ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Απρίλη 2003
Σελ. /32
ΝΑΤΟικοί και Ευρωπαίοι θα τα «πουν» με τον Πάουελ

Στο επίκεντρο η μεταπολεμική λεία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

Οι επιπλοκές στην αμερικανο-βρετανική εκστρατεία εισβολής και κατοχής του Ιράκ, εξαναγκάζουν τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, να εξέλθει για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου με «πολιτικό» αεροπλάνο από τη χώρα του, για «επίσκεψη» σήμερα στην Τουρκία και αύριο στις Βρυξέλλες, όπου «επιθυμεί» να συναντηθεί με «ομολόγους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ» στην έδρα της Συμμαχίας «για λόγους ασφαλείας».

Η αμερικανική πλευρά «επιδιώκει» την πρώτη δημόσια επανεμφάνιση του «συνδικάτου του εγκλήματος», που έχει πληγεί «παράπλευρα» από την αμερικανο-βρετανική εκστρατεία κατά του Ιράκ, ενώ είχε τόσο αρμονικά συνεργαστεί την προηγούμενη δεκαετία από τα Βαλκάνια, μέχρι τη Σομαλία και το Αφγανιστάν, και από την «αντι-κομμουνιστική» στην «αντι-τρομοκρατική σταυροφορία». Δεδομένων των δυσχερειών, η συνάντηση της Πέμπτης αναμένεται να αρχίσει με μεσημεριανό «γεύμα» στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου η αμερικανική πλευρά έχει «προσκαλέσει» τους υπουργούς Εξωτερικών τόσο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ, δηλαδή ένα «γεύμα 15+19». Είναι ένα παράξενο «γεύμα», αφού για πρώτη φορά η ΕΕ «προσκαλείται» ως τέτοια σε «γεύμα του ΝΑΤΟ». Παραμένει αδιευκρίνιστο αν θα παρευρεθούν όλοι οι ΥΠΕΞ.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα συναντηθεί πριν το γεύμα με την κοινοτική «τρόικα». Η οποία, συμπτωματικά, αποτελείται από τρεις κατεξοχήν «φίλους» των ΗΠΑ, τον Ισπανό στρατοκράτη της ΕΕ Χ. Σολάνα, πρώην ΓΓ του ΝΑΤΟ επί βομβαρδισμών της Σερβίας, τον Βρετανό επίτροπο, «αρμόδιο» εξωτερικών σχέσεων της Κομισιόν, Κρις Πάτεν, τελευταίο αποικιοκράτη διοικητή του Χονγκ Κονγκ, και τον Ελληνα ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου, που για το τρέχον κρίσιμο εξάμηνο, ασκεί καθήκοντα προεδρεύοντος του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ. Εντελώς συμπτωματικά, πάλι, την Πέμπτη θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες οι ΥΠΕΞ της Γαλλίας και της Γερμανίας Ντ. ντε Βιλπέν και Γ. Φίσερ, για να συμμετάσχουν στη «Συνέλευση» που προετοιμάζει την πολιτική αναθεώρηση της ΕΕ («Διακυβερνητική Διάσκεψη»), γνωστή και ως «μέλλον της Ευρώπης».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν δήλωσε χτες ότι πρόκειται για «γεύμα κοινό των ΥΠΕΞ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες (...) Δε γνωρίζουμε ποιοι θα παρευρεθούν». Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι ο Κ. Πάουελ θα πάρει μέρος «πιθανά το απόγευμα» σ' ένα έκτακτο Ατλαντικό Συμβούλιο (NAC), σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με μια γενικόλογη αναφορά του εκπροσώπου Τύπου της Κομισιόν «ο Κ. Πάουελ φαίνεται ότι θέλει να διατυπώσει τις σκέψεις του για διάφορα ζητήματα που αφορούν την κατάσταση όπως θα διαμορφωθεί μετά τον πόλεμο».

Από την πλευρά της ΕΕ «πρωταρχική επιδίωξη είναι ο ρόλος - κλειδί του ΟΗΕ στο Ιράκ μετά το τέλος των συγκρούσεων». Στο ρόλο του ΟΗΕ επανήλθε χτες και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ιταλός Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος δήλωσε ότι «τα Ηνωμένα Εθνη μπορούν και πρέπει να επιβιώσουν. Παρά τα όριά του, ο ΟΗΕ είναι αναντικατάστατος (...) Ο ΟΗΕ δεν είναι η φωτογραφία του αριθμού των τανκς. Οσο μεγαλώνει η ανισορροπία στις δομές της εξουσίας, τόσο αυξάνεται η ανάγκη για ένα όργανο όπου θα αντιπροσωπεύονται τα συμφέροντα όλων (...) Βέβαια, μετά από 50 χρόνια ζωής, ορισμένους κανόνες πρέπει να τους ξαναδούμε».

Η ΕΕ έχει τονίσει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών (20/21 Μάρτη 2003) ότι μπορεί να απέχει του πολέμου, αλλά «τα Ηνωμένα Εθνη πρέπει να εξακολουθήσουν να έχουν κεντρικό ρόλο κατά τη σύγκρουση και μετέπειτα». Εύλογο είναι ότι με την απουσία της ΕΕ από τον πόλεμο, ο ΟΗΕ παρέμεινε το μόνο διεθνές «όργανο» πρόσβασης των ευρωπαϊκών «μεγάλων δυνάμεων» που δε συμμετέχουν ενεργά στις επιχειρήσεις. Πρόσβαση που αφορά τόσο στη δράση του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, στην κατευθυνόμενη κάλυψη «ανθρωπιστικών αναγκών» και στη «μετασυγκρουσιακή ανοικοδόμηση».

Οσο κυνικό κι αν ακούγεται, την Πέμπτη οι «επιτήδειοι ουδέτεροι» της ΕΕ, θα συζητήσουν με τις ΗΠΑ, τα «ανθρωπιστικά παράπλευρα» της εισβολής και κατοχής του Ιράκ, δηλαδή πώς θα κατευθύνουν τις «απελευθερωμένες» περιοχές, να πνίξουν την οργή και τον πόνο από το μακελειό και να αποδεχτούν το «μοιραίο» της κατοχής. Το νερό και τα φάρμακα ακολουθούν τους μισθοφόρους εισβολείς, δεν προηγούνται π.χ. στη Βαγδάτη για να βοηθήσουν το βομβαρδισμένο άμαχο πληθυσμό. Ακριβώς γιατί πρόκειται περί πολεμικής «φιλευσπλαχνίας» την Πέμπτη αναμένεται να γίνει, από πλευράς ΕΕ, και μια πρώτη συζήτηση για τη «μετασυγκρουσιακή» κατοχή του Ιράκ. Αν θα 'ναι, δηλαδή, «ανθρωπιστική» υπό τον ΟΗΕ ή «προτεκτορατική» υπό τις ΗΠΑ/ Βρετανία. Οι Ευρωπαίοι ελπίζουν σε συμμετοχή στη λεία, και όπως δήλωσε χτες η εκπρόσωπος Τύπου του Κρις Πάτεν «είναι καλό σημάδι, που συνεχίζονται οι συζητήσεις και κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων» (!!!) Τα πράγματα προβλέπονται πιο δύσκολα από πλευράς των ΗΠΑ. Για τον «μετασυγκρουσιακό ανθρωπισμό» ενδέχεται και να τα βρουν. Αλλά ο Κ. Πάουελ προσέρχεται στις Βρυξέλλες με δεδηλωμένο στόχο να συζητήσει περί «διατλαντικών σχέσεων».

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ, ήδη από τον περασμένο Δεκέμβρη είχαν προτείνει ένα «μετασυγκρουσιακό» ρόλο του ΝΑΤΟ στο Ιράκ, συναντώντας, τότε, τις αντιδράσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας. Με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ τρέφουν άγριες διαθέσεις κατά του ΟΗΕ, αφού στο Συμβούλιο Ασφαλείας ισχύει ακόμα η «ψυχροπολεμική» αρχή της ομοφωνίας, το ΝΑΤΟ παραμένει το μόνο «διακρατικό» όργανο που μπορεί να «νομιμοποιήσει», έστω και εκ των υστέρων, την αυτοκρατορική εκστρατεία κατά του Ιράκ. Ετσι και αλλιώς, οι 15 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αποφάσισαν ομόφωνα στις Βρυξέλλες, πριν δέκα μέρες και ενώ είχε αρχίσει ο πόλεμος, ότι «διατηρούμε την πεποίθηση ότι πρέπει να ενισχύσουμε τη διατλαντική εταιρική σχέση, η οποία παραμένει θεμελιώδης στρατηγική προτεραιότητα για την ΕΕ. Για το σκοπό αυτό απαιτείται συνεχής διάλογος για τις νέες περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις».

Ο Κ. Πάουελ έρχεται την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ώστε να πιέσει για εντονότερη συμμετοχή της ΕΕ και του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια και μετά τις «συγκρούσεις» στο Ιράκ. Δεν είναι τυχαίο, ότι χτες, ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (Saceur), ο Αμερικανός ναύαρχος Τζέιμς Τζόουνς, που ανέλαβε τα καθήκοντά του, τον περασμένο Γενάρη, έκανε λόγο για «στρατιωτική μεταμόρφωση του ΝΑΤΟ», ώστε να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει «τα προβλήματα ασφαλείας του 21ου αιώνα». Ο Saceur υπενθύμισε την ομόφωνη απόφαση της ΝΑΤΟικής συνόδου κορυφής στην Πράγα για ΝΑΤΟική Δύναμη Ταχείας Επέμβασης, 20.000 τουλάχιστον μισθοφόρων, που θα είναι σε επιχειρησιακή ισχύ μέχρι τον Οκτώβρη του 2004. Δήλωσε ότι «τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ συζητούν ήδη το ενδεχόμενο αποστολής δυνάμεων στο Αφγανιστάν». Γιατί όχι και στο «μετασυγκρουσιακό» Ιράκ;

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ - ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ
«Ευχές» για τον πόλεμο...

«Ευχές» της ελληνικής κυβέρνησης και γενικότερα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για «να λήξουν οι εχθροπραξίες το συντομότερο δυνατόν», μετέφερε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου στον Αμερικανό ομόλογό του Ντ. Ράμσφελντ, ο οποίος συντονίζει τη σφαγή του ιρακινού λαού, στη συνάντηση που είχαν χτες στην Ουάσιγκτον.

Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, «μετέφερε» τη θέση της ΕΕ «σε ό,τι αφορά την εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών στη διαμόρφωση των ρυθμίσεων που θα επικρατήσουν στο Ιράκ, μετά το πέρας των εχθροπραξιών, μετά το πέρας του πολέμου». Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσαν και τα θέματα «που αφορούν τη σταθερότητα στην περιοχή μας», τα οποία «θίγονται από την εξέλιξη του πολέμου στο μέτρο που είδαμε ότι η Τουρκία έχει μία συμπεριφορά που έχει αρνητικές συνέπειες στη σταθερότητα αυτή», αλλά και θέματα που αφορούν στο Αιγαίο και το Κυπριακό.

Επίσης συζήτησαν και το θέμα της δομής των Στρατηγείων του ΝΑΤΟ και της «ανάγκης να βρεθεί μία λύση, η οποία θα διασφαλίζει τη συμμετοχή της Ελλάδας στα στρατηγεία αυτά με τρόπο ισόρροπο, ο οποίος θα αντανακλά τις πολιτικές και γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή». Οπως είναι γνωστό, έχει ανοίξει η συζήτηση για κατάργηση των περιφερειακών στρατηγείων, όπως αυτό της Λάρισας.

Αλληλεγγύη στον ιρακινό λαό

Οσοι αναγνώστες θέλουν να συνεισφέρουν χρήματα για τον πολύπαθο ιρακινό λαό, μπορούν να τα καταθέτουν στο λογαριασμό που άνοιξε η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) στην Εθνική Τράπεζα. Ο αριθμός λογαριασμού είναι: 040/679598-68.

Επίσης, η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) καλεί τους πολίτες να εκφράσουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στο βαριά δοκιμαζόμενο και ηρωικά αμυνόμενο ιρακινό λαό και με προσφορά υλικής βοήθειας. Η ΕΔΥΕΘ ξεκίνησε καμπάνια συλλογής ανθρωπιστικής βοήθειας. Επειδή οι ανάγκες είναι συγκεκριμένες, οι πολίτες καλούνται να προσφέρουν μόνο τραυματολογικά φάρμακα και υλικά, αντιβιοτικά φάρμακα και αντισηπτικά, τρόφιμα σε κονσερβοποιημένη μορφή.

Η συγκέντρωση των υλικών γίνεται στα γραφεία του «904 Αριστερά στα FM» (Εγνατία 69, τηλ.: 2310.237.841) στα γραφεία των Τοπικών Επιτροπών Ειρήνης, στα γραφεία της ΕΔΥΕΘ (Κομνηνών 21, τηλ.: 2310.220.571) και των συνεργαζόμενων με την ΕΔΥΕΘ φορέων.

Εκδήλωση της ΚΟΒ Δικηγόρων Πειραιά

Η ΚΟΒ Δικηγόρων της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ οργανώνει σύσκεψη - συζήτηση με θέμα: «Οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις μπροστά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Η πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου», σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, με ομιλητή τον πανεπιστημιακό Π. Γεωργιάδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντή του ΚΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ