ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 31 Μάρτη 2003
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Προειδοποιήσεις πολέμου και «διπλωματικές» κινήσεις

Αμερικανοί πεζοναύτες στη Ν. Κορέα

Associated Press

Αμερικανοί πεζοναύτες στη Ν. Κορέα
ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ-ΣΕΟΥΛ.--

«Ο πόλεμος στο Ιράκ είναι δοκιμή για έναν δεύτερο πόλεμο στην Κορεατική Χερσόνησο», εκτίμησε χτες ανώνυμος υψηλόβαθμος Βορειοκορεάτης αξιωματούχος, θυμίζοντας τις εδώ και καιρό στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ στη Ν. Κορέα, την αύξηση των αμερικανικών δυνάμεων πέριξ και εντός της Κορεατικής Χερσονήσου και τις κατηγορίες περί «βορειοκορεατικού πυρηνικού οπλικού προγράμματος», που εξαπολύουν τεχνηέντως μέλη της κυβέρνησης του Τζ. Ου. Μπους...

Παράλληλα, η βορειοκορεατική εφημερίδα «Ροντόνγκ Σινμούν» καταδίκαζε σε χτεσινό άρθρο την απόφαση της γείτονος Σεούλ να υποστηρίξει τον αμερικανοβρετανικό πόλεμο κατά της Βαγδάτης στέλνοντας περίπου 700 στρατιωτικούς μηχανικούς και γιατρούς. «Οι νοτιοκορεατικές αρχές αξίζουν την κατάρα και καταδίκη γι' αυτή τους την απόφαση», έγραφε η «Ροντόνγκ Σινμούν», υπογραμμίζοντας πως αυτό «συνιστά ανήθικη πρόκληση όσον αφορά στην αυτοκυριαρχία μίας ανεξάρτητης χώρας».

Ενα 24ωρο πριν, η ΛΔ Κορέας χαρακτήριζε «μοιραίο λάθος» την απόφαση της ιρακινής κυβέρνησης να επιτρέψει τον έλεγχο των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τον «εντοπισμό» πιθανών όπλων μαζικής καταστροφής, λέγοντας πως αυτό το σφάλμα έδωσε «βατήρα» στους ιμπεριαλιστές και ως εκ τούτου «η Πιονγιάνγκ δεν προτίθεται να το επαναλάβει»...

Η «στροφή» της Σεούλ

Η Νότια Κορέα δε φάνηκε να ενοχλείται άμεσα με την έντονη αντίδραση και τις προειδοποιήσεις της Πιονγιάνγκ. Ισως γιατί η κυβέρνηση του Προέδρου Ρο Μου-γιουν καταβάλλει, εδώ και μέρες, νέες πυρετώδεις προσπάθειες για «διπλωματική εξεύρεση λύσης» στην αντιπαράθεση που έχει προκληθεί μεταξύ ΗΠΑ-ΛΔ Κορέας με πρόφαση το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα. Χτες, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Νοτιοκορεάτη Προέδρου αναχώρησε για Μόσχα και Πεκίνο προκειμένου να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις τους μπροστά σε ένα τάχα «αναμορφωμένο» σχέδιο για χαλάρωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο. Το προωθούμενο απ' τη Σεούλ «ειρηνευτικό σχέδιο» έχει κάτι παραπάνω απ' τη «βούλα» της Ουάσιγκτον και διαφαίνεται πως ΗΠΑ και Ν. Κορέα επιθυμούν να το προωθήσουν εντός του προσεχούς διμήνου με αφορμή την επικείμενη επίσημη επίσκεψη του Νοτιοκορεάτη Προέδρου στις ΗΠΑ.

Η αξιοπαρατήρητη στροφή της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης υπέρ της Ουάσιγκτον και με τη βαθμηδόν αποδοχή των εμμονών των ΗΠΑ για εκτόνωση της κρίσης μέσω «πολυμερών περιφερειακών διαπραγματεύσεων» έγινε και χτες ορατή μετά και τις επαφές που πραγματοποίησε επί 48ωρο στη Ν. Κορέα ο υπουργός Αμυνας της Ιαπωνίας. Μάλιστα, χτες, μετέβη στη Σεούλ και η Γιαπωνέζα υπουργός Εξωτερικών, Γιορίκο Καμαγκούτσι. Μετά τη συνάντησή της με το Νοτιοκορεάτη ομόλογό της, Γιουν Γιανγκ, ανακοίνωσε πως συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για την «ειρηνική άμβλυνση της έντασης σε συνεργασία με τις ΗΠΑ»...

ΝΙΓΗΡΙΑ
Αναστολή εξέγερσης και δραστική μείωση πετρελαιοπαραγωγής

ΛΑΓΟΣ.--

Ηλεκτρισμένη ηρεμία φάνηκε χτες να επικρατεί στο Δέλτα του Νίγηρα. Πρώτη φορά μετά από δυόμισι βδομάδες, δεν επαναλήφτηκαν οι φονικές επιχειρήσεις του στρατού της χώρας κατά των εξεγερμένων ενόπλων της φυλής Ιτζό στο Δέλτα του Νίγηρα, μετά την ανακοίνωση των τελευταίων για προσωρινή παύση πυρός. Ωστόσο, λίγες μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές της 12ης-14ης Απρίλη, η κυβέρνηση του απερχόμενου Προέδρου Ολουσενγκούν Ομπασάντζο μοιάζει να έχει φθάσει σε αδιέξοδο, κυρίως λόγω των πιέσεων που δέχεται, μεταξύ άλλων, και από μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες...

Η νέα εξέγερση της φυλής Ιτζό και οι επιθέσεις της κατά της αντίπαλης φυλής των Ιτσεκέρι φαίνεται να έχουν τρομοκρατήσει τα στελέχη των πολυεθνικών πετρελαίου που λυμαίνονται τον πλούτο της χώρας σε αγαστή συνεργασία με τις νιγηριανές αρχές. Οι επιχειρήσεις σε διυλιστήρια ή σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου εταιριών όπως οι SHELL, CHEVRON-TEXACO, TOTALFINAELF, έχουν, σε σημαντικό βαθμό, σταματήσει. Η παραγωγή πετρελαίου στη Νιγηρία, που είναι η έβδομη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του κόσμου και ο πέμπτος κατά σειρά προμηθευτής πετρελαίου των ΗΠΑ, έχει σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μειωθεί ήδη κατά 40%... Οι εκπρόσωποι των πετρελαϊκών εταιριών «φοβούνται» πως θα υπάρξει και περαιτέρω μείωση, προβλέποντας κλιμάκωση της εξέγερσης των φυλών που ζουν στο Δέλτα του Νίγηρα με πρώτο στόχο διυλιστήρια, πετρελαιοαγωγούς και λοιπές εγκαταστάσεις.

Στο μεταξύ, τεταμένη διαφαίνεται η κατάσταση και στη νοτιοανατολική Νιγηρία, όπου φαίνεται να επανήλθε σε δράση το αυτονομιστικό «Κίνημα Πραγματοποίησης της Αυτοκυριαρχίας της Πολιτείας Μπιάφρα». Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, περίπου 1.000 μέλη της οργάνωσης που ταξίδευαν με κομβόι 130 λεωφορείων για να πραγματοποιήσουν αντικυβερνητική εκδήλωση διαμαρτυρίας, αναχαιτίστηκαν από άνδρες της αστυνομίας. Οι τελευταίοι τους επιτέθηκαν με δακρυγόνα και σφαίρες σκοτώνοντας επτά διαδηλωτές.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Δυστύχημα σε εργοστάσιο στα Αδανα

ΑΓΚΥΡΑ.-

Σε χημική αντίδραση αποδίδεται η έκρηξη που σημειώθηκε το Σάββατο σε εργοστάσιο παρασκευής ζύμης στην πόλη Αδανα της νότιας Τουρκίας.

Η έκρηξη, που φαίνεται να είχε «επίκεντρο» το λέβητα νερού του εργοστασίου, ήταν τόσο ισχυρή που προκάλεσε την κατάρρευση του διώροφου εργοστασίου. Το αποτέλεσμα ήταν ο θάνατος εννιά ατόμων, εκ των οποίων τα δύο, παιδιά που έπαιζαν σε παρακείμενη περιοχή, και τον τραυματισμό άλλων ένδεκα ατόμων.

ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
«Προδικάζουν» τη Μάρκοβιτς για το φόνο του Στάμπολιτς...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Πριν τρεις μέρες η σερβική κυβέρνηση είχε υποψίες. Χτες, φάνηκε να έχει έτοιμη και την απόφαση... Ο Ζάρκο Κόρατς, αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, κατηγόρησε άμεσα τη Μιριάνα Μάρκοβιτς, σύζυγο του πρώην προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, πως «έδωσε την εντολή δολοφονίας» του πρώην προέδρου της Σερβίας, Ιβάν Στάμπολιτς.

«Είναι λογικό να πει κάποιος πως η άμεση εντολή για το φόνο του Στάμπολιτς ήρθε απ' την οικογένεια Μιλόσεβιτς...» είπε ο Κόρατς στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό ΒΚ.

Οι κατηγορίες του... «δικαστή» Κόρατς εξαπολύθηκαν ένα 48ωρο αφότου οι αστυνομικές αρχές - εντοπίζοντας τα οστά του Στάμπολιτς σε περιοχή της βόρειας Σερβίας - ανακοίνωσαν πως αναζητούν ως ύποπτη για το φόνο του Στάμπολιτς τη Μ. Μάρκοβιτς. Η τελευταία, πάντως, βρίσκεται απ' τις 23 Φλεβάρη στη Μόσχα και δε φαίνεται διατεθειμένη να επιστρέψει, τουλάχιστον άμεσα...

Εκδήλωση για τον αγώνα του λαού στην Κολομβία

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα τον αγώνα του κολομβιανού λαού για ειρήνη, ανεξαρτησία, κοινωνική δικαιοσύνη και τις εξελίξεις στη Λατινική Αμερική πραγματοποιείται την ερχόμενη Πέμπτη 3 Απρίλη στις 19.00 μ.μ. στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων και Εργαζομένων στα δομικά υλικά και στις κατασκευές στην οδό Αρτέμιδος 8 στο Γαλάτσι. Θα μιλήσουν οι Κάρλος Λοζάνο και Κλόντια Ραμίρεζ στελέχη της Ενιαίας Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Κολομβίας.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Εκρήξεις στην Καμπούλ

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Ρουκέτα έπληξε την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, χτες βράδυ, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές στο αρχηγείο της ISAF, απέναντι από την πρεσβεία των ΗΠΑ. Δεν αναφέρθηκαν θύματα ή τραυματισμοί. Αλλη μία ρουκέτα έπληξε την Πουλ-ε-Σαρκί, ανατολική συνοικία της Καμπούλ. Η είδηση θορύβησε τις ξένες δυνάμεις που διατηρούν στρατεύματα στην Καμπούλ, οι οποίες με τη συνήθη τους σαφήνεια απέδιδαν την επίθεση στους άνδρες του Γκουλμπουντίν Χεκματιάρή της Αλ Κάιντα. Νωρίτερα, έξι Αφγανοί άμαχοι σκοτώθηκαν, όταν το λεωφορείο τους έπεσε σε νάρκη στο Λασκαργκάχ.

Τα Ηνωμένα Εθνη «επανεξέταζαν» στο μεταξύ την κατάσταση ασφαλείας. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, Λακχντάρ Μπραχίμι, μετά τη δολοφονία Ελβετού μηχανικού του Ερυθρού Σταυρού στην Κανταχάρ, ανέστειλε για ένα 24ωρο τα προγράμματα αρωγής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ