ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 31 Μάρτη 2003
Σελ. /28
ΣΟΥΔΑ
Ζώνη αμερικανικής κατοχής

Επιστρέφουν για ανεφοδιασμό τα πλοία και υποβρύχια που σπέρνουν το θάνατο

Το αεροπλανοφόρο «Ρούσβελτ» στη Σούδα

Associated Press

Το αεροπλανοφόρο «Ρούσβελτ» στη Σούδα
Την κατευθείαν ανάληψη ρόλου ακτοφυλακής της ευρύτερης περιοχής της βάσης της Σούδας, διεκδικούν οι Αμερικανοί μέσω τριών δικών τους ταχύπλοων σκαφών. Προς το παρόν, το ρόλο αυτό ανέλαβαν δύο πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, η πυραυλάκατος «Μπάτσης» και η τορπιλάκατος «Εσπερος», μαζί με ένα από τα αμερικάνικα ταχύπλοα. Το πρώτο από τα ελληνικά πλοία ήταν εδώ και μέρες στη Σούδα, ενώ το δεύτερο έφθασε χτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Αμερικανοί πρόβαλαν ως πρόσχημα για το αίτημά τους περί ενίσχυσης των μέτρων ασφάλειας γύρω από τη βάση και τις λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στον πόλεμο και τη χρήση της βάσης της Σούδας ως πολεμικού ορμητηρίου.

Με τον τρόπο αυτό ενεργοποείται το νέο δόγμα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο έχει σαφή εσωτερικό προσανατολισμό στο όνομα της αντιμετώπισης των λεγόμενων «ασύμμετρων απειλών» στις οποίες περιλαμβάνονται και οι λαϊκές κινητοποιήσεις στο βαθμό που αυτές - με τον αποκλεισμό των εισόδων της βάσης - θέτουν εμπόδια στην εύρυθμη λειτουργία της.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να πυκνώσουν οι αφίξεις αμερικανικών πλοίων για ανεφοδιασμό μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου βομβαρδισμών κατά του Ιράκ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το διάστημα 19-27 Μάρτη - πρώτη βδομάδα του πολέμου - πέρασαν από τη Σούδα 30 αμερικανικά πολεμικά πλοία. Στο μεταξύ, ήδη από χτες βρισκόταν στη Σούδα το αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «Πρόβιντενς» που εξαπολύει πυραύλους κατά του Ιράκ από την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ μέχρι το βράδυ αναμενόταν να καταπλεύσει και δεύτερο υποβρύχιο, προκειμένου να εφοδιαστούν με νέους πυραύλους.

Κ. ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Αξιοθρήνητη η στάση της ελληνικής κυβέρνησης

Συνέντευξη Τύπου του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στα Γιάννενα

Με σκοπό την ενημέρωση του γιαννιώτικου λαού για τα τεκταινόμενα στο Ιράκ και για το τι γίνεται στο χώρο της ΕΕ γύρω από αυτά τα ζητήματα, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου ο Κ. Αλυσσανδράκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, το Σάββατο, 29/3/2003, το πρωί στα Γιάννενα.

Ο ομιλητής ανέλυσε τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα αυτού του πολέμου, που εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού να επεκτείνει την κυριαρχία του.

Αναφερόμενος στο διαχειριστικό ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης ως προεδρεύουσας στην ΕΕ, σημείωσε ότι είναι αξιοθρήνητη, το ίδιο και η στάση του Γ. Παπανδρέου, Υπ. Εξωτερικών στις 20 Μάρτη, στην έκτακτη συνεδρίαση για τον πόλεμο στο Ιράκ. Την πρώτη μέρα του πολέμου ο Υπ. Εξωτερικών, σημείωσε ο ομιλητής, εξέφρασε τη λύπη του που ξεκινάει ένας πόλεμος και «έχυσε δάκρυα» για την αποτυχία της κοινής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ και για τη συνεργασία τους που θα πρέπει να συνεχιστεί, στη βάση των κοινών ιδανικών, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη μετά τον πόλεμο εποχή... για το μοίρασμα της λείας. Επίσης, αναφέρθηκε στη στάση του Κ.Σημίτη στο Ευρωκοινοβούλιο, ο οποίος στάθηκε σε οικονομικά ζητήματα, και το μόνο που είπε για το Ιράκ ήταν: «Ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα να μην υπάρξουν ανθρώπινα θύματα για τον άμαχο ιρακινό πληθυσμό».

Σε ερώτηση που έγινε για τη στάση των κομμάτων της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, ο ομιλητής απάντησε ότι τα πράγματα είναι καλύτερα από ό,τι ήταν στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, οπότε υπήρχαν κόμματα που αυτοθεωρούνταν αριστερά και ήταν υπέρ της επίθεσης, κάτι που τώρα δεν ισχύει. Υπάρχουν διαφορές, σημείωσε, ως προς τις εκτιμήσεις των αιτιών του ιμπεριαλιστικού πολέμου, αλλά και κάποια κόμματα που "θρηνούν" για την κοινή εξωτερική πολιτική της ΕΕ.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή όλων των λαών

Κοινή ανακοίνωση των δημάρχων Νίκαιας και Κάτω Πολεμιδίων Λεμεσού Κύπρου

Σε κοινή ανακοίνωσή τους ο δήμαρχος της Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος και ο δήμαρχος Κάτω Πολεμιδίων Λεμεσού Κύπρου Γιώργος Γεωργίου «καταγγέλλουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το αποτρόπαιο έγκλημα που γίνεται τις τελευταίες μέρες σε βάρος του ιρακινού λαού από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Παραβιάζουν κάθε έννοια της διεθνούς νομιμότητας και εκτοπίζοντας τον ΟΗΕ, προχωρούν εδώ και 8 μέρες στα εδάφη του ΙΡΑΚ σπέρνοντας τον όλεθρο - βάφοντας με το αίμα του ιρακινού λαού την έρημο. Οι λυσσαλέοι βομβαρδισμοί της Βαγδάτης και της Βασόρας και τόσων άλλων πόλεων του ΙΡΑΚ, τα αμέτρητα θύματα αμάχων ειδικότερα το πρόσφατο στην αγορά της Βαγδάτης δείχνουν τα πραγματικά τους σχέδια για το ΙΡΑΚ και το λαό του.

Θέλουν να ελέγξουν κύρια τα πετρέλαια στην περιοχή, να καταπατήσουν τα εδάφη του ΙΡΑΚ για να προχωρήσουν καλύτερα στα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια.

Ομως οι λαοί έχουν άλλες βλέψεις. Το υπέρτατο αγαθό της ειρήνης και τη δυνατότητα να αποφασίζουν οι ίδιοι την πορεία τους που συγκρούεται με τα μεγαλεπήβολα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Η πλειοψηφία των λαών που θέλουν ειρήνη και πρόοδο είναι πολύ ισχυρότερη από τους μεγάλους της γης. Επιβάλλεται άμεσα να σταματήσουν οι χώρες μας οποιαδήποτε εμπλοκή και δεσμεύσεις, που έχουν, με αυτό το βρώμικο πόλεμο.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τις φωνές όλων των λαών για το σταμάτημα του πολέμου, για άμεση ανθρωπιστική βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό του ΙΡΑΚ για εδραίωση της ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή. Ο αγώνας όλων μας είναι η ακατανίκητη δύναμη - η υπερδύναμη που θα επιβάλλει το δίκιο και την Ειρήνη στον πλανήτη μας».

Νίκαια 28/03/2003

Εκδήλωση στο Βέλγιο

Η Κομματική Οργάνωση Βελγίου του ΚΚΕ, οργανώνει την Τετάρτη 2 Απρίλη στις 7.00 μ.μ. στην αίθουσα της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών πολιτική εκδήλωση - συζήτηση με τον ευρωβουλευτή και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Κώστα Αλυσσανδράκη. Θέμα της συζήτησης: «Ο πόλεμος στο Ιράκ. Αιτίες και διέξοδοι. Οι ευθύνες της "διεθνούς κοινότητας"».

Αντιπολεμικές εκδηλώσεις σ' όλη τη χώρα

Συνεχίζονται οι καθημερινές μικρές και μεγάλες κινητοποιήσεις του αντιπολεμικού κινήματος σε πολλές περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα:

Σήμερα, Δευτέρα 31 Μάρτη

- Στο Διδυμότειχο Εβρου, συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία.

- Στην Κατερίνη, αυτοκινητοπομπή ειρήνης ξεκινά στις 5 το απόγευμα από τις εργατικές κατοικίες της πόλης (Εγγλέζικο) και θα διασχίσει τις συνοικίες. Την εκδήλωση διοργανώνει η Αντιπολεμική Επιτροπή φορέων του Ν. Πιερίας.

Τρίτη 1 Απρίλη

- Στη Δράμα, στις 6.30μμ, συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας.

- Στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, στις 7.30μμ, αντιπολεμική συγκέντρωση και συναυλία στην πλατεία Ειρήνης.

- Στην Αρτα, λαμπαδηφορία, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Κιλκίς. Θα ακολουθήσει συναυλία από νεανικό ερασιτεχνικό συγκρότημα.

Στη Λέσβο

Αντιπολεμική - πολιτική συγκέντρωση - διαδήλωση διοργανώνει την Παρασκευή 4 Απρίλη η ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ, στις 8 μμ, στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη με κεντρικά συνθήματα: «Εξω η Ελλάδα από τον πόλεμο. Κλείστε τη Σούδα. Φέρτε το πλοίο. Εξω η Ελλάδα από το σφαγείο».

Σε Χαλκίδα - Λιβαδειά

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Χαλκίδας διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση αύριο, Τρίτη 1 Απρίλη και ώρα 8 μ.μ., με θέμα: «Πόλεμος και Αλληλεγγύη στο λαό του Ιράκ». Η εκδήλωση θα γίνει στο θέατρο «Παπαδημητρίου» και θα μιλήσουν οι: Κώστας Καζάκος, ηθοποιός, Αντώνης Κακκαράς, αρχιπλοίαρχος ε.α. μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ), Νίκος Τσοβλάς, απόστρατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού μέλος της ΚΕΘΑ, Σοφία Ντούρου, εκπαιδευτικός και ο Δημήτρης Βενετής, δικηγόρος.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Λιβαδειάς, διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση, με θέμα: «Ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ και η πάλη των λαών», την Τετάρτη 2 Απρίλη στις 7 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Λιβαδειάς. Θα μιλήσουν ο Αντώνης Κακκαράς αρχιπλοίαρχος ε.α. και η Λιάνα Κανέλλη δημοσιογράφος, βουλευτής του ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ