ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΕ»
ΟΧΙ άλλοι νεκροί εργάτες

Συλλαλητήριο στην Κόρινθο οργανώνει το ΠΑΜΕ το Σάββατο, 12 Απρίλη

Ο,τι απέμεινε στο χώρο όπου βρήκαν τραγικό θάνατο έξι εργάτες στο εργοστάσιο Σωληνουργίας Κορίνθου
Ο,τι απέμεινε στο χώρο όπου βρήκαν τραγικό θάνατο έξι εργάτες στο εργοστάσιο Σωληνουργίας Κορίνθου

Σε συνεχή συναγερμό και αγωνιστική κινητοποίηση, για να σταματήσουν τα εγκλήματα του κεφαλαίου σε βάρος της εργατικής τάξης, με τελευταία θύματα τους έξι νεκρούς εργάτες στα «Σωληνουργεία Κορίνθου», καλεί το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο όλους τους εργαζόμενους. Σ' αυτά τα πλαίσια καλεί εργαζόμενους, επαγγελματοβιοτέχνες, μαθητές, σπουδαστές και όλο το λαό της Κορίνθου να συμμετάσχουν μαζικά, αγωνιστικά, ταξικά στη συγκέντρωση που διοργανώνει το Σάββατο 12 Απρίλη στις 12 το μεσημέρι στα Περιβολάκια για να απαιτήσουν: ΟΧΙ άλλα εγκλήματα σε βάρος της τάξης μας. Η οργή και η αγανάκτηση των εργαζομένων και του λαού της Κορίνθου μεγάλωσε ακόμα περισσότερο μετά την είδηση πως οι δικαστικές αρχές έκριναν ότι οι άμεσοι υπεύθυνοι της επιχείρησης για το θάνατο των έξι εργατών την περασμένη Πέμπτη θα δικαστούν σε βαθμό πλημμελήματος!

Οπως σημειώνει και το ΠΑΜΕ στο κάλεσμά του: Ενοχοι για το νέο έγκλημα, είναι η εργοδοσία και η κυβέρνηση μαζί με τους άλλους πολιτικούς υπηρέτες του κεφαλαίου. Συνένοχες είναι και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και άλλων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων που στηρίζουν και υλοποιούν αυτή την αντεργατική πολιτική.

«Φτάνει, ως εδώ. ΟΧΙ άλλο αίμα για το καπιταλιστικό κέρδος. ΟΧΙ άλλοι νεκροί της εργατικής τάξης, ούτε στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους ούτε στους χώρους δουλιάς», επισημαίνει το ΠΑΜΕ συμπληρώνοντας, ότι οι δυνάμεις του κεφαλαίου κλιμακώνουν την επίθεσή τους σε όλα τα μέτωπα ενάντια στην εργατική τάξη σε όλον τον κόσμο.

Οπως σημειώνει συγκεκριμένα: Στο Ιράκ η ιμπεριαλιστική μηχανή, με αιχμή τις ΗΠΑ - Βρετανία σκοτώνουν τους εργαζόμενους και όλο το λαό του Ιράκ με τη συμμετοχή και των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπως της χώρας μας.

Την απαίτηση, τονίζει στη συνέχεια, της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας να βγει η Ελλάδα από τον πόλεμο, να κλείσει η βάση της Σούδας, να γυρίσει το πλοίο από τον Περσικό, να σταματήσει η διευκόλυνση στους φονιάδες σε στεριά και θάλασσα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τη γράφει στα παλιά της τα παπούτσια. Αντί αυτού, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Κ. Σημίτης, με τη βοήθεια της ΝΔ, σαν καλός διαπραγματευτής παζαρεύει για τις πολυεθνικές και τα μονοπώλια της ΕΕ για μεγαλύτερο μερίδιο στη λεία του πολέμου.

Χτες, οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας και Παναγιώτης Κοσιώνης, με αίτηση κατάθεσης εγγράφων, καλούν το υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να καταθέσει μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής, τις ετήσιες καταστάσεις προσωπικού που υπέβαλε η επιχείρηση ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΕ τα τρία τελευταία χρόνια στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Τη βαθιά της οδύνη και θλίψη στις οικογένειες των θυμάτων στο εργοστάσιο «Σωληνουργεία Κορίνθου» εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου και δηλώνει πως θα συνεχίσει τον αγώνα της πιο εντατικά προς την κατεύθυνση της συσπείρωσης και της αγωνιστικής δράσης των εργαζομένων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων στη χώρα μας.

Ο Σύλλογος Βοηθών Φαρμακείων και Φαρμακοϋπαλλήλων επισημαίνει ότι οι έξι νεκροί εργάτες προστίθενται στα εγκλήματα της εργοδοτικής ασυδοσίας, που κάθε χρόνο σκοτώνει και σακατεύει εργάτες με τη στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής.

  • Τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας την Πέμπτη 10 Μάρτη, από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι, αποφάσισε στη χτεσινή της συνεδρίαση η διοίκηση της Ομοσπονδίας Μετάλλου, την οποία προκάλεσε η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία, με μοναδικό θέμα την τραγωδία στο εργοστάσιο - κάτεργο «Σωληνουργεία Κορίνθου». Την ίδια μέρα η διοίκηση αποφάσισε να κάνει παράσταση διαμαρτυρίας στον υπουργό Εργασίας μαζί με τα προεδρεία των πρωτοβάθμιων σωματείων της Αθήνας.

Ωστόσο, παρά την απόφαση για στάση εργασίας, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας και στη συνεδρίαση, αλλά και στην ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο αργότερα αρκέστηκε σε μια γενικόλογη καταδίκη της «εργοδοτικής αδιαφορίας», αφήνοντας στο απυρόβλητο τις κυβερνητικές ευθύνες και προχωράει στην κινητοποίηση με διεκδικητικό πλαίσιο - ευχολόγιο, που μιλάει απλά περί σεβασμού της εργατικής νομοθεσίας και επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους παραβάτες εργοδότες.

Αντίθετα, η ΔΑΣ έκανε σαφές ότι οι μεταλλεργάτες πρέπει και με την κινητοποίηση αυτή να καταδικάσουν την εργοδοτική ασυδοσία, όσο και την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία, με την ανοχή των συμβιβασμένων ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος, δίνουν αέρα στα πανιά του κεφαλαίου για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την παραπέρα εκμετάλλευση των εργαζόμενων.

Συνένοχη στο έγκλημα η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης

Τις πελώριες ευθύνες της κυβέρνησης για το εργατικό δυστύχημα στο εργοστάσιο-κάτεργο των «Σωληνουργείων Κορίνθου ΑΕ» καταγγέλλει με Ερώτησή του προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας.

«Το αίμα των 6 νεκρών και των 3 τραυματιών εργατών» τονίζεται στο κείμενο της Ερώτησης, «υπογραμμίζει για μια ακόμη φορά τόσο την καπιταλιστική βαρβαρότητα, όσο και την απάνθρωπη ουσία της πολιτικής που υπαγορεύει το κεφάλαιο και υλοποιεί πειθήνια η κυβέρνηση. Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής η εργοδοσία, επιδιώκοντας το μέγιστο κέρδος, εξασφαλίζει από την κυβέρνηση την εγκληματική ασυδοσία στη δράση της. Η ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων, η εντατικοποίηση της δουλιάς, η άρνηση λήψης ουσιαστικών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, η εργοδοτική τρομοκρατία, η χρησιμοποίηση ανειδίκευτων εργατών σε επικίνδυνες εργασίες, αποτελούν τις αιτίες τόσο του συγκεκριμένου ατυχήματος όσο και των άλλων συχνότατων εργατικών ατυχημάτων- εγκλημάτων των βιομηχάνων και μεγαλοεπιχειρηματιών σε βάρος της εργατικής τάξης».

«Είναι πελώριες οι ευθύνες της κυβέρνησης», σημειώνει ο βουλευτής του ΚΚΕ, «τις οποίες ξεδιάντροπα προσπαθεί να συγκαλύψει με την επίκληση της "καλύτερης" νομοθεσίας και άλλες τέτοιες κενολογίες. Γεγονός είναι ότι στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, από το 2001 και μέχρι το πρόσφατο τραγικό ατύχημα, έχουν συμβεί 18 άλλα εργατικά ατυχήματα, ενώ η Επιθεώρηση Εργασίας έχει διενεργήσει 12 ελέγχους. Χαρακτηριστικά στοιχεία της κυβερνητικής πολιτικής είναι η ατιμωρησία των υπευθύνων και η αδιαφορία των μηχανισμών ελέγχου στους εργασιακούς χώρους».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να τοποθετηθεί για το «εάν και πότε η κυβέρνηση θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα που απαιτούν οι εργαζόμενοι για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, την υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους δουλιάς και την προστασία της ζωής της εργατικής τάξης».

Πλημμέλημα το φονικό!

Σε ...πλημμελήματα απέδωσε ο εισαγγελέας τις εγκληματικές ευθύνες της εργοδοσίας για τη δολοφονία των έξι εργατών στα «Σωληνουργεία Κορίνθου ΑΕ». Ετσι εκτίμησε η αστική Δικαιοσύνη το θάνατο έξι εργατών, που θυσιάστηκαν στο βωμό των υπερκερδών της επιχείρησης.

Χθες οδηγήθηκαν στον ανακριτή εφτά στελέχη της επιχείρησης, μετά τις κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος που άσκησε σε βάρος τους ο εισαγγελέας, για ανθρωποκτονία κατά συρροήν εξ αμελείας, πρόκληση σωματικών βλαβών και έκρηξη από αμέλεια. Ο ένας από αυτούς, ο Π. Λιούσκος, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, ενώ οι υπόλοιποι παρέμεναν στον ανακριτή τουλάχιστον μέχρι χθες αργά το βράδυ.

Οι διώξεις ασκήθηκαν κατά του προέδρου της εταιρίας Αθανάσιου Μητρόπουλου και του γιου του Κωνσταντίνου, ο οποίος ασκεί καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου. Ακόμη, κατηγορούνται ο διευθυντής του εργοστασίου Αντώνης Περγαλιώτης, ο προϊστάμενος παραγωγής Κωνσταντίνος Μανιάτης, ο εργοδηγός βάρδιας Χρήστος Σαρμάς, ο υπεύθυνος ηλεκτρολογικής συντήρησης Παναγιώτης Λιούσκος και ο υπεύθυνος ασφαλείας Κωνσταντίνος Παπαχριστόπουλος.

Καταδικάζουμε τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς

Σε δήλωσή του, για το έγκλημα στη «Σωληνουργεία Κορίνθου», ο Γιώργος Μπουλούγαρης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, υπογραμμίζει:

«Το ερχόμενο Σάββατο, στην Κόρινθο το ΠΑΜΕ, με τη μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση θα καταδικάσει τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς του εγκλήματος που έγινε στα "Σωληνουργεία Κορίνθου" που δεν είναι άλλοι από την εργοδοσία και την κυβέρνηση.

Θα απαιτήσουμε την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων και κύρια θα προβάλουμε τις θέσεις του ταξικού κινήματος για την Υγιεινή και Ασφάλεια στους χώρους δουλιάς.

Ταυτόχρονα και ενόψει της Πρωτομαγιάς, καλούμε όλα τα συνδικάτα μαζί με το συνολικό πλαίσιο γιορτασμού που θα καθορίσουν, να εμπλουτίσουν τα αιτήματα για τις συνθήκες δουλιάς, την εντατικοποίηση, τον αυταρχισμό και την εργοδοτική αυθαιρεσία. Το ίδιο θα κάνουμε και κεντρικά στην Αθήνα στο κεντρικό ταξικό, ενωτικό γιορτασμό που με αυτοτέλεια και αγωνιστικό πνεύμα προετοιμάζει το ΠΑΜΕ.

Και βέβαια δε θα μείνει στο απυρόβλητο από την πολεμική μας, η πλειοψηφία του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ που συγκαλύπτουν ουσιαστικά τις ευθύνες της εργοδοσίας και της κυβέρνησης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ