ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Μάη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Θεριεύει το κίνημα αλληλεγγύης

Associated Press

ΑΒΑΝΑ.-

Μέσα σε 36 ώρες από την ανακοίνωση της κοινής διακήρυξης των 165 διανοουμένων και καλλιτεχνών «προς τη συνείδηση του κόσμου», τουλάχιστον 60 διανοούμενοι και καλλιτέχνες από τη Λατινική Αμερική, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, έσπευσαν να συνυπογράψουν ότι «η εκστρατεία κατά της Κούβας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για εισβολή» και να προτάξουν τις «αρχές της εθνικής ανεξαρτησίας, του σεβασμού στην εδαφική ακεραιότητα και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, ως αρχές ουσιώδεις για τη δίκαιη και ειρηνική συνύπαρξη των λαών».

Μέχρι χτες, οι υπογραφές είχαν ξεπεράσει τις 400 και η φωτιά της αλληλεγγύης συνεχίζει να εξαπλώνεται, γεγονός που προέταξε την ανάγκη δημιουργίας ειδικής ιστοσελίδας (www.porcuba.cult.cu) όπου κανείς μπορεί να βρει το σύντομο κείμενο της Κοινής Διακήρυξης αλλά και να διατρέξει τον πολύ μακρύ κατάλογο, που συνεχώς διευρύνεται, των καλλιτεχνών και των διανοουμένων που υπογράφουν.

Ανάμεσα στις νέες υπογραφές μπορεί κανείς να διακρίνει, τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ράμσεϊ Κλαρκ, τον καθηγητή Πανεπιστημίου ΜΙΤ Νόαμ Τσόμσκι, τον πακιστανικής καταγωγής πολιτικό επιστήμονα και διανοούμενο Τάρεκ Αλί, το διάσημο συνθέτη της λάτιν τζαζ Τσίκο Μπαρκέ, το συγγραφέα Μιγκέλ Ουρμπάνο και τον οικονομολόγο Τεοτόνιο δος Σάντος, όλοι από τη Βραζιλία, το Γαλλοβραζιλιάνο κοινωνιολόγο Μισέλ Λοβί, τον μεγαλύτερο εν ζωή Μεξικανό ποιητή Χουάν Μπανουέλος, τον Αργεντίνο συγγραφέα Εδουάρδο Μπελγκράνο, το Γάλλο ιστορικό και καθηγητή Πανεπιστημίου, Ανρί Αλέγκ, το διάσημο χορογράφο Κάρλος Καρβαχάλ, το συνθέτη και μαέστρο Μπράιαν Σκοτ Γουίλσον και το σκηνοθέτη του κινηματογράφου/συγγραφέα Σαούλ Λαντάου, από τις ΗΠΑ, το διανοούμενο και καθηγητή του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Μεξικού-(UNAM) Στεφάν Χέινς Ντίτριχτ, τον επικεφαλής της Εκκλησίας των Μεθοδιστών στην Ουάσιγκτον, Ελισιέρ Βαλεντίν Καστανόν, τους συγγραφείς Νταϊσί Τσαμόρα και Ομάρ Καμπέσας από τη Νικαράγουα, τον Ισλανδό συνθέτη Ελίας Ντάβιντσον, το Γερμανό κοινωνιολόγο Μάρτιν Σούλερ, τον Περουβιανό ποιητή Γουίστον Ορίγιο, τον επικεφαλής του Ιδρύματος Τσε Γκεβάρα στην Ιταλία Ρομπέρτο Μασάτι, τη συγγραφέα Κλαριμπέλ Αλεγρία από το Ελ Σαλβαδόρ και δεκάδες ακόμη δημοσιογράφους, ακτιβιστές, καθηγητές πανεπιστημίου, ζωγράφους, αρχιτέκτονες κ.ά.

«Κάτω τα χέρια από την Κούβα»

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Συνάντησης αλληλεγγύης που οργανώθηκε στην κουβανική πρωτεύουσα, με τη συμμετοχή περισσοτέρων εκ των 120 συνδικαλιστικών οργανώσεων από 47 κράτη και εκατοντάδων ακόμη οργανώσεων, καταδικάστηκαν η επιθετικότητα και τα σχέδια ανατροπής των ΗΠΑ ενώ εκφράστηκε με την κοινή ανακοίνωση όλων «Η αλληλεγγύη προς το νησί της Επανάστασης» αλλά και η θέληση να ενταθεί ο αγώνας στήριξης της Κούβας προκειμένου να αποτραπούν τα σχέδια των ΗΠΑ και επίσης να απελευθερωθούν οι πέντε Κουβανοί που είναι φυλακισμένοι στις ΗΠΑ με βαρύτατες κατηγορίες, όπως αυτή της κατασκοπίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Prensa Latina, εκτός της αλληλεγγύης και του αγώνα υπεράσπισης της Κουβανικής Επανάστασης, κατά τη διάρκεια των ομιλιών της πλειοψηφίας των αντιπροσώπων που έλαβαν μέρος στη Διεθνή Συνάντηση - εκ μέρους του εργατικού κινήματος, των διανοουμένων, των αγροτών, των ιθαγενών της Λατινικής Αμερικής, των φοιτητών - εκφράστηκε η ανάγκη του συντονισμού του αγώνα πολλών οργανώσεων αλλά και της δημιουργίας ενός κοινού μετώπου ενάντια στα σχέδια κυριαρχίας των ΗΠΑ σε όλο τον πλανήτη και κυρίως της εκ των έσω υπονόμευσης και των πιέσεων που ασκούνται στη Βραζιλία, στο Εκουαδόρ και τη Βενεζουέλα, αλλά και στο κίνημα σε όλη τη Λατινική Αμερική.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ - ΗΠΑ
Εν αναμονή εξελίξεων...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΕΟΥΛ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-

Η ΛΔ Κορέας αναμένει απ' τις ΗΠΑ μία «θετική απάντηση» στη «θαρραλέα πρόταση» της Πιονγιάνγκ για την επίλυση της κρίσης στην Κορεατική Χερσόνησο. Εάν αυτό δε συμβεί εν ευθέτω χρόνω, τότε οι πρόσφατες συνομιλίες στο Πεκίνο θα θεωρηθούν ως «μη πραγματοποιηθείσες» και ως εκ τούτου θα συνεχιστεί η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Αυτό ήταν το στίγμα κεντρικού άρθρου της βορειοκορεατικής εφημερίδας «Ροντόνγκ Σινμούν», ενώ αντίστοιχο σχετικό δημοσίευμα των «Τάιμς της Ν. Υόρκης» ισχυριζόταν χτες «υπαναχώρηση» των αξιώσεων του Λευκού Οίκου έναντι του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ.

Η ΛΔ Κορέας αναμένει απάντηση...

«Εάν οι ΗΠΑ δεν ανταποκριθούν θετικά στη θαρραλέα πρόταση της ΛΔ Κορέας, τότε θα είναι υπόλογες για τη ματαίωση των προσπαθειών για διάλογο και θα είναι υπεύθυνες για τη σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης. Η ΛΔ Κορέας θα κινητοποιήσει όλο το δυναμικό της για όσο οι ΗΠΑ εξακολουθήσουν να τηρούν εχθρική στάση» σημείωνε το άρθρο της βορειοκορεατικής εφημερίδας «Ροντόνγκ Σινμούν», δίχως ωστόσο να εξηγεί επακριβώς ποια είναι η πρόταση της Πιονγιάνγκ για την οριστική επίλυση της κρίσης με τις ΗΠΑ. Δεν αποκλείεται πάντως αυτή να αφορά τον καθολικό τερματισμό του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος με κάποια εχέγγυα ασφαλείας απ' τις ΗΠΑ (π.χ. για τη μη καταφορά πρώτου πλήγματος έναντι της ΛΔ Κορέας) και κάποια σημαντικά ανταλλάγματα στους τομείς της ενέργειας και της οικονομίας.

Μελετούν «αποτροπή της εξαγωγής πυρηνικών»;

Δημοσίευμα της εφημερίδας «Τάιμς της Ν. Υόρκης» έφερε πάντως την κυβέρνηση του Τζ. Ου. Μπους να υπαναχωρεί ελαφρώς έναντι των απαιτήσεων που εγείρει σε σχέση με το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με το άρθρο, ο Λευκός Οίκος δεν επιδιώκει πλέον την παρεμπόδιση της ενδεχόμενης παραγωγής πλουτωνίου ή εμπλουτισμένου ουρανίου απ' τη ΛΔ Κορέας, αλλά την αποτροπή πώλησης πυρηνικών υλικών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή όπλων... Αυτό εάν ισχύει, θα συμβεί, σύμφωνα με την εφημερίδα, λόγω της αδυναμίας των αμερικανικών μυστικών πληροφοριών να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν την πρόσφατη ανακοίνωση της ΛΔ Κορέας περί εμπλουτισμού 8.000 ράβδων χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου...

Το ζήτημα αυτό απασχόλησε την προχτεσινή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Τζ. Ου. Μπους και του Αυστραλού πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ. Μολονότι επισήμως οι δύο ηγέτες δεν έκαναν συγκεκριμένη δήλωση έναντι της ΛΔ Κορέας, εντούτοις πηγές του Λευκού Οίκου, αναφερόμενες στη συνάντηση Μπους - Χάουαρντ, ισχυρίστηκαν πως αυτό που φάνηκε να «ανησυχεί» τον Πρόεδρο των ΗΠΑ «δεν είναι εάν η ΛΔ Κορέας διαθέτει πυρηνικά όπλα, αλλά εάν και πού πηγαίνουν αυτά»...

ΙΤΑΛΙΑ
Απαλλάχτηκε ο αστυνομικός που σκότωσε τον Τζουλιάνι

ΓΕΝΟΒΑ.-- Η δικαστής Ελενα Νταλόισο ενέκρινε χτες το αίτημα απόρριψης της δίωξης εναντίον του αστυνομικού που πυροβόλησε και σκότωσε το διαδηλωτή Κάρλο Τζουλιάνι κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά του «G-8», τον Ιούνιο του 2001 στη Γένοβα.

Το αίτημα είχαν καταθέσει δημόσιοι κατήγοροι της εισαγγελίας της Γένοβας που ερευνούσαν την υπόθεση και οι οποίοι κατέληξαν τελικά στο συμπέρασμα ότι ο καραμπινιέρος Μάριο Πλακανίκα βρισκόταν σε νόμιμη αυτοάμυνα όταν πυροβολούσε τον 23χρονο διαδηλωτή.

Ολα αυτά παρά τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τις επιχειρήσεις ωμής βίας κατά των διαδηλωτών που οργάνωσαν μυστικά οι αστυνομικές δυνάμεις και το γεγονός ότι παραποίησαν επανειλημμένα στοιχεία προκειμένου να αποκρύψουν το ρόλο τους...

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Παρελαύνουν» στελέχη των Ταλιμπάν

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Στην εκτίμηση ότι οι Ταλιμπάν και η «Αλ Κάιντα» «ανασυντάσσονται» προέβαιναν το Σαββατοκύριακο οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες - και λες και ήθελε να τους «δικαιώσει», ο πρώην κυβερνήτης της Κανταχάρ και Ταλίμπ ηγέτης, ο Μουλάς Χασάν Ρεχμανί, δήλωσε χτες ακριβώς αυτό.

Ο Πολ Αντερσον του BBC από την Καμπούλ μετέδιδε χτες ότι ο Ρεχμανί«αναδύθηκε από την κρυψώνα του» για να υποσχεθεί ότι ο τζιχάντ, ο ιερός πόλεμος κατά των Αμερικανών και των συμμάχων τους, συνεχίζεται.

Ο πρώην κυβερνήτης της Κανταχάρ, του προπυργίου και ιδεολογικού λίκνου των Ταλιμπάν, μίλησε στο πρακτορείο «Ρόιτερ» κάνοντας χρήση δορυφορικού τηλεφώνου. Ο πόλεμος, είπε, θα συνεχιστεί κατά των «κατακτητών» του Αφγανιστάν και του «υπαλλήλου τους»Χαμίντ Καρζάι.

Οι Αμερικανοί θεωρούν τον Ρεχμανί έμπιστο και στενό σύμβουλο του Μουλά Ομάρ, ο οποίος παραμένει ασύλληπτος, αλλά και συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους Ταλιμπάν και την «Αλ Κάιντα».

Ο Μουλάς Νταντουλάχ, πρώην στρατιωτικός διοικητής μονάδων των Ταλιμπάν, και άλλα στελέχη του έκπτωτου καθεστώτος τους έχουν απευθύνει και άλλα τέτοια μηνύματα τις τελευταίες βδομάδες. Ο αμερικανικός στρατός αλλά και μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι τα «απομεινάρια» των Ταλιμπάν και της «Αλ Κάιντα» αναδιατάσσονται με στόχο να πραγματοποιήσουν επιθέσεις εναντίον στόχων των ΗΠΑ στην περιοχή και διεθνώς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ