ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΣΛΟΒΑΚΙΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Οι εργαζόμενοι των χωρών της ΕΕ να διαδώσουν την αγωνιστική εμπειρία τους

Συνέντευξη με τον Γίοζεφ Σεφτς, πρόεδρο του ΚΚ Σλοβακίας

- Τι γνωρίζει σήμερα ο μέσος Σλοβάκος για την ΕΕ; Κατά πόσο είναι σφαιρικά ενημερωμένος κι έχει ακούσει τόσο αυτούς που είναι υπέρ, όσο και αυτούς που εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ένταξη της χώρας στην ΕΕ;

- Οι πολίτες της Σλοβακικής Δημοκρατίας έχουν πολύ λίγα στοιχεία στη διάθεσή τους για την ΕΕ. Η ενημέρωση που γίνεται προς τους συμπολίτες μας από την κυβέρνηση και τις λεγόμενες μη κυβερνητικές οργανώσεις είναι μονόπλευρη. Παρουσιάζουν μόνο τη θετική πλευρά της ΕΕ, αποσιωπώντας την αρνητική της πλευρά, ή κι αν ακόμη επιτρέπουν να φανούν κάποια αρνητικά σημεία της ένταξης αυτό γίνεται πολύ απρόθυμα.

- Ποιες αναμένεται ότι θα είναι συνέπειες που θα υπάρξουν για την οικονομία της χώρας σας με την ένταξή της στην ΕΕ;

- Η ένταξη στην ΕΕ μπορεί να αποτελέσει αιτία της πτώχευσης πολλών επιχειρήσεων. Αιτία είναι κακή τους θέση που έχει προκληθεί εξαιτίας της χαμηλότερης παραγωγικότητας εργασίας, σε σχέση με την ΕΕ (τα τελευταία 11 χρόνια), αλλά και το υψηλότερο κόστος της παραγωγής και του χειρότερου τεχνικού εξοπλισμού τους. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν κι εταιρίες, που, στηριζόμενες στο ξένο κεφάλαιο, είναι ανταγωνιστικές και φαίνεται ότι θα επιβιώσουν.

- Εκτιμάται πως ο μεγάλος χαμένος θα είναι η αγροτική οικονομία της χώρας. Ηδη υπάρχουν αγροτικές κινητοποιήσεις. Πού εστιάζεται το πρόβλημα;

- Οι όροι της κοινής αγροτικής πολιτικής της ΕΕ για τα νέα μέλη είναι ιδιαίτερα δυσμενείς. Οι αγρότες μας πρέπει να ακολουθήσουν τις ποσοστώσεις, οι οποίες είναι πολύ πίσω από τις δυνατότητές τους. Επίσης, εξαιτίας των υψηλότερων τεχνικών προδιαγραφών της ΕΕ, οι περισσότεροι από αυτούς δε θα αντέξουν τον ανταγωνισμό.

- Σήμερα η ΕΕ έχει επεξεργαστεί και υλοποιεί ένα συνολικότερο αντιδραστικό μοντέλο στον τομέα των κοινωνικών αγαθών, όπως είναι η ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, της Υγείας, αλλά και κατάργησης σημαντικών εργατικών κατακτήσεων, όπως το σταθερό ωράριο, με την εφαρμογή παντού των λεγόμενων ελαστικών μορφών απασχόλησης, την κατάργηση του 8ωρου. Κατά πόσο οι εργαζόμενοι στη Σλοβακία γνωρίζουν για τα παραπάνω μέτρα της ΕΕ;

- Οι Σλοβάκοι γνωρίζουν για την οπισθοδρομική κατάσταση στις κοινωνικές υπηρεσίες από την εμπειρία τους, αφού αυτά τα μέτρα εφαρμόζονται και στη χώρα μας, στα πλαίσια της «προσαρμογής» στην ΕΕ. Μάλιστα, τα μέτρα της σλοβακικής κυβέρνησης είναι σε πολλές περιπτώσεις χειρότερα από το μέσο ευρωπαϊκό κοινωνικό επίπεδο. Ετσι υπάρχει η αίσθηση ότι με την ένταξη στην ΕΕ ίσως να υπάρξει κάποια βελτίωση αυτής της κατάστασης.

- Το ΝΑΤΟ διευρύνεται, νέες στρατιωτικές βάσεις συγκροτούνται στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, ενώ η ΕΕ προωθεί τη συγκρότηση ευρωστρατού. Ποια η γνώμη σας για τη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης;

- Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σλοβακίας τάσσεται ενάντια σε οποιαδήποτε στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας και ενάντια σε οποιαδήποτε νέα στρατιωτική οργάνωση. Κατά την άποψή μας, ο κόσμος πρέπει να λύσει τα προβλήματά του ειρηνικά στο έδαφος του ΟΗΕ.

- Στη χώρα σας εκδηλώθηκε το 2002 προσπάθεια απαγόρευσης του Κομμουνιστικού Κόμματος, αν και χωρίς αποτέλεσμα. Πώς εξελίσσεται η δίωξη ενάντια στον Βασίλ Μπίλακ, πρώην στέλεχος του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας, που κατηγορείται για τη διεθνιστική βοήθεια που έδινε το κόμμα;

- Αν και η δίωξη του σ. Μπίλακ συνεχίζεται με πολιτικά κατασκευασμένες κατηγορίες, είναι φανερό πως το δικαστήριο δεν έχει κανένα στοιχείο κατηγορίας.

- Με αφορμή αυτήν την προσπάθεια απαγόρευσης, αλλά και τη συνεχιζόμενη δίωξη του Β. Μπίλακ, ποια η κατάσταση των δημοκρατικών δικαιωμάτων στη χώρα;

- Η Σλοβακία, σύμφωνα με το Σύνταγμά της, είναι μια δημοκρατική χώρα, όπου τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών, των εργαζομένων είναι εγγυημένα. Την ίδια ώρα όμως βλέπουμε την κρατική εξουσία να προσπαθεί να τα συρρικνώσει, όπως π.χ. με την απαγόρευση της απεργίας εργαζομένων στους σιδηροδρόμους πριν μερικές βδομάδες.

- Τι θα προσδοκούσε ο λαός της Σλοβακίας από τους εργαζόμενους των άλλων χωρών, που ήδη είναι μέλη της ΕΕ;

- Νομίζω ότι οι εργαζόμενοι των χωρών της ΕΕ μπορούν να δώσουν στους εργαζόμενους της Σλοβακίας τη δική τους αγωνιστική εμπειρία, αλλά και πληροφορίες από την πείρα που έχουν αποκομίσει από τη συμμετοχή των χωρών τους στην ΕΕ.


Ελισσαίος ΒΑΓΕΝΑΣ


Αρχηγός κράτους - Πρόεδρος: Ρούντολφ Σούστερ

Αρχηγός κυβέρνησης - πρωθυπουργός: Μίκουλας Ντζουρίντα

Υπουργός Εξωτερικών: Εντουαρντ Κούκαν

Εκταση: 49.035 τετραγωνικά χιλιόμετρα

Πληθυσμός: 5,4 εκατομμύρια (Σλοβάκοι 85,8%, Ούγγροι 9,7%, Ρομ 4,5%)

Γλώσσα: Σλοβακικά. Πρωτεύουσα: Μπρατισλάβα. Νόμισμα: Κορόνα Σλοβακίας.

Σλοβακία και ΕΕ

Η Σλοβακία συνδέεται με την ΕΕ με Συμφωνία Σύνδεσης από το 1993. Εκανε επίσημα αίτηση για ένταξη στην ΕΕ το 1995. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν ύστερα από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Ελσίνκι, το 1999. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης, το Δεκέμβρη του 2002, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Σλοβακία έχουν ολοκληρωθεί και η χώρα αναμένεται να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ, την 1η Μάη 2004.

Σύνταγμα - Εσωτερική πολιτική

Η Σλοβακία είναι Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, στην οποία, το 2002, έγινε προσπάθεια απαγόρευσης του Κομμουνιστικού Κόμματος. Προσπάθεια, που εγκαταλείφθηκε μετά και την επιτυχία που σημείωσε το ΚΚ Σλοβακίας το Σεπτέμβρη του 2002, περνώντας για πρώτη φορά από το 1991 το εκλογικό όριο του 5%, συγκεντρώνοντας το 6,32% των ψήφων, εκλέγοντας 12 βουλευτές. Παρ' όλα αυτά, ακόμη διώκεται ο Β. Μπίλακ, πρώην στέλεχος του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας για τη διεθνιστική βοήθεια που έδινε το Κόμμα σε άλλες χώρες και κόμματα την περίοδο του σοσιαλισμού.

Αρχηγός του κράτους είναι ο Πρόεδρος, ο οποίος, όμως, δεν έχει ιδιαίτερες αρμοδιότητες, τις οποίες έχει ο πρωθυπουργός. Το Κοινοβούλιο των 150 εδρών (Εθνικό Συμβούλιο) εκλέγεται με τετραετή θητεία.

Ο Μίκουλας Ντζουρίντα κέρδισε μια δεύτερη θητεία ως πρωθυπουργός στις εκλογές του Σεπτέμβρη 2002. Ο Ντζουρίντα είναι επικεφαλής ενός τετρακομματικού κεντροδεξιού συνασπισμού, του οποίου ηγείται το δικό του κόμμα, η Δημοκρατική και Χριστιανική Ενωση Σλοβακίας (SDKU). Εχει δεσμευτεί να κάνει τις απαραίτητες εσωτερικές αναδιαρθρώσεις, ώστε η χώρα να ενταχθεί στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Σοβαρό πρόβλημα, που αντιμετωπίζει η σημερινή κυβέρνηση, είναι η υψηλή ανεργία, η οποία σήμερα, με βάση τα επίσημα στοιχεία, είναι περίπου στο 20%.

ΝΑΤΟ - Πόλεμος

Βασική προτεραιότητα της ηγεσίας της χώρας, τα τελευταία χρόνια, ήταν να εξασφαλίσει την ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Στη Σύνοδο της Πράγας, το Νοέμβρη του 2002, η Σλοβακία κλήθηκε να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τη λίστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «παρείχε υποστήριξη» στον πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Ιράκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ