ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Απρίλη 2003
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Αργύρης Φωτάκης
Αργύρης Φωτάκης
Φωτ.

Στις 8 Απρίλη συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος μας σύζυγος και σύντροφος, αλησμόνητος πατέρας και παππούς ΔΗΜΗΤΡΗΣ (Τάκης) ΕΠΙΚΑΡΙΔΗΣ, στέλεχος του ΚΚΕ.

Τον αγαπητό μας Τάκη θα τον θυμόμαστε πάντα ως έναν αγωνιστή δυναμικό, γεμάτο ζωντάνια, εύθυμο και πρόθυμο να βοηθήσει πάντα με ένα χαμόγελο στα χείλη. Επί 50 χρόνια, ήταν στέλεχος του ΚΚΕ έως την τελευταία πνοή του.

Στην επέτειο του θανάτου του και ως φόρο τιμής στη μνήμη του, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Περισσού, 200 ευρώ στο ΚΚΕ και 100 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», την εφημερίδα που δεν αποχωριζόταν ποτέ.

Οσο ζούμε, θα τον θυμόμαστε.

Ελαφρό ας είναι το χώμα που τον σκεπάζει.

Η σύζυγος, τα παιδιά και τα εγγόνια του

* * *

Παλαιοί φίλοι και οπαδοί του ΚΚΕ από το Τορόντο του Καναδά πρόσφεραν στην ΚΕ του ΚΚΕ 270 δολάρια Καναδά και εύχονται ηρωικούς αγώνες.

* * *

Στη μνήμη των κομμουνιστών που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944, πρόσφεραν στο ΚΚΕ (μέσω ΚΟΒ «Ριζοσπάστη») ο σ. Θ. Μ. 150 ευρώ και ο σ. Λ. Ν. 20 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Ο ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΛΑΝΑΣ ανάλωσε τη ζωή του στον αγώνα για τα ιδανικά του ΚΚΕ, τα οποία υπερασπιζόταν με πάθος ως στέλεχός του. Υπήρξε αταλάντευτος και ασυμβίβαστος στον αγώνα για την ειρήνη, την εθνική ανεξαρτησία, τη δημοκρατία, το σοσιαλισμό, την κοινωνική πρόοδο της χώρας.

Στη μνήμη του, προσφέρω στο ΚΚΕ, για τους αγώνες του, 30 ευρώ.

Ιορδάνης Χατζόπουλος

* * *

Φωτ.

Στις 27 Μάρτη 2003 πέθανε ο Μανώλης μας. Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΝΟΥΡΑΣ ή Ζωνομανώλης από τα Ανώγεια Κρήτης.

Στη μνήμη του, η αδελφή του Χρυσούλα προσφέρει στο «Ριζοσπάστη» 100 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου και αξέχαστου συζύγου μου ΛΑΖΑΡΟΥ ΡΑΠΤΟΓΙΑΝΝΗ, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Μεταμόρφωσης, 30 ευρώ.

Γιώργος Μπόμπολης
Γιώργος Μπόμπολης
Σταυρούλα Ραπτογιάννη

* * *

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΑΡΛΑΤΖΗΣ γεννήθηκε το 1900 στο χωριό Σπήλαιο Γρεβενών. Ηταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ. Το 1949 πιάστηκε αιχμάλωτος, εξορίστηκε στα Γιούρα και 1958 κατόρθωσε να φύγει για την Πολωνία, όπου ζούσε η οικογένειά του

Πέθανε το 1977.

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΑΡΛΑΤΖΗΣ γεννήθηκε το 1930. ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή, στον Εμφύλιο ήταν λοχαγός πολιτικός επίτροπος στις ομάδες των πολιτικών επιτρόπων στα Γρεβενά.

Σκοτώθηκε το 1949.

Στη μνήμη τους, η Παναγιώτα σύζυγος Γεωργίου Ταρλατζή και η κόρη του Μαρία προσφέρουν 20 ευρώ στην ΚΟ Θεσσαλονίκης και 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής ΒΑΪΟΣ ΤΑΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή στις 23 Μάρτη 1996, γεννήθηκε στην Αύρα Καλαμπάκας. Στην Κατοχή, πολύ νωρίς, βγήκε στο βουνό αντάρτης στον ΕΛΑΣ και από τις γραμμές του πολέμησε τους κατακτητές.

Μετά τη Βάρκιζα, καταδικάστηκε σε ισόβια. Εξορίστηκε στα Γιούρα για 6 χρόνια. Η δικτατορία των συνταγματαρχών τον έπιασε και πάλι και τον εξόρισε στη Λέρο.

Παρέμεινε πιστός στα ιδανικά του, περήφανος και αλύγιστος επαναστάτης κομμουνιστής.

Στη μνήμη του, η συντρόφισσά του Ελισάβετ, τα παιδιά και τα εγγόνια του προσφέρουν 100 ευρώ στο ΚΚΕ, 50 ευρώ στην ΚΝΕ, 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 100 ευρώ για τα παιδιά του Ιράκ.

* * *

Τον περασμένο Μάρτη συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από το θάνατο της αγαπημένης μας αγωνίστριας ΓΑΡΥΦΑΛΙΑΣ ΔΑΡΙΒΑ, μέλους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη της προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΝΕ Λάρισας, 400 ευρώ.

Οι οικογένειες Γιώργου, Αριστείδη και Δημήτρη Φιλιππίδη και Αγλαΐας Σούκου

* * *

Στις 27 Μάρτη «έφυγε» από τη ζωή η αγαπημένη αδελφή μας ΒΑΣΙΛΙΚΗ Στάθη ΜΟΛΥΒΑ.

Γιάννης Καντζούλας
Γιάννης Καντζούλας
Στη μνήμη της, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Αχαρνών, 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

Οικογένεια Νίκου Κατσαφάδου

* * *

Πέρασε ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» από τη ζωή η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΥΒΑΡΗ.

Στη μνήμη της, ο σύζυγός της Νικόλαος και τα παιδιά της Παντελής, Μανώλης, Μαρία, Λέλα προσφέρουν 150 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Καραβόσταμου Ικαρίας.

* * *

ΦΩΤ

Στις 10 Απρίλη συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από το θάνατο του παλαίμαχου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΠΟΜΠΟΛΗ. Γεννήθηκε το 1906 στο χωριό Βαβούρι Θεσπρωτίας. Το 1934 εγκαταστάθηκε και δούλευε στα Δολιανά Ηπείρου. Στην εποχή της μεταξικής δικτατορίας εντάχθηκε σε πυρήνα του ΚΚΕ. Πήρε μέρος στον πόλεμο του '40-'41. Στην Κατοχή ήταν ΕΑΜίτης, αντάρτης του 15ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ και πολέμησε για την απελευθέρωση της πατρίδας.

Από το 1947 μαχητής του ΔΣΕ, πήρε μέρος στις μάχες του Γράμμου, του Βίτσι και της Φλώρινας, όπου τραυματίστηκε βαριά.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, παντρεύτηκε την Αθηνά Μπότσαρη και δημιούργησε υποδειγματική οικογένεια.

Επέστρεψε με την οικογένειά του στην πατρίδα το 1983.

Ποτέ δε θα τον ξεχάσουμε.

Τιμώντας τη μνήμη του, προσφέρουμε 30 ευρώ στο Ενημερωτικό Δελτίο της ΠΕΕΠΠ, 20 ευρώ στο ΚΚΕ και 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Η γυναίκα του Αθηνά Μπόμπολη

Τα παιδιά του Ιωάννης, Κωνσταντίνα, η νύφη του Αγάπη, ο γαμπρός του Ανδρέας

Τα εγγόνια του Αθηνά, Ελπίδα, Γιώργος, Αθηνά και Βασίλης

* * *

Φωτ.

Στις 25 του περασμένου Μάρτη, πέθανε στο Αρδάνι Τρικάλων, ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΑΒΛΑΝΟΣ.

Στη μνήμη του πρόσφεραν στο «Ριζοσπάστη»: Ο γιος του Παναγιώτης 60 ευρώ, ο άλλος γιος του, ο Αχιλλέας 30 ευρώ και η εγγονή του Αθανασία 10 ευρώ.

Αχιλλέας Μπλάνας
Αχιλλέας Μπλάνας
* * *

Φωτ. 3

Στη μνήμη του συζύγου μου ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΥΤΟΥΔΗ, της αδελφής μου ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΔΕΪΜΕΖΗ και του γαμπρού μου ΚΛΕΑΡΧΟΥ ΔΕΪΜΕΖΗ, προσφέρω 50 ευρώ για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».

Σταματία Κυτούδη

* * *

Φωτ,

Στις 25 Μάρτη 2003 «έφυγε» από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης - ΕΛΑΣ- και του ΔΣΕ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΚΟΥΛΙΑΤΑΣ. Γεννήθηκε στο χωριό Ρητίνη Πιερίας από γονείς γεωργοκτηνοτρόφους. Στην Κατοχή εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ. Πέρασε στον ΕΛΑΣ και αναδείχτηκε σε λοχαγό. Μετά τη Βάρκιζα για να αποφύγει τις διώξεις των ταγματασφαλιτών κρυβόταν στα βουνά μέχρις ότου πέρασε στο ΔΣΕ. Φοίτησε στη Σχολή Αξιωματικών του ΓΑ.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη από το φθινόπωρο του 1949 εργάστηκε στις οικοδομές. Παντρεύτηκε την αγωνίστρια Λίτσα Κατσανίκου από το χωριό Βλάστη Πτολεμαΐδας και απέκτησαν τρία κόρες, την Βασιλική, την Αναστασία και την Γεωργία.

Με τον επαναπατρισμό τους εγκαταστάθηκαν στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης.

Εως το θάνατό του έμεινε πιστός στα ιδανικά του.

Στη μνήμη του, ο εξάδελφος της γυναίκας του Τάκης Βαρβαρούσης πρόσφερε 15 ευρώ στο ΚΚΕ, 15 ευρώ στο περιοδικό της ΠΕΑΕΑ και 15 ευρώ στο Ενημερωτικό Δελτίο της ΠΕΕΠΠ.

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 2 χρόνων από το θάνατο του συζύγου μου ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΝΤΖΟΥΛΑ, προσφέρω στο ΚΚΕ 50 ευρώ.

Λάζαρος Ραπτογιάννης
Λάζαρος Ραπτογιάννης
Αγγέλα Καντζούλα

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΗΛΙΑΣ ΑΡΜΑΓΟΣ, στέλεχος του ΚΚΕ, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή στις 4 Απρίλη 2002, γεννήθηκε το 1924 στο χωριό Ελάτη ( Τύρνα) Τρικάλων. Στην Κατοχή ήταν ΕΛΑΣίτης. Πήρε μέρος σε σκληρές μάχες ενάντια στους κατακτητές, αναδείχτηκε σε ανθυπολοχαγό και τραυματίστηκε επανειλημμένα. Την άνοιξη του 1945 ήταν στα τμήματα του Αρη Βελουχιώτη, έως το τέλος της ζωής του. Αργότερα πιάστηκε, φυλακίστηκε και πέρασε από έκτακτο Στρατοδικείο.

Οταν αφέθηκε ελεύθερος, έζησε στην παρανομία και αναγκάστηκε να καταφύγει στο ΔΣΕ. Πολέμησε με το βαθμό του ταγματάρxη. Τραυματίστηκε βαριά και έμεινε ανάπηρος.

Με τη λήξη του Εμφύλιου, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη.

Οταν επαναπατρίστηκε, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.

Στη μνήμη του και αντί για μνημόσυνο, τα αδέρφια του προσφέρουν στη ΝΕ Τρικάλων 40 ευρώ και 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», τον καθημερινό του σύντροφο.

* * *

Φωτ.

Στις 21 Απρίλη συμπληρώνονται 8 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου συζύγου μου ΙΩΑΝΝΗ ΡΟΥΣΟΜΑΝΗ. Γεννήθηκε το 1922 στα Κύμινα Θεσσαλονίκης. Στην Κατοχή οργανώθηκε στην αρχή στο ΕΑΜ Νέων και αργότερα πέρασε στην ΕΠΟΝ. Βγήκε στο βουνό, αντάρτης του ΕΛΑΣ. Αγωνίστηκε, μέσα από τις αντιστασιακές οργανώσεις για τη λευτεριά, την εθνική ανεξαρτησία της πατρίδας και την κοινωνική πρόοδο. Υπήρξε γραμματέας του ΕΑΜ Νέων, γραμματέας της ΕΠΟΝ στα Κύμινα, οργανωτικός της Αχτιδικής Επιτροπής της ΕΠΟΝ. Πήρε μέρος σε πολλές συσκέψεις και στο πρώτο παμμακεδονικό Συνέδριο της ΕΠΟΝ το 1943 στο Καταφύγιο Πιερίας.

Μετά τη Βάρκιζα συνέχισε τον αγώνα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ και του ΚΚΕ.

Τον Ιούνη του 1947 κλήθηκε να υπηρετήσει τη θητεία του. Λόγω της αντιστασιακής δράσης του, εξορίστηκε στο Μακρονήσι. Τα βασανιστήρια εκεί, αλλά και οι διώξεις μετά την απόλυσή του, τον ανάγκασαν να καταφύγει στη Βουλγαρία, όπου έζησε 35 ολόκληρα χρόνια ως πολιτικός πρόσφυγας. Εκεί βοήθησε την οργάνωση ΔΟΜΕ του Πλόβντιβ των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων και εργάστηκε στην παραγωγή ως εργάτης, αλλά και ως ειδικευμένος ηλεκτρολόγος.

Δημήτρης Επικαρίδης
Δημήτρης Επικαρίδης
Επέστρεψε στην Ελλάδα με τη σύζυγό του στις 28 Οκτώβρη 1983. Εζησε στα Κύμινα έως το θάνατό του, στις 21 Απρίλη 1995.

Στη μνήμη του, προσφέρω 30 ευρώ για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».

Η σύζυγός του Αναστασία Ρουσομάνη

* * *

Φωτ.

Συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΖΩΝΙΟΥ, δασκάλου, μέλους του ΚΚΕ και καθημερινού αναγνώστη του «Ριζοσπάστη». Αντάρτης του ΕΛΑΣ στην Κατοχή, τραυματίστηκε στη μάχη της Αμφιλοχίας και έμεινε 11 μήνες στο νοσοκομείο του ΕΛΑΣ στο Καρπενήσι. Στη διάρκεια του Εμφύλιου και για 4 χρόνια ήταν κρατούμενος στο Μακρονήσι. Η χούντα των συνταγματαρχών τον απέλυσε από τη θέση του για την αντιστασιακή δράση του.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Μαρία Ζώνιου και τα παιδιά του προσφέρουν, μέσω ΝΕ Ιωαννίνων, 100 ευρώ στο ΚΚΕ και 100 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, η Χρυσούλα Σιαμέτη προσφέρει 60 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 3 χρόνια, από τότε που «έφυγε» ο αξέχαστος και αγαπημένος σύζυγός μου ΑΡΓΥΡΗΣ ΦΩΤΑΚΗΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. Για την πατριωτική δράση του πέρασε από έκτακτο Στρατοδικείο και καταδικάστηκε σε ισόβια. Βασανίστηκε και ταλαιπωρήθηκε πολλά χρόνια στις φυλακές και το Μακρονήσι.

Στη μνήμη του, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ και 10 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Η Λενιώ του

* * *

Φωτ.

Στις 2 Απρίλη 2003 «έφυγε» ξαφνικά από τη ζωή στα 64 χρόνια του ο αγωνιστής ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ Ευγένιου ΓΟΥΛΙΜΗΣ. Ο θάνατός του άφησε δυσαναπλήρωτο κενό στις γραμμές της ΚΟΒ Ελειού - Πρόνων. Η κηδεία του έγινε στις 4 Απρίλη στο χωριό του Τζαννάτα Κεφαλονιάς.

Αποχαιρετώντας το νεκρό αγωνιστή, ο Παρασκευάς Βαλλιάνος είπε μεταξύ άλλων: Ηταν παιδί φτωχής λαϊκής οικογένειας ο Γεράσιμος Γουλιμής. Ο πατέρας του Ευγένιος, τσαγκάρης, αγωνιζόταν να συντηρήσει την οικογένειά του. Οταν η πατρίδα τον κάλεσε στον αγώνα ενάντια στους κατακτητές, πρώτος έτρεξε στον αγώνα για την απελευθέρωσή της και σ' αυτόν τον αγώνα έδωσε και τη ζωή του ως γνήσιος πατριώτης και κομμουνιστής.

Ηλίας Αρμάγος
Ηλίας Αρμάγος
Η μάνα του, η θεια - Φωτεινή, σεμνή Ελληνίδα, περήφανη και ανυποχώρητη, έμεινε πιστή στα ιδανικά του άντρα της.

Με αυτά τα ιδανικά, γαλουχήθηκε ο Γεράσιμος Γουλιμής. Γι' αυτό και δεν υπέκυψε στις ασφυκτικές πιέσεις των τοπικών αρχών της χουντικής επταετίας και κράτησε περήφανη και αποφασιστική στάση. Αρνήθηκε τις προσφορές τους και κράτησε ψηλά τη σημαία και τα ιδανικά του κομμουνιστή πατέρα του.

Μετά τη μεταπολίτευση, ο Μάκης έγινε μέλος του ΚΚΕ και έμεινε στις γραμμές του έως το τέλος της ζωής του. Ολη η πορεία του χαρακτηρίζεται από συνέπεια, νηφαλιότητα, σταθερότητα και πάνω από όλα από λαϊκή σοφία.

Κλείνοντας την ομιλία, ο Παρασκευάς Βαλλιάνος υπογράμμισε ότι η ΚΟΒ θεωρεί πως ο απολογισμός της δράσης του είναι θετικός. «Εφυγε» ως γνήσιος κομμουνιστής.

Καλό σου ταξίδι, σύντροφέ μας. Πάντα θα σε θυμούμαστε.

Στη μνήμη του, καθώς επίσης στη μνήμη των γονιών τους Ευγένιου και Φωτεινής, τα αδέρφια του Λαέρτης, Σαλλιγέτη και Φώτης προσφέρουν 300 ευρώ στην ΚΟΒ Ελειού - Πρόνων και 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».


Ιωάννης Ρουσομάνης
Ιωάννης Ρουσομάνης

Βάιος Τατσιόπουλος
Βάιος Τατσιόπουλος

Κλέαρχος Δεϊμέζης
Κλέαρχος Δεϊμέζης

Χρυσούλα Δεϊμέζη
Χρυσούλα Δεϊμέζη

Στέφανος Ζώνιος
Στέφανος Ζώνιος


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ