ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 31 Μάρτη 2003
Σελ. /28
Ανελέητοι βομβαρδισμοί, σθεναρή η ιρακινή αντίσταση

Για ανακοπή εβδομάδων στην προέλαση των δυνάμεων εισβολής, προκειμένου να ξεπεράσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, έκαναν λόγο Αμερικανο-βρετανοί στρατιωτικοί

Associated Press

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΑΤΖΑΦ - ΝΑΣΡΙΓΙΑ - ΜΟΣΟΥΛΗ - ΒΑΣΟΡΑ.--

Παύση της προέλασης των δυνάμεών τους φέρονται να διέταξαν οι Αμερικανο-βρετανοί επιτελείς, προκειμένου να διασφαλίσουν τα νώτα τους, να εξασφαλίσουν ασφαλείς δρόμους επιμελητείας και να ανασυνταχθούν. Επισήμως, ο επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων, στρατηγός Τόμι Φρανκς, διέψευδε ότι υπάρχει η οποιαδήποτε εντολή έστω και καθυστέρησης της προέλασης, αλλά δήλωσε ότι δεν έχει ιδέα μέχρι πότε θα διαρκέσει ο πόλεμος. Ενώ οι μάχες μαίνονται σε όλα τα μέτωπα του νότου και οι καταιγιστικοί βομβαρδισμοί συγκλονίζουν το Ιράκ από τη μία έως την άλλη άκρη, η πραγματοποίηση επίθεσης αυτοκτονίας το Σάββατο, στη Νατζάφ, εναντίον Αμερικανών στρατιωτών μοιάζει να εισάγει ένα νέο, ύστατο τρόπο, αντιμετώπισης των εισβολέων, προκαλώντας στους Αμερικανο-βρετανούς επιτελείς προβληματισμό και σύγχυση.

Σωρεία επικρίσεων φέρεται να δέχεται τόσο ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, όσο και αρκετοί στενοί στρατιωτικοί συνεργάτες του τόσο από Αμερικανούς αξιωματικούς όσο και από Βρετανούς, σύμφωνα με αμερικανικές και βρετανικές εφημερίδες, με αφορμή το αρχικό σχέδιο στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ και τις προφανείς, πλέον, ελλείψεις του. Προκειμένου, ακριβώς, να αναθεωρηθούν αυτά τα «αδύναμα στοιχεία», Αμερικανοί αξιωματικοί διέρρεαν σε δημοσιογράφους ότι η προέλαση των χερσαίων δυνάμεων εισβολής θα ανακοπεί, για ορισμένες εβδομάδες, μέχρις ότου καταστεί δυνατή η απρόσκοπτη παροχή επιμελητείας στις στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν προωθηθεί και η επίτευξη ασφάλειας στα νώτα τους.

Associated Press

Εντούτοις, επισήμως, Βρετανοί και Αμερικανοί επιτελείς διέψευδαν ότι υπάρχει η οποιαδήποτε εντολή παύσης της προέλασης. Ο στρατηγός Τόμι Φρανκς απέφυγε επισταμένα να απαντήσει σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις για το πότε εκτιμά ότι θα ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις. Δεν παραδέχτηκε ότι υπάρχουν προβλήματα ανεφοδιασμού και επιμελητείας, «παρά τις προσπάθειες τρομοκρατικών στοιχείων να το πετύχουν» και εκτίμησε ότι υπάρχει «αξιόλογη πρόοδος». Προσπάθησε, επίσης, να «καλύψει» τον πολιτικό προϊστάμενό του, Ντόναλντ Ράμσφελντ, λέγοντας ότι το στρατηγείο του Κατάρ δε ζήτησε στρατιωτικές ενισχύσεις πριν την έναρξη του πολέμου, πληροφορία που δημοσιεύεται, σήμερα, σε μερίδα του Αμερικανο-βρετανικού Τύπου με τη συμπλήρωση ότι ο Ράμσφελντ αρνήθηκε να αποδεχτεί το αίτημα των στρατιωτικών.

Προβληματισμός από την επίθεση αυτοκτονίας

Σοβαρό προβληματισμό φαίνεται ότι έχει προκαλέσει στους Αμερικανο-βρετανούς επιτελείς η πρώτη επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο το μεσημέρι, στην πόλη Νατζάφ. Ενας οδηγός ταξί, που, εκ των υστέρων οι ιρακινές αρχές υποστήριξαν ότι ήταν στρατιωτικός, σταμάτησε σε σημείο ελέγχου έξω από την πόλη, παρέσυρε κοντά του ομάδα Αμερικανών στρατιωτών και στη συνέχεια ανατινάχτηκε. Σύμφωνα με το στρατηγείο του Κατάρ, 4 στρατιώτες σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν, ενώ κατά την ιρακινή ηγεσία ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 11.

Eurokinissi

Ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ, Ρίτσαρντ Μάγιερς, υποστήριξε ότι «η τακτική των στρατευμάτων θα προσαρμοστεί και σε αυτό το στοιχείο», προσπαθώντας να κατευνάσει τις ανησυχίες. Διαρροές από το στράτευμα, που μεταφέρονται από ειδησεογραφικά πρακτορεία, υποστήριζαν ότι οι Αμερικανο-βρετανοί στρατιώτες είναι εξαιρετικά νευρικοί και πλέον εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να ανοίγουν πυρ εναντίον οποιουδήποτε Ιρακινού τους πλησιάζει, αν δεν υπακούει άμεσα σε όλες τις εντολές τους. Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος του ιρακινού στρατού, Χαζέμ αλ Ράουτ, υποστήριζε ότι, πλέον, στη Βαγδάτη βρίσκονται περίπου 4.000 Αραβες εθελοντές καμικάζι αυτοκτονίας.

Κόλαση από αέρος, σκληρές μάχες στο έδαφος

Ανελέητο και διαρκές είναι το σφυροκόπημα της ιρακινής πρωτεύουσας. Μέρα και νύχτα, πύραυλοι και βόμβες πλήττουν διάφορα σημεία της Βαγδάτης τόσο στο κέντρο όσο και στα νοτιοδυτικά προάστια, όπου βρίσκονται οι βάσεις της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς. Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, επλήγη η κατοικημένη περιοχή Ινέρ Καράντα, πολλά κέντρα τηλεπικοινωνίας και - όπως υποστηρίζουν αμερικανικές πηγές -ένα κέντρο μυστικών υπηρεσιών, ένα κτίριο εκπαίδευσης Φενταγίν και ένα προεδρικό μέγαρο. Από τους νέους βομβαρδισμούς εκτιμάται ότι υπάρχουν πολλά θύματα ανάμεσα στους αμάχους, αφού διαρκώς πλήττονται κατοικημένες περιοχές, αλλά μέχρι το βράδυ δεν ήταν δυνατό να υπάρξουν συγκεκριμένες πληροφορίες, λόγω και των προβλημάτων στις τηλεπικοινωνίες.

Την ίδια ώρα, οι μάχες μαίνονταν ανελέητες σε Νασρίγια, Νατζάφ, Σανάουαχ, Καρμπάλα, Ντιουανίγια, όπου τις αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις έχουν σπεύσει να συνδράμουν βομβαρδιστικά και ελικόπτερα που σφυροκοπούν ανελέητα τις θέσεις των ιρακινών δυνάμεων. Νοτιότερα, η Βασόρα παραμένει υπό ασφυκτικό κλοιό και, όπως μετέδιδε το δίκτυο «αλ Τζαζίρα», δέχεται τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς των τελευταίων ημερών, ενώ η κατάσταση εντός της πόλης για τους αμάχους έχει φθάσει σε οριακά σημεία πείνας και δίψας.

Ενας δημοσιογράφος του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου «Fox», που υποστηρίζει ότι κατάφερε να εισέλθει στην πόλη το πρωί του Σαββάτου, μετέδιδε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη λαϊκής εξέγερσης, όπως διέρρεαν οι Αμερικανο-βρετανοί επιτελείς, και ότι ο ιρακινός πληθυσμός αντιστέκεται με πείσμα στους εισβολείς, τους οποίους σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζει ως απελευθερωτές. Αργά, χτες, το απόγευμα, Βρετανοί αξιωματικοί υποστήριζαν ότι μετά από σκληρή μάχη με ιρακινές παραστρατιωτικές μονάδες νοτίως της Βασόρας, αιχμαλωτίστηκε ένας στρατηγός της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς και σκοτώθηκε ένας ταξίαρχος. Την είδηση δεν επιβεβαίωνε η Βαγδάτη.

Στο βορρά, επίσης, συνεχίζονται οι σφοδροί βομβαρδισμοί βορείως της Μοσούλης, στην περίμετρο του Κιρκούκ και στην πόλη Κάλακ, σε μια εμφανή προσπάθεια να υποχωρήσουν οι ιρακινές δυνάμεις ακόμη περισσότερο, προκειμένου να διευκολυνθεί η προέλαση, κυρίως, των Κούρδων μαχητών, χωρίς, όμως, να έχει γίνει κάποια εντυπωσιακή πρόοδος.

ΜΑΣ ΡΩΤΑΝΕ - ΑΠΑΝΤΑΜΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Η κυβερνητική προπαγάνδα προβάλλει το επιχείρημα ότι ο λαός μπορεί να διαδηλώνει τα φιλειρηνικά του αισθήματα και η κυβέρνηση επίσης είναι αντίθετη στον πόλεμο, αλλά έχει την ευθύνη να πορεύεται με ρεαλισμό που σημαίνει να τηρεί τις «συμβατικές υποχρεώσεις» προς τις ΗΠΑ. Για ποιο ρεαλισμό γίνεται λόγος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η Ελλάδα, ως καπιταλιστική χώρα, βρίσκεται στο στάδιο του ιμπεριαλισμού. Συμμετέχει σε διεθνείς και περιφερειακούς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και ενώσεις, (ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΔΕΕ, κλπ.). Μπορεί να είναι μικρή σε μέγεθος χώρα συγκριτικά με ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία κλπ., αλλά συμμετέχει ενεργά και δραστήρια στην οικοδόμηση της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Οι κυβερνήσεις και της ΝΔ μετά το 1990 και του ΠΑΣΟΚ μετά το 1993 αποδέχτηκαν και συμφώνησαν με την πολιτική της αλλαγής συνόρων, όπως αυτή εκφράστηκε στα Βαλκάνια με το διαμελισμό της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, μετά από επεμβάσεις της Γερμανίας και των ΗΠΑ.

2. Στο όνομα της ανάγκης διευθέτησης των κρίσεων, λόγω, υποτίθεται, της αστάθειας σε διάφορα σημεία του πλανήτη, συμφώνησαν και στήριξαν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια και όπου αλλού, με στρατιωτικοπολιτικό μοχλό το ΝΑΤΟ, με ή χωρίς απόφαση του ΟΗΕ. Παραδείγματος χάρη στη Βοσνία υπήρχε απόφαση, στη Γιουγκοσλαβία δεν υπήρχε απόφαση.

3. Τον Απρίλη του 1999, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του, εν μέσω πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, υπογράφτηκε το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, που επεκτείνει τη δράση του έξω από τα σύνορα των κρατών - μελών του. Μ' αυτή την απόφαση ουσιαστικά καταργείται η έννοια των συνόρων και νομιμοποιούνται οι επεμβάσεις όπου Γης. Η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο συμφώνησε, αλλά υπερθεμάτισε. Το ίδιο και η ΝΔ.

4. Η ελληνική κυβέρνηση υπερθεμάτισε και συμμετέχει στο λεγόμενο διεθνή «αντιτρομοκρατικό πόλεμο», που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και τ' άλλα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη. Συμμετέχει με επιτελείς αξιωματικούς στο σχεδιασμό αυτών των πολέμων στο αμερικανικό στρατηγείο στη Φλόριδα. Οι ΗΠΑ έχουν στο στόχαστρο αυτού του πολέμου 60 χώρες σ' όλο τον κόσμο. Με τη συμμετοχή και της Ελλάδας νομιμοποιείται και μπαίνει σε εφαρμογή ο προληπτικός πόλεμος ενάντια σ' αυτές τις 60 χώρες.

5. Αμέσως μετά τις 11 Σεπτέμβρη, οι ΗΠΑ ζήτησαν από το ΝΑΤΟ να ενεργοποιήσει το άρθρο 5, που σημαίνει ότι σε κάθε στρατιωτική ενέργεια των ΗΠΑ, στην οποία αυτές ζητούν στρατιωτική στήριξη από τα κράτη - μέλη του οργανισμού, αυτή παρέχεται χωρίς καμιά άλλη διαδικασία. Η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε.

6. Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Πράγα, το Νοέμβρη του 2002, υιοθετήθηκε το δόγμα του προληπτικού πολέμου, μετά από επιμονή των ΗΠΑ. Η ελληνική κυβέρνηση, όχι μόνο συμφώνησε πλήρως, αλλά δεν πρόβαλε και καμία αντίδραση, παρά το ότι υπήρξαν χώρες που αντέδρασαν όπως η Γαλλία. Με βάση τη Σύνοδο της Πράγας, ο προληπτικός πόλεμος είναι για όσους συμφώνησαν στην Πράγα, και για την ελληνική κυβέρνηση, νόμιμος.

7. Στην πρόσφατη Σύνοδο της ΕΕ, μπήκε ζήτημα για τη ΛΔ Κορέας, που φαίνεται ότι είναι ο επόμενος στόχος των ιμπεριαλιστών. Η ελληνική κυβέρνηση πρωτοστάτησε και σ' αυτό.

Αυτός είναι ο ρεαλισμός της ελληνικής κυβέρνησης και της ΝΔ. Οι προληπτικοί πόλεμοι, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ενάντια σε όποια χώρα το απαιτούν τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών, για το μοίρασμα αγορών ενεργειακών πηγών, πηγών πρώτων υλών, εκμετάλλευσης λαών, για τα κέρδη του κεφαλαίου. Αυτή είναι η οικοδόμηση της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, αυτό το ρεαλισμό υπηρετεί η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης και της ΝΔ.

Αρνούνται να σφαγιάζουν αθώους

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Αρνούμενοι να συμμετάσχουν σε έναν πόλεμο που προκαλεί το θάνατο σε αθώους πολίτες του Ιράκ», δύο Βρετανοί στρατιώτες έθεσαν εαυτόν εκτός του στρατού εισβολής και στάλθηκαν ήδη πίσω στη Βρετανία, όπου αντιμετωπίζουν στρατοδικείο και ενδεχόμενη ποινή φυλάκισης, τουλάχιστον δύο χρόνων, για ανυπακοή.

Οι δύο στρατιώτες, σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα των βρετανικών εφημερίδων «The Sunday Times» και «Mirror», είναι ένας φαντάρος και ένας τεχνικός της αεροπορίας που ανήκουν στην 16η αερομεταφερόμενη μεραρχία, μια μονάδα που λαμβάνει μέρος στις σφοδρές μάχες στο Νότιο Ιράκ. Αρνούμενοι λοιπόν, διατάχθηκαν να επιστρέψουν στον στρατώνα τους στο Κόλτσεστερ του Εσσεξ.

Ο συνήγορος υπεράσπισής τους, Τζίλμπερτ Μπλέιντς, δικηγόρος ειδικός σε υποθέσεις στρατιωτικού χαρακτήρα, δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι δύο στρατιώτες έθεσαν ένα σοβαρό συνειδησιακό πρόβλημα, αρνούμενοι να υπακούσουν στις εντολές των ανωτέρων τους.

Πρόκειται για ένα ακόμη περιστατικό εντός του μισθοφορικού βρετανικού στρατεύματος, αφού ήδη ένας Βρετανός στρατιώτης αναμένεται να δικαστεί από στρατοδικείο, αφού εξαρχής αρνήθηκε να συμμετάσχει σε αυτό τον πόλεμο και παρέμεινε έγκλειστος στη Βρετανία και, τέλος, σύμφωνα με τη «Mirror», υπάρχει και μεγάλος αριθμός αρνητών, για λόγους όμως «θρησκευτικής πίστης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ