ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάρτη 2003
Σελ. /40
Η αθλιότητα της ΕΕ

Παρόλο που οι Αμερικανοί τούς έκαναν «στην άκρη», οι «φιλειρηνιστές» Ευρωπαίοι εταίροι τρέχουν και τώρα ακόμα ξοπίσω τους εκλιπαρώντας για ένα «ξεροκόμματο» στο μεταπολεμικό Ιράκ, με αντάλλαγμα την εκ των υστέρων νομιμοποίηση του πολέμου!

Του Κ. Μητρόπουλου από τα «Νέα»
Του Κ. Μητρόπουλου από τα «Νέα»
Την ώρα που οι λαοί του κόσμου προσπαθούν να συνέλθουν από τη νέα αιμοσταγή επιδρομή της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας και ενώνουν τις δυνάμεις τους για να σταματήσουν τη σφαγή του ιρακινού λαού, την ίδια ώρα οι ηγεμόνες της «νέας τάξης» έχουν επιδοθεί σ' έναν αποτρόπαιο σκυλοκαυγά για τη μοιρασιά των λαφύρων. Αδιαφορώντας για τα προσχήματα, αφήνουν ξεκάθαρα να φανεί ποιοι είναι οι πραγματικοί στόχοι του πολέμου κατά του Ιράκ. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι κάτι παραπάνω από σαφής: «Εμείς κάνουμε τον πόλεμο, εμείς θα τα πάρουμε όλα». Συμβόλαια «ανοικοδόμησης», πετρέλαια, ολόκληρο το έδαφος του Ιράκ... Αυτό που ξεχωρίζει είναι η υποκρισία και η αθλιότητα της στάσης της ΕΕ, η οποία είναι πρόθυμη να προσφέρει τη «νομιμοποίηση» του πολέμου, αρκεί να μην πεταχτεί έξω από τη μοιρασιά της λείας του πολέμου...

Επί μήνες, κυρίως ο γαλλογερμανικός άξονας, παζάρευε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αποσπάσει δέσμευση ότι ο πόλεμος δε θα είναι «μονομερής», ακριβώς για να είναι μέσα στο παιχνίδι της πλανητικής ηγεμονίας. Παρόλο που οι Αμερικανοί τούς έκαναν «στην άκρη», οι «φιλειρηνιστές» Ευρωπαίοι εταίροι τρέχουν και τώρα ακόμα ξοπίσω τους εκλιπαρώντας για ένα ξεροκόμματο στο μεταπολεμικό Ιράκ, με αντάλλαγμα την εκ των υστέρων νομιμοποίηση του πολέμου! Αυτό είναι το νόημα της γελοίας πρότασης που διατυπώνεται για «ανασυγκρότηση» του Ιράκ υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ.

Από την άλλη, βάζει μπροστά τη δημιουργία του δικού της ευρω-ΝΑΤΟ για να υποστηρίξει τα «διεθνή συμφέροντά» της. Οσο για την τύχη του ΟΗΕ, αυτή είναι προδιαγεγραμμένη. Ξερά και κυνικά η κυβέρνηση των ΗΠΑ ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για άταφο πτώμα και το μέλλον βρίσκεται στην εκάστοτε «συμμαχία των προθύμων»... Ο πόλεμος του ιμπεριαλισμού κατά των λαών σε πλήρη εξέλιξη.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΗΓΕΜΟΝΕΣ - ΑΞΟΝΕΣ - ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ

ΟΛΑ ΣΤΟ ΝΙΚΗΤΗ: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν προτίθενται να παραχωρήσουν τον έλεγχο του Ιράκ στον ΟΗΕ, αν και όταν ανατρέψουν τον Ιρακινό Πρόεδρο Σαντάμ Χουσεΐν, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ. "Δεν μπήκαμε σε όλο αυτόν τον κόπο με τους εταίρους μας στη συμμαχία για να μην είμαστε κατόπιν σε θέση να έχουμε ένα σημαντικό ηγεμονικό έλεγχο σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί (το Ιράκ) στο μέλλον", είπε ο Πάουελ σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων» (ΑΠΕ).

«ΣΥΜΜΑΧΙΑ» ΑΝΤΙ ΟΗΕ: «Η συμμαχική δύναμη που έχει μπει στο σκληρό και επικίνδυνο αγώνα για τον αφοπλισμό του Ιράκ είναι ισχυρή, ευρεία και πολυσύνθετη. Σχεδόν 50 χώρες μετέχουν της προσπάθειας για να εκλείψουν τα φονικά, καταστρεπτικά και παράνομα όπλα του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν... Οι από μακρού υφιστάμενες συμμαχίες και οι σεβαστοί Οργανισμοί υφίστανται δοκιμασία. Η διεθνής κοινότητα μπορεί να αρθεί στο ύψος των προκλήσεων, όπως συνέβη και στο παρελθόν. Η σημερινή συμμαχία δείχνει το δρόμο» (Κοντολίζα Ράις - σύμβουλος επί θεμάτων ασφαλείας του Προέδρου Μπους - «ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΙΤ ΤΖΟΥΡΝΑΛ» - «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»).

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ...: «Ο πόλεμος στο Ιράκ και οι διαιρέσεις που έχει προκαλέσει μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων θα πρέπει να οδηγήσουν τους Ευρωπαίους να εγκαταλείψουν την υπό τις ΗΠΑ συμμαχία του ΝΑΤΟ, αν θέλουν να έχουν ουσιαστικό λόγο στις παγκόσμιες υποθέσεις, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι. Ο ίδιος επαίνεσε τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο για «τη σε κατάλληλο χρόνο έναρξη διαλόγου» γύρω από την ευρωπαϊκή άμυνα έξω από το ΝΑΤΟ» («ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΞΑΝΑ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ: «H χώρα μας θα βρεθεί σύντομα ενώπιον σοβαρού διλήμματος, ως προς το αν πρέπει ή όχι να συμμετάσχει στον πυρήνα αυτόν (σ.σ. γαλλογερμανικός άξονας στην "άμυνα"). Αφ' ενός η μοίρα της είναι άρρηκτα δεμένη με εκείνη της Ευρώπης, αφ' ετέρου η άμυνά της απειλείται από την Τουρκία, η οποία επηρεάζεται πρωτίστως από τις HΠA. Σύντομα, επομένως, θα βρεθούμε ενώπιον κρίσιμων επιλογών και αποφάσεων δύσκολων, οι οποίες πρέπει να ληφθούν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη περίσκεψη, νηφαλιότητα και ορθή στάθμιση του εθνικού συμφέροντος» (από το άρθρο της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Σφαγή αμάχων στην αγορά της Βαγδάτης - ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΛΑΩΝ!

ΤΑ ΝΕΑ: Ο Γ.Ε. Διακογιάννης έζησε τη φρίκη του βομβαρδισμού - ΕΙΔΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΒΑΓΔΑΤΗΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μακελειό αμάχων με πυραύλους σε αγορά της Βαγδάτης - ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Βαγδάτη: ΚΟΛΑΣΗ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Το καμάρι του Μπους - ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΟΛΕΘΡΟΣ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΕΣ ΜΑΧΕΣ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΩΝ ΑΜΑΧΩΝ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «ΒΕΛΟΥΔΙΝΟ» ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΤΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Η ΠΙΟ ΜΑΥΡΗ ΜΕΡΑ.

ΕΘΝΟΣ: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΤΕΜΑΧΙΖΟΥΝ ΤΟ ΙΡΑΚ.

ΕΣΤΙΑ: Ν. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ - Στόχος των ΗΠΑ η Σαουδική Αραβία.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΒΟΜΒΕΣ «ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΟΥΝ» ΑΝΘΡΩΠΟΒΟΜΒΕΣ!

ΑΥΓΗ: ΑΝΑΚΩΧΗ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΟΙ ΑΜΑΧΟΙ.

ΧΩΡΑ: ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΜΑΣ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΟΙ ΟΡΟΙ ΔΟΜΗΣΗΣ ΣΕ 21 ΔΗΜΟΥΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 2.341 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Το έγκλημα στην αγορά... «Η μεγάλη, όμως, έκπληξη ήταν όταν οι φίλοι μου οι Ισπανοί δημοσιογράφοι ανακάλυψαν στο δρόμο, πλάι σ' ένα καμένο αυτοκίνητο, τον κομμένο καρπό ενός χεριού. Ο Αντόνιο Μπαρνέο, της "Ελ Περιόντικο ντε Κακαλούνια", μου έδειξε... Δεν είχαν προσέξει στην περισυλλογή των ανθρώπινων μελών και το είχαν ξεχάσει! Δεν άντεξα... Ετρεξα και μπήκα στο αυτοκίνητο. Δεν ήξερα πώς να αντιδράσω. Εμεινα εκεί βουβός για δέκα λεπτά χωρίς να ξέρω αν οι αισθήσεις μου ανταποκρίνονται. Λίγο αργότερα είδα δύο Ελληνες συναδέλφους της τηλεόρασης να κάνουν το σταντ απ τους μπροστά σε δύο καμένα μαγαζιά με γύρω τους Ιρακινούς να φωνάζουν υπέρ του Σαντάμ. Εστριψα προς αυτούς το βλέμμα για να ξεχάσω την προηγούμενη εικόνα. Ο Αντόνιο, που μου έδειξε το κομμένο χέρι, είχε εξαφανιστεί. Προφανώς είχε πάθει κι αυτός σοκ». (Γιάννης Διακογιάννης -Βαγδάτη - «ΝΕΑ»)

Τα όρια της φρίκης... «Οταν επέστρεψα στο ξενοδοχείο "Παλαιστίνη" για να γράψω είχα πλέον αποκάμει. Δεν ήθελα να μετρήσω όλους τους νεκρούς και τους τραυματίες. Μου έφτανε ό,τι είδα και κυρίως ό,τι άκουγα: έναν αδυσώπητο βομβαρδισμό να συνεχίζεται και να στοχεύει ακόμη και το πλαϊνό οικόπεδο του καλύτερου ξενοδοχείου της Βαγδάτης "Ρασίντ", όπου ζούσαμε προ καιρού οι περισσότεροι δημοσιογράφοι!» (Ο ίδιος).

Μεσοποταμία... «Ενα διευθυντικό στέλεχος επιχείρησης στο Ιράκ θέλησε να μου εξηγήσει πόσο ισχνή είναι η νίκη που ισχυρίζονται ότι κατήγαγαν οι Αμερικανοί. "Σε όλη την πορεία της Ιστορίας, το Ιράκ ονομαζόταν Μεσοποταμία", μου είπε. "Δηλαδή, γη μεταξύ δύο ποταμών. Αν δε βρίσκεσαι ανάμεσα στους δυο ποταμούς, αυτό σημαίνει ότι δε βρίσκεσαι στο Ιράκ. Ο στρατηγός Φρανκς θα έπρεπε να το γνωρίζει"». (Ρόμπερτ Φισκ -Βαγδάτη - «ΙΝΤΙΠΕΝΤΕΝΤ» - «ΝΕΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ