ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Απρίλη 2003
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Ηρακλής Κωνσταντινίδης
Ηρακλής Κωνσταντινίδης
φΩΤ. 2

Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Κ. ΜΑΚΡΗ, το γένος Κουτσούμπα, γεννήθηκε στον Κέδρο Καρδίτσας το 1925. Στην Κατοχή ήταν αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και στον Εμφύλιο, μαχήτρια του ΔΣΕ. Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, επαναπατρίστηκε με την οικογένειά της το 1979 και ζούσε στην Καρδίτσα.

«Εφυγε» από κοντά μας στις 7 Απρίλη 1999. Ο θάνατός της άφησε σε όλους εμάς βαρύ πόνο και θλίψη.

Η ΗΛΕΚΤΡΑ Μακρή - ΑΡΧΟΝΤΗ, αρχιτέκτονας, γεννήθηκε στην Τασκένδη το 1951. Στην Ελλάδα ήρθε το 1976, παντρεύτηκε και απόχτησε τρία αγόρια, άντρες σήμερα. Εργάστηκε στην ειδικότητά της και έπαιρνε δραστήριο μέρος στην κοινωνική ζωή της πόλης, ως μέλος του ΚΚΕ.

Ενα φονικό τροχαίο έβαλε τέλος στην πολύτιμη ζωή της, τόσο για την οικογένειά της, όσο και για την κοινωνία της Καρδίτσας.

Ο αδελφός μας ΑΛΕΚΟΣ Δ. ΜΑΚΡΗΣ, από τη Νεράιδα Ευρυτανίας, γεννήθηκε το 1928. Εκτελέστηκε τον Οκτώβρη 1949, μαζί με τρεις συγχωριανούς μας, στο Μεζούρλο της Λάρισας.

Στη μνήμη τους προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΝΕ Καρδίτσας, 20 ευρώ.

Κώστας και Μάρθα Μακρή

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του καλού φίλου μας ΤΑΚΗ ΜΑΜΑΤΣΗ, στελέχους του ΚΚΕ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και αξιωματικού του ΔΣΕ, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Περισσού, 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

Σμαρώ - Πέτρος

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 40 μέρες από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αξέχαστος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΤΙΝΤΗΣ, μέλος του ΚΚΕ από το 1943. Γεννήθηκε το 1917 στο Κεφαλόβρυσο Τρικάλων. Για την αντιστασιακή δράση του, πιάστηκε και φυλακίστηκε, αλλά έως το τέλος της ζωής του έμεινε αταλάντευτος κομμουνιστής και αγωνιζόταν για τα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 50 ευρώ στη ΝΕ Τρικάλων και 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Στέφανος Αλμετίδης
Στέφανος Αλμετίδης
Οι σύντροφοι και φίλοι του από το Κεφαλόβρυσο

* * *

Oi αντιστασιακοί Κ. Δ. και Γ. Π. πρόσφεραν στην ΚΟ Θεσσαλονίκης 120 ευρώ.

* * *

Στη μνήμη της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΜΑΝΟΥΣΗ, η οποία «έφυγε» σε ηλικία 80 χρόνων και του ΣΩΤΗΡΗ ΜΑΝΟΥΣΗ, που πέθανε σε ηλικία 85 χρόνων, τα παιδιά τους Βασιλική και Μάνθος Μαλάτος και τα εγγόνια τους Ελένη, Αντιγόνη, Χριστίνα πρόσφεραν 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», μέσω ΚΟ Ιωαννίνων.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη και για τη γιορτή του αγαπημένου συζύγου μου ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑ, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης, 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

Στέλλα Χαλκίδα

* * *

Φωτ.

Στις 7 Απρίλη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΙΟΝΑ (Φωστήρα). «Επεσε» από ανακοπή της καρδιάς, καθώς βάδιζε με την αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ, για να αποτίσουν φόρο τιμής στους πεσόντες ήρωες - υπερασπιστές του φρουρίου Νυμφαίας.

Ο Δ. Χιονάς γεννήθηκε στην Πάνδροσο Ροδόπης το 1929. Ηταν μέλος πολυμελούς οικογένειας. Από μικρός μπήκε στη βιοπάλη. Μόλις 15 χρόνων, στην Κατοχή, οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ. Στα τέλη του 1947, εντάχθηκε στο ΔΣΕ. Πολέμησε ως απλός μαχητής και στη συνέχεια ως αξιωματικός, έως την υποχώρηση, το φθινόπωρο του 1949. Τότε κατέληξε στην Πολωνία. Αργότερα, πήγε στην Ουγγαρία. Τα περισσότερα, όμως, χρόνια της πολιτικής προσφυγιάς τα έζησε στην Τσεχοσλοβακία, όπου δούλεψε στα ανθρακωρυχεία.

Από το 1945, ο Δ. Χιονάς ήταν μέλος του ΚΚΕ.

Επαναπατρίστηκε το 1987 με την οικογένειά του. Εγκαταστάθηκε στην Κομοτηνή και συνδέθηκε με την Κομματική Οργάνωση.

Εως το τέλος της ζωής του, εργάστηκε με πίστη και αφοσίωση στο Κόμμα, ως στέλεχος της ΝΕ Ροδόπης του ΚΚΕ. Εμεινε πιστός και αταλάντευτος στα ιδανικά του Κόμματος έως την τελευταία πνοή του.

Βαρβάρα Αλμετίδου
Βαρβάρα Αλμετίδου
Στη μνήμη του Δ. Χιονά, η γυναίκα του Σταυρούλα Χιονά και τα παιδιά του προσφέρουν στη ΝΕ Ροδόπης 50 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στις 7 Απρίλη κλείνει ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» από τη ζωή ο ΚΟΣΜΑΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ (Μάρκος). Πήρε μέρος στον πόλεμο του '40-'41, στην Κατοχή ήταν αντάρτης του ΕΛΑΣ και στον Εμφύλιο, μαχητής του ΔΣΕ.

Εως το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ και του λαού, για τα οποία αγωνίστηκε αταλάντευτα.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Αποστολιά Λαζαρίδου προσφέρει στην ΚΟΒ «Αγ. Φανουρίου» Θεσσαλονίκης 50 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 9 χρόνια από τότε που «έφυγε» για πάντα από κοντά μας ο αγαπημένος μας ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ. Μέλος του ΚΚΕ από το 1936, με σημαντική δράση στο νομό Πέλλας στη διάρκεια της Κατοχής. Στον Εμφύλιο, εντάχθηκε πολύ νωρίς στο ΔΣΕ.

Συμμετείχε σε πολλές μάχες, τραυματίστηκε επανειλημμένα. Του απονεμήθηκε ο βαθμός του λοχαγού πολιτικού επιτρόπου.

Με το τέλος του Εμφύλιου, βαριά τραυματισμένος, βρέθηκε στην Πολωνία. Εκεί δούλεψε συνειδητά στην παραγωγή. Παράλληλα, είχε έντονη κομματική ζωή.

Επαναπατρίστηκε το 1979 και εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Εως το θάνατό του, ακούραστα, με αφοσίωση και αυταπάρνηση, συμμετείχε στους αγώνες για τα ιδανικά του σοσιαλισμού, της δικαιοσύνης και για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 30 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Καλλιθέας Θεσσαλονίκης.

Η σύζυγος Βασιλεία, τα παιδιά και τα εγγόνια του

* * *

Φωτ.

Η αγαπημένη μας ΕΛΕΝΗ Μασούρα - ΛΕΤΣΙΟΥ, που «έφυγε» από κοντά μας στις 13 Μάρτη 2002, γεννήθηκε το 1920 στο χωριό Κατηχώρι Πηλίου. ΕΠΟΝίτισσα στην Κατοχή, από το 1943, ήταν αντάρτισσα του ΕΛΑΣ. Στάλθηκε στη Σχολή Αξιωματικών του Γεν. Στρατηγείου και της απονεμήθηκε ο βαθμός του ανθυπολοχαγού. Μετά τη Βάρκιζα ήταν καθοδηγήτρια της ΕΠΟΝ στο χωριό της.

Μιχάλης Αλμετίδης
Μιχάλης Αλμετίδης
Το 1946 πιάστηκε, εξορίστηκε στη Φολέγανδρο και το 1947, που αφέθηκε ελεύθερη, βγήκε και πάλι στο βουνό στο ΔΣΕ. Πολέμησε από τις γραμμές του ως υπεύθυνη γυναικών τάγματος με το βαθμό του λοχαγού.

Με το τέλος του Εμφύλιου, πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, στάλθηκε στην κομματική Σχολή «Νίκος Μπελογιάννης». Οταν αποφοίτησε, επέστρεψε στην Τασκένδη, παντρεύτηκε τον Δημήτριο Λέτσο και δούλεψε σε διάφορες δουλιές έως το 1977 που επαναπατρίστηκε.

Ζούσε στη Θεσσαλονίκη. Πέθανε πιστή στα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε.

Στη μνήμη της και αντί για μνημόσυνο, η νύφη της Ουρανία Καλαϊτζή πρόσφερε 25 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 25 ευρώ στο Σύλλογο των Επαναπατρισθέντων Πολ. Προσφύγων και η φίλη και κουμπάρα της Παρασκευή Παρσαλή πρόσφερε 10 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 10 ευρώ στο Σύλλογο των Επαναπατρισθέντων Πολ. Προσφύγων.

* * *

Φωτ,

Στις 28 Φλεβάρη 2003 έπαψε να χτυπά η καρδιά της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης ΜΑΡΙΑΣ ΜΟΥΛΑ. Γεννήθηκε το 1926 στο Ελληνοχώρι Εβρου. Για την αντιστασιακή δράση της, το 1946 πιάστηκε και κρατήθηκε στις φυλακές Αλεξανδρούπολης. Το 1947, κατέφυγε στο ΔΣΕ. Το 1949 τραυματισμένη πέρασε στη Βουλγαρία, όπου, έπειτα από 6 χρόνια, συναντήθηκε με την οικογένειά της. Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στο Μποντοτσάνι Ρουμανίας.

Μαρία Αλμετίδου
Μαρία Αλμετίδου
Θα τη θυμόμαστε πάντα.

Στη μνήμη της, προσφέρουμε 30 ευρώ στο ΚΚΕ και 30 ευρώ στο «Ριζοσπάστη»..

Τα παιδιά και τα εγγόνια της

* * *

Φωτ.

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΥΛΑΣ γεννήθηκε το 1921 στο Ελληνοχώρι Εβρου. Το 1942 έγινε μέλος της ΟΚΝΕ. Τον επόμενο χρόνο πέρασε στο ΚΚΕ. Το 1944 κατατάχτηκε στον ΕΛΑΣ και υπηρέτησε στην Πολιτοφυλακή.

Από το 1946 ήταν μαχητής του ΔΣΕ. Το 1948 τραυματίστηκε βαριά σε μάχη.

Με το τέλος του Εμφύλιου, κατέφυγε πολιτικός πρόσφυγας στο Μποντοτσάνι.

Πέθανε στις 6 Ιούλη 1979 στο χωριό Γιάγκοντα Βουλγαρίας.

Με τη συμπλήρωση 24 χρόνων από το θάνατό του, τα παιδιά και τα εγγόνια του προσφέρουν 15 ευρώ στο ΚΚΕ και 15 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Σήμερα, Κυριακή 6 Απρίλη, στις 11.00 π.μ., στο Νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου, γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή, μέλους του ΚΚΕ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΝΔΡΕΟΥ.

Ο Παναγιώτης Ανδρέου, που «έφυγε» από τη ζωή στις 27 Φλεβάρη 2003, γεννήθηκε το 1932 στο Δαμάσι Τυρνάβου από γονείς αγρότες. Από μικρός γνώρισε τις στερήσεις, την κοινωνική αδικία και την εκμετάλλευση.

Το 1947, ακολουθώντας τον μεγάλο αδελφό του Θόδωρο, βγήκε στο βουνό, στο ΔΣΕ. Υπηρέτησε ως ασυρματιστής. Πήρε μέρος στις μάχες του Γράμμου και του Βίτσι. Τραυματίστηκε τρεις φορές.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, δούλεψε σε εργοστάσιο κατασκευής αεροπλάνων.

Επέστρεψε στην πατρίδα με την οικογένειά του το 1975.

Ζούσε στην Αθήνα και εργαζόταν στην ΠΥΡΚΑΛ.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του, τα παιδιά και τα εγγόνια του προσφέρουν 30 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Νέου Κόσμου, και 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

  • Επίσης στη μνήμη του Παναγιώτη Ανδρέου, ο φίλος του Στέργιος Βακαλιός πρόσφερε, μέσω ΚΟΒ Νέου Κόσμου, 10 ευρώ στο ΚΚΕ.

Θόδωρος Αλμετίδης
Θόδωρος Αλμετίδης
* **

Φωτ.

Πέρασαν 40 μέρες από τότε που έπαψε να χτυπά η καρδιά του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, καλού οικογενειάρχη ΝΙΚΗΤΑ ΚΑΠΝΙΑ. Γεννήθηκε το 1914 στο χωριό Καλλίθηρο (Σέκλιζα). Καταγόταν από προοδευτική αγροτική οικογένεια. Στην Κατοχή, όλη η οικογένειά του πήρε μέρος στο εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα. Ο αδελφός του Βασίλης, αξιωματικός του αστικού στρατού, εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ, στο 136ο Σύνταγμα. Ο δεύτερος αδελφός του, ο Τάκης, ήταν ανθυπολοχαγός του ΕΛΑΣ. Ο τρίτος αδελφός, ο Κώστας, ήταν οπλοδιορθωτής στα τμήματα του ΕΛΑΣ της περιοχής. Ο Νικήτας υπηρέτησε στην αυτοάμυνα.

Μετά την Απελευθέρωση, ο Νικήτας διώχθηκε. Το 1946, τα τρία αδέρφια του βγήκαν στο βουνό, στο ΔΣΕ. Ο Βασίλης, ταγματάρχης και υπαρχηγός στο Αρχηγείο Αγράφων, σκοτώθηκε στις αρχές του 1948 στη Νευρούπολη Καρδίτσας. Ο Τάκης, λοχαγός του ΔΣΕ, σκοτώθηκε στην Ηπειρο το 1949. Και ο Κώστας σκοτώθηκε το Νοέμβρη του 1949, στην περιοχή Ραχούλας Καρδίτσας.

Το 1947, ο Νικήτας Καπνιάς πιάστηκε και εξορίστηκε στο Τρίκκερι. Τον επόμενο χρόνο πέρασε από έκτακτο στρατοδικείο, μαζί με δύο άλλους αγωνιστές από τη Σέκλιζα, οι οποίοι εκτελέστηκαν. Ο Νικήτας δικάστηκε σε πολλά χρόνια φυλακή και εξορία (Γιούρα, Μακρονήσι και αλλού).

Αφέθηκε ελεύθερος το 1952.

Αλεξάνδρα Μακρή
Αλεξάνδρα Μακρή
Στην κηδεία του παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες της ΠΕ Καρδίτσας, της ΝΕ Καρδίτσας, του τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ και πολύς κόσμος από την περιοχή. Τον νεκρό αγωνιστή αποχαιρέτησε εκ μέρους του Παραρτήματος Καρδίτσας της ΠΕΑΕΑ ο Βασίλης Ουτσίλης.

Ο Νικήτας Καπνιάς είναι ο τελευταίος που «έφυγε» από την επαναστατική οικογένεια Καπνιά.

Στη μνήμη του και αντί για μνημόσυνο, η γυναίκα του Δήμητρα και τα παιδιά του Θανάσης, Αποστόλης, Ελευθερία πρόσφεραν στη ΝΕ Καρδίτσας 150 ευρώ.

* * *

Φωτ. 5

Στη μνήμη των γονιών μας ΣΤΕΦΑΝΟΥ και ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΑΛΜΕΤΙΔΟΥ, του παππού μας ΜΙΧΑΛΗ ΑΛΜΕΤΙΔΗ, της γιαγιάς μας ΜΑΡΙΑΣ ΑΛΜΕΤΙΔΗ, και του θείου μας ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΛΜΕΤΙΔΗ, οι οποίοι αγωνίστηκαν με συνέπεια για την ελευθερία της πατρίδας, την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη, προσφέρουμε 200 ευρώ στην ΚΟΒ Μεταλλικού Κιλκίς.

Τα παιδιά του Στέφανου και της Βαρβάρας Αλμετίδη

* * *

Φωτ.

Ο αδελφός μας ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ, γεννήθηκε στο χωριό Κυπαρίσσι Γρεβενών. Μετά την Απελευθέρωση, κυνηγήθηκε για τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση και το 1947 βγήκε στο βουνό και πάλι, στο ΔΣΕ.

Σκοτώθηκε το 1948 στη μάχη της Μουργκάνας Ηπείρου, ενώ εκτελούσε αποστολή.

Ηλέκτρα Αρχοντή
Ηλέκτρα Αρχοντή
Στη μνήμη του, προσφέρουμε 120 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης.

Αχιλλέας, Βασίλης, Αριστοτέλης, Τηλέμαχος Παπαγεωργίου

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 6 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Μαρία Νικολαΐδου προσφέρει 20 ευρώ στο Παράρτημα Ηλιούπολης της ΠΕΑΕΑ.


Ελένη Λέτσιου
Ελένη Λέτσιου

Τάκης Μαμάτσης
Τάκης Μαμάτσης

Δημοσθένης Παπαγεωργίου
Δημοσθένης Παπαγεωργίου

Ευάγγελος Χαλκίδας
Ευάγγελος Χαλκίδας


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ