ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Απρίλη 2003
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνεχίζεται η κατάθεση μαρτύρων

Στο ακροατήριο η υπόθεση της δολοφονίας του Π. Μπακογιάννη

«Η δολοφονία του Π. Μπακογιάννη από τη "17 Νοέμβρη" οφείλεται είτε στο γεγονός ότι ως δημοσιογράφος ο τότε βουλευτής της ΝΔ είχε ερευνήσει αρκετά την υπόθεση της τρομοκρατίας, είτε ότι ο Π. Μπακογιάννης εκείνη την περίοδο προσπαθούσε να πετύχει σύγκλιση Αριστεράς και Δεξιάς». Την άποψη αυτή υποστήριξε χτες στο δικαστήριο η Ντ. Μπακογιάννη για τη δολοφονία του συζύγου της στις 26 Σεπτέμβρη 1989 στο Κολωνάκι.

Η δήμαρχος Αθήνας στην κατάθεσή της εξέφρασε αμφιβολίες αν έχει συλληφθεί όλη η «17 Νοέμβρη» ή μόνο το επιχειρησιακό της κομμάτι. «Δεν ξέρω, είπε, αν μόνο ο Γιωτόπουλος πήρε την απόφαση ή αν είχε γύρω του και άλλους του επιπέδου Γιωτόπουλου, που δε βρίσκονται στο δικαστήριο».

Για τον Π. Μπακογιάννη είπε ότι από την περίοδο της χούντας «ήταν σε επαφή με πολλές αντιστασιακές οργανώσεις, εντός και εκτός Ελλάδος. Πολλές απ' αυτές δεν είχαν απαρνηθεί την περίοδο εκείνη την ένοπλη βία». Ωστόσο, αίσθηση προξένησε η αναφορά της για κάποιους ανθρώπους που ξεκίνησαν μαζί τη δράση κατά της χούντας και πίστευε ότι συμμερίζονταν τις δικές του απόψεις... «Κατά τη γνώμη μου έκανε λάθος, μεγάλο λάθος, είπε. Πίστευε ότι κάποιοι άνθρωποι που ξεκίνησαν μαζί στη δικτατορία, συμμερίζονταν τις δικές του αρχές. Εκανε μεγάλο λάθος».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η «17 Νοέμβρη» δεν ήταν η πρώτη που σκέφθηκε να χτυπήσει τον Μπακογιάννη. Το 1970 είχε τοποθετηθεί βόμβα στο σπίτι του στη Γερμανία, στο Μόναχο. Η γερμανική αστυνομία είχε πει ότι είχε τοποθετηθεί από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες της εποχής».

Σύμφωνα με την Ντ. Μπακογιάννη, ο εκλιπών πέρασε το προηγούμενο βράδυ της δολοφονίας στον τότε Συνασπισμό και έτσι το επίμαχο πρωινό είχε πει στον σύνοδό του να μην πάει μαζί του στο γραφείο. «Ο Παύλος δε φυλαγόταν, διότι στην αντίληψή του δεν ταίριαζε η φύλαξη. Αλλο ένα λάθος».

Η Ντ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε «άνανδρους, δειλούς και κατώτατης ποιότητας ανθρώπους» τους δράστες της δολοφονίας του Π. Μπακογιάννη.

Σε σχετική ερώτηση με τις προκηρύξεις της «17 Νοέμβρη» και αν εκφέρουν πολιτικό λόγο, η μάρτυρας απάντησε: «Αν εξαιρέσουμε τις ασυναρτησίες και την αγραμματοσύνη, αν τα δούμε αθροισμένα, πρέπει να πάμε από την άκρα Αριστερά μέχρι τον Εθνικό Σοσιαλισμό».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τους ισχυρισμούς ότι η «17 Νοέμβρη» εκπροσωπεί την επιτιθέμενη Αριστερά, είπε ότι κάτι τέτοιο αποτελεί ύβρη για την Αριστερά.

Στην προκήρυξη της «17Ν» μετά τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, παρέπεμψε ο Δ. Κουφοντίνας την Ντόρα Μπακογιάννη, όταν τον ρώτησε για τους λόγους που σκότωσαν τον τότε σύζυγό της. Η προκήρυξη εξηγεί πολύ καλά τους λόγους, είπε ο Δ. Κουφοντίνας, ο οποίος στη συνέχεια ερωτηθείς από τον εισαγγελέα αν συμμετείχε στη δολοφονία του Π. Μπακογιάννη απάντησε: «Δεν μπαίνω όμως στη διαδικασία να σας διευκολύνω και να πω αν ήμουν εκεί και ποιοι άλλοι ήταν».

Ο Κ. Μπακογιάννης, γιος του Π. Μπακογιάννη χαρακτήρισε τη «17 Νοέμβρη» ως εταιρία ληστών, δολοφόνων και κλεφτών, ενώ η αδερφή του Αλεξία είπε ότι αν περνούσε η λογική της συμφιλίωσης του Π. Μπακογιάννη, δε θα είχε άλλοθι ύπαρξης η «17 Νοέμβρη».

Στο μεταξύ ο μάρτυρας Ν. Μπερετάνος, προϊστάμενος του υποκαταστήματος της Εμπορικής Τράπεζας στο Κολωνάκι, δήλωσε στο δικαστήριο ότι αναγνώρισε ως δράστες της δολοφονίας του Π. Μπακογιάννη τους Σ. Ξηρό και τον Ηρ. Κωστάρη. Ο συνήγορος υπεράσπισης των αδελφών Ξηρού, Γ. Αγιοστρατίτης, αμφισβήτησε την κατάθεση του μάρτυρα, επισημαίνοντας ότι δεν είχε καταθέσει προανακριτικά, ενώ τον κατηγόρησε ότι έθεσε εαυτόν στη διάθεση των Αρχών μετά την έκρηξη στον Πειραιά.

Συζητείται η αγωγή κατά των υπευθύνων της ΦΑΡΑΝ

Αρχισε η συζήτηση χτες στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας της αγωγής των συγγενών των οκτώ νεκρών εργαζόμενων στα συντρίμμια της φαρμακοβιομηχανίας ΦΑΡΑΝ από το σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη 1999, καθώς και των 12 τραυματιών, εκ των οποίων οι τέσσερις είχαν τραυματιστεί σοβαρά.

Με την αγωγή τα θύματα του σεισμού ζητούν αποζημιώσεις για τις βλάβες που υπέστησαν από την κατάρρευση του χάρτινου κτιρίου της φαρμακοβιομηχανίας και να αποδοθούν ευθύνες στους υπεύθυνους.

Οπως προκύπτει από την έκθεση της μηχανικού Ελ. Μηλιαρονικολάκη και της 15μελούς επιτροπής του ΥΠΕΧΩΔΕ, οι υπεύθυνοι της ΦΑΡΑΝ, αν και γνώριζαν ότι ο οργανισμός του κτιρίου ήταν ελαττωματικός, παρέλειψαν να προβούν σε επιδιόρθωσή του, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές που είχαν προκληθεί από τον προηγούμενο σεισμό του 1981.

Κατά τη χτεσινή διαδικασία κατέθεσε η Ζ. Σώκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ), η οποία απαντώντας σε ερωτήσεις των νομικών εκπροσώπων της εταιρίας τόνισε ότι η ΦΑΡΑΝ θα όφειλε να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα και να είχε επιδιορθώσει τις ζημιές από το σεισμό του 1981. Αντικρούοντας τους ισχυρισμούς ότι κινδύνευαν και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες της εταιρίας, η Ζ. Σώκου απάντησε ότι δε θα κρίνει τι κάνει ο καθένας για τον εαυτό του. Στη ΦΑΡΑΝ, είπε, εργάζονταν περίπου 50 άτομα καθημερινά και η εταιρία θα όφειλε να διαφυλάξει τη ζωή τους.

Σε κάποια στιγμή οι συνήγοροι της εταιρίας προσπάθησαν να αποδώσουν ευθύνες ακόμη και στην Ομοσπονδία απευθύνοντας το ερώτημα και τι έκανε η ΟΕΦΣΕΕ για να αποτρέψει το δυστύχημα! «Εμείς δε γνωρίζαμε, δήλωσε η Ζ. Σώκου και όταν μάθαμε για το πρόβλημα το γνωστοποιήσαμε σε όλους τους φορείς».

Ο εκπρόσωπος της εταιρίας κ. Μεταξάς ανέφερε στο δικαστήριο ότι είχαν ληφθεί μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών από το σεισμό του 1981!

Με δήλωσή της στο «Ρ» η Ζ. Σώκου ανέφερε ότι η Ομοσπονδία θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την παραδειγματική τιμωρία των υπεύθυνων, για να μη θρηνήσουμε και πάλι θύματα εκ μέρους των εργαζομένων, στο κυνήγι του κέρδους.

Ποινικές διώξεις κατά Αθανασούλη και Κουρή

Ποινική δίωξη κατά των επιχειρηματιών Αθανάσιου Αθανασούλη, Γιώργου Βαλσαμίδη, των συζύγων τους και κατά παντός άλλου υπευθύνου για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος άσκησε χθες ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, Δημήτρης Ασπρογέρακας, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας που διενήργησε με αφορμή μήνυση του εκδότη Γιώργου Κουρή και δημοσιευμάτων της εφημερίδας «Αυριανή», σχετικά με οικονομικές και χρηματιστηριακές ατασθαλίες στον όμιλο ΑΛΤΕΚ. Οι δύο επιχειρηματίες κατηγορούνται για: απάτη ιδιαίτερα μεγάλης ζημίας από κοινού, υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας, παραχάραξη από κοινού σχετικά με πλαστογράφηση ρέπος και άμεση συνεργία στην υπεξαίρεση.

Παράλληλα ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη για εκβίαση σε βαθμό κακουργήματος και στον εκδότη, με αφορμή μήνυση των Βαλσαμίδη, Αθανασούλη σε βάρος του. Η υπόθεση ανατέθηκε σε ανακριτή για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης, ενώ ήδη διενεργείται έρευνα από το ΣΔΟΕ όσον αφορά καταγγελίες του Γιώργου Κουρή για πλαστά τιμολόγια που αφορούν δραστηριότητες του ΑΛΤΕΡ.


ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού και θείο

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΕΜΜ. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

κηδεύουμε αύριο Πέμπτη 3-4-2003 και ώρα 3.30 μ.μ. από τον ιερό ναό Αγ. Θεοδώρων του Α' Κοιμητηρίου Αθηνών.

Η σύζυγος: Λίτσα. Τα παιδιά: Αννα και Αρης, Κατερίνα. Τα εγγόνια: Αλεξάνδρα, Αλκηστις, Βαγγέλης, Αφροδίτη, Ορέστης. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

ΕΣΗΕΑ
Καταγγέλλει επίθεση κατά δημοσιογράφου

Την επίθεση του βουλευτή Ανδρέα Μακρυπίδη κατά του δημοσιογράφου μέλους της Γιάννη Μακρυγιάννη καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «είναι απαράδεκτο οι οποιεσδήποτε διαφωνίες να "λύνονται" με χειροδικίες και πολύ περισσότερο, να πρωταγωνιστούν σε τέτοιες επιθέσεις εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του ελληνικού λαού. Είναι πρωτοφανές στα δημοσιογραφικά και κοινοβουλευτικά χρονικά ένας βουλευτής να "εισβάλει" στο γραφείο του δημοσιογράφου και να του επιτίθεται επειδή το δημοσίευμά του δεν του ήταν αρεστό». Καταλήγοντας η ΕΣΗΕΑ υπογραμμίζει ότι θεωρεί δεδομένο ότι όλοι, από τους θεσμικούς παράγοντες του Κοινοβουλίου μέχρι τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και του κόμματος στο οποίο ανήκει ο Α. Μακρυπίδης, θα καταδικάσουν την απαράδεκτη επίθεση.

Διευκολύνσεις ΑμΕΑ

Τις διευκολύνσεις που υποχρεούνται να παρέχουν οι εργοδότες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στα αιρετά μέλη των πιο αντιπροσωπευτικών οργανώσεων Ατόμων με Αναπηρία (ΑμΕΑ) για την αποτελεσματική άσκηση των καθηκόντων τους, περιλαμβάνει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Το σχέδιο ΠΔ εκδόθηκε σε εκτέλεση του Ν. 2430/1996 και παρέχει διευκολύνσεις κλιμακούμενες ανάλογα με την ιδιότητα του μέλους και το συνδικαλιστικό επίπεδο στα μέλη των διοικήσεων της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ) και των δευτεροβάθμιων μελών της. Ανάμεσα στα άλλα προβλέπεται ότι οι εργοδότες έχουν την υποχρέωση να παρέχουν στα μέλη της εκτελεστικής γραμματείας της ΕΣΑΕΑ άδεια απουσίας με αποδοχές όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους, ενώ στους προέδρους των ομοσπονδιών και Πανελληνίων Συλλόγων πρέπει να παρέχουν άδεια δέκα μέρες το μήνα με αποδοχές.

Στη γνωμοδότησή του το ΣτΕ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η υποχρέωση καταβολής αποδοχών από εργοδότη πρέπει να τελεί σε συνάρτηση προς τις δυνατότητες και την οικονομική θέση της επιχείρησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ