ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Απρίλη 2003
Σελ. /40

Κουρηδοσοσιαλιστές

Η «πρόθυμος» Ελλάς...

Μετά τη «Δήλωση» της ΕΕ, με την οποία νομιμοποιήθηκαν πλήρως από τους Ευρωπαίους «φιλειρηνιστές» τόσο η εισβολή, όσο και η κατοχή στο Ιράκ, ο δρόμος άνοιξε!

Τώρα πια η ελληνική κυβέρνηση (που είχε και την πρωτοβουλία για τη «Δήλωση») μπορεί να πράξει ό,τι και στο Κοσσυφοπέδιο. Ο,τι και στο Σαράγεβο. Ο,τι και στο Αφγανιστάν. Τι δηλαδή; Μα να στείλει ελληνικές δυνάμεις και στο Ιράκ!

Η είδηση είναι «φρέσκια». Ο κ. Μίλερ (αυτός που όταν οι Αμερικανοί σκότωσαν τους δημοσιογράφους στη Βαγδάτη βγήκε και κάλεσε τον ελληνικό λαό να βλέπει CNN...), πήγε στους φίλους του, τον «πρόθυμο» Γιάννο και τον «πρόθυμο» Γιωργάκη, και τα 'πανε. Τι είπανε; Πώς θα στείλουν Ελληνες στο Ιράκ!

***

Οπως προέκυψε από αυτή τη συμμαχική κουβεντούλα, η «πρόθυμος» Ελλάς θα βρεθεί στο πλευρό της «συμμαχίας των προθύμων» - όπως αποκαλεί ο Μπους τα τσιράκια του στο έγκλημα - στέλνοντας στη Βαγδάτη μια στρατιωτική ιατρική μονάδα, αλλά και μια μονάδα ναρκαλιευτών, αναλαμβάνοντας, φυσικά, και το οικονομικό κόστος που συνεπάγεται η μακράς διάρκειας παραμονή τους στην κατεχόμενη χώρα. Αυτά για αρχή...

Φυσικά, οι ελληνικές δυνάμεις θα είναι υπό τις διαταγές των Αμερικανών. Και φυσικά θα κινούνται κάπου εκεί, γύρω από τις περιοχές, όπου χτες οι Αμερικανοί δολοφόνησαν άλλους 13 αμάχους...


ΓΡΑΦΟΥΝ: ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ

«Σε όλες τις δουλιές υπάρχει μονοτονία, τη βαριέται κανείς, κι αυτό καμιά φορά συμβαίνει και στην πολιτική», είπε ο Κ. Σημίτης εκεί που τσούγκριζε το αυγό, προχτές, σε έναν αξιωματικό, στη βάση της Ανδραβίδας...

«Κάγκελο» ο αξιωματικός, «κάγκελο» και οι παρατρεχάμενοι! Μέχρι να ξεδιαλύνουν το ...γρίφο, τους έλουσε κρύος ιδρώτας τους παρατρεχάμενους. Αλλά τελικά τον ξεδιάλυναν!

Συνεπώς, έχουμε και λέμε: Ουδεμία ανησυχία! Μπορεί ο πρωθυπουργός να το είπε, αλλά δεν το εννοούσε! Μας διαβεβαίωσαν σχετικώς οι παρατρεχάμενοι (ερώτηση προς παρατρεχάμενους: Είναι καλό πράγμα για έναν πρωθυπουργό να πετάει κουβέντες, που δεν τις εννοεί;..).

311 O αυτοκράτορας Γαλέριος Βαλέριος Μαξιμιανός εκδίδει διάταγμα με το οποίο η χριστιανική θρησκεία αναγνωρίζεται επίσημα στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

1789 Ο Τζορτζ Ουάσιγκτον εκλέγεται πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

1870 Γεννιέται ο Ούγγρος συνθέτης Φραντς Λέχαρ, δημιουργός της διαχρονικής οπερέτας «Η εύθυμη χήρα». Πέθανε το 1948.

1911 Στην Ασέα της Αρκαδίας γεννιέται ο ποιητής Νίκος Γκάτσος

1945 Στις 3.30 ο Αδόλφος Χίτλερ αυτοκτονεί με μια σφαίρα στο στόμα. Ηταν 55 χρόνων.

1973 Ο Πρόεδρος Νίξον αναλαμβάνει την ευθύνη για το Ουότεργκεϊτ.

1975 Στο Νότιο Βιετνάμ ο Πρόεδρος Χο Τσι Μινχ ανακοινώνει την άνευ όρων παράδοση της χώρας στους Βιετκόνγκ

1989 Πεθαίνει από καρδιακή προσβολή ο Ιταλός σκηνοθέτης Σέρτζο Λεόνε, πατέρας των «σπαγκέτι - γουέστερν».


«4» εναντίον «8»...

Κατά τη χτεσινή σύνοδο των «4» (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο) έγινε λόγος περί «αμυντικής συνεργασίας». Αλήθεια, όμως, από ποιον απειλείται στρατιωτικά η Ευρώπη; Εναντι τίνος εχθρού θα στοχεύουν η ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας επέμβασης και το ευρωπαϊκό γενικό επιτελείο, που εξαγγέλθηκαν;...

Η χτεσινή εξέλιξη επιβεβαιώνει ότι η ΕΕ κινείται σε μια εντεινόμενη πορεία στρατιωτικοποίησης. Και, μάλιστα, στρατιωτικοποίηση πολλών ταχυτήτων. Ο γαλλογερμανικός άξονας επιδιώκει να καταστεί «ντε φάκτο» ο επικεφαλής της «κομαντατούρ» του ευρωστρατού. Και τούτο σε μια ΕΕ των «25» όπου ο ουσιαστικότερος πλέον «θεσμός» είναι η ανισομέρεια και η ανισότητα. Με τους «μικρούς» να έχουν να επιλέξουν είτε το ...«γιαβόλ κομαντάτ» προς Βόννη -Παρίσι, είτε το ρόλο του δορυφόρου της Ουάσιγκτον, όπως πρόσφατα οι «8» που τάχθηκαν υπέρ της επέμβασης στη Βαγδάτη.

Επιπλέον, η κίνηση αυτή του γαλλογερμανικού άξονα, που ήρθε ως συνέχεια της «κόντρας» με τις ΗΠΑ για το Ιράκ, δείχνει ότι οι ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις και υπαρκτές είναι και μπορεί να καταστούν ιδιαίτερα επικίνδυνες.

Επικίνδυνες σε κάθε περίπτωση: Και διότι αυτός ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός με τις ΗΠΑ παίρνει και στρατιωτική μορφή, και διότι η «πιο δυνατή Ευρώπη σημαίνει πιο δυνατό ΝΑΤΟ», όπως δήλωσε ο Σιράκ, αμέσως μετά τη Σύνοδο...

Κύπρος

Η υπόθεση της Κύπρου βρίσκεται εδώ και δεκαετίας θαμμένη κάτω από τη σκόνη των εντυπώσεων. Σήμερα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις(«ένταξη» στην ΕΕ, «ελεύθερη» διακίνηση, «σχέδιο Ανάν»), ελάχιστοι είναι αυτοί που επιμένουν να υπενθυμίζουν ότι το κυπριακό πρόβλημα δεν είναι πρόβλημα ...κακού κλίματος μεταξύ των δυο κοινοτήτων, αλλά πρόβλημα ΕΙΣΒΟΛΗΣ και ΚΑΤΟΧΗΣ του 40% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

***

Αυτή η οδυνηρή πραγματικότητα δεν έχει αλλάξει. Ούτε εξαιτίας της «ένταξης» της Κύπρου στην ΕΕ, ούτε λόγω της «ελεύθερης διακίνησης». Παρά τις τελετές και τα πανηγύρια, η αλήθεια είναι απλή: Η ένταξη αφορά στη Νότια Κύπρο, η διακίνηση κάθε άλλο παρά ελεύθερη είναι, το νησί παραμένει διαιρεμένο και οι 40.000 και πλέον Τούρκοι στρατιώτες εξακολουθούν να βρίσκονται εκεί.

***

Ανακεφαλαιώνοντας, είναι δεδομένο ότι η «δυναμική» της ένταξης αυτό που παγιώνει είναι ακριβώς η λογική των «δύο κρατών», με τις «δύο κυριαρχίες» που προβλέπει το «σχέδιο Ανάν» να ...επικυρώνονται στα «τελωνεία» των Κατεχόμενων. Φανερό είναι, επίσης, ότι ο Ντενκτάς ανέξοδα εκτονώνει τη σφοδρή δυσαρέσκεια των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι μοιάζουν να είναι κι αυτοί όμηροι των στρατευμάτων κατοχής.

Σαφέστατο είναι, τέλος, ότι το κυπριακό πρόβλημα θα αναζητήσει κάποια στιγμή, στο κοντινό μέλλον, τη «λύση» του μέσα από ένα νέο γύρο συζητήσεων, που αφετηρία θα έχουν το διχοτομικό «σχέδιο Ανάν».

Μόνον που αυτό το σχέδιο, το οποίο πια προωθείται από την πίσω πόρτα, προβλέπει ότι στην κατεχόμενη Κύπρο, σε τελική ανάλυση, θα παραμείνουν 10.000, τουλάχιστον, «Αττίλες»...

«Πάρτους τα κεφάλια, μην ...κωλώνεις μεγάλε, σε στηρίζουμε!»...

Ηταν η ευχή ...αγάπης, από ...αγριεμένο ΠΑΣΟΚο προς τον πρωθυπουργό, αμέσως μετά το «Χριστός Ανέστη», το βράδυ της Ανάστασης...

(σ.σ.: Τι σου είναι ο «αυριανισμός», Ανάσταση - ξεανάσταση, όπου και να πας μπροστά σου τον βρίσκεις, ε, κ. Σημίτη;)...

ΑΠΟ βάθους καρδίας θέλουμε να ευχαριστήσουμε τα τηλεοπτικά μας κανάλια...

***

ΕΙΔΙΚΑ, δε, το «ΣΤΑΡ» και το «ΑΛΤΕΡ»...

***

ΟΛΕΣ αυτές τις γιορτινές μέρες, ο αγώνας τους για την πληροφόρηση του πολίτη ήτο ακάματος.

***

ΠΕΡΑΝ των διαρκών ζωντανών συνδέσεων για τα σούρτα - φέρτα του τέως, είχαμε και τα τυχερά μας: Μας κατέστησαν ...απελπιστικά ενήμερους ακόμα και για τις διακοπές της κυρίας Ζέτας Μακρυπούλια (!)...

***

ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΑ ενήμερους...

***

ΣΚΕΤΗ απελπισία...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ