ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
Απαγόρευση του HADEP και ακολουθεί το DEHAP...

Στην παρανομία το φιλοκουρδικό κόμμα, ενώ τα αμερικανοτουρκικά παζάρια συνεχίζονται

ΑΓΚΥΡΑ.--

Με την κατηγορία ότι «διατηρεί δεσμούς με τους αυτονομιστές» του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ), το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας έθεσε χτες εκτός νόμου το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HADEP) και εξοστράκισε 46 μέλη του, περιλαμβανομένου του πρώην προέδρου του Μουράτ Μποζλάκ, από την πολιτική για 5 χρόνια, όπως ανακοίνωσε χτες ο Μουσταφά Μπουμίν, ο πρόεδρος του Δικαστηρίου. Ο εισαγγελέας Σαμπίχ Καναντογλού πρότεινε, επιπροσθέτως, να τεθεί εκτός νόμου και ο συνασπισμός DEHAP (στον οποίον συμμετείχαν το HADEP, το αριστερό Κόμμα Εργασίας -EMEP- και το Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Κόμμα του Ακίν Μπιρντάλ), ο οποίος συμμετείχε στις προηγούμενες εκλογές, καταλαμβάνοντας μάλιστα ποσοστό υψηλότερο ακόμη και από, ως το Νοέμβριο, κυβερνητικά κόμματα.

Η απόφαση, που ήρθε μια ημέρα μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) που έκρινε «άδικη» τη δίκη Οτσαλάν, ενδεχομένως καταδεικνύει μια σπασμωδική προσπάθεια του τουρκικού κρατικού μηχανισμού να καταστείλει την πολιτική εκπροσώπηση της Κουρδικής μειονότητας. Είναι γνωστοί και γίνονται όλο και πιο έντονοι, οι φόβοι του στρατιωτικοπολιτικού κατεστημένου για το ενδεχόμενο δημιουργίας κουρδικού κράτους στο Ιράκ και της αλυσιδωτής αντίδρασης που θα μπορούσε να προκαλέσει στη νοτιοανατολική Τουρκία -όπου, για 15 χρόνια, μαινόταν εμφύλιος πόλεμος. Η πρόθεση του τουρκικού στρατού είναι να αποτρέψει τη δημιουργία κουρδικού κράτους πάση θυσία, επεμβαίνοντας ακόμη και χωρίς την έγκριση της Ουάσιγκτον και τα «παζάρια», για τη συμφωνία διέλευσης αμερικανικών στρατευμάτων προς το Ιράκ, έχουν «κολλήσει» ακριβώς λόγω αυτής της διάστασης.

Ο Οσμάν Φατίχ Σανλί, αντιπρόεδρος του HADEP, χαρακτήρισε τη χτεσινή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου «ατυχή». Οπως δήλωσε, «από τη μέρα που ιδρύθηκε, το HADEP εργάστηκε για την κοινωνική ειρήνη, τον εκδημοκρατισμό του κράτους και της κοινωνίας, και αποτέλεσε τη φωνή των καταπιεσμένων και των φτωχών». Για να καταλήξει με το πικρό σχόλιο ότι η Τουρκία έχει καταστεί «νεκροταφείο πολιτικών κομμάτων». (Τουλάχιστον τέσσερα φιλοκουρδικά κόμματα έχουν απαγορευτεί πλέον από το 1993: το Κόμμα Ελευθερίας και Δημοκρατίας -OZDEP- τον Απρίλη του '93, το Κόμμα Λαϊκής Εργασίας -HEP- τον Ιούλη του ίδιου χρόνου και το Κόμμα Δημοκρατίας -DEP- τον Ιούνη του '94). Ο Μεφαΐρ Αλτιντάγκ, στέλεχος του HADEP στο Ντιαρμπακίρ, είπε το προφανές: «Ουδέποτε είχαμε σχέση με τον ένοπλο αγώνα». Στην πραγματικότητα, σε αρκετές περιπτώσεις στελέχη του είχαν γίνει στόχος του ΡΚΚ, αλλά η τουρκική Δικαιοσύνη εφαρμόζοντας την πάγια πολιτική ισοπέδωσης του κράτους του Ατατούρκ, ταυτίζει οποιονδήποτε μιλά για κουρδικά δικαιώματα με το «αποσχιστικό κίνημα».

Παρά την «εναρμόνιση» της νομοθεσίας της Τουρκίας με όσα αξίωνε η ΕΕ περί παροχής πολιτισμικών και γλωσσικών δικαιωμάτων στη μειονότητα, η Αγκυρα μοιάζει να προετοιμάζεται για νέο γύρο εμφυλίου και συμπεριφέρεται ανάλογα. Σε αυτό το πλαίσιο, η επανάληψη της δίκης της βουλευτή του DEP Λεϊλά Ζανά που είναι προγραμματισμένη να γίνει στις 28 Μάρτη αποκτά άλλη διάσταση.

Παρουσιάζει κυβέρνηση
ο Ερντογάν;

Σήμερα, Παρασκευή, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που κατά το χτεσινό φύλλο της Τζουμχουριέτ «ανέμενε να δει τις εξελίξεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας» και παράλληλα συνέχιζε τις διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς για τους όρους της συμφωνίας για χρήση του τουρκικού εδάφους, εν όψει του πολέμου στο Ιράκ, πιθανολογούνταν ότι θα παρουσιάσει το νέο του κυβερνητικό σχήμα. Σύμφωνα με την Ζαμάν, αμέσως μετά, πιθανώς μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο «ισχυρός άνδρας» του Κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης αναμενόταν να φέρει δεύτερο ψήφισμα στη Βουλή ταυτόχρονα με την ψήφο εμπιστοσύνης -στην έγκριση του οποίου, λέει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, συμφωνούν πολλοί βουλευτές που το είχαν απορρίψει, επειδή «είδαν το κάψιμο της τουρκικής σημαίας» από Ιρακινούς Κούρδους...

ΙΣΠΑΝΙΑ
Φοιτητικές αντιπολεμικές εκδηλώσεις

Από τις εκδηλώσεις των σπουδαστών

Associated Press

Από τις εκδηλώσεις των σπουδαστών
ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Ισπανοί φοιτητές σε όλη τη χώρα απείχαν χτες από τα μαθήματά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον επικείμενο πόλεμο στο Ιράκ, ενώ επίσης εκατοντάδες πραγματοποίησαν αντιπολεμικό συλλαλητήριο στους δρόμους της Μαδρίτης. Ανάλογες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Οι διαδηλωτές στη Μαδρίτη φώναξαν συνθήματα υπέρ της ειρήνης και κατά της «κατάλυσης της δημοκρατίας» από τη συντηρητική κυβέρνηση του Χοσέ Μαρία Αθνάρ, αφού το 80% των Ισπανών είναι κατά του πολέμου.

Οι αντιπολεμικές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το Σάββατο με το μεγάλο συλλαλητήριο που έχει αποφασιστεί από περίπου 315 μαζικούς φορείς, που συγκροτούν «την Πολιτιστική Πλατφόρμα κατά του Πολέμου», και στο οποίο θα συμμετάσχουν τα εργατικά συνδικάτα της χώρας καθώς και κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΙΣΡΑΗΛ
«Ληγμένες» μάσκες στους μετανάστες

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Αχρηστες είναι οι αντιασφυξιογόνες μάσκες που οι ισραηλινές αρχές πούλησαν (και δε διέθεσαν δωρεάν όπως έπραξαν με τους πολίτες τους) στους ξένους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στο Ισραήλ, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται ενόψει ενδεχόμενων ιρακινών αντιποίνων σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ. Οπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, οι περίπου 300.000 μετανάστες προμηθεύτηκαν τις μάσκες έναντι 200 σέκελ, δηλαδή 40 δολαρίων. Ομως, όπως αποδείχτηκε, οι μάσκες είναι παρωχημένης τεχνολογίας, αφού κατασκευάστηκαν πριν από το 1985 και η ενέσιμη ατροπίνη που διέθεταν είχε λήξει από το 1995.

Αν και Ισραηλινός αξιωματούχος προσπάθησε να δικαιολογήσει την κατάσταση, λέγοντας ότι «ίσως έγινε κάποιο λάθος επειδή οι Ισραηλινοί έχουν μόνιμα μάσκα, ενώ οι ξένοι την προμηθεύονται για σύντομο χρονικό διάστημα», έγινε γνωστό ότι οι μετανάστες θα λάβουν το ήμισυ του ποσού που κατέβαλαν όταν επιστρέψουν τις μάσκες. Δε διευκρινίστηκε πότε και πώς θα τους δοθούν νέες. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι οι ισραηλινές αρχές, μετά και από σχετική απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, δε μοίρασαν αντιασφυξιογόνες μάσκες στους Παλαιστινίους της Δ. Οχθης και της Λωρίδα της Γάζας, υποστηρίζοντας ότι η ευθύνη βαραίνει την Παλαιστινιακή Αρχή.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Αντιπολεμική επιστολή βουλευτίνων στον πρωθυπουργό

ΤΟΚΙΟ.-

Επιστολή διαμαρτυρίας για την υποστήριξη που προσφέρει η ιαπωνική κυβέρνηση στα σχέδια των ΗΠΑ για την εξαπόλυση πολέμου κατά του Ιράκ, απέστειλαν χτες στον Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιουνισίρο Κοϊζούμι 42 βουλευτίνες.

Σε μία ασυνήθιστη κίνηση για τα πολιτικά ιαπωνικά «δεδομένα», οι 42 βουλευτίνες ζήτησαν απ' τον πρωθυπουργό να αντιταχθεί στον πόλεμο κατά του Ιράκ, υπογραμμίζοντας, αφ' ενός, πως η «στρατιωτική βία δεν οδηγεί πουθενά» και, αφ' ετέρου, πως «οι εκκλήσεις στη στρατιωτική βία δεν μπορούν να καταλήξουν παρά σε συνεχή δεινά και σε ανακύκλωση της βίας». Και οι Γιαπωνέζες βουλευτίνες ολοκληρώνουν την επιστολή τους με την ακόλουθη φράση:«Εάν πράγματι είμαστε χώρα - σύμμαχος των ΗΠΑ, τότε η Ιαπωνία έχει να παίξει ρόλο για να σταματήσει η απερίσκεπτη βία της Αμερικής»...

Εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης δε σχολίασε την επιστολή των 42 γυναικών - μελών του Κοινοβουλίου. Αντίθετα, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους πως χτες το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε, αναζητώντας λύσεις για τις ενδεχόμενες (αν όχι βέβαιες) δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις ενός πολέμου στο Ιράκ. Ο γενικός γραμματέας της ιαπωνικής κυβέρνησης, Γιασούο Φουκούντα, δε γνωστοποίησε στον Τύπο, εάν και ποια μέτρα αποφασίστηκαν, είπε, εντούτοις, πως «ο χειρότερος φόβος είναι η κερδοσκοπία και μία χαοτική κατάσταση στο Χρηματιστήριο του Τόκιο και άλλες μεγάλες χρηματαγορές»...

Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση Κοϊζούμι συνέχισε και χτες να επιχειρεί να πείσει όσα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παραμένουν απρόθυμα ή συμμάχους των ΗΠΑ παραμένουν «αναποφάσιστες» μπροστά στον πόλεμο που ετοιμάζεται να εξαπολύσει η κυβέρνηση του Τζ. Ου. Μπους κατά του Ιράκ....



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ