ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Απρίλη 2003
Σελ. /32
ΑΚΕΛ
Αποστομωτική απάντηση

Αποστομωτική ήταν η απάντηση του ΑΚΕΛ στην επιχείρηση αμφισβήτησης του πατριωτικού χαρακτήρα του ΚΚΕ από το ΔΗΣΥ - και, εμμέσως πλην σαφώς, και σε όσους εξέφρασαν «απορία και έκπληξη» ή και αντίστοιχες απόψεις στην Ελλάδα - στη διάρκεια της προχτεσινής συζήτησης στην Κυπριακή Βουλή, με αφορμή την καταψήφιση της διεύρυνσης της ΕΕ από τους Ελληνες κομμουνιστές ευρωβουλευτές. «Είναι ασέβεια προς την ιστορική πραγματικότητα και πράξη ντροπής» να επιχειρείται η υποβάθμιση της συνεισφοράς των κομμουνιστών στους εθνικούς αγώνες, απάντησαν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ, στους ισχυρισμούς των βουλευτών του ΔΗΣΥ, που εξέφρασαν «θλίψη, αγανάκτηση και πικρία» για την «ασεβή στάση των τριών ευρωβουλευτών του ΚΚΕ», οι οποίοι τάχθηκαν εναντίον της διεύρυνσης και συνεπώς κατά της ένταξης της Κύπρου. Η συγκεκριμένη στάση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ, ανέφεραν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ προς το Σώμα, ήταν συνεπής, με τις πολιτικές εκτιμήσεις και θέσεις, που έχει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εδώ και χρόνια, σχετικά με την ΕΕ, το χαρακτήρα και τη διεύρυνσή της και, βέβαια, δε στρεφόταν κατά του κυπριακού λαού.

Ολα τα παραπάνω, όμως, και παρά τον ιδιαίτερα έντονο χαρακτήρα, που πήρε η δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ των εκπροσώπων του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ στην Κυπριακή Βουλή, δε βρήκαν την παραμικρή θέση στις σελίδες των χτεσινών ελληνικών εφημερίδων. Και όχι μόνον αυτό. Σε σχόλιο του χτεσινού «Εθνους» αναφέρεται, ότι «η θέση αυτή του ΚΚΕ σχολιάστηκε αρνητικά και από στελέχη του ΑΚΕΛ Κύπρου...». Οταν η πραγματικότητα δεν τους βολεύει την αποσιωπούν ή και, ακόμη χειρότερα, της ...αλλάζουν τα φώτα.

Πατριδογνωμόνιο
Το μηδέν, η άλγεβρα κι η των βαρβάρων τράπουλα

Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί κι έμεινε ο μικρός Αλή δίχως χέρια και μ' άταφους δεκαπέντε συγγενείς. Στη ...σπλαχνική και φιλάνθρωπη Δύση έγινε κιόλας «ίδρυμα» το όνομά του, τράπεζα συγκέντρωσης κεφαλαίων το δράμα του. Κάποιος πλουτίζει με κάθε κίνηση των βλεφάρων του στη ρημαγμένη από φονιάδες και ληστές Βαγδάτη.

Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί με δρόμους ανοιχτούς από ρουφιάνους, δοσίλογους και πράκτορες μυστικούς, μπιστικούς και κουκουλοφόρους, τους υπέροχους αυτούς σταυροφόρους του εξαγριωμένου κι εξαχρειωμένου ιμπεριαλισμού της «νέας τάξης» των φιδιών, που το χνότο τους μυρίζει πετρέλαιο και πτωμαΐνη. Κάθε Καίσαρας κι ο Βρούτος του, κάθε εισβολή και το πλιάτσικό της, κάθε κτήνος κι η επίφαση της κουλτούρας του, κάθε φασίστας κι η φάτσα του, κάθε δειλός και τα κοτόπουλα που κουβαλάει για ασπίδα του μαζί με τα ηλεκτρονικά προφυλακτικά του.

Ναι, ήταν πράγματι σοκ και πράγματι δέος η επόμενη μέρα στο «απελευθερωμένο» διά της βίας Ιράκ, παραδομένο στο πυρ το εξώτερο της ανώτερης εβραιοαγγλοαμερικάνικης πολιτικής κουλτούρας. Πλάκωσαν οι κάτοχοι του μύθου της προηγμένης κοινωνίας των τεχνολογιών και των απάνθρωπων μεθόδων πλουτισμού, οι ΗΠΑτζήδες, στη χώρα που γέννησε την άλγεβρα κι αξιοποίησε μαθηματικά την ιδέα του μηδενός κι είπαν να τη μηδενίσουν μια για πάντα. Η Βιβλιοθήκη της Βαγδάτης φλέγεται τρεις μέρες μετά την επικράτηση (;) των νεοβαρβάρων. Συμβολισμός βαρύτερος και μεγαλύτερος από το γκρεμισμένο άγαλμα του προσωρινού ηγέτη. Συνθλιπτικός συμβολισμός διαγραφής μιας ολόκληρης σελίδας, θεμελιακής στην παγκόσμια Ιστορία. Η βόμβα του αμερικάνικου κατάμαυρου και δίχως ίχνος περηφάνιας αετού, δεν τινάζει στον αέρα μόνον τα σπίτια, τα άντερα των παιδιών, τα κόκαλα των γερόντων, αλλά τα ίδια τα ορυχεία της Ιστορίας. Θα φτιάξει στη θέση τους, δίδυμους πύργους. Εναν στον Τίγρη κι έναν στον Ευφράτη κι από κει θα διαφεντεύει, με όπλο τον επόμενο κατασκευασμένο τρομοκράτη, την οικουμένη. Πυρπολήθηκε η Βιβλιοθήκη της Βαγδάτης, το Μουσείο κι άλλα πολλά μέσα στα ίδια τα ανθρώπινα μυαλά. Εγιναν στάχτη τα ρουμπαγιάτ και τα κιτάπια της εποχής του Χαμουραμπί. Και δε βγήκαν «διανοούμενοι» και «προοδευτικοί» κι «ακαδημαϊκοί» κι άλλοι τόσοι πολλοί «ψύχραιμοι» και «σώφρονες αναλυτές» αυθόρμητα στους δρόμους να ζώσουνε συμβολικά τον Παρθενώνα και τις βιβλιοθήκες των παιδιών φωνάζοντας, μολών λαβέ.

Αλλά τι να περιμένεις από μια «δυτικού τύπου δημοκρατία», που την πρώτη και τη δεύτερη μέρα της εισβολής στο Ιράκ συζητάει στο Κοινοβούλιό της, ανερυθρίαστα, περί καζίνο, τυχερών παιγνίων και μετράει τραπέζια ρουλέτας και «μαύρου τζακ» με νομοσχέδια υπαγορευμένα από τον Μίλερ και τ' αφεντικά του; Δεν είμαστε δα και σύμμαχοι των μπολσεβίκων που κράτησαν στο Ερμιτάζ ακόμη και το πασχαλιάτικο χρυσοποίκιλτο αυγουλάκι του τσάρου γιατί το κόστος το κατέβαλε ο λαός. Είμαστε σύμμαχοι, συνέταιροι και συνένοχοι, συμμέτοχοι της υπέροχης κουλτούρας της τράπουλας των βαρβάρων. Που εκσυγχρόνισαν την Αγρια Δύση μοιράζοντας στους μισθοφόρους τους τράπουλες με τις φάτσες των καταζητούμενων εχθρών του ...πολιτισμού τους. Το Ιράκ θα γίνει αιματοβαμμένο Λας Βέγκας και θα σωθεί! Στην ευρωπαϊκή Ελλαδάρα μας, οι φιλοχουντικοί-φιλοαμερικάνοι θα οργανώσουν σύντομα μαραθώνιο αγάπης για τον μικρό Αλή. Κι ο κλωνοποιημένος πρετεντερισμός θα θριαμβεύσει όταν το μεγαλύτερο ποσό συγκεντρωθεί για την τράπουλα, ενθύμιο του πολιτικού πολιτισμού της βαρβαρότητας. Πλειοδότης, πάω στοίχημα, θα είναι ο Λαλιώτης αφού κονταροχτυπηθεί με τον Κυριάκο, τον Ευθυμίου, τον Λοβέρδο και τ' άλλα τα καλά παιδιά.

Σύντροφοι, οι καλοί τσάροι, το λέει η Ιστορία όταν η εργατική τάξη δεν καμώνεται πως πήγε στον παράδεισο, είναι μόνον οι εκτελεσμένοι. Κι είναι πολιτισμός να πυρπολείς μουσεία μόνον σαν αυτό στο Λονδίνο της μαντάμ Τισό, που κόβει εισιτήριο αλμυρό, για να σου δείξει τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη. Φτύστε την κουλτούρα τους πριν αυτοί φτύσουν στους τάφους μας. Και θα λιώσουν τα κέρινα ομοιώματα του ηττημένου Χίτλερ στο επόμενο επαναστατικό πανηγύρι. Ετσι θα διδαχθούν και οι εκμηδενίζοντες τους λαούς, την αξία του μηδέν στα κέρδη τους, τα κλεμμένα από το μέλλον των παιδιών μας.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

«Νέα πραγματικότητα» και υποταγή

«Η διαφαινόμενη στρατιωτική νίκη των ΗΠΑ στο Ιράκ αλλάζει όλα τα δεδομένα και τις ισορροπίες στην περιοχή. Οι νέες εξελίξεις απαιτούν από την πλευρά μας μεγάλη ευθύνη, προσεκτικούς χειρισμούς και ρεαλισμό. Εχουμε σημαντικά ζητήματα, όπως είναι το Κυπριακό και οι σχέσεις με την Τουρκία, και απαιτούνται ισορροπημένοι χειρισμοί έναντι των ΗΠΑ».

«Διορατικός» ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, είχε προεξοφλήσει ήδη από το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας στη συνεδρίαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ την έκβαση της «μάχης της Βαγδάτης» και το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν η ταχεία προσαρμογή στη «νέα πραγματικότητα». «Ως κυβέρνηση είμαστε υποχρεωμένοι να χειριζόμαστε την εξωτερική πολιτική με βάση τους συσχετισμούς και τη νέα πραγματικότητα που δημιουργείται», υπογράμμισε απευθυνόμενος στα κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Η νέα πραγματικότητα και οι νέοι συσχετισμοί, τους οποίους επικαλείται ο Ελληνας ΥΠΕΞ, παραπέμπουν ευθέως στο εξής ένα και μοναδικό συμπέρασμα: Οι ΗΠΑ είναι οι νικήτριες και παντοδύναμες, τίποτα δεν τις σταματά, ας φέρουμε το «εθνικό συμφέρον» στα μέτρα του αμερικανικου εθνικού συμφέροντος.

Δε χρειάστηκε, βέβαια, να καταβάλει κάποια προσπάθεια να πείσει τους έτοιμους από καιρό συντρόφους του. Ο ίδιος ο Κ. Σημίτης στις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά τη συνεδρίαση του ΕΓ «ξέχασε» να επαναλάβει ότι ο πόλεμος είναι «παράνομος», ενώ δεν είχε καμία διάθεση να καταγγείλει, όπως είχε κάνει λίγες μέρες νωρίτερα, «αυτούς που κάνουν τον πόλεμο», ότι «θέλουν μια αδύναμη Ευρώπη». Αντίθετα, έσπευσε να διαπιστώσει πως «είναι γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση επέδειξε αδυναμία στην αντιμετώπιση της κρίσης», ακριβώς για να υπογραμμίσει ότι ο «ρεαλισμός» επιβάλλει να στηριχτούμε κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, στις ΗΠΑ τόσο για τα θέματα «άμυνας» όσο και για την επίλυση των εθνικών θεμάτων (Κυπριακό, Αιγαίο).

Αυτή η «προσαρμογή» στα «νέα δεδομένα», δηλαδή η άνευ όρων υποταγή στην αμερικανική ηγεμονία, «μεταφράζεται» σε συγκεκριμένες πολιτικές και δεσμεύσεις, τις οποίες η κυβέρνηση των «εκσυγχρονιστών» αποδέχεται. Ειδικότερα η κυβέρνηση Σημίτη:

-- Εξαγνίζει τους φονιάδες των λαών για τη σφαγή του ιρακινού λαού. «Το κρίσιμο σημείο - και αυτό έχει τώρα σημασία - είναι να πραγματοποιηθεί η ανασυγκρότηση του Ιράκ υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», δήλωσε ξεδιάντροπα ο Κ. Σημίτης, προσφέροντας συγχωροχάρτι στους δολοφόνους της Ουάσιγκτον για τον παράνομο και απροκάλυπτα άδικο και ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράκ.

-- Αναγνωρίζει στις ΗΠΑ το δικαίωμα να υλοποιήσουν το δόγμα των «προληπτικών πολέμων», προκειμένου να επιτύχουν την πλανητική ηγεμονία τους.

-- Στηρίζει με όποιον τρόπο της ζητηθεί τον «αντιτρομοκρατικό πόλεμο». Για παράδειγμα, δεν έβγαλε «κιχ» στις απανωτές δηλώσεις των γερακιών της Ουάσιγκτον, που απειλούν πλέον ανοιχτά τη Συρία, ενώ μάλλον πλειοδοτεί για να δοθεί ένα «καλό μάθημα» στη ΛΔ Κορέας. Εννοείται ότι συμπλέει με τις ΗΠΑ και στον προσδιορισμό της έννοιας «τρομοκράτης», δηλαδή κάθε κίνημα και λαός που αντιστέκεται στον παγκοσμιοποιημένο καπιταλισμό και στην αμερικάνικη τάξη.

-- Αποδέχεται στην πράξη την αλλαγή του ισχύοντος διεθνούς δικαίου και την αντικατάστασή του από το δίκαιο του ισχυρότερου και το νόμο της (καπιταλιστικής) ζούγκλας. Η «συμμαχία των προθύμων» είναι «ισόνομη» με τον ΟΗΕ...

Αρπακτική άρχουσα τάξη

Το χειρότερο από όλα είναι η αηδιαστική αρπακτική της διάθεση να συμμετάσχει στη μεγάλη λεηλασία του Ιράκ, εκλιπαρώντας, μαζί με τις άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ, για ένα κομμάτι από τη λεία του πολέμου.

Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που «γλείφουν» τον μεγάλο ηγεμόνα να τους πάρει μαζί του στην «ανοικοδόμηση» του Ιράκ, προσφέροντας ως αντάλλαγμα νομιμοποίηση στη συνεχιζόμενη γενοκτονία του ιρακινού λαού. Στην πραγματικότητα αυτό επιδίωκαν από την αρχή οι τρισάθλιοι «φιλειρηνιστές» της «παλαιάς» Ευρώπης. Ηταν αντίθετοι στον πόλεμο όχι βέβαια γιατί δεν τον αποδέχονται - είναι στη φύση του συστήματος εξάλλου - ως μέσο για την επίτευξη των ιμπεριαλιστικών τους βλέψεων, αλλά επειδή οι ΗΠΑ ήθελαν να τον πραγματοποιήσουν «μονομερώς», αποσκοπώντας ακριβώς στην ενίσχυση της ηγεμονικής τους θέσης και στην αποδυνάμωση των Ευρωπαίων ανταγωνιστών τους. Τη λογική της εγχώριας πλουτοκρατίας την εξέφρασε πεντακάθαρα με το γνωστό κυνισμό του ο υπουργός Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου: «Και εμείς οι Ελληνες έχουμε συμφέροντα στο Ιράκ και οι ελληνικές τεχνικές εταιρίες έχουν χρέη από το Ιράκ. Και εμείς θα θέλουμε να συμβάλουμε στην ανοικοδόμηση του Ιράκ». (συνέντευξη στον ΣΚΑΪ την περασμένη Τετάρτη).

Υπάρχει όμως πάντα και η άλλη, η ελπιδοφόρα, όψη των εξελίξεων. Ο πόλεμος κατά του Ιράκ ξεσήκωσε ένα πρωτοφανές αντιπολεμικό κίνημα, το οποίο μπορεί να αποτελέσει, ριζοσπαστικοποιώντας την κριτική του και βάζοντας στο στόχαστρό του τον ίδιο τον παγκοσμιοποιημένο καπιταλισμό, που γεννάει τους πολέμους και τη δυστυχία, το πολυπόθητο «αντίπαλο δέος» σε κάθε χώρα. Αντιμετωπίζοντας τις συστηματικές προσπάθειες για τη χειραγώγηση και την υπονόμευσή του, μπορεί να δώσει λύση στο χάσμα που διαπιστώθηκε μεταξύ κυβερνήσεων και λαών κατά τη διάρκεια του πολέμου, και να επιβάλει φιλειρηνικές και φιλολαϊκές κυβερνήσεις. Το δίλημμα της Ρόζας Λούξεμπουργκ «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρο όσο ποτέ.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ