ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Απρίλη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Και τώρα ... αρχίζει ο «πόλεμος»;

Δυνάμεις κατοχής...

Associated Press

Δυνάμεις κατοχής...
Περισσότερες από δέκα μέρες μετά την εμφάνιση των αμερικανικών τεθωρακισμένων και των πεζοναυτών στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας, που σήμανε, έστω και σε ένα πρώτο συμβολικό επίπεδο, τη λήξη των επιχειρήσεων εισβολής, σύγχυση και χάος επικρατεί από άκρη σε άκρη στο Ιράκ.

Οι δυνάμεις κατοχής καλούνται να αντιμετωπίσουν, σποραδικά, την αντίσταση ασυντόνιστων ενόπλων, όπως τουλάχιστον οι ίδιες υποστηρίζουν, αλλά και την οργή των Ιρακινών, που πλέον διαδηλώνουν ζητώντας τον τερματισμό της κατοχής, που, εκτός από τον πολεμικό όλεθρο, τους έφερε το χάος, τις, ομολογημένα πλέον, σχεδιασμένες λεηλασίες του πολιτιστικού πλούτου, την απόλυτη αναρχία. Οι Αμερικανο-Βρετανοί επιτελείς, αν και θριαμβολογούν, δεν έχουν, ακόμη, κηρύξει τη λήξη του πολέμου, ενώ αδυνατούν να δώσουν πειστικές εξηγήσεις στο γιατί δεν μπορούν, έστω να διασφαλίσουν τη δίοδο στις ανθρωπιστικές οργανώσεις, που καταγγέλλουν ότι ο ιρακινός λαός βιώνει, πλέον, μιαν ανυπολόγιστη ανθρωπιστική καταστροφή.

Η ιρακινή πρωτεύουσα δεν έχει νερό, ούτε ρεύμα, ούτε τηλεπικοινωνίες. Τα αποθέματα τροφίμων τελείωσαν, τα φάρμακα είναι δυσεύρετα, τα νοσοκομεία κατέρρευσαν. Εθελοντές θάβουν τους νεκρούς των δρόμων σε ομαδικούς τάφους, κάτοικοι στήνουν λαϊκές επιτροπές προστασίας των συνοικιών τους από τους επίδοξους κλέφτες. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στις υπόλοιπες ιρακινές πόλεις. Στην ισοπεδωμένη Βασόρα, εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα χολέρας. Στη λεηλατημένη Μοσούλη, πεζοναύτες άνοιξαν πυρ κατά πλήθους αμάχων, που κινήθηκε εναντίον του κυβερνήτη που όρισαν οι Αμερικανοί και δεν ήταν άλλος από έναν έμπιστο σύμβουλο του γιου του Σαντάμ, Ουντάι. Στο Κιρκούκ, Αραβες και Κούρδοι συγκρούονται για ένα σπίτι, για μιαν αυλή.

Αν αυτή είναι η πρώτη γεύση της «απελευθέρωσης», διόλου ευοίωνη δεν είναι ούτε η άμεση προοπτική. Στη σύνοδο της αμερικανο-εμπνευσμένης ιρακινής αντιπολίτευσης στη Νασιρίγια, δε συμμετείχαν σημαντικές οργανώσεις των Σιιτών, οι οποίες καλούν σε αντίσταση κατά της κατοχής. Ορισμένοι άλλοι Σιίτες ηγέτες, φιλικά προσκείμενοι στις ΗΠΑ, δολοφονήθηκαν μόλις πάτησαν το πόδι τους στο Ιράκ. Ο πλέον πιθανός νέος ηγέτης του Ιράκ, ο πρόεδρος του «Εθνικού Ιρακινού Κογκρέσου», Αχμάντ Τσαλαμπί, μόλις έφθασε στη Βαγδάτη, όπου ουδείς τον γνωρίζει, και προσπαθεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου, αν και, ουσιαστικά, δεν τον εμπιστεύεται ούτε η αμερικανική ηγεσία. Αν μη τι άλλο, είναι σαφές ότι ο απόστρατος στρατιωτικός Τζέι Γκάρνερ, που προορίζεται για στρατιωτικός διοικητής του Ιράκ υπό τον στρατηγό Τόμι Φρανκς, έχει μπροστά του πολύ δύσκολες ώρες.

Αρχίζει η «μάχη» του πετρελαίου

Ολα αυτά, φυσικά, δεν εμποδίζουν την αμερικανική ηγεσία να μοιράζει συμβόλαια - «δώρα» σε επιχειρηματικούς ομίλους «ημετέρων», με πλέον πρόσφατο το παράδειγμα της κατασκευαστικής «Bechtel», η οποία, με συνοπτικές διαδικασίες, ανέλαβε την ανοικοδόμηση του υδροδοτικού και ηλεκτροδοτικού δικτύου του Ιράκ, βάζοντας την κατάλληλη υποθήκη για «περαιτέρω» προσοδοφόρα δράση. Εντούτοις, το ιρακινό πετρέλαιο, που σύμφωνα με την Ουάσιγκτον έχει «ασφαλιστεί», δεν αναμένεται να ρεύσει σύντομα στη διεθνή αγορά.

Μπορεί ο Πρόεδρος Μπους να ζήτησε από τον ΟΗΕ την «άμεση άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ, αφού απελευθερώθηκε», αλλά αυτήν τη «χάρη» δε φαίνονται διατεθειμένα να του την κάνουν αμαχητί τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ιδιαίτερα όσα διαφώνησαν με το στρατιωτικό πλήγμα και αγωνίζονται σκληρά, μέχρι τώρα, να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους στο αιματοβαμμένο Ιράκ. Το «όπλο» που αναμένεται να χρησιμοποιηθεί είναι ακριβώς η ίδια επιχειρηματολογία που η Ουάσιγκτον ανέπτυξε για να προχωρήσει σε στρατιωτική εισβολή: Η ύπαρξη ή όχι ιρακινών όπλων μαζικής καταστροφής, που είναι και βασική προϋπόθεση άρσης του εμπάργκο.

Πολλά μέλη του Συμβουλίου αναμένεται να επιμείνουν στην επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ, διασφαλίζοντας, έτσι, λόγο στη διαχείριση του πετρελαίου μέσω ΟΗΕ, κάτι, φυσικά, που δεν επιθυμούν διόλου οι ΗΠΑ. Ενώ ο ιρακινός λαός αργοπεθαίνει υπό το βάρος της κατοχής, η επόμενη φάση του πολέμου μόλις αρχίζει, την Τρίτη, και πάλι στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Και ως γνωστόν, οι συνέπειες αυτού του πολέμου, «παράπλευρες ή μη», θα βαρύνουν και πάλι, όχι όσους μάχονται για την «πίτα», αλλά τους Ιρακινούς.


Ε. ΜΑΥΡΟΥΛΗ

ΡΩΣΙΑ
Παράνομες υιοθεσίες παιδιών στο εξωτερικό

Το ζήτημα των χιλιάδων παράνομων υιοθεσιών μικρών παιδιών από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ σε άλλες χώρες του εξωτερικού, ήρθε για μια ακόμη φορά στη δημοσιότητα.

Οπως έγινε γνωστό στις 17/4 το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσικής Ομοσπονδίας αρνήθηκε να ακυρώσει την καταδίκη της Ναντέζντα Φράτι, υπηκόου σήμερα της Ιταλίας (ρωσικής καταγωγής και υπηκοότητας στο παρελθόν), η οποία έχει καταδικαστεί για υπόθεση παράνομης υιοθεσίας 558 (!) ορφανών παιδιών από την περιοχή του Βόλγκογκραντ. Πρωτόδικα, δικαστήριο του Βόλγκογκραντ είχε καταδικάσει την Ιταλίδα υπήκοο σε 7 χρόνια με αναστολή και της επέβαλε απαγόρευση απομάκρυνσης από την πόλη Βολζσκ του Βόλγκογκραντ για 5 χρόνια.

Η Ν. Φράτι είχε φύγει για μόνιμη εγκατάσταση στην Ιταλία, όπου παντρεύτηκε και απέκτησε την ιταλική υπηκοότητα. Στη συνέχεια, επέστρεψε στη Ρωσία ως εκπρόσωπος της ιταλικής εταιρίας «Αρκομπαλένο», η οποία ασχολείται με την υιοθεσία ορφανών παιδιών. Η Ν. Φράτι καταδικάστηκε από το δικαστήριο για παραχάραξη ντοκουμέντων και για δωροδοκία Ρώσων αρμοδίων. Στις πράξεις αυτές, προχώρησε για να μπορέσει να «διοχετεύσει» ορφανά παιδιά από τη Ρωσία για υιοθεσία στην Ιταλία.

Αυτή τη στιγμή, οι ρωσικές αρχές, μετά από έρευνα, έχουν διευκρινίσει την τύχη μόλις περίπου 300 παιδιών, που με παράνομο τρόπο η συγκεκριμένη γυναίκα «διοχέτευσε» στην Ιταλία. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με δήλωση του δημόσιου κατηγόρου στο πρακτορείο «Ιντερφάξ», οι ρωσικές αρχές ερευνούν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ένα μέρος αυτών των παιδιών «δόθηκε» σε ιταλική κλινική, η οποία ασχολείται με μεταμοσχεύσεις οργάνων...

59η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ
ΕΕ - ΗΠΑ κατά Ρωσίας

Στις 16 του Απρίλη στην 59η Σύνοδο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, που συνήλθε στη Γενεύη, σύμφωνα με το ITAR-TASS, οι χώρες της ΕΕ προώθησαν σχετική απόφαση καταδίκης της Ρωσίας για την κατάσταση στην Τσετσενία. Το σχέδιο απόφασης της ΕΕ υποστήριξαν επίσης οι υπό ένταξη χώρες της ΕΕ, καθώς και οι ΗΠΑ.

Εντονα αντέδρασε η ρωσική αντιπροσωπεία, η οποία υπεράσπισε την πολιτική της Ρωσίας σε βάρος των αποσχιστικών ένοπλων ομάδων, που η Μόσχα χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές». Η ρωσική πλευρά επέμενε ιδιαίτερα στις τελευταίες θετικές εξελίξεις με τη διοργάνωση δημοψηφίσματος στην Τσετσενία, υπέρ του νέου Συντάγματος αυτής της αυτόνομης Ρωσικής Δημοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης το λόγο για να στηρίξουν τη ρωσική αντιπροσωπεία πήραν επίσης οι αντιπροσωπείες της Κούβας, της Κίνας, της Ινδίας, της Συρίας και της Λιβύης. Τελικά, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, το σχέδιο συγκέντρωσε μόλις 15 ψήφους κι έτσι δεν έγινε αποδεκτό. Χαρακτηριστικά υπέρ του σχεδίου απόφασης ψήφισαν 15 χώρες: Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ιρλανδία, Καναδάς, Κόστα Ρίκα, Κροατία, Μεξικό, Πολωνία, Σουηδία, Χιλή. Κατά του σχεδίου απόφασης ψήφισαν 21 χώρες: Αλγερία, Αρμενία, Βραζιλία, Βενεζουέλα, Βιετνάμ, Γκαμπόν, Ζιμπάμπουε, ΛΔ του Κονγκό, Ινδία, Κίνα, Κούβα, Λιβύη, Ρωσία, Σουαζιλάνδη, Σουδάν, Σρι Λάνκα, Συρία, Τόγκο, Ουγκάντα, Ουκρανία, Νοτιοαφρικανική Ενωση. Επίσης, 17 ακόμη χώρες απείχαν από την ψηφοφορία: Αργεντινή, Γουατεμάλα, Ιαπωνία, Καμερούν, Κένια, Μαλαισία, Μπαχρέιν, Μπουρκίνο Φάσο, Νότια Κορέα, Ουρουγουάη, Παραγουάη, Πακιστάν, Περού, Σαουδική Αραβία, Σενεγάλη, Σιέρα Λεόνε, Ταϊλάνδη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ