ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Απρίλη 2003
Σελ. /32
Μέσα ενημέρωσης και πολεμικές βιομηχανίες στην ίδια «στέγη»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οι εισβολείς στο Ιράκ με το βομβαρδισμό των εγκαταστάσεων των αραβικών τηλεοπτικών δικτύων και τις «κατά συρροή» δολοφονίες δημοσιογράφων έδωσαν το μέτρο των προθέσεών τους για την εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος παγκόσμιου στρατιωτικού νόμου στην ενημέρωση. Σ' αυτό το μηχανισμό σημαντικό ρόλο παίζουν οι γιγαντιαίες πολυεθνικές επιχειρήσεις, τμήμα των οποίων είναι τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα. Το CNN, το «Fox News», το «Sky», το NBC, λειτούργησαν ως εξαρτήματα της πολεμικής μηχανής των επιδρομέων.

Αξίζει να παρακολουθήσει κανείς την προσπάθεια γιγαντιαίων ομίλων, την τελευταία δεκαετία, να «βάλουν στο χέρι» τα μέσα ενημέρωσης. Στοιχεία για το θέμα αυτό πήραμε από το βιβλίο του Γάλλου δημοσιογράφου Ιγνάσιο Ραμονέ «Η τυραννία των ΜΜΕ».

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι αντιμονοπωλιακές ρυθμίσεις στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο καταργήθηκαν το Φλεβάρη του 2002, η «America OnLine» εξαγόρασε τη «Netscape», το περιοδικό «Time», την εταιρεία «Warner Bros» και το ενημερωτικό κανάλι CNN.

Η «General Electric», μια από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές σ' όλο τον κόσμο που εκτείνεται από το χώρο της παραγωγής οπλικών συστημάτων ως την παραγωγή μικροσυσκευών, σφετερίστηκε το τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Η «News Corporation» του Ρούπερτ Μέρντοχ πήρε τον έλεγχο ορισμένων εκ των πιο μεγάλων βρετανικών και αμερικανικών εφημερίδων («The Times», «The Sun», «The New York Post»), έχει ένα δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο, το «BskyB», ένα από τα αμερικανικά τηλεοπτικά κανάλια («Fox»), καθώς επίσης και μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής τηλεοπτικών σειρών και ταινιών («20th Century Fox»)...

Μόλις προχτές ανακοινώθηκε ότι ο Μέρντοχ «έβαλε πόδι» και στο μεγάλο αμερικανικό δορυφορικό δίκτυο «DirecTV», με 11,4 εκατομμύρια συνδρομητές στις ΗΠΑ.

Στην Ευρώπη, ο οίκος «Bertelsmann», σημαντικός παγκόσμιος εκδοτικός οίκος, απέκτησε τον όμιλο «RTL Group» και ελέγχει στο εξής, στη Γαλλία, το ραδιόφωνο RTL και το κανάλι Μ6. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατέχει τα τρία κυριότερα ιδιωτικά κανάλια της Ιταλίας και ελέγχει, ως πρόεδρος του Συμβουλίου, το σύνολο των κρατικών καναλιών. Στην Ισπανία, η εταιρία «Prisa» ελέγχει την ημερήσια «El Pais», το ραδιοφωνικό δίκτυο SER, το κωδικοποιημένο κανάλι «Canal+» και μια «αλυσίδα» εκδοτικών οίκων...

Στη Γαλλία, ο όμιλος «Dassault», ο οποίος ελέγχει ήδη τη «Le Figaro» και πολλές τοπικές εφημερίδες, κατόρθωσε να αποκτήσει το εβδομαδιαίο περιοδικό «L' Express», το περιοδικό «L' Expansion» και άλλα δεκατέσσερα περιοδικά, και γίνεται, έτσι, μέσω της εταιρίας «Socpresse», ο σημαντικότερος εκδοτικός όμιλος στη Γαλλία. Επιπλέον, ο όμιλος «Lagardere», ο οποίος κατέχει ήδη τοπικές εφημερίδες και κυριαρχεί στον περιοδικό Τύπο, αναδείχτηκε σε έναν από τους γίγαντες της ευρωπαϊκής επικοινωνίας, χωρίς να κρύβει πια τη φιλοδοξία του να καταβροχθίσει είτε το «Canal+» είτε το κρατικό κανάλι «France 2»... Αυτοί οι δύο όμιλοι, «Dassault» και «Lagardere», έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Δραστηριοποιούνται και οι δύο στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας κατασκευάζοντας αεροπλάνα, ελικόπτερα, πυραύλους, δορυφόρους...

Πετρελαιομαχίες Ρωσίας - ΗΠΑ στο Ιράκ

Ο πόλεμος στα πεδία των μαχών, στο Ιράκ, μπορεί να κρίθηκε, όμως ένας άλλος πόλεμος άρχισε με αντικείμενο τα τεράστια πετρελαϊκά κοιτάσματα αυτής της πολύπαθης χώρας.

Οπως έγινε γνωστό, την περασμένη Τετάρτη η ρωσική εταιρία πετρελαίου «ΟΑΟ Lukoil», η μεγαλύτερη της χώρας, ανακοίνωσε ότι θα υπεραμυνθεί των αξιώσεών της σε γιγαντιαίο πετρελαϊκό κοίτασμα του Ιράκ, επισημαίνοντας ότι θα επιδιώξει την κατάσχεση τάνκερ που μεταφέρουν ιρακινό πετρέλαιο και ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία διεθνούς διαιτησίας, εναντίον οιουδήποτε θα προσπαθήσει να ματαιώσει συμβόλαιο που υπεγράφη με την κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν. Η προειδοποίηση αυτή ήταν σαφές μήνυμα περί του ότι η Ρωσία σκοπεύει να προασπίσει τα οικονομικά της συμφέροντα στο Ιράκ, γράφει η εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ».

Η ιρακινή κυβέρνηση είχε εκχωρήσει στη «Lukoil» τον καθοριστικό έλεγχο του κοιτάσματος Δυτική Κούρνα, το 1997, σε μια προσπάθεια να κερδίσει την υποστήριξη της Μόσχας στο θέμα των κυρώσεων του ΟΗΕ. Το Δεκέμβρη, μετά τις πληροφορίες ότι η «Lukoil» διαπραγματευόταν με την Ουάσιγκτον για το μετα-Σαντάμ Ιράκ, η Βαγδάτη ανακοίνωσε ότι ακυρώνει τη συμφωνία.

Το κοίτασμα Κούρνα, με εκτιμώμενη ποσότητα 15 δισ. βαρελιών πετρελαίου, θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά κοιτάσματα στον κόσμο και, μακράν, το σημαντικότερο στοιχείο ενεργητικού που έχει η Ρωσία στο Ιράκ.

Σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση στο Ιράκ ακυρώσει το συμβόλαιο, θεωρώντας το «δυσμενή συμφωνία», η «Lukoil» θα προσφύγει στο αρμόδιο δικαστήριο της Γενεύης, για να επιτύχει την άδεια κατάσχεσης των τάνκερ που θα μεταφέρουν ιρακινό πετρέλαιο, μέχρις ότου διευθετηθεί το θέμα, δήλωσε ο Λεονίντ Φεντούν, αντιπρόεδρος της «Lukoil». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτή η νομική μάχη μπορεί να διαρκέσει ακόμα και οκτώ χρόνια.

Ανάλογη τακτική φαίνεται ότι θα ακολουθήσει και η γαλλική εταιρία TOTAL, η οποία επίσης έχει συμβόλαιο για την εκμετάλλευση ιρακινών κοιτασμάτων.

ΑΤΙΤΛΑ

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 1. Η παγκόσμια οικονομία θα περιέλθει σε φάση ύφεσης το 2003, όπως υποστηρίζει ένας από τους κορυφαίους οικονομολόγους της Wall Street. Ο Στίβεν Ρόουτς, στρατηγικός αναλυτής της «Morgan Stanley», σχεδιάζει να ενημερώσει τους πελάτες του πως προβλέπει οικονομική ύφεση για το 2003, αφότου προηγουμένως είχε προβλέψει ετήσιους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης 2,5%.

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 2.Σε αναδίπλωση οδηγήθηκε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔNT) ως προς τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία το 2003, ενώ έκανε και ειδική μνεία στην ασθενική ανάπτυξη της Γερμανίας. Στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις προοπτικές της διεθνούς οικονομίας, ο διεθνής οργανισμός αναθεώρησε τις προβλέψεις του για ανάπτυξη στο 3,2% από το 3,7% εξαιτίας των πολεμικών επιχειρήσεων και της αποδυνάμωσης των χρηματιστηριακών δεικτών.

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 3. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ αναθεώρησε δραστικά και τις εκτιμήσεις του για την οικονομία της Ευρωζώνης από 2,3% σε 1,1% το 2003. Σχετικά με τη Γερμανία, ανέφερε ότι η κατάσταση της οικονομίας της γεννά ανησυχίες, εφόσον για τρίτο κατά σειρά έτος θα εμφανίσει ανάπτυξη σαφώς μικρότερη του 1%, ενώ εντείνονται οι πιέσεις στο χρηματοπιστωτικό της τομέα. Ειδικά για τη γερμανική οικονομία η πρόβλεψη είναι για 0,5%, ενώ η αρχική του Σεπτέμβρη έφθανε το 2%. Αντιστοίχως για τη Γαλλία και την Ιταλία, οι προβλέψεις διαμορφώνονται στο 1,2% από 2,3% και στο 1,1% από 2,3% αντίστοιχα.

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 4. Κατά την παρουσίαση του ετήσιου προϋπολογισμού της Βρετανίας για το οικονομικό 2003/2004, ο υπουργός Οικονομίας Μπράουν, ανέφερε ότι το τρέχον έτος αναμένει ανάπτυξη 2% από 2,5%-3%, όπως είχε αναφέρει το Νοέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ