ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Της ασυδοσίας το... ανάγνωσμα

Υπουργείο Γεωργίας και ΟΠΕΚΕΠΕ έσπασαν όλα τα προηγούμενα «ρεκόρ» παρανομίας και αυθαιρεσίας, σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών, κόβοντας πλέον και από τα κομμένα!

ICON

Προ νέων δυσάρεστων εκπλήξεων βρέθηκαν χτες οι βαμβακοπαραγωγοί που πήγαν να παραδώσουν τα βαμβάκια που τους όρισε την περασμένη βδομάδα ως επιλέξιμα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Την περασμένη βδομάδα υποχρεώθηκαν να υπογράψουν συμβάσεις αγοραπωλησίας, με βάση τις οποίες θα παρέδιδαν - όσοι είχαν αυτό το δικαίωμα - τις ποσότητες που τους ορίστηκαν. Χτες όσοι πήγαν να παραδώσουν στα εκκοκκιστήρια, πληροφορήθηκαν ότι ήρθαν νέες εντολές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και πως θα παραδοθεί λιγότερο βαμβάκι από αυτό που ορίζεται στις συμβάσεις και στις μέχρι προχτές, καταστάσεις.

Τι έγινε εδώ; Χτες ο ΟΠΕΚΕΠΕ έστειλε νέα αναθεωρημένα στοιχεία με το πόσο επιλέξιμο βαμβάκι και από ποιους επιτρέπεται, να παραδοθεί στα εκκοκκιστήρια. Και στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι βαμβακοπαραγωγοί διαπίστωσαν ότι τους επιτρέπεται να παραδώσουν λιγότερο βαμβάκι από αυτό που έλεγαν οι συμβάσεις τους, ενώ υπήρξαν και αρκετές περιπτώσεις όπου τους έγινε γνωστό ότι δε δικαιούνται να παραδώσουν ούτε κιλό επιλέξιμο βαμβάκι. Μάλιστα υπήρξαν και περιπτώσεις που με βάση τα στοιχεία της περασμένης βδομάδας δικαιούνταν να παραδώσουν βαμβάκι και χτες πληροφορήθηκαν ότι όχι μόνο δεν μπορούν να παραδώσουν επιδοτούμενο βαμβάκι, αλλά πρέπει να γυρίσουν πίσω και μέρος της προκαταβολής της επιδότησης που πήραν για ποσότητες που παρέδωσαν μέχρι 31/12/02!

Η νέα απόφαση περαιτέρω σφαγής των ποσοτήτων επιδοτούμενου βαμβακιού που επρόκειτο να παραδοθούν μέχρι και τέλος του μήνα, δημιούργησε μπλακ άουτ χτες στα εκκοκκιστήρια. Παραγωγοί με φορτωμένες τις καρότσες τους, ζητούσαν εξηγήσεις γιατί δεν επιτρέπεται να παραδώσουν όλο το βαμβάκι που τους «μοιράστηκε» την περασμένη βδομάδα. Οι απαντήσεις χτες, ήταν ότι άλλαξαν οι καταστάσεις και αναμένονταν νέες. Το αποτέλεσμα ήταν κάποια εκκοκκιστήρια να ξεκινήσουν να παραλαμβάνουν από το μεσημέρι και μετά, κάποια άλλα μετά τις 3 μ.μ. και κάποια δεν παρέλαβαν καθόλου βαμβάκι. Στις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των βαμβακοπαραγωγών που δεν τους επιτρεπόταν να παραδώσουν όσο βαμβάκι δικαιούνταν με βάση τα προηγούμενα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα συνήθη επιχειρήματα ήταν του τύπου: Τι να κάνουμε άλλαξαν οι καταστάσεις ή υπάρχουν αεροφωτογραφίες που δείχνουν ότι καλλιέργησες παραπάνω στρέμματα... Και όσοι φώναζαν πως έχουν υπογεγραμμένες συμβάσεις και πως ό,τι παρήγαγαν είναι εντός ΟΣΔΕ και ζητούσαν να τους δοθούν τα στοιχεία από πού προκύπτει ότι παρανόμησαν, έμειναν με την απορία τους...

Μουλωχτοί βαμβακοσφάχτες

Αυτό που συνέβη χτες και θα το νιώσουν στο πετσί τους όσοι βαμβακοπαραγωγοί έχουν να παραδώσουν επιλέξιμο βαμβάκι μέχρι 31/3, έχει την εξήγησή του: Δε βγήκαν στην οδό Αχαρνών τα «μαγειρέματα» της περασμένης βδομάδας και ξανααποφάσισαν να «βαμβακόψουν» τη σούπα. Οι «σεφ» της ασυδοσίας του υπουργείου Γεωργίας και του ΟΠΕΚΕΠΕ, κολλημένοι στην προκρούστεια λογική τους να εμφανίσουν όσο επιδοτούμενο βαμβάκι γουστάρουν, αποφάσισαν να ξαναβγάλουν τα μαχαίρια...

Την περασμένη βδομάδα η «συνταγή» ήταν να παραδώσουν 36.163 βαμβακοπαραγωγοί 72.300 τόνους βαμβάκι. Αλλά αυτό με την προϋπόθεση ότι θα κόβονταν 30.000 τόνοι από το επιλέξιμο βαμβάκι που παραδόθηκε μέχρι 31/12/2002. Αλλά οι «σεφ» της αυθαιρεσίας και της παρανομίας δε μπόρεσαν να βρουν νομότυπη φόρμουλα για να πράξουν κάτι τέτοιο. Ετσι το αρχικό σενάριο να παραδοθούν 72.300 τόνοι και η τελική επιδοτούμενη παραγωγή να μην ξεπεράσει το 1.125.000 τόνους, αναθεωρήθηκε.

Τα νέα στοιχεία που στάλθηκαν χτες στα εκκοκκιστήρια, δείχνουν ότι 36.213 παραγωγοί θα παραδώσουν 56.500 τόνους και ο στόχος είναι να μην ξεπεραστούν οι 1.133.000 τόνοι συνολικού επιλέξιμου σύσπορου βαμβακιού. Για να προκύψουν οι 56.500 τόνοι, κόπηκαν 16.000 τόνοι από τις αποθηκευμένες ποσότητες που προορίζονταν να παραδοθούν ως επιδοτούμενες τις τελευταίες πέντε εργάσιμες του Μάρτη και 7.400 τόνοι από τις επιδοτούμενες ποσότητες που παραδόθηκαν μέχρι 31/12/02 (1.084.000 τόνοι συνολικά) και οι οποίες είχαν χαρακτηριστεί ως: «υπό εκκρεμότητα».

Το νέο αυτό αυθαίρετο μαγείρεμα προκάλεσε ό,τι προκάλεσε χτες στα εκκοκκιστήρια και θα έχει ως αποτέλεσμα οι βαμβακοπαραγωγοί να ξανατρέχουν να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες. Το βασικό όμως είναι ότι για δεύτερη χρονιά μένουν εκτός επιδότησης μεγάλες ποσότητες βαμβακιού - για τη σοδειά του 2002 υπολογίζεται ότι θα είναι γύρω στους 100.000 τόνους - και θα γνωρίσουν ξανά οικονομική ζημιά εξαιτίας της ολέθριας πολιτικής της κυβέρνησης. Μιας πολιτικής πως ως μόνη επιδίωξη έχει να κουκουλώσει τις βαριές επιπτώσεις του καταστροφικού κανονισμού για το βαμβάκι που ψηφίστηκε στην ΕΕ τον Απρίλη του 2001. Και να τ' αποτελέσματα!..


ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Κομφούζιο στα εκκοκκιστήρια!

Την τελευταία ώρα επιχειρείται και νέο «ψαλίδισμα» στο δικαίωμα παράδοσης των βαμβακοπαραγωγών

Πρώτη μέρα η χτεσινή της πενθήμερης διορίας για την παράδοση ποσοτήτων βαμβακιού από αυτές που παραμένουν απούλητες από το τέλος του περασμένου χρόνου και στα εκκοκκιστήρια της Θεσσαλίας επικράτησε κομφούζιο! Φτάνοντας στα εκκοκκιστήρια οι παραγωγοί διαπίστωσαν ότι βρίσκονταν μπροστά σε μια νέα επιχείρηση «ψαλιδίσματος» του δικαιώματός τους σε κιλά παράδοσης, καθώς, στις πλείστες των περιπτώσεων, οι σχετικές συμβάσεις που είχαν υπογράψει με τα εκκοκκιστήρια δεν ανταποκρίνονται στο περιεχόμενο των καρτελών του ΟΠΕΚΕΠΕ, με αποτέλεσμα να τους ζητείται να παραδώσουν ποσότητες μικρότερες κι από αυτές ακόμα που είχαν εγκριθεί.

Να σημειωθεί ότι στη Θεσσαλία τα απούλητα βαμβάκια φτάνουν τους 87.000 τόνους. Μέσω των συμβάσεων που υπογράφτηκαν την περασμένη βδομάδα υποτίθεται ότι θα έμπαιναν από χτες και τις επόμενες τέσσερις εργάσιμες μέρες οι μισές περίπου ποσότητες (44.000 τόνοι). Από χτες, όμως, με το άνοιγμα των εκκοκκιστηρίων φάνηκε ότι οι επιδοτούμενες ποσότητες θα είναι ακόμα μικρότερες. Με δεδομένο ότι άλλες τόσες, περίπου, ποσότητες βαμβακιού έμειναν χωρίς επιδότηση και πέρσι, υπολογίζεται ότι οι Θεσσαλοί βαμβακοπαραγωγοί, στα δυο χρόνια εφαρμογής του νέου κανονισμού της ΕΕ για το βαμβάκι, έχασαν περί τα 20 δισ. δρχ.!

«Κοφτερό μαχαίρι»

Είναι χαρακτηριστικό ότι παραγωγός της Λάρισας, που είχε δηλώσει πως έχει 4,5 τόνους βαμβακιού απούλητους, υπέγραψε σύμβαση με εκκοκκιστήριο, με βάση την οποία είχε δικαίωμα να παραδώσει 4 τόνους, και χτες έμαθε ότι, τελικά, δικαιούται να παραδώσει μόνον 800 κιλά! Τα υπόλοιπα 3.200 κιλά θεωρούνται «μη επιλέξιμα» και θα πληρωθούν μόνο στην εμπορική τιμή, η οποία είναι υποτετραπλάσια της κανονικής. Του ειπώθηκε, δε, ότι έχει το δικαίωμα να κάνει ένσταση και να περιμένει την εξέτασή της. Να σημειωθεί ότι ο εν λόγω παραγωγός καλλιέργησε 72 στρέμματα με βαμβάκι, τα οποία είχε δηλώσει κανονικά στο ΟΣΔΕ και δεν του έχει καταλογιστεί καμιά άλλη «παρανομία».

Η κατάσταση ...χάους που επικράτησε, χτες, στα εκκοκκιστήρια της Θεσσαλίας είχε αποτέλεσμα να μην ξεκινήσει κανονικά η παράδοση. Απογοητευμένοι κι οργισμένοι οι παραγωγοί - και για την αφόρητη ταλαιπωρία τους και για τον εμπαιγμό τους από τους αρμοδίους - μιλούσαν με σκληρά λόγια κατά του υπουργείου Γεωργίας και της κυβέρνησης, αλλά και κατά του ΟΠΕΚΕΠΕ. Στο στόχαστρο πολλών βαμβακοπαραγωγών μπήκε και η γενικότερη αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία και ευθύνεται για τα προβλήματα των Ελλήνων μικρομεσαίων αγροτών.

Επιχείρηση εκτόνωσης

Εκμεταλλευόμενοι τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των βαμβακοπαραγωγών οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι συνδικαλιστές της Λάρισας και της Μαγνησίας, που πρόσκεινται στη ΝΔ, διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο Κιλελέρ, όπου θα γίνει ο «επίσημος γιορτασμός» για την 92η επέτειο της εξέγερσης των Θεσσαλών κολίγων, με τη συμμετοχή κυβερνητικών κι άλλων παραγόντων. Διπλός είναι ο στόχος αυτής της συγκέντρωσης: Οι εν λόγω συνδικαλιστές της ΝΔ επιχειρούν, από τη μια, να εκτονώσουν τις αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, περιορίζοντάς τις σε μερικές «τουφεκιές στον αέρα» κατά της πολιτικής του υπουργείου Γεωργίας στο θέμα του βαμβακιού και, από την άλλη, να οξύνουν τις αδιέξοδες διαμάχες ανάμεσα στους πόλους του δικομματισμού, προς άγραν πολιτικών κι εκλογικών οφελών υπέρ της ΝΔ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ