ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΜΕΤΩΠΟ
Σε κουρδικά κι αμερικανικά χέρια η Μοσούλη

...και το πλιάτσικο

Associated Press

...και το πλιάτσικο
ΜΟΣΟΥΛΗ, ΚΙΡΚΟΥΚ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ και ΑΓΚΥΡΑ.--

Οι εικόνες της κατάληψης του Κιρκούκ επαναλήφθηκαν χτες στη Μοσούλη, με τους Κούρδους και έναν αριθμό Αμερικανών των Ειδικών Δυνάμεων να καταλαμβάνουν την πόλη --που είναι η τρίτη μεγαλύτερη του Ιράκ, κι όπως το Κιρκούκ διαθέτει τεράστια πετρελαϊκά αποθέματα-- και τους Ιρακινούς στρατιώτες να παραδίδονται κατά χιλιάδες.

Επισήμως, ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, Χοσιάρ Ζεμπαρί, δήλωσε ότι η πτώση της Μοσούλης επήλθε κατόπιν «συμφωνίας» συνθηκολόγησης και παράδοσης της πόλης αμαχητί, μεταξύ της διοίκησης του τακτικού ιρακινού στρατού και των Ηνωμένων Πολιτειών. Την εξέλιξη αυτή είχε ουσιαστικά προαγγείλει, νωρίς το πρωί, ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, ο οποίος είπε, σύμφωνα με το Ρόιτερς, ότι «τις ώρες που πέρασαν ενημερώθηκα πως στη Μοσούλη υπάρχει η ευκαιρία οι τακτικές δυνάμεις του Ιράκ να παραδώσουν τα όπλα τους στις κουρδικές δυνάμεις και να μην συνιστούν πλέον απειλή... κουρδικές δυνάμεις και Αμερικανοί στρατιώτες προελαύνουν... πρόκειται για μια τακτική διαδικασία και οι δυνάμεις που εισέρχονται στην πόλη γίνονται δεκτές με ικανοποίηση από τον κόσμο». Την επιβεβαίωσε αργότερα ο λοχαγός Φρανκ Θορπ, εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων στο Κατάρ (Centcom), εξηγώντας ότι «ο διοικητής του 5ου Σώματος (σ.σ. του Ιρακινού τακτικού στρατού) το γνωστοποίησε στις εκεί δυνάμεις μας. Εξετάζουμε εάν θα γίνουν αιχμάλωτοι πολέμου ή θα επιστρέψουν στα σπίτια τους».

Μοσούλη: Η κατάληψη...

Associated Press

Μοσούλη: Η κατάληψη...
Απεσταλμένος του Γαλλικού Πρακτορείου στη Μοσούλη μετέδιδε, ωστόσο, ότι η κατάσταση παρέμενε «συγκεχυμένη» στην πόλη. Είχε ξεσπάσει το «σύνηθες» πλιάτσικο σε δημόσια κτίρια από πολίτες.

«Υποσχέσεις Κουρδικής αποχώρησης» στην Τουρκία

Οι Αμερικανοί βεβαίωσαν χτες την τουρκική πλευρά ότι οι κουρδικές δυνάμεις του Δημοκρατικού Κόμματος και της Πατριωτικής Ενωσης έχουν «αποσυρθεί» από το Κιρκούκ, την πόλη, από τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της οποίας εγγυώνται ότι μπορούν να αντλούνται 900.000 βαρέλια αργού ημερησίως, και θα αποσυρθούν και από τη Μοσούλη. Ταυτόχρονα, κάπου 15 Τούρκοι στρατιωτικοί παρατηρητές, χωρισμένοι σε τρεις ομάδες, αναμένονταν στις δύο πόλεις, όπου θα εγκατασταθούν, για να επιβλέψουν την εφαρμογή των αμερικανικών υποσχέσεων. Στρατιώτες της 173ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας των ΗΠΑ ήταν χτες ορατοί στους δρόμους που οδηγούν προς τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις Μπάμπα Γκάργκουρ, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Ρόιτερς.

Ο Χιλμί Οζκιόκ εμφανιζόταν χθες «καθησυχασμένος», δηλώνοντας από την Αγκυρα ότι «οι πεσμέργκα άρχισαν να αποσύρονται από το Κιρκούκ». Ο ίδιος πρόσθεσε «πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους». Αλλά, σε μια ένδειξη ότι η τουρκική πλευρά διατηρεί επιφυλάξεις, το τουρκικό γενικό επιτελείο στρατού διατηρούσε την 2η Στρατιά «σε επιφυλακή» κοντά στα τουρκοϊρακινά σύνορα, ενώ, παρά το γεγονός ότι και ο ΥπΕξ Αμπντουλά Γκιούλ βεβαίωνε και αυτός ότι «οι Κούρδοι αποσύρονται», διευκρίνισε ότι η τουρκική κυβέρνηση και ο ίδιος βρίσκονται σε επαφή τόσο με την πολιτική όσο και τη στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ για να «ελεγχθεί» η κατάσταση στο Βόρειο Ιράκ.

Ο Γκιουλ, που σχεδίαζε να μεταβεί την Κυριακή στη Δαμασκό για συνομιλίες με τον Σύρο του Φαρούκ αλ Σάραα σχετικά με την κατάσταση στο Ιράκ, ακύρωσε την επίσκεψή του.

Ο ηγέτης της Πατριωτικής Ενωσης του ΚουρδιστάνΤζαλάλ Ταλαμπάνι, βεβαίωνε χτες μιλώντας στο CNN ότι οι κουρδικές δυνάμεις εισήλθαν στο Κιρκούκ, για να διασφαλίσουν τις πετρελαιοπηγές από πιθανές πράξεις δολιοφθοράς των υποχωρούντων ιρακινών στρατιωτών και θα «πειθαρχήσουν» στις αμερικανικές διαταγές: «Η πόλη του Κιρκούκ θα είναι στα χέρια των Αμερικανών και των συμμαχικών δυνάμεων. Θα είναι τμήμα του Ιράκ, του νέου Ιράκ, του νέου δημοκρατικού, ομόσπονδου Ιράκ», δήλωσε.

Η τουρκική πλευρά φοβάται, ούτως ή άλλως, ότι το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα θα αναζωπυρωθεί, και η εκπλήρωση της αξίωσής της να αποχωρήσουν οι Κούρδοι από τη Μοσούλη και το Κιρκούκ από την αμερικανική πλευρά δε διασφαλίζει ότι κάτι τέτοιο δε θα συμβεί πράγματι.

Ενας Τούρκος αναλυτής σχολίαζε χτες ότι οι Κούρδοι έχουν αντιληφθεί πως δε θα πρέπει να επιδιώξουν ανεξαρτησία αλλά μόνον αυτονομία: «Δεν μπορούν να επιβιώσουν από μια σύγκρουση με την Τουρκία, τη Συρία και το Ιράν», είπε. Αλλά η ισορροπία θα άλλαζε αν το έκαναν με αμερικανική στήριξη --και όλοι το γνωρίζουν.

Χτες, στο μεταξύ, διατυπώνονταν κατηγορίες ότι το πλιάτσικο στο Κιρκούκ «είχε στόχο τους Τουρκομάνους και κανέναν άλλον», από στελέχη του τουρκομανικού ένοπλου κινήματος. Ηταν ουσιαστικά μια πρόσκληση στον τουρκικό στρατό να παρέμβει -- αλλά ένας Δυτικός διπλωμάτης στην Αγκυρα σχολίασε ότι «η κατάσταση είναι πολύ άσχημη για τον τουρκικό στρατό. Εχει αυτοπαγιδευτεί».

ΟΛΛΑΝΔΙΑ - ΔΑΝΙΑ
Στέλνουν στρατιώτες για την «τήρηση της τάξης»

ΧΑΓΗ - ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.- Η ολλανδική υπηρεσιακή κυβέρνηση του Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε βρίσκεται σε συζητήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους, σχετικά με την αποστολή Ολλανδών στρατιωτών στο Ιράκ, που θα αποτελέσουν τμήμα «ειρηνευτικής» δύναμης, υπεύθυνης για τη «σταθεροποίηση» της χώρας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Εφ Μπρούερς. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ολλανδικού Τύπου, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να αποστείλει περίπου 600 με 700 άντρες στο Ιράκ.

Την ίδια στιγμή, και η δανική κυβέρνηση του Αντερς Φογκ Ρασμούσεν ανακοίνωσε χτες ότι θα ζητήσει την έγκριση του Κοινοβουλίου, προκειμένου να στείλει περίπου 380 στρατιώτες στο Ιράκ για να «προστατεύσουν τις ανθρωπιστικές αποστολές», αλλά και μικρή αστυνομική δύναμη (περίπου 25 άντρες), που θα συμμετάσχει στη «διατήρηση της τάξης». Η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα προηγούμενης αίτησης των ΗΠΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ