ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΚΡΗΤΗ - ΣΟΥΔΑ
Παγκρήτιος συναγερμός για το συλλαλητήριο της Κυριακής

Στις 11 το πρωί, στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, η μεγάλη αντιπολεμική συγκέντρωση

Από την προηγούμενη περικύκλωση της βάσης της Σούδας

ICON

Από την προηγούμενη περικύκλωση της βάσης της Σούδας
(Της ανταποκρίτριάς μας Λ. ΠΙΤΤΑΚΑ).--

Με καθημερινές εξορμήσεις και περιοδείες, πρωί, μεσημέρι, βράδυ, τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Κρήτη προετοιμάζουν το μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό παλλαϊκό συλλαλητήριο, την Κυριακή 30 Μάρτη, που καλεί η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, στην αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας, με συγκέντρωση στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στις 11 το πρωί. Μαζική φαίνεται, ήδη, πως θα είναι και η συμμετοχή κομμουνιστών, φίλων και οπαδών και νεολαίων από την Αθήνα, τον Πειραιά και την Αττική, που οργανώνεται από τις αντίστοιχες οργανώσεις που έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο στη βάση της Σούδας. Ηδη στα γραφεία των οργανώσεων κλείνονται θέσεις για τη μετάβαση όσων θέλουν να συμμετάσχουν (για την Κομματική Οργάνωση Αθήνας, στο τηλ. 5282500).

Στην Κρήτη, μέλη, αλλά και φίλοι του Κόμματος «οργώνουν» καθημερινά γειτονιές και συνοικίες, την ύπαιθρο και τα κεφαλοχώρια, καλώντας το λαό της Κρήτης και τη νεολαία να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο στη βάση της Σούδας. Με τη συμμετοχή τους να στείλουν ηχηρό μήνυμα αντίστασης και αντεπίθεσης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράκ. Να διατρανώσουν την απαίτηση του λαού για να κλείσει η βάση της Σούδας, να σταματήσει η Κρήτη και συνολικά η Ελλάδα να αποτελεί ορμητήριο για τα βομβαρδιστικά και τα πολεμικά πλοία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που επιτίθενται κατά του λαού του Ιράκ.

Χτες το πρωί, συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν οι Νομαρχιακές Επιτροπές Ηρακλείου και Χανίων του ΚΚΕ, καταδικάζοντας τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης που δίνει «γην και ύδωρ» στις ΗΠΑ, μετατρέποντας το νησί σε προκεχωρημένο πολεμικό φυλάκιο.

Οπως τόνισε ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου, Δημήτρης Βρύσαλης, «η Ελλάδα συμμετέχει στον πόλεμο και συγκαταλέγεται στις 48 χώρες που στηρίζουν τον πόλεμο».

Από τα Χανιά, ο Γιώργος Νταγκουνάκης, γραμματέας της ΕΠ Κρήτης και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, κάλεσε με τη σειρά του το λαό και τη νεολαία της Κρήτης να μη δείξει καμία πειθαρχία και υπακοή στις συστάσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που ζητούν να υποταχθούμε στην ιμπεριαλιστική κατάσταση. Αντίθετα, τόνισε, ο ελληνικός λαός πρέπει να εντείνει τους αγώνες του κατά του πολέμου, να μην επιτρέψει να τον παρουσιάζουν συνένοχο στο ιμπεριαλιστικό έγκλημα.

«Ολοι στους δρόμους, όλοι στο παλλαϊκό συλλαλητήριο στη βάση της Σούδας, την Κυριακή 30 Μάρτη», προσκαλούν οι Νομαρχιακές Επιτροπές του Κόμματος και των δύο νομών της Κρήτης, όπως βεβαίως, και των άλλων νομών.

Αναχωρήσεις, από τους νομούς θα γίνουν, συγκεκριμένα: Ιεράπετρα 7.30 το πρωί από τα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης, Αγ. Νικόλαο, 8 το πρωί από την πλατεία του Αγίου Νικολάου, Ηράκλειο από το άγαλμα του Βενιζέλου στις 8 το πρωί και από το Ρέθυμνο στις 10 το πρωί από την πλατεία των Τεσσάρων Μαρτύρων.

Καθημερινές αντιπολεμικές εκδηλώσεις

Στο παραπάνω πλαίσιο καθημερινά προγραμματίζονται αντιπολεμικές, φιλειρηνικές εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις σε ολόκληρη την Κρήτη.

Χτες στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκε μηχανοκίνητη πορεία στους δρόμους και τις συνοικίες της πόλης, μετά από κάλεσμα της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΚΕ.

Σήμερα το πρωί στο Ηράκλειο συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν από κοινού η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», η Επιτροπή Ειρήνης και το ΠΑΜΕ, καλώντας τους εργαζόμενους, τους αγρότες και τη νεολαία να δώσουν δυναμικό «παρών» την Κυριακή 30 Μάρτη στη βάση της Σούδας και στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση - συναυλία που διοργανώνουν το Σάββατο το απόγευμα, στην πλατεία Ελευθερίας, για τον ίδιο σκοπό.

Το Σάββατο επίσης το μεσημέρι, μαζικοί και νεολαιίστικοι φορείς στα Χανιά καλούν σε αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στη 1 το μεσημέρι στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, ενώ οι προετοιμασίες για το συλλαλητήριο στη Σούδα προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς.

ΧΑΝΙΑ
«Κατεχόμενη» πολεμική ζώνη των ιμπεριαλιστών!

Το αεροπλανοφόρο «Ρούσβελτ»

Associated Press

Το αεροπλανοφόρο «Ρούσβελτ»
Σε «εμπόλεμη» κατάσταση έχουν φέρει και τα Χανιά οι πολεμοκάπηλοι ιμπεριαλιστές με τη συμφωνία και της κυβέρνησης! Συγκεκριμένα, πρόκληση για το λαό και τη νεολαία της Κρήτης, τον ελληνικό λαό συνολικά, αποτελεί η εντονότατη παρουσία στρατευμάτων, βομβαρδιστικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων που έχουν κατακλύσει το αεροδρόμιο Χανίων στη βάση της Σούδας.

Τα δεκάδες βομβαρδιστικά που βρίσκονται στα Χανιά και τα περισσότερα ακόμα πολεμικά αεροπλάνα κάθε τύπου που διέρχονται από το αεροδρόμιο, όλες τις ώρες, δίνουν την εικόνα πως το Ακρωτήριο Χανίων είναι εμπόλεμη ζώνη.

Τα τεράστια βομβαρδιστικά, που συνεχώς φορτώνουν - ξεφορτώνουν, σε συνδυασμό και με δεκάδες ελικόπτερα που βρίσκονται μέσα και γύρω από τη βάση της Σούδας, προκαλούν δέος σ' όποιον τα αντικρίζει. Ταυτόχρονα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρανόησης ότι η Σούδα, τα Χανιά και η Κρήτη συνολικότερα έχουν «παραχωρηθεί» στους Αμερικανούς για την εξαπόλυση των βομβαρδιστικών τους κατά του ιρακινού λαού. Πρόκειται για μια κατάσταση που προκαλεί την έντονη αγανάκτηση του κρητικού λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας, θυμίζοντας χώρα κατεχόμενη.

Η εικόνα γίνεται πιο εξοργιστική καθώς ο πολεμικός πυρετός επεκτείνεται και στον κόλπο της Σούδας, στο Μαράθι, ένεκα της παρουσίας αμερικανοΝΑΤΟικών πολεμικών πλοίων που έχουν γεμίσει ασφυκτικά το λιμάνι.

Την προκλητικά απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα Χανιά έρχεται να συμπληρώσει και η εντονότατη παρουσία Επίλεκτων Ειδικών Δυνάμεων Καταδρομέων, στους αγροτικούς δρόμους γύρω από την αμερικανοΝΑΤΟική βάση! Οι έλεγχοι που γίνονται, από τις ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις είναι συνεχείς, με αποτέλεσμα αυτό να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους κατοίκους των γύρω περιοχών, που είναι αναγκασμένοι να δέχονται καθημερινά πολλαπλούς και προσβλητικούς ελέγχους.

Η βάση της Σούδας, που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες βάσεις των Αμερικανών για τον πόλεμο στο Ιράκ, αλλά και παράρτημα της στρατιωτικής και κατασκοπευτικής τους πολιτικής, συνεχίζει να έχει αυτό το ρόλο, με την πλήρη συγκατάθεση και τις ευλογίες της ελληνικής κυβέρνησης, που κατά τα άλλα θέλει να μας πείσει ότι η Ελλάδα δε συμμετέχει στον πόλεμο...

ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ
Συμμετέχουμε ολόψυχα

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941 - '44 σε μήνυμά του προς το προεδρείο του Παγκρήτιου αντιιμπεριαλιστικού συλλαλητηρίου που γίνεται με την περικύκλωση της βάσης της Σούδας, δηλώνει την αγωνιστική παρουσία των αντιστασιακών δημοσιογράφων. Για να γίνει επιτέλους πράξη η καθολική απαίτηση του λαού μας, να κλείσει η βάση της Σούδας που λειτουργεί σαν βάση στήριξης και εφοδιασμού των πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων των Αμερικανο-Ευρωπαίων εναντίον του λαού του Ιράκ. Δεν μπορεί πια πάνω στην αιματοποτισμένη για τη λευτεριά γη της Κρήτης η κυβέρνηση να αφήνει να λειτουργεί η βάση της Σούδας για να στηρίζει τις δυνάμεις των ιμπεριαλιστών εισβολέων κατά του λαού του Ιράκ. Είναι χρέος ιερό ο αγώνας για το κλείσιμο της βάσης του θανάτου, υπογραμμίζεται.

Αντιπροσωπεία του ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου» θα λάβει μέρος την Κυριακή 30 Μάρτη, στην κινητοποίηση - περικύκλωση της βάσης της Σούδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ