ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Μάρτη 2003
Σελ. /40
«Τελειώνει» η ηγεμονία των δολοφόνων

Κάθε πύραυλος που πέφτει στη Βαγδάτη στέλνει χιλιάδες στους δρόμους της αντίστασης και της ελπίδας. Είτε «χειρουργικοί» είτε «σαρωτικοί» βομβαρδισμοί του ιρακινού λαού σκάβουν το λάκκο των αιματοβαμμένων «απελευθερωτών»

Του Γιάννη Ιωάννου από το «Εθνος»
Του Γιάννη Ιωάννου από το «Εθνος»
Κανέναν πόλεμο δε θα κερδίσουν οι χασάπηδες της Ουάσιγκτον όσο οι δρόμοι της Αθήνας και των άλλων μεγαλουπόλεων του κόσμου πλημμυρίζουν με τα φλογισμένα μάτια των νέων. Καμία «αυτοκρατορία» δεν πρόκειται να στήσουν όταν στην πραγματικότητα βρίσκονται εγκλωβισμένοι στον ασφυκτικό πολιορκητικό κλοιό της οργής των λαών. Οσο μυριόστομο ακούγεται το «ωωω... εμείς θα σταματήσουμε τον πόλεμο αυτό», οι δολοφόνοι θα είναι αυτοί που αισθάνονται την επιχείρηση «σοκ και δέος» να γυρίζει κατά πάνω τους. Οσο πληθαίνει και δυναμώνει η προστατευτική πανανθρώπινη αλυσίδα γύρω από τον ιρακινό λαό, τόσο περισσότερο θα σφίγγει η θανατερή θηλιά γύρω από τον ιμπεριαλισμό.

Κάθε πύραυλος που πέφτει στη Βαγδάτη στέλνει χιλιάδες στους δρόμους της αντίστασης και της ελπίδας. Είτε «χειρουργικοί» είτε «σαρωτικοί» βομβαρδισμοί του ιρακινού λαού, σκάβουν το δικό τους λάκκο. Αν ο «προληπτικός» πόλεμος κατά του Ιράκ είναι το απόγειο της αμερικανικής ηγεμονίας, ταυτόχρονα είναι και η αρχή του τέλους της. Ενα τέλος που θα έρχεται ολοένα πιο κοντά όσο περισσότερο βάφουν τα χέρια τους στο αίμα των λαών. Στις συνειδήσεις ολοένα και περισσότερων ανθρώπων οι «απελευθερωτές» των λαών (κατά Μπους), αποκαλύπτονται ως στυγνοί δικτάτορες και ανθρωπόμορφα κτήνη. Οι μάσκες πέφτουν και το δίλημμα φαίνεται πιο καθαρά: `Η οι λαοί θα νικήσουν τον ιμπεριαλισμό ή ο ιμπεριαλισμός θα καταστρέψει την ανθρωπότητα.

Αποστροφή και αηδία διακατέχουν τους αγωνιζόμενους λαούς για τις θλιβερές κυβερνήσεις που αίφνης αυτο-ξεπέφτουν σε «μικρούς» απέναντι στο μεγάλο αφεντικό, προφανώς για να αφήσουν να αποκαλυφθεί το πραγματικό τους ανάστημα. Κυβερνήσεις, όπως η «δική μας», που όσο πιο πολύ ορκίζονται στην ειρήνη, τόσο πιο πολλά προσφέρουν στη μηχανή του πολέμου. Ασφαλώς και δεν κοροϊδεύουν κανέναν. Εισπράττουν ήδη τη λαϊκή περιφρόνηση ως «κότες» του Μπους...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΦΟΒΟΙ ΚΑΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

ΠΟΙΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ... «Ο πόλεμος αρχίζει, ο φόβος όμως βρίσκεται ήδη εδώ! Φόβος για το αύριο, για τα αθώα θύματα που θα πληρώσουν την τρέλα των ισχυρών. Φόβος για ευρύτερες αναταράξεις στις διεθνείς σχέσεις αλλά και για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία... Φόβος όμως και για το σήμερα, για τον κίνδυνο ανεξέλεγκτων τρομοκρατικών επιθέσεων... Φόβος που έχει αναστατώσει την καθημερινότητα των πολιτών ιδίως στις εμπόλεμες χώρες της «συμμαχίας των πρόθυμων»... όπου ακόμα και στο Μετρό μπαίνουν κάποιοι με... αντιασφυξιογόνους μάσκες!» (Από το άρθρο των ΝΕΩΝ).

ΦΡΟΥΔΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ (1): «Και αν τώρα οι HΠA ολίσθησαν σε ένα ατόπημα(!) που θα αφήσει βαθιά ίχνη, πρέπει να συνειδητοποιήσουν έστω σε αυτήν τη φάση ότι η πολιτική διαχείριση του πλανήτη έχει νόημα και αξία να διέρχεται από τους διεθνείς θεσμούς, που αναπτύχθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες. Μόνος ο νόμος του ισχυρού νομιμοποιεί τον ασθενή να αντιδράσει με όποιον τρόπο μπορεί, οι ενστάσεις για εγκλήματα και τρομοκρατία έχουν νόημα, μόνον όταν, αυτοσυγκρατούμενος, αποφεύγει τα εγκλήματα και ο ισχυρός» (Από το άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ).

ΦΡΟΥΔΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ (2): «Οι Αμερικανοί γνωρίζουν καλά ότι μια διεθνής κοινή γνώμη που δεν έχει πειστεί για την αναγκαιότητα αυτού του πολέμου θα είναι πολύ σκληρή εναντίον τους σε περίπτωση που οι στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν ως αποτέλεσμα θύματα αμάχους και καταστροφή της βασικής υποδομής της χώρας. Η αμερικανική πολεμική μηχανή καλείται να αποδείξει ότι είναι τόσο προηγμένη ώστε να διαθέτει μυαλά και αισθήματα. Οι "έξυπνες βόμβες" θα πρέπει να αποδειχθούν αρκετά.. έξυπνες, ώστε να πλήξουν μόνο τον Σαντάμ και ό,τι κρατά το καθεστώς του ζωντανό» (Γ. Κουβαράς - ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ).

Ο «ΕΧΘΡΟΣ»: «Στην πραγματικότητα βιώνουμε την αρχή μιας παγκόσμιας κατάστασης, που προσδιορίστηκε ψευτοθεωρητικά από τον Μπους αμέσως μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη: O νέος παγκόσμιος εχθρός είναι η τρομοκρατία (ό,τι θεωρεί κάθε φορά ως τρομοκρατία ο εκάστοτε Αμερικανός πρόεδρος) και ο αυτοδίκαιος πολεμιστής της τρομοκρατίας (όπου αυτός την ανακαλύπτει) είναι οι HΠA. Οσοι δε δεν είναι με τις HΠA, είναι με τους τρομοκράτες» (Ν. Τσαγκρής - ΕΘΝΟΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΟΛΕΜΟΣ: ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ! ΑΠΕΡΓΙΑ! ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ - ΕΞΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ.

ΤΑ ΝΕΑ: Ο Μπους ξεκίνησε τον πόλεμο - ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΥΠΕΡΟΠΛΩΝ ΟΙ ΙΡΑΚΙΝΟΙ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΙΔΟΥ ΔΡΑΚΩΝ ΠΥΡΡΟΣ (Αποκάλυψις Ιωάννου).

ΕΘΝΟΣ: ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΡΧΙΣΕ ΣΤΟ ΙΡΑΚ - Με πυραύλους ξεκίνησε η επιχείρηση «σοκ και δέος» κατά του Σαντάμ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΜΒΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΩΡΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΧΑΙΡΕ ΚΑΙΣΑΡ - Οι μελλοθάνατοι της Βαγδάτης σε χαιρετούν.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΞΗΜΕΡΩΣΕ ΘΑΝΑΤΟΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Ο ΣΑΝΤΑΜ ΘΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΛΑΟ ΤΟΥ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΡΧΙΣΕ Η ΣΦΑΓΗ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.

ΧΩΡΑ: ΩΡΕΣ ΑΓΩΝΙΑΣ.

ΑΥΓΗ: ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΞΕΦΤΙΛΑΣ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ.

ΕΣΤΙΑ: ΟΨΙΜΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΣΤΕΣ - Το ΠΑΣΟΚ ξέχασε το παρελθόν του.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Η ΠΡΩΤΗ ΒΟΜΒΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΜΗΝΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΥΣΚΕΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Η χούντα της Ουάσιγκτον... «Τη χώρα διοικούν οι πετρελαιάδες. (Είναι) η χούντα της Ουάσιγκτον, του κ. Μπους και του κ. Τσέινυ. Στην Αμερική έχουμε ένα κόμμα, το κόμμα της Αμερικής των πολυεθνικών. Το κόμμα αυτό έχει δύο δεξιές πτέρυγες, μία αποκαλούμενη Δημοκρατική και μία αποκαλούμενη Ρεπουμπλικανική... Τα μέσα ενημέρωσης εύκολα χειραγωγούνται, αφού βρίσκονται στα χέρια πολύ λίγων ανθρώπων με συμφέροντα σε πολέμους και πετρέλαιο... Η αμερικανική κοινή γνώμη βρίσκεται σε άγνοια... Στις ΗΠΑ ζούμε σε μια φούσκα άγνοιας για το τι πραγματικά συμβαίνει... Μην πιστεύετε πως είμαστε μια ελεύθερη χώρα όπου μπορούμε να λέμε ό,τι θέλουμε. Μπορούμε να το λέμε, αλλά δεν πρόκειται να τυπωθεί ούτε να μεταδοθεί από την τηλεόραση» (Γκορ Βιντάλ - Αμερικανός συγγραφέας - Συνέντευξη στο αυστραλιανό δίκτυο SBS - ΝΕΑ).

...και ο "μόνιμος" πόλεμος. «Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν αποκτήσαμε την αυτοκρατορία, κάτι που έγινε με λαμπρό, με τον πιο μακιαβελικό τρόπο (...) από τον Φρανκλίνο Ρούζβελτ... Οταν κερδίσαμε τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο βρισκόμασταν παντού στη Γη, τα στρατεύματά μας και η οικονομία μας ήταν κορυφαία. Η Ευρώπη ήταν κατεστραμμένη. Αλλά το μεγάλο πρόβλημα άρχισε το 1950, όταν ο Χάρρυ Τρούμαν αποφάσισε να στρατιωτικοποιήσει την οικονομία, να διατηρεί μόνιμες στρατιωτικές δυνάμεις σε κάθε γωνιά της Γης, αρνούμενος παράλληλα χρήματα για σχολεία, για την υποδομή του έθνους. Ετσι βρισκόμαστε σταθερά σε πόλεμο από το 1950...» (ο ίδιος).

Μέχρι το λαιμό: «Με τη στάση της μέσα στο NATO και με τις διμερείς δεσμεύσεις της απέναντι στις HΠA, στη βάση συγκεκριμένων συμφωνιών, η Ελλάδα μετέχει στον πόλεμο... Το μόνο που καταφέρνει ο πρωθυπουργός με την «εντός και εκτός» στάση του σε αυτήν τη δραματική υπόθεση είναι να χάνει αξιοπιστία απέναντι σε μια κοινή γνώμη, που γνωρίζει πολύ καλά ποια είναι η πραγματικότητα σε ό,τι αφορά την ελληνική συμμετοχή στον πόλεμο» (Κ. Ι. Αγγελόπουλος - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ