ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 31 Μάρτη 2003
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΕΡΟΙΑ
Ελληνες και μετανάστες σε κοινό μέτωπο ενάντια στον πόλεμο

Μεγάλη διαδήλωση κατά τη διάρκεια της συνόδου υπουργών Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης της ΕΕ

Motion Team

«Μέτωπο Ελλήνων και μεταναστών ενάντια στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών», βροντοφώναξαν με μια φωνή μετανάστες και Ελληνες εργαζόμενοι, που το μεσημέρι του Σαββάτου συμμετείχαν στο μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο, στη μεγάλη διαδήλωση ενάντια στην άτυπη σύνοδο των υπουργών της ΕΕ στη Βέροια, που διοργάνωσαν η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και το ΠΑΜΕ. Οι υπουργοί Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της ΕΕ συνεδρίαζαν κρυμμένοι στο ξενοδοχείο «Αιγές Μέλαθρον», περιφρουρούμενοι από χιλιάδες άνδρες των δυνάμεων καταστολής. Ο αγωνιζόμενος λαός προσέγγισε σε απόσταση 100 μέτρων το ξενοδοχείο και προειδοποίησε πως την επόμενη φορά οι υπουργοί του πολέμου και της αντιλαϊκής πολιτικής θα αναγκαστούν να συνεδριάσουν σε ανήλιαγα υπόγεια.

Στο πάρκο Εληάς συγκεντρώθηκαν χιλιάδες. Ηταν εκεί οι εργάτες, οι αγρότες, η νεολαία, οι συνταξιούχοι, η γενιά της Εθνικής Αντίστασης. Παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θ. Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ, ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης, αντιπροσωπεία του ΔΗΚΚΙ.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Χ. Τρεμπελής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, ο οποίος κατήγγειλε την αστυνομοκρατία. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σ. Βαλανάς, μέλος της Γραμματείας της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003». «Εμπρός, δράση τώρα για να τους προκαλέσουμε "σοκ και δέος"», κατέληξε. Και η απάντηση ήρθε μυριόστομη: «Στη Θεσσαλονίκη το 2003, θα πάρει την απάντηση η ολιγαρχία».

Με τη μεγάλη πορεία που ακολούθησε, ο αγωνιζόμενος λαός απαίτησε «ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», και δήλωσε «θα κλείσουμε τη Σούδα, θα κλείσουμε τις βάσεις, Αμερικάνε δε θα περάσεις». Η νεολαία, μαχητικά και ρυθμικά, προειδοποίησε: «Ερχεται βροχή έρχεται και μπόρα, έρχεται του ΝΑΤΟ η τελευταία ώρα». Ανάμεσά τους και αντιπροσωπεία μαθητών του 4ου ΤΕΕ Χανίων, που βρέθηκαν στη Βέροια στο πλαίσιο εκδρομής.

Μπορούμε να τους σταματήσουμε

Μαζί με τους Ελληνες εργαζόμενους και τη νεολαία, ένωσαν τη φωνή τους και εκπρόσωποι των μεταναστών στη χώρα μας που έδωσαν το «παρών» στη διαδήλωση της Βέροιας.

Ο Διονύσης Κεκάι, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και της Κοινότητας Αλβανών Εργαζομένων Αθήνας, είπε στο «Ρ»: «Κι εμείς οι ξένοι εργάτες είμαστε κομμάτι της εργατικής τάξης. Τα προβλήματά μας είναι ίδια. Γι' αυτό ήρθαμε σήμερα σ' αυτή τη διαδήλωση, ενάντια στη συνάντηση των υπουργών της ΕΕ, που θέλουν να πάρουν μέτρα σε βάρος μας. Πρέπει να παλέψουμε. Μπορούμε όλοι μαζί, ξένοι εργάτες και Ελληνες, να τους σταματήσουμε».

Η Εμινέ Οζιάν, εκπρόσωπος του Κέντρου Αγωνιστικής και Πολιτιστικής Αλληλεγγύης των λαών Τουρκίας και Ελλάδας, τόνισε: «Τώρα αντιμετωπίζουμε έναν ιμπεριαλιστικό και άδικο πόλεμο στο Ιράκ. Αυτός ο πόλεμος είναι ενάντια σε όλους τους λαούς γι' αυτό πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ως πρόσφυγες, μετανάστες και εργαζόμενοι. Τον τελευταίο λόγο θα πουν οι λαοί που αντιστέκονται».

Ο Ηλίας Αμέτ, εκπρόσωπος της Ενωσης Εργαζομένων Μεταναστών από το Μπαγκλαντές, σημείωσε: «Για να αποτρέψουμε τις επιπτώσεις, στην αγορά εργασίας, δηλαδή τη μαύρη εργασία και την εκμετάλλευση, χρειαζόμαστε κοινούς αγώνες και αλληλεγγύη της εργατικής τάξης».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Κλείνει τα σύνορα για τους πρόσφυγες του πολέμου!

Επαίσχυντη απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης της ΕΕ

Στη σύνταξη της λεγόμενης «Πράσινης Βίβλου» προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς οι υπουργοί Δικαιοσύνης των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που, όπως ισχυρίζονται, αποβλέπουν στην αναζήτηση κάποιων κανόνων για την προστασία των υπόπτων και των κατηγορουμένων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, «υπήρξε συναίνεση στο ότι η "Πράσινη Βίβλος" αποτελεί μια θετική αφετηρία» και αποφασίστηκε τα κράτη - μέλη να καταθέσουν γραπτές προτάσεις μέχρι 15 Μάη 2003, προκειμένου η Επιτροπή να καταρτίσει μια ολοκληρωμένη πρόταση, που θα τεθεί προς συζήτηση στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα κατατεθούν στο Συμβούλιο Υπουργών του Ιούνη.

Παράλληλα, οι 15 χώρες της ΕΕ προχωρούν προς την υλοποίηση του «ευρωτρομονόμου», του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και παράδοσης, που οδηγούν σε περαιτέρω συρρίκνωση των ατομικών δικαιωμάτων, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα επιτρέπεται ακόμη και η παράδοση ημεδαπών σε άλλα κράτη, μετά από αίτημα των δικαστικών τους αρχών. Επίσης, προχωρούν και στον πλήρη εξοβελισμό της έννοιας του πολιτικού εγκλήματος.

Οι «15» συμφωνούν, επίσης, και στο θέμα των εξελίξεων σχετικά με τη Συντακτική Συνέλευση (ευρωπαϊκό σύνταγμα), γεγονός που σημαίνει εκχώρηση δικαιωμάτων από τα εθνικά κράτη στα όργανα της ΕΕ. Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, «υιοθετήθηκε καταρχήν ως γενική διαδικασία λήψης αποφάσεων η συναπόφαση Συμβουλίου Υπουργών και Ευρωκοινοβουλίου με αυξημένη πλειοψηφία, και η ενοποίηση των νομοθετικών εργαλείων, ώστε να είναι δυνατή η θέσπιση ευρωπαϊκών νόμων και νόμων - πλαίσιο».

Στην άτυπη σύνοδο, αποφασίστηκε να κρατηθούν εκτός χωρών της ΕΕ οι πρόσφυγες που δημιουργεί ο πόλεμος των ΗΠΑ στο Ιράκ. Στόχος είναι να κρατηθεί ο πληθυσμός στις όμορες με αυτό χώρες και αυτό θα επιτευχθεί με οικονομική ενίσχυση αυτών των χωρών. Αποφασίστηκε να επαναδραστηριοποιηθεί η task force, που έχει συσταθεί το 2001 και έχει ως αντικείμενο την ανταλλαγή πληροφοριών για την τρομοκρατία.

ΕΝΑΕ - ΚΕΔΚΕ
ΠΑΣΟΚ ψήφισε ο ΣΥΝ

Πρόεδρος της ΕΝΑΕ η Φ. Γεννηματά και της ΚΕΔΚΕ ο Π. Κουκουλόπουλος

Τις θέσεις των προέδρου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων - Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) και της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (ΕΝΑΕ) κατέλαβε - με την υποστήριξη του ΣΥΝ - το ΠΑΣΟΚ.

Μετά από έντονο παρασκήνιο, που προηγήθηκε το προηγούμενο διάστημα, αλλά και αναβολές στις εκλογές, καθώς οι συσχετισμοί και στα δύο όργανα (ισάριθμες έδρες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και από μία ο ΣΥΝ), αλλά και την «προβληματική ψήφο» του εκπροσώπου του ΣΥΝ στην ΕΝΑΕ του νομάρχη Χανίων Γ. Κατσανεβάκη, ο οποίος θεωρείται ταυτόχρονα και «Μητσοτακικός», το περασμένο Σάββατο ήρθε η ώρα για τις εκλογές στην ΕΝΑΕ. Εκεί, ο Γ. Κατσανεβάκης πρότεινε την Φ. Γεννηματά για πρόεδρο, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι στην ΚΕΔΚΕ έπρεπε να εκλεγεί η Ντ. Μπακογιάννη και γι' αυτό πρότεινε αναβολή των εκλογών, καθώς οι εκλογές στην ΚΕΔΚΕ ήταν προγραμματισμένες για την επόμενη μέρα (χτες Κυριακή). Την πρόταση αυτή υποστήριξαν οι 10 σύμβουλοι της ΝΔ, αλλά δεν έγινε δεκτή από το ΠΑΣΟΚ. Ετσι, Κατσανεβάκης και ΝΔ αποχώρησαν και οι 10 του ΠΑΣΟΚ που απέμειναν εξέλεξαν πρόεδρο την Φ. Γενημματά, α΄ αντιπρόεδρο τον νομάρχη Πειραιά Γ. Μίχα, β' αντιπρόεδρο τον νομάρχη Ηλείας Π. Δημητρουλόπουλο και γγ τον νομαρχιακό σύμβουλο Ηρακλείου Ε. Κουκιαδάκη.

Στην ΚΕΔΚΕ, πρόεδρος επανεκλέχτηκε ο σημερινός δήμαρχος Κοζάνης Πάρις Κουκουλόπουλος, (με τις 15 ψήφους του ΠΑΣΟΚ και τη μία του ΣΥΝ). Η Ντ. Μπακογιάννη πήρε τους 15 ψήφους της ΝΔ. Α΄ αντιπρόεδρος εκλέχτηκε ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας, Γ. Χαραλάμπους (ΠΑΣΟΚ), ο οποίος είχε αντιμέτωπο τον Μ. Τζίμα, δήμαρχο Δράμας (ΝΔ). Μετά από αυτή την εξέλιξη οι 15 σύμβουλοι της ΝΔ αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην εκλογή των υπόλοιπων μελών του προεδρείου και περιόρισε τη συμμετοχή της μόνο στην εκλογή των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής. Ετσι, β΄ αντιπρόεδρος εκλέχτηκε ο Γ. Γιαννόπουλος (ΠΑΣΟΚ), δήμαρχος Ρόδου και γγ ο Χρ. Παλαιολόγος (ΣΥΝ).

Μετά τις εκλογές, η Ντ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι υπέβαλε υποψηφιότητα, «γνωρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ και ο Συνασπισμός συνεργάζονται και ότι ο ΣΥΝ αποφάσισε να είναι συνοδοιπόρος της κυβέρνησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Με χτεσινή του ανακοίνωση, ο συνδυασμός «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση» (ΝΔ) καταγγέλλει ως «πραξικοπηματικές» τις διαδικασίες στην ΕΝΑΕ και δηλώνει ότι «αυτό το προεδρείο της μειοψηφίας δεν την εκφράζει».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

- Η ΝΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση, σήμερα, Δευτέρα 31 Μάρτη και ώρα 8.30 μ.μ., έξω από τα γραφεία του Κόμματος. Θα μιλήσει ο Διονύσης Αρβανιτάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Πελοποννήσου του Κόμματος.

- Η ΚΟΒ Δικηγόρων της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ οργανώνει σύσκεψη - συζήτηση με θέμα: «Οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις μπροστά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Η πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου», την Τετάρτη 2 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, με ομιλητή τον πανεπιστημιακό Π. Γεωργιάδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντή του ΚΜΕ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
Στην ίδια ρότα με όλες τις τελευταίες

Δόθηκε στη δημοσιότητα σφυγμομέτρηση που έγινε για λογαριασμό της ΝΔ και η οποία εμφανίζει την αξιωματική αντιπολίτευση να προηγείται του ΠΑΣΟΚ κατά 7,9 μονάδες.

Συγκεκριμένα η σφυγμομέτρηση έγινε από την εταιρία MRB μέσα στο διάστημα 13 Φλεβάρη - 5 Μάρτη, σε δείγμα 2.032 ατόμων και σύμφωνα με τα αποτελέσματά της το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 31,7%, η ΝΔ 39,6%, το ΚΚΕ 5,2%, ο ΣΥΝ 3,5%, το ΔΗΚΚΙ 2,1%, το ΛΑ.ΟΣ 1,9%.

Οπως αναφέρεται στη σφυγμομέτρηση, η ΝΔ εμφανίζει ποσοστά συσπείρωσης των ψηφοφόρων της έως και 92,6%, ενώ το ΠΑΣΟΚ δεν ξεπερνά το 74,5%.

Στο ερώτημα της δημοσκόπησης για το ποιος θεωρείται «καταλληλότερος πρωθυπουργός», οι Σημίτης και Καραμανλής σχεδόν ισοβαθμούν, με τον πρώτο να συγκεντρώνει ποσοστό 41,4% και ο δεύτερος 40,7%.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Στα τέλη Μάη το προγραμματικό συνέδριο

Προγραμματικό συνέδριο θα πραγματοποιήσει ο ΣΥΝ από 30 Μάη έως 1 Ιουνίου 2003, μετά από απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (ΚΠΕ) του κόμματος, τα μέλη της οποίας συνεδρίασαν χτες και προχτές σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Την πραγματοποίηση του προγραμματικού συνεδρίου, χαρακτήρισε «πολιτική ευκαιρία», ο πρόεδρός του Ν. Κωνσταντόπουλος, μια άποψη που όμως δε φαίνεται ότι συμμερίστηκαν όλα τα στελέχη του ΣΥΝ, αφού η απόφαση για τη διεξαγωγή του δεν ήταν ομόφωνη.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΠΕ συζητήθηκαν δυο κείμενα τα οποία παρουσίασαν μέλη της ΠΓ του ΣΥΝ. Συγκεκριμένα, ο Στέργιος Πιτσιόρλας παρουσίασε το σχέδιο με τίτλο «Νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση και Αριστερά» και ο Γιάννης Δραγασάκης το σχέδιο με τίτλο «Για το θεωρητικό και προγραμματικό εξοπλισμό της Αριστεράς». Οι δυο εισηγητές στο χτεσινό κλείσιμο των εργασιών ανέφεραν ότι τα κείμενα αυτά μαζί με τον προβληματισμό και το διάλογο που αναπτύχθηκε στην ΚΠΕ θα αποτελέσουν τη βάση για τη σύνταξη του τελικού σχεδίου θέσεων του Συνεδρίου.

Κατά τα άλλα, ο Ν. Κωνσταντόπουλος, στην εισηγητική του ομιλία αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις, στον πόλεμο στο Ιράκ αλλά και τη θέση της Ευρώπης στην παγκόσμια σκηνή, υιοθέτησε δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρ. Πρόντι και τόνισε: «Η Ευρώπη μπορεί να αποκτήσει λόγο και ρόλο στα παγκόσμια πράγματα μόνο εάν απαλλαγεί από το ΝΑΤΟ και διαμορφώσει αυτόνομο από τις ΗΠΑ το δικό της αμυντικό σύστημα και στη βάση αυτού τη δική της εξωτερική πολιτική»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ