ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάρτη 2003
Σελ. /40
Λαϊκός αναβρασμός...

Νέα Υόρκη

Associated Press

Νέα Υόρκη
ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ- ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

«Πεθαίνοντας» συμβολικά στους δρόμους του Μανχάταν, της λαβωμένης μεγαλούπολης των ΗΠΑ από τα καταστροφικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, που στη συντριπτική της πλειοψηφία, πάνω από 75% αντιτίθεται στον πόλεμο του «καθεστώτος Μπους». Και το δείχνει καθημερινά, όπως και μία άλλη «αντάρτισσα πόλη» το Σαν Φρανσίσκο. Το κίνημα κατά του πολέμου αναζητά ακόμη πιο δραστικούς τρόπους εκδήλωσης της αντίθεσης, σημειώνει και η «Washington Post», ενώ σύσσωμος ο αμερικανικός Τύπος κάνει λόγο για ένα δυναμικό κίνημα και μία εγκάρσια τομή στην αμερικανική κοινωνία, εξαιρετικά επικίνδυνη σε μία εποχή όπου «η χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο έπρεπε να είναι ενωμένη»...

Το κέντρο του Σαν Φρανσίσκο βρίσκεται σε κάθε βάση στο στόχαστρο των διαδηλωτών, ενώ αντίστοιχα στο στόχαστρο έχουν βρεθεί και οι δρόμοι του Μανχάταν. Τα εξαιρετικά βίαια σκηνικά και οι εκατοντάδες συλλήψεις της προηγούμενης εβδομάδας που κλόνισαν τον Σαν Φρανσίσκο, επαναλαμβάνονται στη Νέα Υόρκη. Συμβολικά «πεθαμένοι» διαδηλωτές, στους κεντρικούς δρόμους του Μανχάταν, αποκλείουν για ώρες την κίνηση μέχρι να συρθούν αιμόφυρτοι στις αστυνομικές κλούβες...

Αρκετά νοτιότερα, με πρόταση του μέλους του ΚΚ Βραζιλίας, Φερνάντο Γκουσμάο, το δημοτικό συμβούλιο του Ρίο ντε Τζανέιρο κήρυξε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους persona non grata και όπως τονίζει η απόφαση που εγκρίθηκε ομόφωνα δεν πρόκειται να εμποδίσει τον Μπους να επισκεφθεί το Ρίο, «η κίνηση αποτελεί μια θεσμική δέσμευση απέναντι στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών εξαιτίας του παράλογου αυτού πολέμου στο Ιράκ».

Στο μεταξύ, για 4η συνεχόμενη μέρα οι μαθητές της Γαλλίας βρέθηκαν στο δρόμο, ενώ κάποιες συγκρούσεις σημειώθηκαν στο Στρασβούργο.

Αίγυπτος

Associated Press

Αίγυπτος
Αναλόγως και στην Ισπανία, όλη η χώρα βρίσκεται σε αναβρασμό και κάθε μέρα που περνά ολοένα και περισσότεροι Ισπανοί αντιτίθενται όχι μόνο στον πόλεμο, αλλά και στην ίδια τη συμμετοχή της χώρας τους σε αυτόν τον πόλεμο. Σύμφωνα με την ισπανική «El Mundo», το 90,8% των Ισπανών είναι ενάντιοι σε αυτόν τον πόλεμο.

Χτες, οι φοιτητές και εργαζόμενοι της Βαρκελώνης έκαναν συμβολικό κασερολάσο ούτως ώστε οι ήχοι των κατσαρολικών να καλύψουν το θόρυβο των βομβαρδιστικών Β 52, που ανεφοδιάζονται πάνω από την πόλη τους...

Την Κυριακή 30 Μάρτη έχουν ήδη προγραμματιστεί αρκετές κινητοποιήσεις ενάντια στις ΝΑΤΟικές βάσεις στην Ισπανία με κεντρικό σύνθημα «Οχι στον πόλεμο» και «Οχι στη χρήση των στρατιωτικών βάσεων». Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις δεκάδων οργανώσεων που οργανώνουν τις κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και περικύκλωση των βάσεων θα γίνουν στη Μαδρίτη, στη βάση Ρότα και Τορεχόν, αλλά και ενάντια στη ΝΑΤΟική βάση στην Μπετέρα, έξω από τη Βαλένσια.

Εκτός αυτών η σύνοδος των Πρυτάνεων, που εκπροσωπεί 67 από τα 70 πανεπιστήμια της χώρας, καταδίκασε απερίφραστα τον «άδικο» και «χωρίς καμία νομιμοποίηση» πόλεμο και ζήτησε από όλα τα πανεπιστήμια να δείξουν έμπρακτα την αντίθεση τους, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα «El Pais», ενώ η εφημερίδα σημειώνει ότι ακόμη και η Σύνοδος των Επισκόπων - ίσως ο πιο αντιδραστικός κλήρος παγκοσμίως - προετοιμάζεται να αφορήσει αυτούς που εξαπολύουν αυτόν τον πόλεμο, ανάμεσά τους και την ισπανική κυβέρνηση.

Τουρκία

Associated Press

Τουρκία
Τέλος, 320 οργανώσεις, συνδικάτα κτλ. καλούν σε μεγάλες πανεθνικές συγκεντρώσεις στις 6 Απρίλη.

«ΗΠΑ - Βρετανία θα αντιμετωπίσουν τη λαϊκή αραβική αντίσταση»

Για την επόμενη μέρα προειδοποιούν ο Σύρος Πρόεδρος, ο Αιγύπτιος ομόλογός του, ο Ιρανός ΥΠΕΞ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ-ΤΕΧΕΡΑΝΗ-ΚΑΪΡΟ.--

Αντιμέτωπες με «τη λαϊκή αραβική αντίσταση γενικά, και την αντίσταση του ιρακινού λαού ειδικότερα, θα βρεθούν οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις σε περίπτωση που καταλάβουν το Ιράκ», προειδοποίησε, χτες, ο Σύρος Πρόεδρος, Μπάσαρ αλ Ασαντ, μιλώντας στη λιβανική εφημερίδα «Ας Σαφίφ». «Οι ΗΠΑ είναι μια υπερδύναμη που μπορεί να καταλάβει μια μικρότερη χώρα, μπορεί, όμως, να τη θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό της; Δε νομίζω», συμπλήρωσε ο Σύρος Πρόεδρος, στην πρώτη επίσημη αντίδρασή του μετά την έναρξη της εισβολής, στην οποία η χώρα του είχε κατηγορηματικά αντιταχθεί.

Λίγη ώρα νωρίτερα, αίσθηση είχε κάνει η φάτουα, η θρησκευτική «εντολή», του γνωστού και ως μετριοπαθέστατου, μεγάλου μουφτή της Συρίας, ο οποίος κάλεσε «όλους τους μουσουλμάνους να χρησιμοποιήσουν όλα τα δυνατά μέσα, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων αυτοκτονίας, εναντίον των Αμερικανο-βρετανών εισβολέων». Ο μεγάλος μουφτής, σεΐκ Αχμάντ Καφτάρο, τόνισε ότι το βάρος της αντίστασης πέφτει, πρώτα, στις πλάτες του ιρακινού λαού αλλά θα πρέπει να βοηθήσουν όλοι οι μουσουλμάνοι. Η φάτουά του συνέπεσε με τις εντεινόμενες πληροφορίες ότι εκατοντάδες μουσουλμάνοι προσπαθούν να περάσουν μέσα στο Ιράκ για να συμπαρασταθούν στον ιρακινό λαό.

Μία από τις πρώτες επίσημες παρεμβάσεις της από την έναρξη της εισβολής έκανε, χτες, και η Τεχεράνη. Ο ΥΠΕΞ, Καμάλ Χαραζί, συνομιλώντας με το Γερμανό ομόλογό του, προειδοποίησε ότι «οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, οι φόνοι αμάχων, οι επιθέσεις κατά ιερών μουσουλμανικών τόπων, αυξάνουν εξαιρετικά τον εξτρεμισμό στην περιοχή. Πιστεύει πραγματικά κανείς ότι οι βόμβες θα φέρουν ειρήνη;», φέρεται να αναρωτήθηκε.

Την ανησυχία του δεν έκρυψε ούτε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος, αφού διέψευσε κατηγορηματικά ότι η χώρα του δίνει την οποιαδήποτε βοήθεια στις αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις, προειδοποίησε ότι η κατάσταση στην περιοχή, αμέσως μετά τη λήξη των εχθροπραξιών, θα είναι «πολύ πιο επικίνδυνη από τις ίδιες τις μάχες».

ΠΟΛΩΝΙΑ
Συμπλοκή στο Κοινοβούλιο

Ομάδα περίπου 20 βουλευτών του κόμματος «Αυτοάμυνα» προσπάθησε να διαμαρτυρηθεί μέσα στην αίθουσα του πολωνικού Κοινοβουλίου για την αποστολή μονάδας των ειδικών δυνάμεων στο Ιράκ. Οι βουλευτές θεωρούν ότι η ηγεσία της χώρας προχωρώντας στην παραπάνω ενέργεια παραβίασε το Σύνταγμα. Οπως μεταδίδει το «Ροσμπάλτ» στις 26/3 περίπου 20 βουλευτές του κόμματος «Αυτοάμυνα» αρχικά οργάνωσαν πικετοφορία στην είσοδο του Κοινοβουλίου, κρατώντας ένα πανό που έγραφε: «Οι Πολωνοί στρατιώτες στα σπίτια τους! Οι Κβασνιέφσκι (σ.σ. Πρόεδρος της χώρας), Μίλερ (σ.σ. πρωθυπουργός), Κατσίνσκι (σ.σ. επικεφαλής του κόμματος "Δίκαιο και δικαιοσύνη") - στο Ιράκ!». Στη συνέχεια οι βουλευτές της «Αυτοάμυνας» προσπάθησαν να μπουν μέσα στο Κοινοβούλιο, κάτι που τους απαγόρευσαν οι δυνάμεις ασφαλείας. Τότε οι βουλευτές, αφού δίπλωσαν το πάνο προσπάθησαν και πάλι να περάσουν στο Κοινοβούλιο, αλλά και πάλι η ασφάλεια τους εμπόδισε! Ετσι, οι διαμαρτυρόμενοι βουλευτές προσπάθησαν να περάσουν κάνοντας... «έφοδο» και συνεπλάκησαν με τους άντρες της ασφάλειας του Κοινοβουλίου με αποτέλεσμα να σπάσουν τζάμια της εισόδου του πολωνικού Κοινοβουλίου και να τραυματιστεί ένας βουλευτής. Πάντως, χτες επρόκειτο να γίνει στο πολωνικό Κοινοβούλιο συζήτηση για τον πόλεμο του Ιράκ. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ ήδη εκτίμησαν τη βοήθεια των Πολωνών στο Ιράκ. Οπως μετέδωσε το πολωνικό ραδιόφωνο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι έτοιμη να «χαρίσει» 1 με 2 δισ. δολάρια από το χρέος που έχει η Πολωνία προς τις ΗΠΑ για την αγορά πολεμικών αεροπλάνων «F-16». Οπως είναι γνωστό, η Πολωνία με την είσοδό της στο ΝΑΤΟ εξαναγκάστηκε ουσιαστικά να αγοράσει όπλα συμβατά με αυτά της ΝΑΤΟ-συμμαχίας, μεταξύ των άλλων 48 «F-16», αξίας 3,5 δισ. δολαρίων, που μαζί με τους τόκους του δανείου που χορήγησαν οι ΗΠΑ στην Πολωνία για την αγορά τους, θα κόστιζαν στη χώρα 5,3 δισ. δολάρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ