ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Μάη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΠΡΟΣ
Κοινός ο γιορτασμός της Πρωτομαγιάς

Eurokinissi

Μετά από 45 χρόνια, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι γιόρτασαν μαζί χτες την εργατική Πρωτομαγιά. Για πρώτη φορά μετά από το 1958, εργαζόμενοι των δυο κοινοτήτων του νησιού πραγματοποίησαν από κοινoύ συγκέντρωση και πορεία, η οποία κατέληξε στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία.

Στην κοινή πρωτομαγιάτικη εκδήλωση, μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος ανέφερε ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών καταρρίπτουν το μύθο και αποδεικνύουν περίτρανα ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούν να ζήσουν μαζί. Τόνισε, επίσης, ότι η λύση του Κυπριακού θα επιτευχθεί μόνο με την άρση της κατοχής και την κάμψη της αδιάλλακτης στάσης του Ραούφ Ντενκτάς. Ο Δ. Χριστόφιας, καλωσορίζοντας τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι παρέστησαν στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, είπε ότι για πρώτη φορά τόσο μαζικά μετά το 1974 η παρουσία τους ξυπνά μνήμες από το πλούσιο παρελθόν των κοινών αγώνων του λαού της Κύπρου.

Ο γγ της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ) Πάμπης Κυρίτσης, στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση, χαρακτήρισε ιστορική τη συγκεκριμένη μέρα, καθώς για πρώτη φορά εδώ και 45 χρόνια Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι γιορτάζουν μαζί την εργατική Πρωτομαγιά. Εξάλλου, με διακήρυξή της, η ΠΕΟ κάλεσε όλους τους εργαζόμενους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να διατρανώσουν τη θέλησή τους για σύντομη επίλυση του Κυπριακού και για πραγματική και ουσιαστική επανένωση του νησιού. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος της τουρκοκυπριακής συνδικαλιστικής οργάνωσης, Τουρκσέν.

ΓΑΛΛΙΑ
Το συνταξιοδοτικό πυροδοτεί κύμα απεργιών

ΠΑΡΙΣΙ.--

Με διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, οι εργαζόμενοι και τα μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας συμμετείχαν στον εορτασμό της Πρωτομαγιάς. Από το Στρασβούργο ως τη Μασσαλία και το Παρίσι, οι διαδηλωτές στράφηκαν κατά των κυβερνητικών σχεδίων για μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Η κυβέρνηση Ραφαρέν υποστηρίζει ότι αν το σύστημα συντάξεων παραμείνει ως έχει θα έχει έλλειμμα 50 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2020, γι' αυτό προτείνει να αυξηθούν σταδιακά, μέχρι το 2020, τα χρόνια εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, φθάνοντας και τα 42 χρόνια εργασίας, έτσι ώστε να αυξηθούν και οι εισφορές τους. Μεγάλες απεργίες έγιναν τον περασμένο μήνα και πανεθνική απεργία έχει προγραμματιστεί για τις 13 Μάη.

Στο Παρίσι, τα αστυνομικά μέτρα ήταν δρακόντεια, καθώς ταυτόχρονα με τη διαδήλωση για την Πρωτομαγιά πραγματοποιούνταν και η ετήσια εκδήλωση του ακροδεξιού «Εθνικού Μετώπου» στη μνήμη της Ζαν ντ' Αρκ. Τη χτεσινή ημέρα επέλεξε και ο δήμαρχος της πόλης, Μπερτράν Ντελανοέ, για να κάνει τα αποκαλυπτήρια πλάκας που στήθηκε εις μνήμην του νεαρού Μαροκινού Μπραχίμ Μπουαράμ, ο οποίος πνίγηκε την Πρωτομαγιά του 1995, όταν μέλη του «Εθνικού Μετώπου» τον έριξαν στον Σηκουάνα.

ΑΥΣΤΡΙΑ
Καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής

ΒΙΕΝΝΗ.--

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι πλημμύρισαν χτες τους δρόμους της Βιέννης για να γιορτάσουν την ταξική Πρωτομαγιά και να καταδικάσουν τις πολιτικές της δεξιάς κυβέρνησης του καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σιούσελ.

Κεντρικό ζήτημα ήταν η επικείμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που προωθεί η κυβέρνηση συνεργασίας των Χριστιανοδημοκρατών με τους ακροδεξιούς του Γιέργκ Χάιντερ. Οπως και αλλού στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τα σχέδια της κυβέρνησης προβλέπουν περικοπές στις μηνιαίες συντάξεις των εργαζομένων και φυσικά σταδιακή άνοδο του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

Η κυβέρνηση άλλωστε προωθεί επίσης και την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Παιδείας, ενώ σταθερές είναι οι επιδόσεις της και στις ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων... Πάντως, οι εργαζόμενοι σχεδιάζουν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με την πραγματοποίηση πανεθνικής απεργίας την ερχόμενη Τρίτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ