ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΑΠΡΙΛΗ
Προετοιμασίες για αντιπολεμικές δραστηριότητες σ' όλη τη χώρα

Eurokinissi

Πολλές αντιπολεμικές οργανώσεις, συνδικάτα εργαζομένων και μαζικοί φορείς, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, διοργανώνουν αντιπολεμικά συλλαλητήρια και εκδηλώσεις το ερχόμενο Σάββατο, 12 του Απρίλη.

Στη Θεσσαλονίκη

Μόνον οι λαοί μπορούν να σταματήσουν τους ιμπεριαλιστές και τα επιθετικά τους σχέδια, που έχουν ήδη καθορίσει τα επόμενα θύματα - Συρία, Ιράν, Λιβύη, Υεμένη, ΛΔ Κορέας... υπογραμμίζει το κάλεσμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και της ΕΔΥΕΘ, για το αντιπολεμικό συλλαλητήριο, που πραγματοποιείται το Σάββατο 12 Απρίλη, στις 12 το μεσημέρι στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Με τίτλο «Οι λαοί δικαιούνται να καθορίζουν κυρίαρχα το μέλλον τους, χωρίς ξένες επεμβάσεις», η ανακοίνωση των τριών οργανώσεων που πρωτοστατούν στην πραγματοποίηση του αντιπολεμικού συλλαλητηρίου, με βάση την απόφαση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης που καθόρισε το Σάββατο 12 Απρίλη, Μέρα Παγκόσμιας Κινητοποίησης και Δράσης Κατά του Πολέμου, καλεί το λαό να διαδηλώσει και να απαιτήσει:

- Να σταματήσει ο πόλεμος και να φύγουν αμέσως οι Αμερικανο-Ευρωπαίοι εισβολείς από το Ιράκ.

- Να γίνει σεβαστό το δικαίωμα του ιρακινού λαού να καθορίσει μόνος το μέλλον του χωρίς στρατούς κατοχής και τοποτηρητές.

Motion Team

- Να σταματήσει άμεσα κάθε διευκόλυνση από την ελληνική κυβέρνηση στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

- Να βγει άμεσα η Ελλάδα από τον πόλεμο, να κλείσει η βάση της Σούδας και ν' απαγορευτεί η χρήση του ελληνικού εδάφους, του εναέριου χώρου και των υποδομών της χώρας για τη διέλευση στρατιωτικών δυνάμεων.

- Να επιστρέψει το ελληνικό πλοίο από τον Περσικό.

Η δύναμη των λαών και η δυνατότητά τους να σταματήσουν το δολοφονικό χέρι των ιμπεριαλιστών, τονίζει το κάλεσμα των 3 οργανώσεων για το συλλαλητήριο, γίνεται κατανοητό κάθε μέρα και από περισσότερους ανθρώπους. Γι' αυτό και τα αντιπολεμικά κινήματα γίνονται ολοένα και πιο μαζικά, ολοένα και πιο μαχητικά σ' όλες τις ηπείρους, εκφράζοντας το βαθύτατο πόθο των λαών για ειρήνη, φιλία και συνεργασία των λαών, για το δικαίωμα κάθε λαού να ορίζει μόνος του την τύχη του.

Αποκλείουν το αεροδρόμιο του Αραξου

«Ολοι στους δρόμους. Ολοι στον αποκλεισμό του αεροδρομίου του Αραξου». Με αυτό το σύνθημα, καλεί η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας, το Σάββατο 12 Απρίλη, στις 6 μ.μ., το λαό της Αχαΐας σε συμβολική περικύκλωση του αεροδρομίου του Αραξου.

Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας σημειώνει πως «το έγκλημα των ιμπεριαλιστών κατά του λαού του Ιράκ συνεχίζεται. Ο λαός του Ιράκ, που αντιστέκεται ηρωικά, αναγκάζει τους δολοφόνους να δείξουν το αληθινό, βάρβαρο πρόσωπό τους. Αυτήν την κρίσιμη ώρα έχουμε χρέος να δυσκολέψουμε το οπλισμένο χέρι των δολοφόνων».

Η Επιτροπή Ειρήνης απαιτεί «να σταματήσει η χρησιμοποίησή του ως ενδιάμεσος σταθμός για την προμήθεια πολεμικών εξαρτημάτων στον ιμπεριαλιστικό στρατό των εισβολέων» και καταγγέλλει «την ελληνική κυβέρνηση που με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ συμμετέχει ενεργά στον πόλεμο, στη σφαγή του λαού του Ιράκ». Καταλήγοντας, τονίζει πως «ο λαός και η νεολαία τώρα πρέπει να εγκαταλείψουν και να καταδικάσουν τα κόμματα που ενισχύουν τη νέα ιμπεριαλιστική τάξη».

Σε άλλες πόλεις

- Στην Καβάλα, το Σάββατο, 12 Απρίλη, αντιπολεμικό συλλαλητήριο, στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία, διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας.

- Στις Σέρρες, το Σάββατο, 12 Απρίλη, αντιπολεμική συγκέντρωση, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας, διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Λαμίας διοργανώνει αντιπολεμικό συλλαλητήριο, στην πλατεία Ελευθερίας, το Σάββατο 12 Απρίλη, στις 12 το μεσημέρι. Θα μιλήσει ο Δ. Καλτσώνης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.

ΚΡΗΤΗ
Αντιιμπεριαλιστικό προσκλητήριο

ICON

Αντιιμπεριαλιστικό προσκλητήριο προς το λαό και τη νεολαία της Κρήτης απευθύνουν οι τοπικές επιτροπές της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» του νησιού, για τις 12 του Απρίλη, Παγκόσμια Μέρα Κατά του Πολέμου, που έχει κηρύξει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης.

Με αφορμή τις 12 του Απρίλη και στο πλαίσιο κλιμάκωσης της αντιιμπεριαλιστικής δράσης, οι επιτροπές του νησιού έχουν οργανώσει σειρά αγωνιστικών κινητοποιήσεων και εκδηλώσεων.

Στα Χανιά, μπροστά στη διεξαγωγή αυτού του άδικου πολέμου ενάντια στο Ιράκ και στο καθοριστικό ρόλο που παίζει η βάση της Σούδας, η Επιτροπή Ειρήνης αποφάσισε τη διοργάνωση αντιπολεμικού διημέρου εκδηλώσεων και κινητοποιήσεων την Παρασκευή και το Σάββατο 11-12 του Απρίλη.

Την Παρασκευή 11 του Απρίλη στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τον γραμματέα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και γγ της ΕΕΔΥΕ, Θανάση Παφίλη, με θέμα: «Ο χαρακτήρας του πολέμου ενάντια στο Ιράκ, ο ρόλος της βάσης της Σούδας σ' αυτό τον πόλεμο και οι επιπτώσεις από τη λειτουργία της».

Το Σάββατο 12 του Απρίλη, Παγκόσμια Μέρα Κατά του Πολέμου, θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί συγκέντρωση στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς και συναυλία από τοπικά συγκροτήματα. Αμέσως μετά, στις 12 το μεσημέρι, θα ακολουθήσει αντιπολεμική διαδήλωση.

Στο Ηράκλειο, η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», με ανακοίνωσή της καλεί τον ηρακλειώτικο λαό, τους εργαζόμενους, τους μαθητές, τους φοιτητές, τη νεολαία, να συμμετάσχουν μαζικά στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και κινητοποίηση που οργανώνει, το Σάββατο 12 του Απρίλη στις 7 μ.μ., στην πλατεία Λιονταριών.

Στο πλαίσιο αυτό η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» καλεί τον ηρακλειώτικο λαό να συμμετάσχει και σε εκδήλωση που οργανώνει την Τετάρτη 16 του Απρίλη στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο (Κορωναίου 9, πάρκο Θεοτοκοπούλου), με θέμα: «Ο πόλεμος ενάντια στο Ιράκ - Ο ρόλος των διεθνών οργανισμών και του λαϊκού κινήματος». Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Δαμιανός Βασιλειάδης, διεθνολόγος, ο Θέμος Στοφορόπουλος, πρέσβης επί τιμή, και ο Στρατής Κόρακας, ευρωβουλευτής.

Στο Λασίθι αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και συναυλία θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη 10 του Απρίλη, μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης, της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και του ΠΑΜΕ, στην πλατεία Αγίου Νικολάου.

Σκέψου

Απευθύνομαι σ' εσένα, που είσαι κατά του πολέμου, αλλά δε διαδηλώνεις. Που οργίζεσαι, αλλά δεν κραυγάζεις.

Σκέψου το. Αν ήσουν κι εσύ στο δρόμο, κι εσύ, κι εσύ... Η ανάσα μας, τότε, θα τους προκαλούσε ρίγος. Η φωνή μας θα τους πανικόβαλε. Η οργή μας θα τους γκρέμιζε. Το ζήτημα της Ειρήνης είναι μεγάλη υπόθεση και δεν εξαντλείται στην απλή άρνηση του κακού.

Ξέρω, είναι και οι σκέψεις για το αήττητο της υπερδύναμης. Είναι η αδυναμία να νικήσεις την υπεροπλία της. «Ες μικρόν γενναίος» ας είμαι, λες. Είναι έτσι;

Σκέψου και κρίνε. Οι ΗΠΑ είναι πολύ μακριά. Τα αεροπλάνα τους εξαντλούνται στη διαδρομή και επιζητούν στάσεις. Οι στάσεις είναι οι βάσεις. Ανεφοδιάζονται από αυτές και συνεχίζουν. Σκέψου τι θα γινόταν χωρίς τη δυνατότητα αυτή.

Τ' αμπάρια των αεροπλάνων τους και των καραβιών τους είναι μικρά. Δε χωράνε όλο το θάνατο. Επιζητούν αποθήκες και τις βρίσκουν στις βάσεις. Σκέψου τι θα γινόταν χωρίς τη δυνατότητα αυτή.

Τα αεροπλάνα τους, τα σκάφη τους είναι ένα τίποτε στο διεθνή εναέριο χώρο, στα διεθνή ύδατα. Για να φτάσουν το στόχο τους, χρειάζονται αεροδιαδρόμους, χωρικά ύδατα. Επιζητούν, έτσι, διευκολύνσεις και τις βρίσκουν στις συμφωνίες που υπογράφουν με κυβερνήσεις κρατών, τα Κοινοβούλια των οποίων τις εγκρίνουν. Σκέψου τι θα γινόταν χωρίς τις συμφωνίες αυτές.

Ενας γίγαντας με πήλινα πόδια είναι οι ΗΠΑ, χωρίς τη συνδρομή τρίτων. Καταλαβαίνεις τώρα, γιατί η αντίθεσή σου στον πόλεμο δεν είναι απλή υπόθεση;

Βλέπεις στην τηλεόραση βλήματα να εκτοξεύονται, να καταστρέφουν και να σκοτώνουν. Ξέρεις ότι είναι των Αγγλοαμερικανών εισβολέων και τους καταριέσαι. Ξέρεις, όμως, ότι οι αποθήκες των πυρομαχικών, των πυραύλων, των φονικών συνέργων είναι στη χώρα σου; Σκέψου τι θα γινόταν, αν απαγορευόταν η φόρτωση, αν απαγορευόταν η αποθήκευση. Ο γίγαντας θα ξέμενε κι ο βρυχηθμός του καγχασμό θα προκαλούσε.

Εγώ αρνούμαι τη συνενοχή. Κι εσύ, οπωσδήποτε. Σκέψου, όμως, ποιος και πώς παρέχει τις διευκολύνσεις; Σκέψου τίνος ψήφος του ανέθεσε τη διαχείριση της εξουσίας; Σου είπε ποτέ ότι θα συμβάλει στη διάπραξη του εγκλήματος; Ασφαλώς όχι. Και τώρα σου λέει ότι δε συμμετέχει η χώρα σου. Σου λέει την αλήθεια, τώρα που ξέρεις;

Ενα παιδάκι με πρόσωπο ματωμένο, με μάτια απορημένα σε κοιτάει και σε ρωτάει. Γιατί;

Ενας πατέρας ολοφύρεται πάνω τα σκοτωμένα μέλη της οικογένειάς του κι εσύ ακούς να σε ρωτάει: Γιατί;

Ανθρωποι απλοί, καθημερινοί υποχρεώνονται να γονατίσουν και γρικάς το βουβό ερώτημα: Γιατί;

Σκέψου, πριν απαντήσεις. Δεν είναι απλή η απάντηση. Δεν εξαντλείται στην κραυγή «φονιάδες των λαών Αμερικάνοι». Οι φονιάδες έχουν συνεργούς. Ποτέ κανένα έγκλημα δε διαπράχθηκε χωρίς βοήθεια.

Ξέρεις τώρα ότι οι διευκολύνσεις που παρέχει η χώρα σου είναι όρος για τη διάπραξη του εγκλήματος. Ξέρεις πώς δίνονται αυτές, όπως ξέρεις και ποιος δεν τις διακόπτει. Τι θα κάνεις τώρα που ξέρεις;

Αρνούμαι να 'μαι συνένοχος, με οποιονδήποτε τρόπο, στο έγκλημα. Εσύ; Το ίδιο, απαντώ για λογαριασμό σου. Εγώ εξηγούμαι: Καταδικάζω έμπρακτα τους δράστες των διευκολύνσεων. Δεν τους ψηφίζω. Εσύ; Δεν μπορώ να απαντήσω για λογαριασμό σου. Σου λέω, όμως, ότι οι διευκολύνσεις που παρέχει η χώρα μας στο φονικό ψηφίστηκαν το 1990 με 151 ψήφους «ναι» (της ΝΔ) και 144 «όχι», οι περισσότερες από τις οποίες, όντας σήμερα η εξουσία, πραγματώνουν το «ναι» της ΝΔ.

Παραμένει, έτσι, το ζήτημα, πώς ο γίγαντας μπορεί να καταστρέφει, να σκοτώνει... Την απάντηση μόνον εσύ θα τη δώσεις. Από την έμπρακτη συμπεριφορά σου θα εξαρτηθεί η εξέλιξη των πραγμάτων. Και μην ξεχνάς ότι τα πράγματα είναι στην αρχή τους. Θυμήσου τι έλεγαν για τον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, την οποία διέλυσαν. Θυμήσου τι έλεγαν για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και τι γίνεται. Θυμήσου τι σου έλεγαν για τον πόλεμο στον Κόλπο και πως θα λυνόταν το Κυπριακό, και πού οδήγησαν τα πράγματα. Αξιολόγησε τις απειλές κατά της Συρίας, του Ιράν και σύνδεσέ τες με τις διευκολύνσεις. Και τη Β. Κορέα σκέψου, και ρώτα, γιατί είχαν στείλει Ελληνες φαντάρους, τότε...

Αρνούμαι να είμαι συνένοχος και μάλιστα έμπρακτα. Εσύ θ' αρκεστείς στην απλή άρνηση;

Δε σε ρωτάω από περιέργεια. Από αγωνία σε ρωτάω. Και τούτο, διότι θέλω να τιμωρηθεί και ο συνένοχος. Οχι από εκδίκηση. Από χρέος στα σκοτωμένα παιδιά του Ιράκ, το «γιατί» των οποίων δεν το αντέχω. Από χρέος στα δικά μου παιδιά, που άρχισαν ν' ανακαλύπτουν και τον συνένοχο.

Σε ρωτάω και για έναν ακόμη λόγο. Θυμήσου εκείνον το σπαραγμό του ποιητή μας, του Διονυσίου Σολωμού: «Δυστυχισμένε μου λαέ / καλέ κι αγαπημένε / πάντα ευκολόπιστε / και πάντα προδομένε». Δεν είναι καιρός να πάψει να ισχύει; Σκέψου.


Ιορδάνης Α. ΠΡΟΥΣΑΝΙΔΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Στηρίζει την πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νίκαιας με απόφασή του στηρίζει την πρωτοβουλία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), η οποία συγκεντρώνει χρήματα προκειμένου να αγοραστούν φάρμακα, τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης τα οποία θα αποσταλούν στο Ιράκ όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Γι' αυτό το λόγο καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τη βοήθειά τους στον τραπεζικό λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με αριθμό 040/679598-68 που έχει ανοιχτεί από την ΕΕΔΥΕ.

Αλληλεγγύη στο λαό του Ιράκ

-- Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), με ανακοίνωσή της, καλεί τον ελληνικό λαό να εκδηλώσει έμπρακτα την αλληλεγγύη του στον ιρακινό λαό, καταθέτοντας οποιοδήποτε χρηματικό ποσό στον ειδικό λογαριασμό της ΕΕΔΔΑ, στην Εθνική Τράπεζα: 116/29604197.

-- Επίσης, μπορούν να συνεισφέρουν χρήματα για τον πολύπαθο ιρακινό λαό στο λογαριασμό που άνοιξε η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) στην Εθνική Τράπεζα. Ο αριθμός λογαριασμού είναι: 040/679598-68.

-- Τέλος, η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) καλεί τους πολίτες να προσφέρουν τραυματολογικά φάρμακα και υλικά, αντιβιοτικά φάρμακα και αντισηπτικά, τρόφιμα σε κονσερβοποιημένη μορφή.

Η συγκέντρωση των υλικών γίνεται στα γραφεία του «904 Αριστερά στα FM» (Εγνατία 69, τηλ. 2310.237.841), στα γραφεία των Τοπικών Επιτροπών Ειρήνης, στα γραφεία της ΕΔΥΕΘ (Κομνηνών 21, τηλ. 2310.220.571) και των συνεργαζόμενων με την ΕΔΥΕΘ φορέων.

Νέες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις

Συνεχίζονται οι καθημερινές μικρές και μεγάλες κινητοποιήσεις του αντιπολεμικού κινήματος σε πολλές περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα:

-- Στο Λιμένα Θάσου, σήμερα, Τετάρτη, 9 Απρίλη, αντιπολεμική εκδήλωση στις 12 το μεσημέρι.

-- Στην Πτολεμαΐδα, σήμερα Τετάρτη, αντιπολεμική συγκέντρωση στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

-- Στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης, αντιπολεμική συναυλία με τον Νότη Μαυρουδή, σήμερα στις 8 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Πολίχνης, διοργανώνουν η Επιτροπή Ειρήνης και ο Σύλλογος Γυναικών. Επίσης στην Πολίχνη αντιπολεμική πικετοφορία θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη, 10 Απρίλη, στις 7 το απόγευμα που θα ξεκινήσει από τον πεζόδρομο Αγίου Παντελεήμονα. Τη διοργανώνει η Αντιπολεμική Επιτροπή Φορέων Πολίχνης.

-- Στην Ανω Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης, συγκέντρωση, αύριο Πέμπτη, 10 Απρίλη, στις 7 μ.μ. στο πάρκο Ελευθερίας, διοργανώνουν η Επιτροπή Ειρήνης, το Συνδικάτο Οικοδόμων και η Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Σταυρούπολης.

-- Η Δημοκρατική Ενότητα Κορυδαλλού και ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών διοργανώνουν εκδήλωση ενάντια στον πόλεμο αύριο Πέμπτη, στις 7.00 το απόγευμα, στην αίθουσα Πλειάδες του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Κορυδαλλού. Θα μιλήσουν οι Νίκος Κατσαρός, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου «Δημόκριτος», Θέμος Στοφορόπουλος, πρέσβυς επί τιμή και Νίκος Φωτιάδης, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Ασπρων Σπιτιών Αντίκυρας διοργανώνει, αύριο Πέμπτη στις 7.30 μ.μ., αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία μέχρι τη ΝΑΤΟική βάση καυσίμων.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Ρόδου διοργανώνει, την Κυριακή 13 Απρίλη, μηχανοκίνητη πορεία με τελικό προορισμό τη «Φωνή της Αμερικής» στο χωριό Αφάντου. Η εκκίνηση θα γίνει από το χώρο της λαϊκής αγοράς στον Αϊ - Δημήτρη στις 10.30 π.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ