ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Μάρτη 2003
Σελ. /32
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ
Το ένα τρίτο της ανθρωπότητας ζει σε συνθήκες λειψυδρίας

«Είναι πλέον αδιαμφισβήτητη η πρόβλεψη ότι ο 21ος αιώνας αντιμετωπίζει την απειλή του πολέμου με αιτία το νερό καθόσον κοινωνίες και χώρες διψούν όλο και περισσότερο και είναι σε όλο και μεγαλύτερη απόγνωση για την απόκτηση του πιο πολύτιμου και θεμελιώδους φυσικού πόρου του κόσμου». Η τραγική αυτή πρόβλεψη περιλαμβάνεται σε άρθρο παραγόντων του ΟΗΕ, που γράφηκε προς τιμήν της 22ας Μάρτη, Παγκόσμιας Ημέρας για το Νερό.

Η πρόβλεψη αυτή γίνεται ακόμη πιο δυσοίωνη για το μέλλον της ανθρωπότητας, αν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχουν πάνω από 150 ποταμοί για τους οποίους δεν είναι επαρκείς οι συμφωνίες συνεργασίας και ότι πολλοί από αυτούς θα μπορούσαν να είναι εν δυνάμει σημεία ανάφλεξης...

Οπως δείχνουν και τα στοιχεία του ΟΗΕ, πολλαπλασιάζονται οι ανησυχητικές στατιστικές και προβλέψεις για την επικείμενη καταστροφή, καθώς:

  • Το ένα τρίτο του κόσμου ζει σε περιοχές που έχουν έλλειψη νερού, και όπου η κατανάλωση υπερέχει της προσφοράς. Ως το 2025, τα δυο τρίτα του κόσμου θα έχουν παγιδευτεί σε αυτή τη φρικτή μοίρα, αν οι σημερινές τάσεις συνεχίσουν με τους ίδιους ρυθμούς.
  • Το ένα πέμπτο του πληθυσμού της Γης δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς παροχές νερού. 6.000 άτομα, κυρίως παιδιά και κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, πεθαίνουν κάθε μέρα από βρώμικο, μολυσμένο νερό. Ετησίως, αυτό αντιστοιχεί στην εξολόθρευση ολόκληρου του πληθυσμού του κέντρου του Παρισιού.
  • Η μόλυνση των ποταμών και των θαλασσών από λύματα έχει προκαλέσει μια κρίση υγείας τεραστίων διαστάσεων. Υπολογίζεται ότι η κατανάλωση μολυσμένων θαλασσινών προκαλεί 2,5 εκατ. περιπτώσεις λοιμώδους ηπατίτιδας ετησίως, που καταλήγουν σε 25.000 θανάτους και σε ακόμα 25.000 άτομα που υποφέρουν από μακροχρόνια αναπηρία λόγω καταστροφής του ήπατος.
  • Περίπου τα μισά ποτάμια του κόσμου είναι σοβαρά κατεστραμμένα και μολυσμένα.
  • Μερικοί από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους καθώς και τα χωρικά ύδατα, περιλαμβανομένης της Λίμνης Αράλης και του Βάλτου της Μεσοποταμίας, έχουν συρρικνωθεί, προκαλώντας οικολογικές καταστροφές για ανθρώπους και την άγρια πανίδα καθώς και για τις αλιείες όπου υπάρχει αμοιβαία εξάρτηση.
  • Δύο εκατομμύρια άνθρωποι, περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της γης, εξαρτώνται από τα αποθέματα υπογείων υδάτων. Σε ορισμένες χώρες, όπως περιοχές της Ινδίας, της Κίνας, της Δυτικής Ασίας, περιλαμβανομένης της Αραβικής Χερσονήσου, της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και των δυτικών Ηνωμένων Πολιτειών, τα επίπεδα των υπογείων υδάτων χαμηλώνουν λόγω της υπερβολικής εξόρυξης. Επίσης, τα υπόγεια ύδατα στη δυτική Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες μολύνονται όλο και περισσότερο από χημικά.
ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Φωτ.

Σήμερα, Κυριακή 23 Μάρτη, στις 9.30 π.μ., στην Αγία Ελεούσα του Δήμου Αγίας Βαρβάρας, γίνεται το μνημόσυνο της

ΕΛΕΝΗΣ ΚΑΤΕΝΟΓΛΟΥ

Ο σύζυγος και τα παιδιά της.

Εκφράζω τις ευχαριστίες μου στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό της Β' Παθολογικής του Λοιμωδών για την αγάπη και το ενδιαφέρον που έδειξαν στα τρία χρόνια της εκεί νοσηλείας της συζύγου μου.

Τζάνας Κατένογλου

***

Σήμερα, Κυριακή 23 Μάρτη, στις 9.30 π.μ., στην εκκλησία Ανάληψης Βριλησσίων, γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο της αγαπημένης μας κόρης, συζύγου, μητέρας και αδελφής

ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Η μητέρα Θεοπίστη Τσακιρίδη

Ο σύζυγος Χαράλαμπος

Τα παιδιά Νίκος - Λίτσα, Κώστας - Εύη

Οι αδελφές Ολγα, Σοφία, Κούλα

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Σήμερα Κυριακή 23 Μάρτη, στις 9.30 π.μ., στην Αγία Ελεούσα του Δήμου Αγίας Βαρβάρας, θα γίνει το μνημόσυνο της

ΕΛΕΝΗΣ ΚΑΤΕΝΟΓΛΟΥ

Στη μνήμη της προσφέρουμε 30 ευρώ στο ΚΚΕ.

Ο σύζυγος και τα παιδιά της

Ευχαριστώ τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό της Β' Παθολογικής του Λοιμωδών για την αγάπη και το ενδιαφέρον που έδειξαν στα τρία χρόνια της εκεί νοσηλείας της συζύγου μου.

Τζάνος Κατένογλου.

Προσφορά στον «902»

Η Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ της Νέας Υόρκης πρόσφερε στον «902» 1.000 δολάρια.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού, αδελφό και θείο

ΠΕΤΡΟ ΒΑΛΗ

ετών 79

κηδεύουμε αύριο Δευτέρα 24-3-2003 και ώρα 2.30 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης του Κοιμητηρίου Ζωγράφου. Η σύζυγος Μαργαρίτα. Τα παιδιά Νίκος, Θωμάς και Δέσποινα. Τα εγγόνια. Τα αδέλφια. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Εργολάβοι σε ρόλο τραμπούκων!

Απρόκλητη επίθεση δέχτηκαν χτες το πρωί συνδικαλιστές του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, στη διάρκεια περιοδείας τους στο εργοτάξιο του ΜΕΤΡΟ στα Σεπόλια. Συγκεκριμένα, οι συνδικαλιστές επισκέφτηκαν μεταξύ άλλων και το συγκεκριμένο εργοτάξιο για να ελέγξουν αν τηρείται το 5ήμερο. Εκεί διαπίστωσαν ότι συνεργεία υπεργολάβων της κοινοπραξίας Περιστερίου δούλευαν κανονικά, καταπατώντας το πενθήμερο την ίδια στιγμή που σημειώνονται απολύσεις με την αιτιολογία της ολοκλήρωσης των έργων.

Οι συνδικαλιστές άνοιξαν συζήτηση με τους εργάτες, ρωτώντας τους μεταξύ άλλων αν πληρώνονται όπως ορίζουν οι συμβάσεις και αν το μεροκάματο του Σαββάτου είναι προσαυξημένο όπως πρέπει. Εκείνη την ώρα υπεργολάβοι που ήταν παρόντες επιτέθηκαν καταρχήν φραστικά, και στη συνέχεια χειροδίκησαν σε βάρος του συνδικαλιστή Γ. Νιέρρη, τραυματίζοντάς τον στο πρόσωπο.

Η ΚΟΒ «ΜΕΤΡΟ» του ΚΚΕ καταγγέλλει το περιστατικό, διαμηνύει ότι τέτοιες ενέργειες δε θα μείνουν αναπάντητες και προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται στο μέλλον να ανεχτεί τέτοιες συμπεριφορές οι οποίες δεν είναι ικανές να πτοήσουν τους κομμουνιστές και να τους σταματήσουν από την προσπάθειά τους για την περιφρούρηση των δικαιωμάτων του κλάδου.

Ημερίδα της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης»

Ημερίδα με θέμα: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση και ο περιορισμός των λαϊκών ελευθεριών. Η αντίδραση των λαών» διοργανώνει την Πέμπτη 27 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη».

Η ημερίδα διοργανώνεται με αφορμή τη Σύνοδο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 28 και 29 Μάρτη και όπως τονίζεται στην αναγγελία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», στα «πρόθυρα μιας νέας στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για τον έλεγχο του πετρελαίου και την αναδιανομή των συμβολαίων και των ζωνών επιρροής. Το διεθνές δίκαιο, συνεχίζει, έχει κουρελιαστεί βάναυσα, ενώ αμφισβητείται έμπρακτα το δικαίωμα του κάθε λαού να επιλέγει μόνος του το δρόμο του. Ολα αυτά γίνονται στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και βρίσκονται σε άμεση σχέση με την επίθεση στα δικαιώματα και στις λαϊκές ελευθερίες». Να σημειωθεί ότι στην ημερίδα θα παρουσιαστούν σημαντικές πλευρές των εξελίξεων που πλήττουν καίρια τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ