ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Απρίλη 2003
Σελ. /28
ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΗΜΕΡΑΣ

ΟΙ ΗΠΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ να τρομοκρατούν με κάθε τρόπο ολόκληρη την περιοχή. Ηδη από προχτές έχουν στρέψει τα βέλη τους ενάντια στο Ιράν. Χτες ξεκίνησαν πυκνές περιπολίες στα σύνορα με το Ιράν τάχα για να εμποδίσουν, όπως ισχυρίστηκαν, πιθανή διείσδυση Ιρανών πρακτόρων. «Οι πεζοναύτες θα ερευνούν και θα ανακρίνουν όλους όσοι επιχειρούν να μπουν ή να βγουν από το Ιράκ από ή προς το Ιράν», λέει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΙΡΑΝΩΝ ήταν να προειδοποιήσουν τους Αμερικανούς πεζοναύτες να μη διασχίσουν τα σύνορα. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Καμάλ Χαραζί είπε: «Δεν πρόκειται για νέο φαινόμενο (από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ). Είναι προφανές ότι θα υπερασπιστούμε τα σύνορά μας, αν παραβιαστεί η κόκκινη γραμμή των συνόρων μας».

ΟΙ ΜΟΥΤΖΑΧΕΝΤΙΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ, η μεγαλύτερη ένοπλη οργάνωση της ιρανικής αντιπολίτευσης, ανακοίνωσαν χτες ότι μία συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε με τις αμερικανικές δυνάμεις τούς επιτρέπει να διατηρήσουν τα όπλα τους και να συνεχίσουν τη δράση τους εναντίον του ιρανικού καθεστώτος. «Εάν οι πληροφορίες είναι ακριβείς, εάν έχουν τη δυνατότητα να μείνουν εκεί και να διατηρήσουν τα όπλα τους, αυτό θα αποκάλυπτε τις μυστικές προθέσεις των Αμερικανών για την περιοχή, θα ήταν αντίθετο με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έπρεπε να λογοδοτήσουν γι' αυτό», δήλωσε ο Καμάλ Χαραζί.

Ταυτόχρονα, ο στρατιωτικός Επίτροπος των δυνάμεων κατοχής Τζ. Γκάρνερ, συνέχισε στο ρυθμό των απειλών λέγοντας πως οι προχτεσινές διαδηλώσεις των Σιιτών παρά ήταν καλά οργανωμένες και άρα ήταν οργανωμένες από τους Ιρανούς.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν βρέθηκε χτες στο Ιράν. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών κάλεσε το Ιράν να υπογράψει το συμπληρωματικό πρωτόκολλο της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων, επιτρέποντας τις αιφνιδιαστικές και ενισχυμένες επιθεωρήσεις των πυρηνικών του εγκαταστάσεων.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ του ΟΗΕ Κ. Ανάν κάλεσε τις αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις να τηρήσουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητά τους ως κατοχική δύναμη στο Ιράκ. Μιλώντας στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που συνήλθε στην έδρα του Οργανισμού στη Γενεύη, ο Αναν εξέφρασε την ελπίδα πως η δύναμη κατοχής θα «δηλώσει με σαφήνεια την πρόθεσή της να λειτουργήσει αυστηρά στο πλαίσιο των Συνθηκών της Γενεύης και των Κανόνων της Χάγης σχετικά με τους αιχμαλώτους πολέμου και θα αναλάβει τις ευθύνες της ως κατοχική δύναμη όσον αφορά τη διατήρηση της τάξης, της ασφάλειας και της ευημερίας των πολιτών».

Ο Κ. ΠΑΟΥΕΛ συνεχίζει τη γραμμή του κυνικού ψεύδους για να δικαιολογήσει τα εγκλήματα των εισβολέων. Σε επιστολή του προς το ισπανικό Κοινοβούλιο σχετικά με την επίθεση στο ξενοδοχείο «Παλεστάιν», που στοίχισε τη ζωή σε δύο δημοσιογράφους, υποστήριξε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα έβαλαν κατά του ξενοδοχείου για να αποκρούσουν επίθεση. «Υπό καθεστώς απειλών, δεχόμενοι πυρά και με τον κίνδυνο απωλειών, οι δυνάμεις μας έπρεπε να αμυνθούν. Η χρήση βίας ήταν δικαιολογημένη», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ