ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Μάρτη 2003
Σελ. /32
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ψεύτες και υποκριτές

Κύριε Διευθυντή,

Με την επιστολή μου αυτή θέλω να κάνω γνωστό στον ελληνικό λαό και να καταγγείλω την υποκρισία της κυβέρνησης για τη στάση της στον άδικο πόλεμο κατά του ΙΡΑΚ. Σήμερα (23/2/2003) με επισκέφτηκε φιλική οικογένεια που το παιδί τους υπηρετεί στο Πολεμικό Ναυτικό. Με κατάπληξη άκουσα πως, σήμερα, το παιδί τους έφυγε με το πλοίο για τον Περσικό κόλπο για να πάρει μέρος στην επίθεση κατά του Ιράκ. Βλέποντας αυτή τη μάνα και τον πατέρα με δάκρυα στα, μάτια αναρωτιόμασταν μαζί, γιατί;

Πράγματι, βλέποντας τη θλίψη στα πρόσωπά τους ένιωσα οργή και αγανάκτηση εναντίον των φονιάδων Αμερικανών, Αγγλων και της ΕΕ, καθώς και της ελληνικής κυβέρνησης Σημίτη και όλων αυτών των παρακεντέδων που κάθε τόσο με υποκρισία λένε ότι είναι κατά του πολέμου. Ενώ, την ίδια ώρα, στέλνουν πλοία με Ελληνόπουλα να συμμετάσχουν στη σφαγή ενός λαού που σε τίποτα δε μας πείραξαν.

Γι' αυτό, όλοι μας έχουμε υποχρέωση να βγούμε, ξανά και ξανά, στους δρόμους να διαδηλώσουμε την αντίθεσή μας στους πολέμους κατά των λαών. Πολέμους που οι δυνάμεις των ιμπεριαλιστών, Αμερικανών, Αγγλων και της ΕΕ σχεδιάζουν και εξαπολύουν. Και, μαζί με όλους τους λαούς του κόσμου να βροντοφωνάξουμε να γυρίσουν τα παιδιά μας στην πατρίδα τους. Οχι στον Πόλεμο! Να φύγουν οι βάσεις! Ναι στην ΕΙΡΗΝΗ και να σταματήσουν οι επεμβάσεις των δολοφόνων σε κυρίαρχα κράτη.

ΛΟΡΙΔΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Αντιστασιακός

Η υποκρισία των ιμπεριαλιστών

Οι Αμερικανοί δεν μπορούν πλέον να κρύψουν τους στόχους και τις προθέσεις τους, που δεν είναι άλλοι από το να γίνουν χωροφύλακες του κόσμου και να επιβάλουν τη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων που εξυπηρετεί και προωθεί τα ιμπεριαλιστικά τους συμφέροντα σε όλο τον πλανήτη.

Η πιο σημαντική δικαιολογία τους για να επέμβουν στο Ιράκ είναι ο αφοπλισμός από όπλα μαζικής καταστροφής που διαθέτει ο Σ. Χουσεΐν. Ομως είναι γνωστό σε όλους πως οι επιθεωρητές του ΟΗΕ δε βρήκαν τέτοια όπλα ή άλλα παρόμοια, παρά μόνον μερικές απαρχαιωμένες χημικές κάψουλες τις οποίες είχε το Ιράκ από τη δεκαετία του '80, όταν οι Αμερικανοί εξόπλιζαν τον Σαντάμ Χουσεΐν για να πολεμά τους Ιρανούς.

Είναι προκλητικό να επικαλούνται οι Αμερικανοί την «κατοχή» όπλων μαζικής καταστροφής για να εισβάλουν στο Ιράκ, όταν εκείνοι ξοδεύουν εκατομμύρια δολάρια καθημερινά για την κατασκευή τέτοιων όπλων, τα οποία δε διστάζουν να χρησιμοποιούν εναντίον άλλων χωρών που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους, όπως έγινε πρόσφατα στη Γιουγκοσλαβία. Είναι, επίσης, πρόκληση να επικαλούνται το «διεθνές δίκαιο», όταν την ίδια ώρα το Ισραήλ διαθέτει τέτοια όπλα, ακόμα και πυρηνικές κεφαλές, τις οποίες προμηθεύουν, κυρίως, οι ΗΠΑ, αλλά ποτέ δεν ανέφεραν κάτι για το διεθνές δίκαιο που παραβιάζει συστηματικά το Ισραήλ. Ποτέ δε θίχτηκαν οι Αμερικανοί από την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού από το ισραηλινό κράτος, το οποίο δολοφονεί καθημερινά δεκάδες αμάχους Παλαιστίνιους, που κάνουν το «έγκλημα» να αγωνίζονται για την πατρίδα τους...

Βεβαίως, οι ΗΠΑ ουδόλως νοιάζονται για την άσχημη κατάσταση του ιρακινού λαού εξαιτίας του δικτάτορα Σ. Χουσεΐν. Αλλωστε, αυτοί τον εξόπλισαν, αυτοί τον έβαλαν εκεί που είναι σήμερα... Το μόνο για το οποίο νοιάζονται είναι για τα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιράκ, τα οποία με την εγκαθίδρυση ενός πιο υπάκουου δικτάτορα θα είναι διαθέσιμα για καταλήστευση από τους ίδιους.

Η όλη υπόθεση αποδεικνύει, μια ακόμα φορά, το αδιέξοδο στο οποίο έφτασε το καπιταλιστικό σύστημα. Η ανάγκη να βγουν από την οικονομική κρίση στην οποία βρίσκεται η αμερικανική και παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία, σπρώχνει τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό στην οργάνωση νέων πολέμων... Στα οικονομικά συμφέροντα οφείλεται και η «διαφωνία» ορισμένων χωρών της ΕΕ για την εισβολή στο Ιράκ και όχι στις φιλειρηνικές τους διαθέσεις. Αλλωστε, για το τι φιλειρηνικές διαθέσεις έχει η ΕΕ αποδείχτηκε στη Γιουγκοσλαβία και το Αφγανιστάν.

Ομως, ως αντίβαρο στην αχαλίνωτη συμπεριφορά του ιμπεριαλισμού, όπως δείχνουν και οι τελευταίες κινητοποιήσεις, το παγκόσμιο αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα σε όλο τον κόσμο μπορεί και πρέπει να προτάξει το γιγαντιαίο ανάστημά του. Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος!


ΣΑΒΒΑΣ ΜΙΧΑΗΛ
Κύπρος

Να αγρυπνούμε περισσότερο...

Η μαστροπεία, όπως αυτή εμφανίζεται και δρα, είναι πλέον μια οδυνηρή πραγματικότητα και αποτελεί ένα κεφάλι της Λερναίας Υδρας. Η εγκαθίδρυσή της στα κράτη - εκκολαπτήρια της Δύσης, αποτελεί μια άλλη αρνητική διάσταση η οποία προέκυψε από τον εκφυλισμό της δημοκρατίας τους σε όλους τους τομείς και, ασφαλώς, από την πτώση του «σιδηρού παραπετάσματος» όπως ονομάτιζαν τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες...

Ολόκληροι πληθυσμοί κρατών μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα μεταβλήθηκαν σε εύκολα και κερδοφόρα θηράματα καθώς, παίρνοντας το δρόμο προς την «πολιτισμένη» Δύση, κατακρεουργήθηκαν από τα βρώμικα χέρια διαφόρων μιασμάτων... Η ισοπέδωση των θεσμών είναι εδώ και χρόνια δεδομένη, και η διαφθορά, τα ναρκωτικά, η πορνεία και μαστροπεία, έχουν γίνει για τους εγκληματίες μαστροπούς «παράδεισος» που φτιάχνει, ορισμένους Κροίσους.

Από την άλλη, συνεχίζονται τα όργια πάνω σε θύματα των δημοκρατικών κοινωνιών του σήμερα. Χρήστες, πόρνες και άλλοι πολλοί κοινωνικοί απόκληροι, αφού με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κατέθεσαν τον «οβολό» τους καταλήγουν, στο τελικό στάδιο, στη φυλακή. Αλλά, «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι»...

... Η χειραγώγηση τμήματος (θέλουμε να πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι υπάρχουν ακόμα δίκαιοι) της Δικαιοσύνης στα πολιτικά - κομματικά γρανάζια, αποτελεί πλέον γεγονός και απόδειξη επ' αυτού είναι ότι η κοινωνία μας συνεχώς διαφθείρεται, αλλοιώνεται και το πρόσωπό της αντικαθίσταται από «νόμους» των διάφορων μαφιόζων, που αμαύρωσαν την κοινωνική ζωή της χώρας... Πρώτα θύματα οι άμοιρες κοπέλες, «λαθρομετανάστριες» κατά προτίμηση, των προαναφερόμενων Χωρών.

Ομως αυτά δεν μπορεί να τα ανεχόμαστε. Εξάλλου, υπάρχουν πολύ πιο ωραία ανθρώπινα πράγματα να κάνουμε. Πρέπει να ξαγρυπνήσουμε περισσότερο για την αντιμετώπιση των καρκινωμάτων, είτε αυτά παράγουν βία και μαστροπεία είτε παράγουν «ιδέες» ρατσιστοφασιστικές, φοβίες και εκβιασμούς».

ΒΑΪΟΣ ΦΑΣΟΥΛΑΣ

ΣΚΕΨΕΙΣ - ΔΕΕΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ «Ρίζο»

Υποβάθμισαν τις διαδηλώσεις

Λευτέρης Ολύμπιος, ΠΕΑΕΑ Γαλατσίου, ανοιχτή επιστολή για τα ΜΜΕ. Μπροστά μας έχουμε τον ευτελισμό της ενημέρωσης του ελληνικού λαού, με την ανάλωση του χρόνου των κεντρικών δελτίων ειδήσεων των ιδιωτικών καναλιών στην προβολή του τέως βασιλιά ανήμερα των παλλαϊκών και παγκόσμιων διαδηλώσεων κατά των πολεμικών σχεδίων των Αμερικανοάγγλων. Εχουμε την επαίσχυντη μεθόδευση των ιδιωτικών ΜΜΕ να υποβαθμίσουν τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις του ελληνικού λαού, που, αντί να τις προβάλλουν, τις δυσφήμισαν, προβάλλοντας τα γνωστά επεισόδια με τους γνωστούς αγνώστους, έναν εσμό ανεγκέφαλων, κατευθυνόμενων και προστατευόμενων... Μάλιστα, όταν ο κόσμος διαδήλωνε για τον Κλίντον με τη Γιουγκοσλαβία, και η αστυνομία είχε αποκλείσει τη Βασ. Σοφίας, τότε ξεπρόβαλαν καμιά εικοσαριά «γνωστοί άγνωστοι», απ' τη γωνιά του υπουργείου και αφού πέρασαν μπροστά από την αστυνομία ανενόχλητοι, φθάνοντας στην Πανεπιστημίου άρχισαν να καταστρέφουν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Αλλά η αστυνομία επιτέθηκε στους διαδηλωτές, κυνηγώντας τους μέχρι την Ομόνοια και την Κουμουνδούρου!

Ομως, ο ελληνικός λαός αντιδράει σε όλα αυτά με ό,τι μέσα έχουν μείνει από τους αντιδημοκρατικούς περιορισμούς των «τρομονόμων», των αστυνομικών αυθαιρεσιών, της ετεροδικίας (που ακόμα και η Τουρκία, σε αντίθεση με την κυβέρνησή μας, την απέρριψε), της φτώχειας, της ανεργίας, του αποπροσανατολισμού και της άγριας εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Αυτά τα πράγματα προκαλούν την οργή του ελληνικού λαού και πρέπει να χτυπηθούν αμείλικτα.

Αίσχος!

Μιχάλης Χαραλάμπης, Θεσσαλονίκη. Στις 15 Φλεβάρη, εκατοντάδες χιλιάδες λαός ξεχυθήκαμε στους δρόμους, στις πόλεις και τα χωριά ενάντια στον πόλεμο. Ημουνα εκείνη τη μέρα περήφανος που είμαι Ελληνας. Οπως όταν η Ελλάδα σήκωσε το ανάστημά της ενάντια στον ξένο φασισμό το '40 και μετά.

Ομως, επιστρέφοντας στο σπίτι και ανοίγοντας την τηλεόραση, με μεγάλη έκπληξη, διαπίστωσα πως δεν παρουσιαζόταν αυτός ο μεγάλος ξεσηκωμός, από τις οθόνες. Αμέσως αναρωτήθηκα πώς είναι δυνατό να είναι Ελληνες αυτοί, όχι δε γίνεται να είναι Ελληνες αυτοί που βρίσκονται στα κανάλια! Μου θύμισαν αυτά που γράφονταν και διάβαζα για τον θρυλικό ΕΛΑΣ και αυτά που έλεγαν οι προστάτες, τότε που έθαβαν τη δράση του... Ενώ τους πραγματικούς πατριώτες ΕΛΑΣίτες τους κυνηγούσανε, τους προδότες τους παρασημοφορούσαν. Αίσχος και πάλι αίσχος!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ