ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Μαζική μετακίνηση από και προς τα Κατεχόμενα

Για έβδομη μέρα χτες συνεχίστηκε η μετάβαση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων κατά χιλιάδες από και προς τα Κατεχόμενα. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, περισσότεροι από 110.000 κάτοικοι και των δυο κοινοτήτων έχουν συνολικά μετακινηθεί το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η μεγάλη προσέλευση ανάγκασε τις κατοχικές αρχές να ανοίξουν και νέα σημεία διέλευσης στη Δερύνεια, στον Αγιο Δομέτιο, αλλά και δίπλα στο οδόφραγμα του «Λήδρα Πάλας».

Το Εθνικό Συμβούλιο συνήλθε χτες το απόγευμα σε ειδική συνεδρίαση, για να συζητήσει τα μέτρα ενίσχυσης των Τουρκοκυπρίων, καθώς και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται, μια βδομάδα μετά την άρση της διακίνησης από το κατοχικό καθεστώς. Τα συγκεκριμένα μέτρα που αποφάσισε αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, πιθανότατα μετά από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Απορρίφθηκε πρόταση
του Ντενκτάς

Το κατοχικό καθεστώς δημοσιοποίησε απόφασή του να επιτρέψει τη διανυκτέρευση στις κατεχόμενες περιοχές στους Ελληνοκυπρίους. Με δήλωσή του ο εκπρόσωπος του «υπουργικού συμβουλίου» Τσιανέρ Σαρφάν δήλωσε ότι «θα επιτρέπεται η παραμονή σε Ελληνοκυπρίους μέχρι και τρεις ημέρες την εβδομάδα». Σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται ότι το μέτρο αφορά παραμονή από την Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή, ενώ για τις άλλες μέρες όσοι μεταβαίνουν στα Κατεχόμενα θα πρέπει να επιστρέφουν μέχρι τα μεσάνυχτα. Πάντως, όσοι θα διανυκτερεύουν στα Κατεχόμενα θα πρέπει να παρουσιάζουν, κατά την επιστροφή τους, απόδειξη του ξενοδοχείου στο οποίο διέμεναν.

Με προχτεσινή δήλωσή του ο Ραούφ Ντενκτάς ανέφερε ότι θα επιδιώξει να έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσο Παπαδόπουλο, «προκειμένου να συζητήσουν» τα θέματα που σχετίζονται με τη διακίνηση από και προς τα Κατεχόμενα. Παράλληλα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε ότι «το άνοιγμα των οδοφραγμάτων φανερώνει την επιθυμία της τουρκοκυπριακής πλευράς να δημιουργήσει βάση για ειρήνευση στο νησί». Πάντως, ο Ρ. Ντενκτάς επανέφερε πάγιες απαράδεκτες αξιώσεις του, ισχυριζόμενος ότι «οι μέθοδοι της ανταλλαγής και των αποζημιώσεων είναι η λύση στο πρόβλημα των περιουσιών».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, με χτεσινή δήλωσή του, απέρριψε την παραπάνω πρόσκληση Ντενκτάς. Ως προς τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών, ο Κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι «ούτε από τουρκοκυπριακής, ούτε από τουρκικής πλευράς υπάρχει ξεκάθαρη δήλωση για εκπλήρωση των όρων που έθεσαν ο Κόφι Ανάν και το Συμβούλιο Ασφαλείας».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Στάση αναμονής...

Το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ παραμένει βαρύ, με τον πρωθυπουργό να τηρεί στάση αναμονής, καθώς η δυνατότητα κινήσεων που όλοι περιμένουν από μέρους του για να εξέλθει η κυβέρνηση από το κλίμα της σκανδαλολογίας φαίνεται περιορισμένη. Ο Κ. Σημίτης, επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα, έχει ζητήσει εισηγήσεις από στενούς συνεργάτες του για την αντιμετώπιση της κατάστασης, αν και όλα δείχνουν ότι προς το παρόν θα περιμένει να «καταλαγιάσουν» τα πρωτοσέλιδα που εμπλέκουν στελέχη της κυβέρνησής του σε διάφορες υποθέσεις (Χρηματιστήριο, νεοπλουτισμός, προσωπική τους ζωή κλπ.) και να λάβει τις όποιες αποφάσεις του αργότερα. Μάλιστα, δεν είναι ακόμα δεδομένο ούτε το πότε θα γίνει η κάλυψη της κενής θέσης του υφυπουργού Δημόσιας Τάξης μετά την αποπομπή Μαλέσιου (κι αν θα γίνει τώρα ή σε έναν επερχόμενο ανασχηματισμό), ούτε αν θα συνέλθει η ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, που είχε προγραμματιστεί για τις 16 του Μάη.

Στο μεταξύ χτες η «Αυριανή» συνέχισε να έχει στο στόχαστρό της τον υπουργό Τύπου Χρ. Πρωτόπαππα, τον οποίο αυτή τη φορά κατηγορεί με πρωτοσέλιδό της για «δεύτερη βίλα» στο Λαύριο, όπου εικονίζεται ένα ολόκληρο οικοδομικό συγκρότημα.

Ο υπουργός με ανακοίνωσή του μιλάει για «κατήφορο» του Γ. Κουρή, συμπληρώνοντας ότι «όσο θα επανέρχεται με ψεύδη, συκοφαντίες και διαστρέβλωση της πραγματικότητας, τόσο θα επιβαρύνει τη θέση του και θα αυτοεξευτελίζεται. Δεν είναι τυχαίο - προσθέτει - ότι στην αγωνιώδη προσπάθειά του να βρει κάτι "επιλήψιμο", έφθασε στο σημείο να διαστρεβλώνει μια απόλυτα διαφανή, γνωστή σε όλους και φυσικά δηλωθείσα στο "πόθεν έσχες" αγορά ενός εξοχικού διαμερίσματος 77 τ.μ., με χρήματα που προήλθαν από πώληση διαμερίσματος 105 τ.μ. της συζύγου μου στο Χαλάνδρι (αποκτηθέν το 1986). Κατά τα λοιπά - καταλήγει ο Χρ. Πρωτόπαππας - το λόγο έχει η Δικαιοσύνη».

Ας σημειωθεί ότι από την πλευρά της «Αυριανής» λεγόταν ότι οι επιθέσεις κατά στελεχών της κυβέρνησης θα συνεχιστούν, με τον επόμενο που θα (επαν)έλθει στο στόχαστρο να είναι ο υπουργός Επικρατείας Στ. Μανίκας.

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Πρωτομαγιά 1945, με απεργία πείνας

Λίγο μετά την «απελευθέρωση» και τη «Συμφωνία της Βάρκιζας» άρχισαν πάλι, να γεμίζουν οι φυλακές με αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και με κατασκευασμένες κατηγορίες.

Ετσι, κατά το Μάρτη του 1945, βρεθήκαμε εκατοντάδες στις φυλακές Καλλιθέας, που ήταν πρώτα... σχολεία. Κατά το τέλος του Απρίλη του χρόνου αυτού, οι αγωνιστές φυλακισμένοι που αντιμετώπιζαν άθλιες συνθήκες, σε κελιά τύπου «Γκουαντανάμο», κήρυξαν απεργία πείνας. Θορυβημένη η κυβέρνηση διέταξε τη μεταφορά των «πρωταιτίων» στις φυλακές Χατζηκώστα, που λειτουργούσαν, παλιότερα ως οικοτροφείο στην οδό Πειραιώς.

Παραμονές της Πρωτομαγιάς οι «πρωταίτιοι της Καλλιθέας» συνέχισαν εκεί, στου Χατζηκώστα, μαζί με το σύνολο των κρατουμένων, την απεργία πείνας, ζητώντας βελτίωση των συνθηκών κράτησης. Εκεί, λοιπόν, εκτός των άλλων πιέσεων, με πρωτοστάτη έναν πανύψηλο αρχιφύλακα βασανιστή, τον «Γκέρινγκ», μας έφερναν στον προαύλιο χώρο και έξω από τις πόρτες των θαλάμων που στον καθένα βρίσκονταν στριμωγμένοι ασφυκτικά 150 ως 200 αγωνιστές, τα καζάνια με το απαίσιο φαγητό, μήπως βρεθούν ορισμένοι και λυγίσουν.

Δυο φορές αναποδογυρίσαμε τα καζάνια και γέμισε το κυκλικό προαύλιο τη μια φορά με ένα είδος χυλού και τις άλλες με... πατατόσουπα.

Ανήμερα της Πρωτομαγιάς, γιορτάστηκε η νίκη με ομιλίες και τραγούδια. «Επιστρατεύτηκαν» όσες φλοκάτες, κουβέρτες... προσεγγίζανε το κόκκινο χρώμα, συμβολισμός της μέρας.

Η τιμωρία μας ήτανε - εκτός των άλλων - ότι αντί βραδινού, μας έδιναν, επί μέρες μια ρέγκα σκωληκόβρωτη που την πετάγανε για να τη φάει ο Σκόμπι.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Η κυβέρνηση... να κυβερνήσει!

Στον καλύτερο σύμμαχο της κυβέρνησης αναδεικνύεται, άλλη μια φορά, η ηγεσία της ΝΔ, η οποία αδυνατώντας να βρει οποιοδήποτε σημείο διαφοροποίησης από την εφαρμοζόμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική ζητά από την κυβέρνηση... να κυβερνήσει για να δείξει ότι δήθεν ασκεί «σκληρή αντιπολίτευση».

Την ίδια στιγμή, η Ρηγίλλης πιστεύει ότι ο «εσωκομματικός πόλεμος» που έχει ξεσπάσει στο ΠΑΣΟΚ, όπως προκύπτει από τις καταγγελίες για σχέσεις διαπλοκής, λειτουργεί «αυτόματα» υπέρ της και η άνοδος στην εξουσία είναι απλώς θέμα του χρόνου που ο Κ. Σημίτης θα επιλέξει να προσφύγει στις πρόωρες εκλογές. Πάντως, ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής φέρεται να έχει απορρίψει, ακόμα μια φορά, σχετική εισήγηση για υποβολή αιτήματος πρόωρων εκλογών ή για κατάθεση πρότασης μομφής για τα σκάνδαλα. Οπως προκύπτει και από το μήνυμά του για την Πρωτομαγιά, ο πρόεδρος της ΝΔ, από τη μια, διαπιστώνει την «αδυναμία» της κυβέρνησης στη (νεοφιλελεύθερη) διαχείριση και, από την άλλη, δυναμώνει τη δημαγωγία... απαριθμώντας τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα (ανεργία, φτώχεια, Υγεία, Παιδεία, κ.ά.). «Η πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι νέες καταδεικνύει τις δομικές αδυναμίες της κυβερνητικής διαχείρισης», τονίζει στο μήνυμά του ο Κ. Καραμανλής, και σπεύδει να γίνει περισσότερο σαφής: «Η Ελλάδα βρίσκεται εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που δημιούργησε και συσσώρευσε η έλλειψη συγκροτημένης πολιτικής, η αδυναμία προώθησης των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η εγκατάλειψη των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας και η αιχμαλωσία της κυβέρνησης στα διαπλεκόμενα συμφέροντα».

Περισσότερο αποκαλυπτικός ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αν και επιτέθηκε με σκληρές φράσεις κατά της κυβέρνησης για την «ατμόσφαιρα σήψης και διάλυσης», έσπευσε να διαπιστώσει ότι δε θεωρεί πιθανό ότι η κυβέρνηση θα φύγει «το ταχύτερο». Ο κ. Μητσοτάκης διέψευσε ότι προέβλεψε εκλογές μέχρι το τέλος του χρόνου, «αντίθετα είπα ότι δεν ξέρω πότε θα γίνουν βουλευτικές εκλογές, ξέρω πως τις χρειάζεται ο τόπος να γίνουν αύριο». «Οταν μια κυβέρνηση δεν κυβερνά, όταν μια κυβέρνηση ασχολείται μόνο με τα σκάνδαλά της, αυτή η κυβέρνηση είναι ανάξια και πρέπει να φύγει», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Μ. Εβερτ με αφορμή τα στοιχεία του ΣΔΟΕ για την εταιρία «ALTEC» ζήτησε από τη Βουλή να εξετάσει σε βάθος την κατάσταση που επικρατεί στο Χρηματιστήριο, γιατί αλλιώς δεν πρόκειται να αποκατασταθεί «το κλίμα αξιοπιστίας στην κεφαλαιαγορά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ