ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
«Καίνε» τα είδη πρώτης ανάγκης

Διατροφή, Στέγαση, Μεταφορές, Εκπαίδευση, Υγεία σε διακεκαυμένη ζώνη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής

Διατροφή, Στέγαση, Μεταφορές, Εκπαίδευση και Υγεία - τομείς κατ' εξοχήν ανελαστικοί και αναγκαίοι, μη επιδεχόμενοι περικοπών στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των λαϊκών στρωμάτων - έχουν πάρει κυριολεκτικά φωτιά, καθώς οι ανατιμήσεις (από χρόνο σε χρόνο) είναι εντυπωσιακές. Η συνεργασία κυβέρνησης - κερδοσκόπων, ελέω «ελεύθερης αγοράς», καλά κρατεί. Αδιάψευστος μάρτυρας, τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ).

Σύμφωνα με τα επίσημα - και αρκετά αμφισβητούμενα - στοιχεία της ελεγχόμενης από την κυβέρνηση ΕΣΥΕ, ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε στο δωδεκάμηνο Μάρτης 2003 προς Μάρτη 2002 κατά 4,1%, παρουσιάζοντας μικρή μείωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Φλεβάρη, όταν είχε διαμορφωθεί στο 4,3%. Μέσα στο μήνα Μάρτη (σύγκριση Μάρτη προς Φλεβάρη 2003), ο πληθωρισμός αυξήθηκε 2,3%, έναντι ανόδου 2,5% την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τέλος, σε μέσα επίπεδα, ο πληθωρισμός έτρεχε φέτος το Μάρτη με ρυθμό αύξησης 3,6%, έναντι 3,5% πέρσι.

Αν και τα στοιχεία της ΕΣΥΕ δεν καταγράφουν το μέγεθος της πραγματικής ακρίβειας (η οποία έχει γονατίσει τα λαϊκά στρώματα), ακόμη και μ' αυτά τα στοιχεία, η αναζωπύρωση της ακρίβειας είναι εμφανής, μεταξύ των ετήσιων περιόδων Μάρτη 03/02 και Μάρτη 02/01, όπου καταγράφονται οι σημαντικές αυξήσεις τιμών:

  • Στις υπηρεσίες Στέγασης (από 2,4% το Μάρτη του 2002 φέτος έφτασαν στο 7,8%)!
  • Στις υπηρεσίες Υγείας (από 4% το Μάρτη του 2002 σε 5,1% το Μάρτη του 2003).
  • Στις υπηρεσίες Μεταφορών (από 0,1% το Μάρτη του 2002 σε 4,7% το Μάρτη του 2003)!
  • Στις υπηρεσίες Εκπαίδευσης (από 3,6% πέρσι σε 4,5% φέτος το Μάρτη).
  • Στα είδη Διατροφής ο ετήσιος πληθωρισμός το Μάρτη του 2003 «έτρεχε» με ρυθμό 4,7%, έναντι ετήσιου ρυθμού ανόδου 8,1% το Μάρτη του 2002. Αν και είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρσι, ωστόσο ο ρυθμός αύξησης των τιμών παραμένει πάνω από το μέσο όρο του γενικού δείκτη (3,6%).

Με λίγα λόγια, η ακρίβεια ροκανίζει τα ισχνά εισοδήματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων, ενώ - όπως προκύπτει και από «ρεπορτάζ» της τηλεόρασης - πληθαίνουν οι συνοικίες της Αθήνας, όπου αναβιώνει η αγορά με πίστωση (το περίφημο μπλοκάκι του μπακάλη και του κρεοπώλη), φαινόμενο το οποίο μας παραπέμπει στις δεκαετίες του '50 και του '60.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, το μήνα Μάρτη ως προς το Φλεβάρη, τα νωπά λαχανικά αυξήθηκαν κατά 10,5%, τα νωπά φρούτα 5,2%, το πετρέλαιο θέρμανσης 4,8%, το διατηρημένο γάλα 2,5%, το νωπό γάλα 0,6%, τα φάρμακα 0,9% κλπ.

«ΣΥΝΑΦΕΙΑ»
Νέα φοροεπιδρομή σε βάρος των ΕΒΕ

Πρόσθετα αναδρομικά χαράτσια σε ΦΠΑ και εισόδημα και για την 3ετία 2000-2002

Στην εφαρμογή της κατάπτυστης ρύθμισης για τη συνάφεια επιμένει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χαρατσώνοντας με αυτό τον τρόπο χιλιάδες ΕΒΕ που άνοιξαν κάποια μικροεπιχείρηση μέσα στο 2000 και δεν είχαν υπαχθεί στην αντίστοιχη ρύθμιση για την 3ετία 1999-2001. Η κυβέρνηση μάλιστα, επείγεται να εισπράξει τα ποσά αυτά (αφορούν και το ΦΠΑ και το εισόδημα) και όρισε τις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων για τον ερχόμενο μήνα. Την ίδια στιγμή, με υπουργική απόφαση ικανοποιούν πλήρως τα αιτήματα των μεγαλοβιομηχάνων και μεγαλοεξαγωγέων που αφορούν την «αυθημερόν» επιστροφή του ΦΠΑ για «εξαχθέντα εμπορεύματα» χωρίς τη διενέργεια των σχετικών επαληθεύσεων από την Εφορία.

Πρόκειται για ένα ακόμα κραυγαλέο παράδειγμα της ταξικής και φορομπηχτικής πολιτικής σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων που εξαναγκάζονται από την κυβέρνηση να αναπληρώσουν τις θεσμοθετημένες φοροελαφρύνσεις ακόμη και τη φοροδιαφυγή του μεγάλου κεφαλαίου και των άλλων επιτήδειων.

Το γεγονός επίσης ότι η κυβέρνηση επιμένει να εφαρμόζει το νόμο, τη «συνάφεια», φορτώνοντας στους ΕΒΕ πρόσθετα αναδρομικά χαράτσια, αποδείχνει την ψευδολογία της κυβερνητικής προπαγάνδας περί διαφάνειας και καλών σχέσεων των επαγγελματιών με τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Είναι φανερό -άλλωστε η κυβέρνηση έδωσε πολύ πρόσφατα τα ανάλογα δείγματα γραφής- ότι θα ξεκινήσει και νέος γύρος απροκάλυπτων και κυνικών φοροεκβιασμών. Με βάση το νόμο η υποβολή των «ειδικών σημειωμάτων υπολογισμού» είναι «προαιρετική». Ομως όσοι από τους ΕΒΕ δεν προσέλθουν «οικειοθελώς» απειλούνται με τους γνωστούς επιλεκτικούς φοροελέγχους. Τα αναδρομικά χαράτσια για την 3ετία 2000 - 2002 αφορούν και το ΦΠΑ και και τη φορολογία εισοδήματος. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις παραγόντων του υπουργείου Οικονομίας, στη ρύθμιση υπάγονται πάνω από 100.000 μικρές επιχειρήσεις, από τις οποίες υπολογίζουν να εισπράξουν πρόσθετα χαράτσια ύψους 45 εκατ. ευρώ.

Με βάση την απόφαση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών οι καταληκτικές προθεσμίες για τη δήθεν οικειοθελή προσέλευση ξεκινούν στις 12 Μάη. Τα ποσά του φόρου προκύπτουν με τα δήθεν αντικειμενικά κριτήρια που καθιέρωσε η κυβέρνηση (αγορές, πραγματικές δαπάνες, αποσβέσεις) πάνω στα οποία εφαρμόζεται ο Μοναδικός Συντελεστής Καθαρού Κέρδους που ισχύει για κάθε επάγγελμα.

  • Από την άλλη πλευρά, με υπουργική απόφαση που κοινοποιήθηκε χτες ικανοποιείται το αίτημα του ΣΕΒ για την άμεση επιστροφή του ΦΠΑ προκειμένου για εξαγωγές εμπορευμάτων. Η χτεσινή υπουργική απόφαση προβλέπει την άμεση επιστροφή για το 90% του ΦΠΑ «αμέσως με την υποβολή της αίτησης χωρίς προσωρινό έλεγχο και με βάση τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά».
Συνάντηση Γκαργκάνα - μεγαλοεπιχειρηματιών

Τα αιτήματα και οι αξιώσεις του ΣΕΒ και του μεγάλου κεφαλαίου ήταν το αντικείμενο χτεσινής συζήτησης ορισμένων μεγαλοεπιχειρηματιών και της ηγεσίας της Τράπεζας της Ελλάδας και του διοικητής της Ν. Γκαργκάνα. Κάτω από την επίσημη ατζέντα που αφορούσε την «πορεία της ελληνικής οικονομίας», μπήκαν ορισμένα θέματα «αιχμής» που αφορούσαν τη μεγαλύτερη μείωση των συντελεστών φορολογίας για τις ΑΕ, την κατεδάφιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, την επιτάχυνση της διαδικασίας «απελευθερώσεων» και «αναδιαρθρώσεων» κ.ά. Μεταξύ των μεγαλοεπιχειρηματιών που παραβρέθηκαν στο γεύμα εργασίας ήταν ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλος, ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος, επίσης ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Δ. Φουντουκάκος, Σ. Κόκκαλης («Ιντρακόμ»), Δ. Δασκαλόπουλος («ΔΕΛΤΑ»), Α. Κανελόπουλος («ΤΙΤΑΝ») κ.ά.

Πρόστιμα για ταξίμετρα

Πρόστιμα συνολικού ύψους 90 χιλιάδων ευρώ επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης σε δύο εταιρίες ταξιμέτρων, μετά από διαπίστωση ότι ταξί, που έφεραν τα συγκεκριμένης μάρκας ταξίμετρα, μπορούσαν με απλό χειρισμό, που αδυνατεί να αντιληφθεί ο πελάτης, αλλά και τα όργανα ελέγχου, το ταξίμετρο ανέγραφε ναύλο πολλαπλάσιο του κανονικού.

Συγκεκριμένα, στην εταιρία «Σαραντίνος - Τσιβαρτζή Κ. Σοφία» που εισάγει στην Ελλάδα το ταξίμετρο Taxitronic TX-38 - c-01,επιβλήθηκε πρόστιμο της τάξης 55 χιλιάδων ευρώ. Επίσης στην εταιρία «Electreca Hella's SA», που εισάγει τα ταξίμετρα του τύπου Kienzle Argo 1150.01, για τον ίδιο λόγο, πρόστιμο της τάξης των 35 χιλιάδων ευρώ.

ΤΖΙΡΟΣ
Αυξήθηκε 10,5% το Γενάρη

Ανοδο 10,5% - χωρίς την αφαίρεση του πληθωρισμού - εμφάνισε ο δείκτης αξίας λιανικών πωλήσεων (τζίρος) το Γενάρη του 2003 σε δωδεκάμηνη βάση, ως προς τα αντίστοιχα επίπεδα του 2002. Οι πωλήσεις στα Μεγάλα Καταστήματα αυξήθηκαν κατά 13,1%, στα Φαρμακευτικά - Καλλυντικά 11,8%, στα Βιβλία - Χαρτικά - Λοιπά Είδη 12,4%. Επίσης αυξήθηκαν οι πωλήσεις εκτός Καταστημάτων 11,3%, στα Πολυκαταστήματα 9,4%, στα Τρόφιμα - Ποτά - Καπνό καθώς και στην Ενδυση - Υπόδηση 6,6%.

ΔΕΠΑ
Πρωτόκολλο για την επέκταση των αγωγών

Πρωτόκολλο συνεργασίας για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου, που θα συνδέει την Ελλάδα με την Αυστρία, υπέγραψαν στη Θεσσαλονίκη εκπρόσωποι εταιριών και οργανισμών των Δυτικών Βαλκανίων. Η αυστριακή OMV, παρά το γεγονός ότι είχε προαναγγελθεί και χαρακτηρίζεται ως βασικός παράγοντας για την υλοποίηση του έργου, δεν παραβρέθηκε στην υπογραφή του πρωτοκόλλου. Στο πρωτόκολλο προβλέπεται η μελέτη σκοπιμότητας και σε δεύτερη φάση η μελέτη κατασκευής του αγωγού.

Ο αγωγός - στην περίπτωση που κατασκευαστεί - θα έρθει ως συνέχεια του υπό κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου Τουρκίας - Ελλάδας. Θα ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη και θα καταλήγει στην Αυστρία μέσω FYROM, Σερβίας - Μαυροβουνίου, Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Κροατίας και Σλοβενίας. Στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης, πέραν των εκπροσώπων της ΔΕΠΑ και της τουρκικής BOTAS, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της εταιρίας ΒΗ-GAS (Βοσνία - Ερζεγοβίνη), της εταιρίας Mak-Petrol (FYROM), της επιχείρησης NIS-Gas (Σερβία) και του υπουργείου Βιομηχανίας και Ενέργειας της Αλβανίας. Επίσης στην υπογραφή του πρωτοκόλλου συμφώνησαν με γραπτά μηνύματά τους και οι εκπρόσωποι των εταιριών PlinAcro (Κροατία) και Geoplin (Σλοβενία).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ