ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάρτη 2003
Σελ. /40
Μάχες σε όλα τα μέτωπα
  • Σφυροκοπούνται ακατάπαυστα τα περίχωρα της Βαγδάτης
  • Στο Βόρειο Ιράκ αναπτύσσονται αμερικανικές δυνάμεις
  • Αντικρουόμενες οι πληροφορίες για το Κεντρικό και Νότιο Ιράκ, όπου μαίνονται σκληρότατες μάχες

Associated Press

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΒΑΣΟΡΑ - ΜΟΣΟΥΛΗ.--

Ισχυρές εκρήξεις συντάραζαν, κατά τακτά χρονικά διαστήματα, από τα ξημερώματα μέχρι το βράδυ, την ιρακινή πρωτεύουσα. Και χτες, κύριος στόχος των αεροπορικών επιδρομών φαίνεται ότι ήταν τα νότια και ανατολικά προάστια, όπου βρίσκονται οι βάσεις και τα στρατόπεδα των επίλεκτων ιρακινών δυνάμεων της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς.

Από αεροπορική επιδρομή επλήγη, όπως έγινε γνωστό, νωρίς χθες το απόγευμα, και κτίριο κοντά στο υπουργείο Πληροφοριών προκαλώντας πανικό στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν εκεί, ενώ -όπως ανακοίνωσαν οι ιρακινές αρχές- επλήγη και πολεοδομικό συγκρότημα κατοικιών εργαζομένων στο παράρτημα μιας στρατιωτικής βιομηχανίας. Στόχος έγινε, τέλος, και ένα από τα κέντρα τηλεπικοινωνιών της ιρακινής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να προκληθούν προβλήματα στις τηλεφωνικές επικοινωνίες.

Σύγχυση στο Νότο

Συγκεχυμένη και ασαφής παρέμενε η κατάσταση στα πολλαπλά μέτωπα των μαχών νοτίως της ιρακινής πρωτεύουσας με τις πληροφορίες να αντικρούουν η μία την άλλη. Σύμφωνα με τις ιρακινές αρχές, ο ιρακινός στρατός κατάφερε σοβαρά πλήγματα στις προκεχωρημένες θέσεις των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων νοτίως της Βαγδάτης, στην ευρύτερη περιοχή της Νατζάφ, της Καρμπάλα αλλά και της Νασρίγια. Επίσης, η ιρακινή πλευρά ανακοίνωσε ότι καταρρίφθηκε ένα ελικόπτερο «Απάτσι» και ένα μη επανδρωμένο αμερικανικό αεροσκάφος, στο Μέσο Ευφράτη.

Associated Press

Αντίστροφη, όπως αναμενόταν, είναι η εικόνα που οι Αμερικανο-Βρετανοί επιτελείς δίνουν για την πορεία των μαχών στο Κεντρικό και Νότιο Ιράκ. Σύμφωνα με Αμερικανούς στρατιωτικούς, οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις επιμένουν στην προέλασή τους, ιδιαίτερα από χτες το πρωί, που οι καιρικές συνθήκες βελτιώθηκαν.

Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι, τουλάχιστον, 1.000 πεζοναύτες προελαύνουν προς το αλ Κουτ, 150 χλμ νοτιοανατολικά της Βαγδάτης, ενώ μια άλλη δύναμη πεζοναυτών προωθείται από τα δυτικά προς την ιρακινή πρωτεύουσα, έχοντας, μόλις, απεμπλακεί από τις σκληρότατες μάχες των τελευταίων ημερών στη Νασρίγια. Εντούτοις, σύμφωνα με ορισμένους άλλους αξιωματούχους και δημοσιογραφικές πηγές, οι μάχες στην ευρύτερη περίμετρο της Νασρίγια συνεχίζονταν και χτες με αμείωτη ένταση.

Βρετανοί στρατιώτες κατέλαβαν, σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο «Sky news», το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της Βασόρας. Βρετανοί επιτελείς υποστήριζαν ότι περιορισμένες δυνάμεις τους έχουν εισέλθει στην πόλη και δίνουν μάχες με δυνάμεις πιστές στο ιρακινό καθεστώς, αν και δεν υπήρχε τρόπος η είδηση αυτή να επιβεβαιωθεί. Ολες οι υπάρχουσες πληροφορίες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η Βασόρα, στο μεγαλύτερο μέρος της, παρέμενε σε πολιορκία και ότι η ιρακινή αντίσταση παρέμενε σθεναρή.

Ο Βρετανός λοχαγός Αλ Λόκγουντ, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στο στρατηγείο της Ντόχα του Κατάρ, ανακοίνωσε ότι οι βρετανικές δυνάμεις κατέστρεψαν 14 ιρακινά άρματα μάχης και τουλάχιστον 4 θωρακισμένα οχήματα, αποτρέποντας, όπως είπε, μια δεύτερη απόπειρα εξόδου των ιρακινών δυνάμεων από την πολιορκημένη πόλη. Ο Λόκγουντ δήλωσε, επίσης, ότι αμερικανο-βρετανικά αεροσκάφη σφυροκόπησαν και ανέκοψαν την πρώτη απόπειρα εξόδου ιρακινών αρμάτων μάχης από τη Βασόρα, που καταγράφηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Αν και οι πρώτες πληροφορίες μιλούσαν για περίπου 120 άρματα μάχης, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Τζεφ Χουν, μίλησε μόνο για «3 ή 4 άρματα», ενώ επανέλαβε τους ισχυρισμούς των επιτελών του ότι οι ιρακινές δυνάμεις και τα στελέχη του Μπάαθ «υποχρεώνουν διά της βίας και με απειλές στρατιώτες που θέλουν να αποσκιρτήσουν, να συνεχίσουν να μάχονται στη Βασόρα». Επίσης, οι βρετανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι αναβάλλεται για τουλάχιστον 48 ώρες, η προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας προς το Νότιο Ιράκ από το λιμάνι του Ουμ Κασρ, εξαιτίας, όπως ειπώθηκε, των ναρκών που είχαν τοποθετηθεί στο κανάλι που οδηγεί στο βραχίονα του λιμανιού.

Προετοιμάζεται το βόρειο μέτωπο

Αμερικανικά μεταγωγικά αεροσκάφη, τα οποία ορισμένοι αυτόπτες μάρτυρες καταμετρούν σε 40, προσγειώθηκαν, χθες το πρωί, σε πίστα στην περιοχή Μπακράτζο, στο Βορειοανατολικό Ιράκ. Τα αεροσκάφη προσγειώθηκαν, περίπου 150 χλμ μακρύτερα από το σημείο στο οποίο αναπτύχθηκαν, κατά τη διάρκεια της νύχτας, 1.000 αλεξιπτωτιστές της 173ης αερομεταφερόμενης Μεραρχίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το αμερικανικό Πεντάγωνο αλλά και κουρδικές πηγές, το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης των αλεξιπτωτιστών αναπτύχθηκε στο εγκαταλειμμένο από τις ιρακινές αρχές, αεροδρόμιο Μπασούρ, 75 χλμ βορειοανατολικά του Ιρμπίλ, με στόχο να συντονιστεί και να εξαπολυθεί από εκεί η χερσαία επίθεση κατά του Κιρκούκ και της Μοσούλης. Αργά το βράδυ αναφέρθηκαν εκρήξεις στο Ιρμπίλ, που βρίσκεται υπό κουρδική κυριαρχία και δεν είναι στόχος των αμερικανο-βρετανικών επιδρομών.

Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, κατά τη διάρκεια της νύχτας και αφού διεκόπη προσωρινά η ηλεκτροδότηση στην, υπό κουρδική κυριαρχία, πόλη Σαμσάμαλ, φάλαγγα στρατιωτικών αμερικανικών οχημάτων προωθήθηκε προς βάση που βρίσκεται πολύ κοντά στην πρώτη γραμμή του μετώπου του Κιρκούκ. Καθ' όλη αυτή τη διαδικασία, διαδοχικές αεροπορικές επιδρομές έπλητταν τόσο τη Μοσούλη, αλλά και την Κάλακ. Πάντως, ούτε το Πεντάγωνο ούτε οι Αμερικανο-βρετανοί επιτελείς θέλησαν να σχολιάσουν την πληροφορία που μετέδωσε τόσο το κουβεϊτιανό πρακτορείο ειδήσεων όσο και το ρωσικό «Ιτάρ-Ταςς» μαζί με το «CNN Τουρκ», σύμφωνα με την οποία αδιευκρίνιστος αριθμός Αμερικανών αλεξιπτωτιστών αναπτύχθηκαν, τελικά, σε βορειοδυτικές περιοχές του Ιράν και όχι του Ιράκ.

«Προελαύνουμε» με προβληματισμό

Περιορισμένη χαρακτήρισε την αντίσταση που αντιμετωπίζουν οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις στο Νότιο και στο Κεντρικό Ιράκ, ο υπαρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ, υποστράτηγος Στάνλεϊ Μακ Κρίσταλ, επιμένοντας ότι η προέλαση των εισβολέων «συνεχίζεται κανονικά και θα επιταχυνθεί τις αμέσως επόμενες ώρες δεδομένης της βελτίωσης του καιρού». Ο Μακ Κρίσταλ έκανε λόγο για 600 εξόδους βομβαρδιστικών, μόνο χθες το πρωί, και εκτίμησε ότι «πολύ σύντομα η Βαγδάτη θα έχει περικυκλωθεί».

Την ίδια στιγμή, προβληματισμός επικρατεί στον αμερικανικό Τύπο για την πορεία της εισβολής. Κυριαρχούν οι αναλύσεις που υποστηρίζουν ότι το Πεντάγωνο υποτίμησε την ικανότητα «του ιρακινού καθεστώτος να προσαρμόσει την τακτική του με βάση τα μαθήματα του πολέμου του Κόλπου και του Κοσσόβου, αλλά και η επιθυμία του ιρακινού στρατού να αντισταθεί».

ΜΑΣ ΡΩΤΑΝΕ - ΑΠΑΝΤΑΜΕ

_Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δε συμμετέχει στον πόλεμο, ασκεί φιλειρηνική εξωτερική πολιτική και απλώς τηρεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Ποια είναι η πραγματικότητα;

Η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει πολύμορφα στον πόλεμο. Το αποκαλύπτουν οι ίδιοι οι Αμερικάνοι. Ας δούμε συγκεκριμένα πώς:

1. Σύμφωνα με πληροφορίες του ίδιου του «Στέιτ Ντιπάρτμεντ» τις οποίες έδωσε στο ΝΑΤΟ και είδαν το φως της δημοσιότητας, (βλέπε «Ρ» 21/3/2003), η ελληνική κυβέρνηση συνδράμει στον πόλεμο παρέχοντας: Ναυτικές δυνάμεις, αεροπορικές βάσεις, ναυτικές βάσεις, εναέριο χώρο και ανεφοδιασμό.

Πιο συγκεκριμένα: Στον Περσικό Κόλπο βρίσκεται η φρεγάτα «Κουντουριώτης». Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δε συμμετέχει στις πολεμικές επιχειρήσεις. Αλλά αφού δε συμμετέχει, τότε γιατί το πλήρωμά της εμβολιάστηκε κατά του άνθρακα και κατά της εγκεφαλίτιδας και μάλιστα με εκβιαστικό τρόπο; Τέτοιοι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί έγιναν στους Αμερικανούς που πολεμούν το λαό του Ιράκ.

2. Η βάση της Σούδας, είναι το πιο ενεργό και δραστήριο έδαφος στο συγκεκριμένο πόλεμο. Γιατί είναι από τα σημαντικότερα κέντρα ανεφοδιασμού του 6ου Στόλου των ΗΠΑ σε καύσιμα και πυρομαχικά. Υποστηρίζει τα αεροσκάφη συλλογής πληροφοριών, ναυτικής συνεργασίας και συντονισμού. Από τη βάση της Σούδας απογειώνονται τα αεροσκάφη που μεταφέρουν καύσιμα και τα οποία ανεφοδιάζουν τα αμερικάνικα βομβαρδιστικά «Β-52» που βομβαρδίζουν το Ιράκ.

3. Η βάση του Αραξου και το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας είναι ήδη στη διάθεση των Αμερικανών από την πρώτη μέρα έναρξης της δολοφονικής εισβολής στο Ιράκ. Στην Κρήτη επίσης τα λιμάνια και τα αεροδρόμια είναι στη διάθεση των δολοφόνων ιμπεριαλιστών για κάθε διευκόλυνση στην πολεμική επιδρομή και δεν είναι τα μοναδικά που έχουν παραχωρηθεί. Επίσης η ελληνική κυβέρνηση έχει παραχωρήσει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας για κάθε χρήση στο συγκεκριμένο πόλεμο.

4. Τα ιπτάμενα ραντάρ «Αβακς», που έχουν έδρα τη βάση του Ακτίου στην Πρέβεζα, και τα οποία είναι επιφορτισμένα με τον έλεγχο του εναέριου χώρου στην περιοχή που γίνεται ο πόλεμος, βρίσκονται ήδη στην Τουρκία μαζί με τους Ελληνες πιλότους τους και συμμετέχουν στις πολεμικές επιχειρήσεις.

5.Το Ναυτικό Νοσοκομείο της Σούδας, δίπλα στη Λέσχη Αξιωματικών, έχει μετατραπεί σε πολεμικό νοσοκομείο των Αγγλοαμερικάνων και αναμένεται να μεταφερθούν εκεί τραυματίες από τα πολεμικά μέτωπα του Ιράκ.

6. Ελληνες αξιωματικοί συμμετέχουν στα δύο πολεμικά στρατηγεία των Αμερικανών. Το ένα βρίσκεται στο Μπαχρέιν και το άλλο στην Τάμπα της Φλόριντα των ΗΠΑ, στο στρατηγείο της κεντρικής διοίκησης των ΗΠΑ. Στο στρατηγείο κεντρικής διοίκησης στη Φλόριντα συμμετέχει ο ταξίαρχος Ευάγγελος Κουμπής μαζί με άλλους Ελληνες αξιωματικούς, ενώ πριν απ' αυτόν συμμετείχε ο ταξίαρχος Ανδρέας Τσιντάρης.

7. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπους στη διάρκεια διαγγέλματος που εκφώνησε, από το στρατηγείο της κεντρικής διοίκησης των ΗΠΑ στην Τάμπα της Φλόριντα, ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των 48 εθνών που ήταν παρόντες στην τελετή, ανάμεσά τους και τους Ελληνες αξιωματικούς, για τη συμμετοχή των χωρών τους στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

8. Η αμερικανική κυβέρνηση θέλησε να επιβάλλει, ασκώντας πιέσεις, το κλείσιμο των διπλωματικών του αποστολών και των πρεσβειών του Ιράκ σ' όλες τις χώρες του πλανήτη, και την κατάσχεση των αρχείων τους. Η ελληνική κυβέρνηση, πήρε το μήνυμα και έκανε ένα βήμα με την απέλαση του δεύτερου τη τάξει διπλωμάτη της ιρακινής πρεσβείας στην Αθήνα, Αρακ Αμπντάλα.

Αν όλες αυτές οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι συμμετοχή στον πόλεμο τότε τι είναι;

Χρησιμοποιούν και Ναπάλμ;

Ισχνές αναφορές, ενίοτε σε διάφορα διεθνή ΜΜΕ, κάνουν λόγο για χρήση των διεθνώς απαγορευμένων χημικών βομβών Ναπάλμ.

«Κατά τη διάρκεια των επόμενων οκτώ ωρών οι πεζοναύτες θα αρχίσουν μία σειρά επιθέσεων με Χόβιτζες, που έχουν βεληνεκές μέχρι 30 χλμ, ενώ η επίθεση αυτή θα υποστηριχτεί από τα μαχητικά του ναυτικού που θα ρίξουν Ναπάλμ», αναφέρει από το πεδίο μάχης «ενσωματωμένος» δημοσιογράφος, στις 22 Μάρτη, σύμφωνα με άρθρο στο περιοδικό «the age».

Οταν ρωτήθηκαν από δημοσιογράφους οι εκπρόσωποι του Πενταγώνου, αρνήθηκαν πεισματικά και συγκεκριμένα ο ταξίαρχος Ντάνι Χερνάντες τόνισε ότι «δεν αποτελούν καν μέρος του οπλοστασίου μας». Υπενθυμίζεται ότι η χρήση βομβών Ναπάλμ έχει απαγορευτεί με διεθνή συνθήκη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ από το 1980.

Εντούτοις, το αμερικανικό ναυτικό έχει παραδεχτεί επισήμως ότι έχει κάνει χρήση Ναπάλμ - και αποτελούν μέρος του οπλοστασίου τους - κατά τις δοκιμές στο πεδίο δοκιμών του Πουέρτο Ρίκο, αλλά το τελευταίο στοκ αυτών των βομβών καταστράφηκε σε επίσημη τελετή τον Απρίλη του 2001.

Ως απάντησή του ένας ακόμη «ενσωματωμένος δημοσιογράφος», του CNN αυτή τη φορά, αναφέρει στις ανταποκρίσεις του: «Υπολογίζεται ότι το έδαφος στο λόφο που χτυπήθηκε άγρια από πυραύλους και βόμβες, αλλά και την πολεμική αεροπορία, βυθίστηκε περίπου δύο μέτρα. Ο,τι απέμεινε όρθιο μετά τους βομβαρδισμούς χτυπήθηκε από Ναπάλμ. Με τον τρόπο αυτό τερματίστηκε οποιαδήποτε πολεμική δραστηριότητα των ιρακινών στρατευμάτων στο λόφο»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ