ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα αεροπορική επιδρομή και άλλες επιθέσεις...

Το αυτοκίνητο έχει χτυπηθεί από ισραηλινό ελικόπτερο «Απάτσι»

Associated Press

Το αυτοκίνητο έχει χτυπηθεί από ισραηλινό ελικόπτερο «Απάτσι»
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Οι βάρβαρες επιθέσεις «ακριβείας» των ισραηλινών δυνάμεων εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίστηκαν χτες στο προάστιο Ραντουάν. Ισραηλινό αεροσκάφος τύπου «F-16» εκτόξευσε τέσσερις πυραύλους σε πυκνοκατοικημένη περιοχή βάζοντας στο στόχαστρο ένα λευκό ΙΧ αυτοκίνητο στο οποίο υποπτεύονταν πως επέβαιναν μέλη της ισλαμικής «Τζιχάντ». Οι ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν το αυτοκίνητο σκοτώνοντας τον 30χρονο Παλαιστίνιο Μαχμούντ Ζάτμε, που επέβαινε σ' αυτό, και τραυμάτισαν 12 άτομα, μεταξύ αυτών πολλοί διερχόμενοι διαβάτες... Δεκάδες μαθητές δημοτικών σχολείων της περιοχής που σχόλασαν τρία λεπτά πριν την επίθεση γλίτωσαν από καθαρή τύχη...

Ακολούθησε επίθεση Ισραηλινών στην πόλη Τουλκαρέμ της βόρειας Δυτικής Οχθης. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, δύο Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν θανάσιμα δύο Παλαιστίνιους που επέβαιναν σε ΙΧ. Ενας τρίτος που επέβαινε στο όχημα τραυματίστηκε... Στο παλαιστινιακό χωριό Μπέιτ Ρίμα (κοντά στη Ραμάλα), ισραηλινά άρματα μάχης ισοπέδωσαν το σπίτι ηγετικού στελέχους της «Χαμάς» που κρατείται.

Νωρίτερα, γύρω στις 5.15 τα ξημερώματα, ένοπλοι Παλαιστίνιοι επιτέθηκαν σε ισραηλινή στρατιωτική βάση κοντά στον οικισμό Μπεκαότ της Κοιλάδας του Ιορδάνη, σκοτώνοντας δύο Ισραηλινούς στρατιώτες και τραυματίζοντας άλλους εννιά. Αγνωστοι τηλεφωνώντας στο «Ρόιτερς» ανέλαβαν την ευθύνη της επίθεσης για λογαριασμό του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και των Μαρτύρων «Αλ Ακσα». Είπαν πως ήταν αντίποινα για τις φονικές εισβολές και επιδρομές των Ισραηλινών στις αρχές της βδομάδας.

Το απόγευμα, Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν σε σπίτια Παλαιστινίων στην πόλη Νάμπλους και αποχώρησαν συλλαμβάνοντας τέσσερις 12χρονες και 17χρονες μαθήτριες! Οι Ισραηλινοί επικαλέστηκαν «πληροφορίες» πως οι κοπέλες «σχεδίαζαν επίθεση αυτοκτονίας»... Τις οδήγησαν σε ισραηλινή στρατιωτική βάση για ανάκριση...

Μπροστά στο συνεχές αιματοκύλισμα του παλαιστινιακού λαού με επιδρομές, εισβολές και κάθε είδους τρομοκρατικά μέτρα απ' τις ισραηλινές δυνάμεις, η Ελληνική Προεδρία της ΕΕ δεν έκανε τίποτα άλλο απ' το να εκδώσει ανακοίνωση, η οποία, σε δήθεν «επικριτικό» τόνο, καλούσε το Ισραήλ να ...«επιδείξει τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση... για να μην εκτροχιαστεί οιαδήποτε προσπάθεια για την εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης»...

ΚΟΥΒΑ
Απάντηση στην αμερικανική προπαγάνδα

ΑΒΑΝΑ.-- Απάντηση στην αμερικανική προπαγάνδα για τις καταδίκες 75 ατόμων (που οι ΗΠΑ και οι δορυφόροι τους αρέσκονται να αποκαλούν «πολιτικούς αντιφρονούντες») έδωσε χτες η κουβανική κυβέρνηση διαμέσου του ΥΠΕΞ της, Φελίπε Πέρεζ Ρόκε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κουβανού ΥΠΕΞ προς τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι συλληφθέντες καταδικάστηκαν επειδή έλαβαν χρήματα από αμερικανικές κυβερνητικές πηγές και συνεργάστηκαν με Αμερικανούς διπλωμάτες προκειμένου να υπονομεύσουν την κυβέρνηση και όχι επειδή κατέκριναν τις πολιτικές της (όπως ψευδέστατα υποστηρίζουν οι ΗΠΑ). Μάλιστα ο Κουβανός ΥΠΕΞ παρουσίασε και αποδεικτικά στοιχεία, όπως αποδείξεις λογαριασμών με χιλιάδες δολάρια που βρέθηκαν σε σπίτια των καταδικασθέντων. Παράλληλα πρόσθεσε ότι όλες οι δίκες έγιναν σύμφωνα με την κουβανική νομοθεσία και ότι όλοι οι καταδικασθέντες έχουν το δικαίωμα να εφεσιβάλλουν τις αποφάσεις.

Ο Πέρεζ Ρόκε επίσης αναφέρθηκε και στον ανώτατο διπλωματικό εκπρόσωπο των ΗΠΑ στον Κούβα, Τζέιμς Κέισον, ο οποίος όχι μόνο είχε συναντηθεί επανειλημμένα με τους συλληφθέντες, αλλά μάλιστα είχε κάνει και δηλώσεις κατά της κουβανικής κυβέρνησης το Φλεβάρη! Ο Κουβανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «έχουμε χάσει την υπομονή μας με τον κύριο Κέισον», ενώ και ο Πρόεδρος Φιντέλ Κάστρο έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση μπορεί να κλείσει την αμερικανική διπλωματική αποστολή στην Κούβα αν εξακολουθήσει να συμπεριφέρεται «περίεργα».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.- Νέα τραγωδία προκάλεσε η εκδήλωση πυρκαγιάς σε παιδικό οικοτροφείο κωφαλάλων στην πόλη Μαχατκαλά. Ο απολογισμός αναφέρει 28 νεκρούς - στην πλειοψηφία τους παιδιά! - και την εισαγωγή 131 άλλων στα νοσοκομεία με τραύματα, εγκαύματα ή αναπνευστικά προβλήματα.

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ.- Νέα σκληρά μέτρα (που παραβιάζουν κάθε ίχνος ιδιωτικής ζωής) ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης έναντι όσων έχουν τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό λόγω ενδεχόμενης μόλυνσης απ' το σύνδρομο «άτυπης πνευμονίας». Τα μέτρα συμπεριλαμβάνουν περιβραχιόνια ηλεκτρονικής παρακολούθησης και τοποθέτηση κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης στα σπίτια 490 ανθρώπων! Ο απολογισμός του συνδρόμου SARS μετρούσε έως χτες βράδυ 111 νεκρούς...

ΠΑΡΙΣΙ.- Μέχρι τον Οκτώβρη θα πετούν τα υπερηχητικά πολιτικά αεροσκάφη Κονκόρντ. Η απόφαση ανακοινώθηκε χτες απ' τις διοικήσεις των αερογραμμών Air France και British Airways με αιτιολογία την εξαιρετικά χαμηλή κίνηση επιβατών και το υψηλό κόστος...

ΕΛΣΙΝΚΙ.- Η φινλανδική εταιρία κινητής τηλεφωνίας «Nokia» ανακοίνωσε την απόλυση 1.800 εργαζομένων προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη του τομέα δικτύων.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.- Τις απολύσεις 4.000 εργαζομένων (13% του εργατικού δυναμικού!) ανακοίνωσε χτες η διοίκηση της «SAS». Ο αερομεταφορέας της Σουηδίας, της Δανίας και της Νορβηγίας, επικαλέστηκε την οικονομική ύφεση...

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.- Τελεσίγραφο στους αυτονομιστές αντάρτες της επαρχίας Ατσεχ απέστειλε χτες η ινδονησιακή κυβέρνηση. Τους ανακοίνωσε πως εάν σε πέντε μέρες δεν προσέλθουν στο τραπέζι «έκτακτων συνομιλιών» για τη διαδικασία που ρυθμίζει η πρόσφατη ειρηνευτική συμφωνία, τότε θα εξαπολυθεί «μπαράζ στρατιωτικής δράσης» εναντίον τους...

Η κυβέρνηση εξισώνει το θύτη με το θύμα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Ανακοίνωση για την απαράδεκτη δήλωση της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ αναφορικά με τις τελευταίες φονικές ισραηλινές επιθέσεις κατά του παλαιστινιακού λαού εξέδωσε χτες το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Η ανακοίνωση επισημαίνει τα ακόλουθα:

«Η δήλωση της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ για τις εγκληματικές επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας και η σύσταση προς την κυβέρνηση του Ισραήλ "να επιδείξει τη μεγαλύτερη δυνατή αυτοσυγκράτηση" είναι απαράδεκτη. Αντί να καταδικάζει τον επιτιθέμενο, εξισώνει στην ουσία το θύτη και το θύμα. Μόνο στις δύο τελευταίες μέρες, οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει πάνω από 12 αθώα θύματα ανάμεσα στους Παλαιστίνιους. Η σημερινή μάλιστα επίθεση κατά του σχολείου με θύματα μαθητές, ξεπερνά κάθε προηγούμενο ισραηλινής βαρβαρότητας.

Καταδικάζουμε την επιθετικότητα της ισραηλινής κυβέρνησης κατά του παλαιστινιακού λαού και καταγγέλλουμε την απαράδεκτη στάση που πήρε η ελληνική κυβέρνηση μιλώντας εξ ονόματος της ΕΕ.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού για την ανεξαρτησία της πατρίδα τους και την απόκτηση του δικού του κράτους, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Αποκάλυψη για σχέδιο δολοφονίας του Προέδρου Γκουτιέρες

ΚΙΤΟ.--

Σχέδιο δολοφονίας του νεοεκλεγέντος Προέδρου του Εκουαδόρ Λούσιο Γκουτιέρες, αποκάλυψε χτες στη διάρκεια κατάθεσής του ενώπιον του Κογκρέσου ο αρχηγός της αστυνομίας, στρατηγός Εντγκαρ Βάκα! Ο Βάκα κατέθεσε πως δύο πληρωμένοι δολοφόνοι από το Εκουαδόρ και εννιά από την Κολομβία υπογράψανε συμβόλαιο εκτέλεσης του Προέδρου Γκουτιέρες έναντι 1.500.000 δολαρίων. Ο στρατηγός Βάκα είπε πως το σχέδιο αποκαλύφθηκε με τη συνεργασία της αστυνομίας του Εκουαδόρ και της ΙΝΤΕΡΠΟΛ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ