, το 'να χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυο μαζί το σύστημα...

ΥΓ: Αλήθεια, γιατί το «Βήμα» δε δημοσίευσε χτες τη σχετική, προχτεσινή δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα;

Μαλώνουν γιατί μοιάζουν...

Αλλη μια αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΝΔ διεξήχθη προχτές, για το ποιος είναι καλύτερος διαχειριστής, με αφορμή την επίσκεψη του Κ. Καραμανλή στον ΕΟΤ και την ενημέρωσή του για τα τεκταινόμενα από τον υπουργό Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλο. Στις δηλώσεις του αργότερα, ο υπουργός δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι βρίσκονται μια σειρά διαγωνισμοί σε εξέλιξη «ύψους περίπου 500 δισ. δραχμών ουσιαστικά για ιδιωτικοποίηση, εξεύρεση ιδιωτών επενδυτών» για να καταλήξει: «Νομίζω ότι με αυτό τον τρόπο στηρίζουμε καλύτερα την τουριστική πολιτική». Ωστόσο, ο Κ. Καραμανλής εμφανίστηκε ιδιαίτερα απογοητευμένος. Οχι, φυσικά, επειδή ξεπουλιέται η τουριστική υποδομή του ΕΟΤ. Ούτε επειδή διαφώνησε με την πολιτική της κυβέρνησης. Αλλά -όπως είπε- επειδή δεν υπάρχει ...«ξεκάθαρη στρατηγική» η οποία θα μεταβάλει τον τουρισμό σε «καίριο συντελεστή εθνικού πλούτου».

Βέβαια, το γιατί τους ...χωρίζει η συμφωνία τους, είναι κάτι που μπορεί να αναζητηθεί στην πολιτική παραπλάνησης και δημαγωγίας του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Το βέβαιο είναι, όμως, ότι σε συνθήκες σκληρής επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων της Ελλάδας και της Ευρώπης, το χτύπημα μισθών και παροχών, η αυξανόμενη ανεργία, κλπ., κλπ., μόνο τον τουρισμό δεν ευνοεί. Οπως, επίσης, και ο επικείμενος πόλεμος των ιμπεριαλιστών στο Ιράκ, για τον οποίο είναι γνωστές οι συμπλέουσες θέσεις, τόσο της κυβέρνησης όσο και της ΝΔ.

Τα παράπλευρα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΩΣΤΕ ΝΑ μην ανησυχούμε για τις οικονομικές επιπτώσεις του επικείμενου πολέμου στο Ιράκ, μας καλεί ο πρωθυπουργός! Το ότι ανησυχούμε, πάντως - ούτως ή άλλως και ανεξαρτήτως των διεθνών εξελίξεων - το έχει, άραγε, κατανοήσει;

Ισως, πρέπει να του θυμίσουμε, άλλωστε, ότι η κατάσταση ενός μεγάλου μέρους των μισθωτών δεν έχει και πολλά περιθώρια μεγαλύτερης χειροτέρευσης, διότι βρίσκεται στο όριο, όπως και να 'χει. Βέβαια, από τους «εκσυγχρονιστές», όλα να τα περιμένεις.

ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, φέρεται να έχει πολλές πληροφορίες για λεπτομέρειες του πολέμου στο Ιράκ ο υπουργός Εξωτερικών και, μάλιστα, οι φήμες λένε ότι έκανε κοινωνούς των πληροφοριών αυτών χτες και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου...

Αραγε, πόσο ακόμη σκέπτεται να διαφημίζει τις υπερ-ατλαντικές σχέσεις του όπου σταθεί κι όπου βρεθεί; Τόσο περήφανος αισθάνεται πια γι' αυτήν του την ιδιότητα;

ΠΟΛΥΣ ΛΟΓΟΣ γίνεται, πάντως, για τις τιμές των καυσίμων και πόσο θα επηρεαστούν από τις εξελίξεις κι όμως, ακόμα και γι' αυτές οι αρμόδιοι, μας καθησυχάζουν...

Αραγε, πώς ...μας εγγυάται για το τι θα γίνει το υπουργείο Ανάπτυξης, σε μια αγορά που όχι μόνο δεν ελέγχει, όχι μόνο δεν μπορεί να παρέμβει, όχι μόνο δε διαθέτει ή δε θέλει να διαθέτει δημόσιους φορείς, που να παίζουν κάποιο ρόλο, αλλά της κάνει κι όλα τα χατίρια;

Α, ΝΑΙ, ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΘΗΚΕ χτες και η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, που ομολογουμένως δεν εξέπληξε κανέναν. Οι συμβουλές, γνωστές και συνήθεις: Περισσότερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, ιδιωτικοποιήσεις και παροχές στις επιχειρήσεις!

Φυσικά, όλ' αυτά συνοδεύονται από τα γνωστά ποσοστά ανάπτυξης και τις ανάλογες προβλέψεις για τις ανοδικές τάσεις του πληθωρισμού, τα αναγκαία «αντιπληθωριστικά» αντεργατικά μέτρα, κλπ. Πάντως, είναι καλό, κάποιος μια φορά τον χρόνο, να τεκμηριώνει τη φτώχεια. Δε βρίσκετε;

Γρηγοριάδης Κώστας

Κρατική αυθαιρεσία και λαϊκή ετοιμότητα

Η αστυνομική αυθαιρεσία που εκδηλώθηκε σε βάρος του γραμματέα της ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ, Π. Σαββίδη, ο οποίος υποβλήθηκε σε προκλητικό εξονυχιστικό έλεγχο από αστυνομικούς, με πρόσχημα... υποψίες για σχέσεις του με άτομα που εμπλέκονται σε διακίνηση ναρκωτικών, δε συνιστά σε καμία περίπτωση μεμονωμένο ή τυχαίο γεγονός. Εντάσσεται σε μια γενικότερη και κλιμακούμενη προσπάθεια εκφοβισμού και τρομοκράτησης των κομμουνιστών και κατ' επέκταση του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Πολύ δε περισσότερο που αποτελεί κρίκο σε μια αλυσίδα παρόμοιων περιστατικών. Αλλωστε και ο ίδιος ο Π. Σαββίδης το περασμένο καλοκαίρι είχε συλληφθεί επειδή έγραφε συνθήματα προπαγάνδισης του Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Ενώ το ότι ήταν γνωστός στις αστυνομικές αρχές ως στέλεχος του ΚΚΕ, όπως γνωστή είναι και η δράση του, αποκλείει κάθε περίπτωση να επρόκειτο για εκδήλωση υπερβάλλοντος ζήλου, χωρίς άλλες διαστάσεις ή στοχεύσεις.

Ο εντεινόμενος αυταρχισμός, που εκδηλώνεται ποικιλοτρόπως είτε με την πύκνωση εικόνων αστυνομοκρατίας στους δρόμους των αστικών κέντρων, είτε με την καταστολή λαϊκών αγώνων, είτε με τη διείσδυση ασφαλιτών σε κινητοποιήσεις έως και απλές εκδηλώσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων, είτε με συλλήψεις και δίκες σε βάρος αγωνιστών του κινήματος, είναι αναμφισβήτητο πλέον γεγονός και όλα αυτά συνθέτουν ένα ασφυκτικό πλέγμα μέσα στο οποίο οι κρατούντες θέλουν να εγκλωβίσουν κάθε διάθεση αντίστασης. Ολα τα παραπάνω, άλλωστε, δεν είναι παρά εφαρμογή στην πράξη των «τρομονόμων» που νομοθέτησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και που αποκαλύπτεται ολοένα και περισσότερο πως στόχος τους είναι ο ίδιος ο λαός, τα κινήματά του, οι πρωτοπόρες δυνάμεις του.

Ο αυταρχισμός και η καταστολή, η περιστολή ατομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων είναι τα παρελκόμενα μιας βαθιά αντιλαϊκής πολιτικής, τα όπλα της απέναντι στη διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια, απέναντι στο αναπτυσσόμενο λαϊκό κίνημα και ενόψει ενός άδικου ιμπεριαλιστικού πολέμου αναμένεται μάλλον να ενταθούν.

Τώρα, βέβαια, αν κάποιοι πιστεύουν ότι με τέτοια κόλπα θα ανακόψουν τη δράση των κομμουνιστών, μάλλον χτύπησαν λάθος πόρτα. Το ζήτημα, ωστόσο, δεν αφορά μόνο τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Αφορά τους πάντες και γι' αυτό η απάντηση πρέπει να δοθεί απ' όλους.

Απέναντι σε τέτοια κρούσματα απαιτείται η μέγιστη δυνατή επαγρύπνηση και ετοιμότητα. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες μπορούν να προασπίζονται και να κατοχυρώνονται μέσα στους αγώνες, μέσα στην ανάπτυξη της πάλης του λαϊκού κινήματος. Η ασπίδα προστασίας γύρω τους θα είναι τόσο πιο ισχυρή όσο στο επίκεντρο αυτής της πάλης θα τίθεται στο σύνολό της η ακολουθούμενη πολιτική, ούσα η «μήτρα» που γεννά και διαιωνίζει τα μικρά και τα μεγάλα, που υπονομεύει το δικαίωμα του λαού να ζει με αξιοπρέπεια, να ζει σε ειρήνη, με πλήρη κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων του.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

Να... ενημερώνεται καλύτερα

«Εκπρόσωπος της ΚΝΕ θα χαιρετίσει στο συνέδριο ΣΥΝ» είναι ο τίτλος του χτεσινού δημοσιεύματος της «Καθημερινής» για... το Συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΝ κι όπως φαίνεται κι από το περιεχόμενο του ρεπορτάζ, προκαλεί μεγάλη εντύπωση στην εφημερίδα το ότι η ΚΝΕ παραβρίσκεται και χαιρετίζει στο συνέδριο! Χρειάζεται λοιπόν, να ενημερώσουμε την «Καθημερινή» ότι δεν είναι καθόλου η πρώτη φορά που παραβρίσκεται η ΚΝΕ σε Συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΝ, όπως επίσης και οι εκπρόσωποι της Νεολαίας ΣΥΝ παραβρίσκονται σε Συνέδρια της ΚΝΕ. Για πληρέστερη μάλιστα ενημέρωση του συντάκτη της «Καθημερινής» ας σημειώσουμε και το γεγονός ότι οι πολιτικές νεολαίες έχουν πάρει αρκετές φορές κοινές πρωτοβουλίες και το κλίμα «έχθρας» που επικαλείται το εν λόγω ρεπορτάζ δεν υφίσταται. Αυτό που πραγματικά υπάρχει είναι η πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση όλων των οργανώσεων - κι όχι μόνο της ΚΝΕ και της Νεολαίας ΣΥΝ - μέσα στους φορείς και τα όργανα της νέας γενιάς. Κάτι το οποίο πιστεύουμε να το... επιτρέπει η «Καθημερινή» και οι συντάκτες της!!!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ