ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 31 Μάρτη 2003
Σελ. /28
ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚ
Συνεχίζουν την ανταλλαγή απειλών ΗΠΑ - Τουρκία

Associated Press

ΑΓΚΥΡΑ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΤΕΧΕΡΑΝΗ και ΚΙΡΚΟΥΚ.- «Η Τουρκία δε θα πρέπει να προωθηθεί στο βόρειο Ιράκ εκτός αν υπάρχει μια επαρκής αιτιολογία ή αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος να χειριστεί τα πράγματα», έλεγε ανώνυμος Aμερικανός αξιωματούχος μετά την προειδοποίηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η κυβέρνησή του «ακούει τα αιτήματα των συμμάχων της», αλλά «δε λαμβάνει διαταγές από κανέναν», ουσιαστικά απειλώντας ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αν θεωρηθεί ότι απειλούνται ζωτικά τουρκικά συμφέροντα θα αντιμετωπίσουν διά της ισχύος την προώθηση των κουρδικών δυνάμεων στο Κιρκούκ και τη Μοσούλη. Την Παρασκευή το πανίσχυρο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, είχε κάνει μια ανάλογη, ουσιαστικά, τοποθέτηση.

Από την πλευρά του, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Καμάλ Χαραζί, δήλωνε χτες: «ανησυχούμε και έχουμε πει στους Τούρκους φίλους μας να μη στείλουν δυνάμεις τους στο ιρακινό Κουρδιστάν», ακόμη κι αν υπάρξει κουρδική κατάληψη του Κιρκούκ. «Κατανοούμε τις ανησυχίες της Τουρκίας τις οποίες συμμεριζόμαστε, αλλά δεν εγκρίνουμε την είσοδο τουρκικών δυνάμεων στο Ιράκ», πρόσθεσε ο Ιρανός ΥπΕξ.

Σύμφωνα με - το ελεγχόμενο από την αμερικανική κυβέρνηση - ραδιόφωνο «Voice of America», κουρδικές δυνάμεις προήλαυναν ουσιαστικά χωρίς αντίσταση και βρίσκονταν χτες οκτώ χιλιόμετρα από το Κιρκούκ, μαζί με Αμερικανούς πεζοναύτες και άνδρες των ειδικών δυνάμεων. Επρόκειτο για άνδρες του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος αλλά και της Πατριωτικής Ενωσης Κουρδιστάν, που μαζί με τους Αμερικανούς σχεδίαζαν ν' αρχίσουν «εντός ημερών» την πολιορκία της πόλης, όπου έχουν υποχωρήσει οι ιρακινές δυνάμεις. Αμερικανικά βομβαρδιστικά συνέχιζαν και χτες, να πλήττουν «θέσεις των Ιρακινών» κοντά στο Κιρκούκ και στη Μοσούλη.

Στο βορειοανατολικό Ιράκ Αμερικανοί και 6.000 Κούρδοι πεσμεργκά πραγματοποιούσαν επιθέσεις εναντίον ανδρών της Ανσάρ αλ Ισλάμ, και Αμερικανός αξιωματούχος δήλωνε ότι σκοτώθηκαν 130 ισλαμιστές μαχητές. Πριν την επίθεση έγιναν κάπου 100 βομβαρδισμοί, ενώ στην επίθεση μετείχαν 100 άνδρες των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ και 100 αλεξιπτωτιστές. Κουρδικές πηγές της Πατριωτικής Ενωσης επιχειρούσαν να εμπλέξουν και το Ιράν στη μάχη με την Ανσάρ αλ Ισλάμ, κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι «παρέχει υποστήριξη στην οργάνωση, λογιστική και στρατιωτική».

Ο άνθρωπος που θα γίνει «βασιλιάς» στο Ιράκ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Το όνομά του είναι Τζέι Γκάρνερ, 64 ετών. Είναι στρατηγός εν αποστρατεία του αμερικανικού στρατού και πιθανώς θα αναλάβει την ανοικοδόμηση του Ιράκ και τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στο πλευρό του Τόμι Φρανκς, που προορίζεται για στρατιωτικός διοικητής, όταν και όποτε τελειώσει ο πόλεμος, και υπό τον όρο φυσικά ότι οι Αμερικανοί θα είναι οι «νικητές».

Το όνομα του Γκάρνερ είχε ακουστεί πριν την έναρξη του πολέμου, αλλά επανήλθε με χθεσινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Observer της Κυριακής, όπου ο αρθρογράφος Ολιβερ Μόργαν αποκαλύπτει την «κρυφή ιστορία του ανθρώπου που θα γίνει "βασιλιάς" του Ιράκ».

Σύμφωνα λοιπόν με τον Observer, ο Γκάρνερ, «το γεράκι του Πενταγώνου που θα αναλάβει την επίβλεψη των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων, αλλά και τη διανομή των πολύ πλούσιων και επικερδών συμβολαίων της ανοικοδόμησης του Ιράκ», έχει μία πλούσια βιογραφία, όπου, ως επικεφαλής των «ανθρωπιστικών επιχειρήσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην "προστασία" των Κούρδων του βόρειου Ιράκ το 1991», ενώ συνιστά αναπόσπαστο μέλος της «συμμορίας των γερακιών του Πενταγώνου» μαζί με τον υπουργό Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ (που του έδωσε αυτήν την αποστολή), τον υφυπουργό Αμυνας Πολ Γούλφοβιτς και τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσένεϊ, έχοντας μάλιστα ενεργότατο ρόλο στην προώθηση της ανάπτυξης του σχεδίου «υιός του πολέμου των άστρων» ή επισήμως «αντιπυραυλική ασπίδα» και την ταυτόχρονη απεμπόληση της συμφωνίας ΑΒΜ για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους, ακρογωνιαίος λίθος δαμασμού της κούρσας των εξοπλισμών.

Στο βιογραφικό, όμως, υπάρχουν και πολλά στοιχεία άμεσης και εξαιρετικά στενής διασύνδεσής του με την αμερικανική πολεμική βιομηχανία, αφού, ταυτοχρόνως, είναι πρόεδρος της «SY Coleman», μιας εταιρίας παραγωγής όπλων, με έδρα τη Βιρτζίνια, θυγατρικής του ομίλου ηλεκτρονικών συστημάτων «L-3 Communications», που παρέχει τεχνική υποστήριξη στο σύστημα των πυραύλων «Πάτριοτ», οι οποίοι χρησιμοποιούνται στο Ιράκ, αλλά και εταιρίας που έχει επίσης εργαστεί για την ανάπτυξη του αμυντικού αντιπυραυλικού συστήματος «Arrow».

Σε άλλο τμήμα του κυριακάτικου Observer, και συγκεκριμένα στην πρώτη σελίδα του οικονομικού ενθέτου της, προστίθεται ότι ένας εκ των αντιπροέδρων της «SY Coleman» επιβεβαίωσε πως ο Γκάρνερ διατηρεί τη θέση του, παρά την ανάληψη της νέας αποστολής.

ΡΟΜΠΙΝ ΚΟΥΚ
«Αιματηρός και μη αναγκαίος»

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η αιχμή του δόρατος όσων τάσσονται στη Βρετανία κατά του πολέμου, σε πολιτικό επίπεδο πάντα, δεν είναι άλλος από τον Ρόμπιν Κουκ, τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, έναν από τους πλέον πύρρειους υποστηρικτές του πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας...

Ουδείς φαίνεται να το θυμάται αυτό και στη μνήμη μόνο παραμένει η τελευταία του κίνηση, όπου εξέφρασε την αντίθεσή του κατά του πολέμου στο Ιράκ λίγες μέρες πριν την έναρξη του πολέμου, υποβάλλοντας την παραίτηση του ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Εργατικών.

Ο Ρόμπιν Κουκ που βρέθηκε τώρα στην άλλη πλευρά της όχθης, επιτέθηκε για άλλη μία φορά, με άρθρο του στη βρετανική «Mirror» της Κυριακής, με ιδιαίτερα σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά της πολιτικής Μπλερ, λέγοντας πως «κληρονομιά του πολέμου» θα είναι «το μακροχρόνιο μίσος του αραβικού κόσμου» και ζήτησε την επιστροφή των Βρετανών στρατιωτών «πριν δούμε κι άλλους να χάνουν τη ζωή τους σε έναν πόλεμο αιματηρό και μη αναγκαίο».

Αναφερόμενος στην πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης, εξέφρασε την άποψη ότι οι Μπους και Ράμσφελντ μοιάζουν να μην γνωρίζουν τα επόμενα βήματα της επιχείρησης, τώρα που αποδείχτηκε ότι οι Ιρακινοί δεν είχαν καμία πρόθεση να τους υποδεχτούν ως απελευθερωτές, υπογραμμίζοντας όμως ότι «ουδείς πρέπει να ξεκινά έναν πόλεμο, με την υπόθεση ότι τα εχθρικά στρατεύματα θα συνεργαστούν» και κατέληξε «ότι όσοι με επιβεβαίωναν ότι ο πόλεμος θα τελειώσει γρήγορα - μέχρι τα τέλη Μάη - ελπίζω να έχουν δίκιο».

Σε παρέμβασή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του πρωθυπουργού ξεκαθάρισε ότι οι θέσεις του Ρόμπιν Κουκ είναι γνωστές, αλλά σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δεν τις συμμερίζεται, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Ντέβιντ Μπλάνκετ, σχολιάζοντας τη θέση του Κουκ να επιστρέψουν αμέσως οι Βρετανοί στρατιώτες, είπε ότι κάτι τέτοιο ουσιαστικά θα οδηγούσε σε ενίσχυση του Σαντάμ Χουσεΐν και άλλων δικτατόρων ανά τον κόσμο.

ΙΤΑΛΙΑ
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

ΡΩΜΗ.--

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, «εξαιτίας της διεθνούς έντασης που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στο Ιράκ».

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας το μέτρο θα της επιτρέψει να «παραμερίσει γραφειοκρατικές διαδικασίες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης». Πολλοί βουλευτές αντιπολιτευτικών κομμάτων ωστόσο εξέφρασαν την ανησυχία τους και κάλεσαν την κυβέρνηση «να εξηγήσει τους λόγους αυτής της απόφασης στο Κοινοβούλιο, αφού το μέτρο μπορεί να προκαλέσει σύγχυση μεταξύ των πολιτών σχετικά με το τι συμβαίνει με τον πόλεμο».

Το μέτρο συνήθως εφαρμόζεται σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, ενώ είχε εφαρμοστεί και στον πόλεμο στο Κόσσοβο το 1999 σε περίπτωση που υπήρχε μαζικό κύμα προσφύγων προς την Ιταλία.

Ο Μπερλουσκόνι πρόλαβε επίσης να κατηγορήσει αυτούς που υποστηρίζουν ότι η συμμετοχή Αμερικανών αλεξιπτωτιστών, που ξεκίνησαν από τη Βιτσέντζα, σε επιχειρήσεις στο Βόρειο Ιράκ παραβιάζει το Σύνταγμα (αλλά και την απόφαση της Βουλής ότι οι αμερικανικές βάσεις στην Ιταλία δε θα χρησιμοποιούνταν για απευθείας επιθέσεις) ότι έχουν «αποκοπεί από το εθνικό συμφέρον»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ