ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Απρίλη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Η συμμορία

Κοντολίζα Ράις

Associated Press

Κοντολίζα Ράις
ΤΖΟΡΤΖ ΟΥΟΚΕΡ ΜΠΟΥΣ

Πρόεδρος

Για πολλά χρόνια διευθυντικό στέλεχος και σύμβουλος Πετρελαϊκών και Ενεργειακών Επιχειρήσεων με έδρα το Τέξας.

Χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις άμεσης διασύνδεσης με την εταιρία συμμετοχικού κεφαλαίου Carlyle Group, του «Βρέφους» Μπους, η εταιρία είναι διεθνώς πια, γνωστή και ως το «κλαμπ του προέδρου», έχει στις τάξεις του πρώην πολιτικούς και τραπεζίτες. Διευθύνεται από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Μπέικερ και πρόεδρος είναι ο πρώην υπουργός Αμυνας Φρανκ Καρλούτσι. Σύμβουλος του Group είναι ο πρώην Πρόεδρος HΠA Τζορτζ Μπους, φυσικά ο πατέρας του Προέδρου και ο πρώην πρωθυπουργός της M. Βρετανίας Τζον Μέιτζορ, που ηγείται των ευρωπαϊκών του επιχειρήσεων. Εχει αναφερθεί ακόμη ότι στο Carlyle Group υπάρχουν επενδεδυμένα κεφάλαια της οικογένειας Μπιν Λάντεν. Αλλοι μεγάλοι επενδυτές είναι ο Τζορτζ Σόρος και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μπι Ταλάλ.

****

ΝΤΙΚ ΤΣΕΝΕΪ

Αντιπρόεδρος

Διευθυντικός σύμβουλος, μέτοχος της Halliburton (αποδοχές ετησίως 35,1 εκ. δολάρια, 500.000- 1 εκ. δολάρια προθεσμιακές αποζημιώσεις, 1-5 εκ. δολάρια μετρητά σε μπόνους). Διευθυντής της πολυεθνικής Procter&Gamble (250.001-500.000 μέτοχος και περιορισμένος αριθμός χρεογράφων ). Διευθυντής της Brown & Root Saudi Limited Co. χωρίς να είναι γνωστές οι τυχόν αποδοχές. Μέτοχος της πετρελαϊκής Andarko Petroleum. Μισθός αλλά και 250.001-500.000 σε προθεσμιακά χρεόγραφα. Εντονη η επιχειρηματική δραστηριότητα και της συζύγου του αντιπροέδρου, Λιν Τσένεϊ, αυτού είναι διευθύντρια της Lockheed Martin, όπου λαμβάνει περιορισμένες αποδοχές 500.000 έως 1.000.000 δολ.

Τζορτζ Μπους

Associated Press

Τζορτζ Μπους
****

ΚΟΝΤΟΛΙΖΑ ΡΑΪΣ

Υπουργός Εθνικής Ασφαλείας

Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της πετρελαϊκής βιομηχανίας Chevron. 250.000 -500.000, καθώς και περιορισμένος αριθμός χρεογράφων. Στο πλευρό της Ράις ως αναπληρωτής ο Στίβεν Χάντλεϊ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ANSER Analytic Services, ένας από τους μεγαλύτερους εργολάβους της αμυντικής βιομηχανίας.

*****

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ

Υπουργός Αμύνης

Διευθυντής της Gilead Sciences, επιχείρησης που δραστηριοποιείται στον τομέα της βιοτεχνολογίας όπου κατέχει σε χρεόγραφα μέχρι και 30 εκ. Δολ. Διευθυντής της Asea Brown Boveri LTD (στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας) με αποδοχές 148.020 δολ., περιορισμένος εταίρος στην SCF-III LP (ενεργειακός τομέας) με αποδοχές 17.000, διευθυντής της Gulfstream Aerospace (τώρα πια θυγατρική της General Dynamic) που ειδικεύεται στην κατασκευή υπερηχητικών, αλλά και αεροσκαφών «ειδικών αποστολών», που συνήθως πωλούνται σε ξένες κυβερνήσεις για στρατιωτική χρήση, με αποδοχές 5.000 δολ.

****

ΠΟΛ ΓΟΥΛΦΟΒΙΤΣ

Υφυπουργός Αμύνης

Πρόεδρος εξ ημισείας στην Nunn-Wolfowitz Task Force, Hughes Electronics με αποδοχές ύψους 300.000 δολ. Σύμβουλος της Northrop Grunman 6.000 σε πληρωμές, σύμβουλος της πετρελαϊκής BP Amoco, 10.000 σε πληρωμές, πρώτος αντιπρόεδρος της General Dynamic, χωρίς να είναι γνωστές οι αποδοχές του.

****

ΚΟΛΙΝ ΠΑΟΥΕΛ

Υπουργός Εξωτερικών, στρατηγός ε.α.

Μέτοχος της Ceneral Dynamic, όπου κατέχει από 1 έως 5 εκατ. δολ. σε χρεόγραφα, τιμητικό μέλος ως ομιλητής της ομίλου Carlyle Group, όπου λαμβάνει 100.000 δολ. Τιμητικό μέλος των Arthur Andersen, General Electric Power Systems όπου λαμβάνει 59.500 δολ. από κάθε μία και διευθυντής της Gulfstream Aerospace, θυγατρικής της General Dynamic με αποδοχές 5.000 δολαρίων.

Ρίτσαρντ Αρμιτέιτζ

Associated Press

Ρίτσαρντ Αρμιτέιτζ
****

ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΑΡΜΙΤΕΪΤΖ

Υφυπουργός Εξωτερικών

Πρόεδρος και εταίρος της Armitage Assoc. LLP κύριος σύμβουλος των εταιριών της αμυντικής βιομηχανίας Raytheon, Boeing, Brown & Root, Science Application International, ενώ διατέλεσε και στα συμβούλια της Raytheon και Mantech. Αποδοχές 246.965. Επίσης, μέτοχος στις επιχειρήσεις General Electric Coastal Cop (αμυντική βιομηχανία).

Πολ Γούλφοβιτς

Associated Press

Πολ Γούλφοβιτς
Ντικ Τσένεϊ

Associated Press

Ντικ Τσένεϊ
Κόλιν Πάουελ

Associated Press

Κόλιν Πάουελ
Ντόναλντ Ράμσφελντ

Associated Press

Ντόναλντ Ράμσφελντ
Και τα πρωτοπαλίκαρα

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σύνθεση των συμβούλων των υπουργείων αλλά και του Λευκού Οίκου, όπου πρέπει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ, ο αντιπρόεδρος έχει το μεγαλύτερο αριθμό.

Κατ' αρχήν, o Οτο Ράιχ, αναπληρωτής ΥΠΕΞ, υπεύθυνος για τη Λατινική Αμερική. Στο μισθολόγιο της Lockheed Martin ώστε να ασκεί πιέσεις στο Κογκρέσο (Lobbyist) για την προώθηση των πωλήσεων των μαχητικών αεροσκαφών F-16. Μη γνωστές οι αποδοχές του.

Παράλληλα, στο Λευκό Οίκο, στο πλευρό του Μπους και του Τσένεϊ εργάζονται ως σύμβουλοι οι Ρόμπερτ Ζέλικ, εμπορικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ σε διεθνείς οργανισμούς, που ήταν και μέλος της επιτροπής συμβούλων του ενεργειακού γίγαντα Enron που πτώχευσε προσφάτως και είναι ένα από τα κύρια σκάνδαλα που όλοι αναφωνούν ότι φτάνει μέχρι το Λευκό Οίκο, ενώ παραμένει διευθυντής της επενδυτικής Said Holdings Investment όπου διαμεσολάβησε και προώθησε σειρά συμβολαίων σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς μεταξύ της βρετανικής κυβέρνησης και της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας. Ως αναπληρώτρια του Ζέλικ η Λινέτ Ντίλι, διευθύντρια και μέτοχος της Reliant Energy.

Βοηθοί του Μπους σε νομικά ζητήματα, ο Νίκολας Κάλιο επί πληρωμή συμβούλου της Motorola (τηλεπικοινωνίες και αμυντική βιομηχανία) και ο κύριος σύμβουλος, ο Καρλ Ρόουβ, μέτοχος της Enron και της Boeing. Στο πλευρό του Ντικ Τσένεϊ ως επικεφαλής του πολυπληθούς προσωπικού του, βρίσκουμε τον Λούις Λίμπι, σύμβουλο της Nortrop Grunman.

Οπως ήταν αναμενόμενο, στο υπουργείο Αμυνας η ειδικότητα είναι στην πολεμική βιομηχανία. Βρίσκουμε συμβούλους, αναπληρωτές με προεξέχοντα τον υπερδραστήριο Ντάγκλας Φέιθ, που απασχολούνται είτε ως σύμβουλοι είτε ως διευθυντικά στελέχη στις επιχειρήσεις Loral Space and Communications Ltd, Northrop Grunman, Aerospace Corp, United Industrial Corp. AAI, McDonell Douglas, Martin Manetta, Lockheed Martin, και φυσικά στις Enron και General Dynamic.

Περισσότερο ισορροπημένο το υπουργείο Εξωτερικών. Σύμβουλοι και αναπληρωτές έχουν άμεση σχέση με την πολεμική βιομηχανία επίσης, ενώ στο υπουργείο Εμπορίου είναι μοιρασμένοι μεταξύ των εταιριών της πετρελαϊκής βιομηχανίας Mobil, Exoon, Cabol Corporation αλλά και της πολεμικής βιομηχανίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ