ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Μάρτη 2003
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
«Να σταματήσει ο πόλεμος ΤΩΡΑ»

Αυτό φωνάζουν αθλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό

Αντίθετα με το συνειδητό στρουθοκαμηλισμό των υπευθύνων ηγητόρων του αθλητισμού, για τους οποίους «πέρα βρέχει» (βόμβες και θάνατο), σημαντικά στελέχη του χώρου από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο ενώνουν τη φωνή τους με τα υπόλοιπα τμήματα των φιλειρηνιστών στον πλανήτη με μοναδικό σύνθημα «ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΡΑ»! Απερίφραστα καταδικάζουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο Ιράκ και αυτούς που θεμελιώνουν τις αυτοκρατορίες και τα συμφέροντά τους με αίμα και όλεθρο.

Χαρακτηριστικές είναι οι απόψεις Ελλήνων πρωταθλητών όπως παρουσιάστηκαν σε δύο αθλητικές εφημερίδες το GOAL και την ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ.

Δημήτρης Παπανικολάου
(καλαθοσφαιριστής)

«Ο πόλεμος είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί, ειδικότερα στις μέρες μας, αφού οι ανθρώπινες απώλειες εξαιτίας των νέων ισχυρών όπλων θα είναι τεράστιες. Το παρελθόν μας έχει διδάξει ότι στο τέλος αυτός που την πληρώνει είναι ο αθώος πληθυσμός. Οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες σε ολόκληρο τον κόσμο και αυτό είναι κάτι που θα καταγραφεί στις οικονομίες των χωρών. Δυστυχώς η Αμερική αποδεικνύει ότι δε νοιάζεται για τίποτα και για κανέναν, αφού μπαίνει σ' έναν πόλεμο για να εξυπηρετηθούν δικά της συμφέροντα».

Λουκάς Καραδήμος
(ποδοσφαιριστής)

«Είναι εγκληματίας ο Μπους. Ολα γίνονται για το ποιος θα εκμεταλλευτεί τα πετρέλαια του Ιράκ και για τις βιομηχανίες όπλων της Αμερικής, που θέλουν να πουλήσουν τα καινούρια οπλικά συστήματα, για να βγάλουν νέα κέρδη. Πρόκειται περί αισχρής βαρβαρότητας. Τη μανία των Αμερικανών για περισσότερο πλούτο θα πληρώσει το Ιράκ και όλη η ανθρωπότητα. Είναι πολεμοχαρής ο Μπους. Αν απειλούνταν να βομβαρδιστεί το σπίτι του, να δούμε πώς θα αισθανόταν και πώς θα συμπεριφερόταν. Είναι αδιανόητο να πεθάνουν παιδάκια και αθώοι πολίτες στο Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή, χωρίς να φταίνε σε τίποτα».

Θωμάς Τρούπκος
(ποδοσφαιριστής)

«Τα πάντα γίνονται για τα συμφέροντα και οι Αμερικανοί όπου έχουν συμφέροντα κάνουν πόλεμο. Τα πραγματικά αίτια έχουν να κάνουν με το πετρέλαιο. Θέλουν να ελέγξουν την περιοχή, για να μπορούν να εκμεταλλεύονται και τα κοιτάσματα».

Μοχάμεντ Αφάς
(ποδοσφαιριστής)

«Είναι σαν να ζούμε στη ζούγκλα. Ο,τι κάνουν τώρα οι ΗΠΑ γίνεται για το πετρέλαιο. Δηλαδή δεν μπορεί να διώξει ο Μπους το Σαντάμ με άλλο τρόπο; Απλά θέλει να εισβάλλει στο Ιράκ. Οταν ο Σαντάμ έκανε πόλεμο με το Ιράν, οι ΗΠΑ τον βοηθούσαν, όπως έκαναν και με τον Μπιν Λάντεν. Τώρα θα χρειαστεί να πεθάνει πολύς κόσμος. Με τα όπλα που υπάρχουν και ειδικά αυτά με το ουράνιο, θα κινδυνέψουν και οι ζωές ανθρώπων σε γειτονικές χώρες. Θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα ακόμη και στην Ελλάδα».

Πρόδρομος Νικολαΐδης
(καλαθοσφαιριστής)

«Ηδη νιώθουμε τις επιπτώσεις από τις τελευταίες εξελίξεις. Είναι ασύλληπτο πώς μπορεί να επηρεάσει ένας τέτοιος πόλεμος όλο τον πλανήτη. Τα προϊόντα ακριβαίνουν, όπως και γενικότερα το κόστος ζωής. Δε γνωρίζω πραγματικά πού θα οδηγήσει αυτή η κατάσταση. Λυπάμαι για τους αθώους ανθρώπους που θα χαθούν και πάλι άδικα. Βλέπω με ικανοποίηση ότι τα τελευταία χρόνια όλο και πιο πολύς κόσμος ξυπνάει εκεί. Ελπίζω μελλοντικά να δώσουν τις απαντήσεις που πρέπει σε κυβερνήσεις που αυταρχικά αποφασίζουν έναν πόλεμο γράφοντας "στα παλιά τους τα παπούτσια" όλο τον κόσμο».

Νίκος Μπουντούρης
(καλαθοσφαιριστής)

«Καταδικάζω και εγώ ως ελεύθερος άνθρωπος το φαινόμενο να αποφασίζουν κάποιοι για την τύχη όλου του κόσμου. Οι Αμερικάνοι θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν την έννοια δημοκρατία και επιτέλους να μάθουν να σκέφτονται ως άνθρωποι και όχι ως εταιρίες».

Ιωάννης Μελισσανίδης
(ολυμπιονίκης - γυμναστική)

«Αίσχος, ντροπή και αηδία. Αυτές είναι οι λέξεις που περιγράφουν το πώς νιώθω. Αυτός ο πόλεμος είναι παράνομος, είναι εισβολή. Ο Μπους έχει καταφέρει το ακατόρθωτο. Ασυνείδητα οδήγησε τον κόσμο να συμπαθήσει έναν δικτάτορα, το Σαντάμ Χουσεΐν, που έχει εγκληματήσει με τη βοήθεια των ΗΠΑ. Πάλι θα την πληρώσουν αθώοι, ανάμεσά τους και παιδιά. Το ζήτημα είναι πως κατοικούμε σε μια νευραλγική περιοχή, τα Βαλκάνια, με το Ιράκ να μην απέχει πολύ από εμάς. Ποιος μας λέει ότι σε λίγα χρόνια το Αιγαίο, με τα εξαιρετικά αποθέματα πετρελαίου, δε θα είναι στόχος των ΗΠΑ; Εδωσα το "παρών" σε όλες τις διαδηλώσεις και αυτό που με χαροποιεί είναι ότι για το θέμα ευαισθητοποιήθηκε ιδιαίτερα η νεολαία σ' όλο τον κόσμο, αποδεικνύοντας ότι έχει ιδανικά, παρότι έχει κατηγορηθεί για το αντίθετο».

Ακης Οικονόμου
(κολύμβηση)

«Οχι μόνο καταδικάζω, αλλά μου προκαλεί αηδία η συμπεριφορά του δήθεν πλανητάρχη. Ο Μπους δείχνει σε τι υπόληψη έχει τους υπόλοιπους λαούς. Με αηδιάζει περισσότερο ότι όλα αυτά συμβαίνουν για οικονομικούς λόγους. Στην περιοχή που προσπαθεί να επέμβει έχουν συμφέροντα πολλές χώρες, όπως η Τουρκία, και η θεωρία του ντόμινο μπορεί εύκολα να ισχύσει. Σίγουρα θα έχουμε επιπτώσεις, χωρίς να το περιμένουμε, από τη στιγμή που έστω και έμμεσα η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτή την υπόθεση. Το χειρότερο είναι πως πλέον η κάθε χώρα, για οποιοδήποτε λόγο και με οποιαδήποτε πρόφαση θα μπορεί να προχωρήσει σε ανάλογες κινήσεις. Ολος ο κόσμος αντιδρά, ακόμη και η Αθήνα που συνήθως κοιμάται, τις τελευταίες μέρες είναι στους δρόμους. Ακόμη και το μποϊκοτάζ στα προϊόντα ΗΠΑ, Βρετανίας, ισπανίας είναι μια καλή λύση, όχι για να έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας, αλλά απλά για να μην αισθανόμαστε άβουλα πλάσματα».

Γιώργος Ψύχος
(υδατοσφαίριση)

«Για μένα όλη αυτή η υπόθεση είναι θέατρο του παραλόγου. Το παράδοξο είναι πως οι Αμερικανοί υποτιμούν τη νοημοσύνη ολόκληρου του κόσμου. Δεν πείθουν κανένα τα επιχειρήματά τους, παρ' όλα αυτά όμως γράφουν στα "παλιά τους τα παπούτσια" τους πάντες. Ελπίζω να μη συμβούν χειρότερα. Φοβάμαι ότι μπορεί να ξεσπάσει μεγαλύτερη κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο, είτε αυτό είναι οικονομική, ή πάλι ένας ψυχρός πόλεμος και ότι αυτά μπορεί ν' αποφέρουν».

Κώστας Κουκοδήμος
(στίβος)

«Ο πόλεμος αυτός είναι ένα έγκλημα. Ευχόμουν να μην αρχίσει ποτέ, τώρα θέλω απλά να τελειώσει. Οι ΗΠΑ δημιουργούν την εντύπωση ότι μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα σε οποιαδήποτε χώρα, χρησιμοποιώντας απλά μια αφορμή, άνευ λόγου και αιτίας. Μπορεί η επόμενη να είναι μια χώρα πιο κοντά μας, ή ακόμα και εμείς. Παρακάμπτουν τους νόμους και τα συμβούλια για να πετύχουν αυτό που θέλουν. Ανησυχώ περισσότερο και ως πατέρας, καθώς θέλω τα παιδιά μου να μεγαλώσουν σ' έναν ήρεμο και ειρηνικό κόσμο, σ' έναν πλανήτη χωρίς προβλήματα».

Ακης Χατζηαντωνίου
(βόλεϊ)

«Οι αρχιτρομοκράτες προσπαθούν να μας παραμυθιάσουν ότι πάνε να τελειώσουν τους τρομοκράτες. Ενας πόλεμος είναι πάντα καταστροφικός όχι μόνο για τις εμπόλεμες πλευρές αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Ιδίως όταν γίνεται για το χρήμα, όπως συμβαίνει στο συγκεκριμένο πόλεμο. Απορώ πώς μπορούν κάποιοι να εξαργυρώνουν ζωές με δολάρια και πετρέλαιο. Δυστυχώς στο βωμό του πλούτου και του χρήματος κάποιοι δε δυσκολεύονται να θυσιάσουν ανθρώπινες ζωές μικρών παιδιών και άμαχου πληθυσμού, αφού αυτοί είναι που την πληρώνουν πάντα. Προσωπικά νιώθω ενεργός πολίτης αυτού του κόσμου και προσπαθώ να συμμετέχω σε κάθε αντιπολεμική προσπάθεια που γίνεται».

Κρις Χάμπερτ
(υδατοσφαιριστής στον Ολυμπιακό)

Παρά την αγωνιώδη προσπάθεια των πολεμοκάπηλων και των φερεφώνων τους το πραγματικό τους πρόσωπο δεν κρύβεται. Ετσι δυσκολεύονται να πείσουν ακόμα και τους συμπατριώτες τους... «Διαφωνώ 100% με αυτόν τον πόλεμο, γιατί πραγματικά δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει. Κανείς δεν μπήκε στον κόπο να μας εξηγήσει το γιατί, με πρώτο από όλους τον Αμερικανό πρόεδρο. Ξενύχτησα για ν' ακούσω το διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό, αλλά το μόνο που είπε ήταν ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν έχει 48 ώρες προθεσμία για να εγκαταλείψει τη χώρα του. Ολοι ξέρουμε ότι ο μόνος λόγος, για τον οποίο γίνονται όλα αυτά, είναι ο έλεγχος των πετρελαίων της περιοχής. Ουδέποτε δημιούργησε πρόβλημα στις ΗΠΑ το Ιράκ. Αυτός ο πόλεμος θα δημιουργήσει ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο. Αν στο μέλλον υπάρξουν παρόμοιες διενέξεις π.χ. μεταξύ Ρωσίας και Τσετσενίας ή Κίνας και Ταϊβάν, Ρώσοι και Κινέζοι μπορούν να ενεργήσουν με παρόμοιο τρόπο χωρίς κανένας - πόσο μάλλον οι πρώτοι διδάξαντες Αμερικανοί - να μπορεί να τους αποτρέψει».

Η αντίθεση και γνωστών σ' όλη την Υφήλιο «αστέρων» του ποδοσφαίρου γνωστοποιείται, μέσω των διεθνών πρακτορείων, άσχετα αν οι αρμόδιοι βουλώνουν τ' αυτιά τους...

Ρομπέρ Πιρές
(ποδοσφαιριστής Αρσεναλ)

«Είμαι έτοιμος να σταματήσω να παίζω, ως διαμαρτυρία για τον παράνομο πόλεμο κατά του Ιράκ. Πολλοί είναι αυτοί που σκέφτονται το ίδιο πράγμα και πιστεύω πως είναι ένας καλός τρόπος για να δείξουμε την αντίθεσή μας στον πόλεμο και γενικότερα στην πολιτική των ΗΠΑ».

Εβαλντ Λίνεν
(προπονητής Γκλάντμπαχ)

«Ολοι οι Γερμανοί θα πρέπει να σταματήσουν να δουλεύουν. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ αποτελούν επιστροφή στο Μεσαίωνα. Αυτές τις δύσκολες ώρες που ζει η ανθρωπότητα, μου είναι δύσκολο να σκεφτώ το ποδόσφαιρο».

Ζινεντίν Ζιντάν
(ποδοσφαιριστής Ρεάλ Μαδρίτης)

«Είναι ένας άδικος πόλεμος. Οταν προπονούμαι σκέφτομαι μόνο το ποδόσφαιρο. Οταν όμως είμαι στο σπίτι μου, πονάω όπως όλος ο κόσμος. Ο χώρος του ποδοσφαίρου δεν πρέπει να διαφοροποιείται από την πολιτική. Είναι μία κατάσταση που δεν αρέσει σε κανέναν».

Ιβάν Ζαμοράνο
(Χιλιανός διεθνής ποδοσφαιριστής)

«Πρέπει να φωνάξουμε ότι αυτοί που αγαπούν την ειρήνη είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που επιδοκιμάζουν τον πόλεμο. Σήμερα είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ η ένωση της ανθρωπότητας, προκειμένου να επιτευχθεί η ειρήνη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ