ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Μάη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΑΓΡΟΤΙΑ
Με αγώνα αλλάζει η ζωή

Να μη λείψει κανείς στο «ραντεβού» αγωνιστικής υποδοχής των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που έδωσε η ΠΑΣΥ για τη Δευτέρα 12 Μάη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Σαρόκο, στην Κέρκυρα

Ξεκινούν από τα χωριά τους ψυχή και σώμα για να εκδηλώσουν αγωνιστικά την αντίθεσή τους στα όσα απεργάζονται σε βάρος τους οι εκφραστές της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που από σήμερα και μέχρι την προσεχή Τρίτη θα βρίσκονται στην Κέρκυρα στο πλαίσιο της άτυπης συνόδου υπουργών Γεωργίας. Να δείξουν με την πάλη τους, ότι θέλουν να μείνουν στα χωριά και ζήσουν αξιοπρεπώς σε αυτά. Να πούνε ΟΧΙ στα όσα μεθοδεύονται εναντίον τους μέσω ΚΑΠ και ΠΟΕ και να τα ανατρέψουν. Να απαιτήσουν μια νέα φιλοαγροτική - φιλολαϊκή πολιτική.

Η μικρομεσαία αγροτιά καλείται να δώσει ηχηρό αγωνιστικό «παρών» στο μεθαυριανό πανελλαδικό συλλαλητήριο, που διοργανώνει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) στην Κέρκυρα στις 6 μ.μ. στην πλατεία Σαρόκο. Στο συλλαλητήριο αναμένεται να πάρουν μέρος γεωργοί, κτηνοτρόφοι και ψαράδες, που θα φτάσουν στο νησί από πολλές αγροτικές περιοχές της χώρας, με μεταφορικά μέσα που ναυλώνουν Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων, Συνεταιρισμοί και Δήμοι. Θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση αυτή αγωνιστές του συνεπούς αγροτικού κινήματος από τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, την Ηπειρο και τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο. Το «παρών» τους θα δώσουν επίσης ψαράδες και αγρότες της Κέρκυρας, καθώς και των άλλων κοντινών νησιών του Ιονίου.

Η αγροτιά έχει ένα ακόμα επίκαιρο λόγο να δώσει μαζικό «παρών» στο συλλαλητήριο της ΠΑΣΥ στην Κέρκυρα. Το άτυπο αυτό συμβούλιο γίνεται στη σκιά των νέων αρνητικών προτάσεων και επιδιώξεων της ΕΕ για τη νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ και επικείμενων συμφωνιών του ΠΟΕ. Πρόκειται για μεθοδεύσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των εντολών του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών. Και οι ευρωεκφραστές τους στον τομέα της γεωργίας, κτηνοτροφίας και αλιείας, θα έχουν ένα «χαλαρό» τετραήμερο στην Κέρκυρα να προετοιμάσουν ή παζαρέψουν, ανάλογα με τα άνωθεν συμφέροντα που εκπροσωπούν. Με άλλα λόγια θα φάνε, θα πιούνε και θα περιδιαβούν σε μέρη όμορφα της Κέρκυρας και των Παξών και παράλληλα -ατύπως και παρασκηνιακώς- θα προβούν σε ένα ακόμα αντιαγροτικό παζάρι και αλισβερίσι, σε βάρος φυσικά των συμφερόντων και της ύπαρξης της μικρομεσαίας αγροτιάς. Στην προκειμένη περίπτωση οι μικρομεσαίοι αγρότες κτηνοτρόφοι και ψαράδες καλούνται να δώσουν να «καταλάβουν» οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ, ότι η αντιαγροτική πολιτική που σχεδιάζουν, χαράζουν και παζαρεύουν, είτε στα συμβούλια των Βρυξελλών, είτε σε άτυπα συμβούλια σαν αυτό της Κέρκυρας, δεν είναι αποδεκτή. Κι όχι μόνο αυτό. Με βάση τα όσα καταστροφικά σχεδιάζονται σε βάρος της αγροτιάς μέσω των νέων προτάσεων της ΚΑΠ και των νέων συμφωνιών του ΠΟΕ, το μεθαυριανό συλλαλητήριο στην Κέρκυρα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την έναρξη ενός νέου δυναμικού κύκλου αγώνων, ενάντια στις νέες αντιαγροτικές ευρωμεθοδεύσεις. Μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τη βάση για την κατάκτηση συγκεκριμένων διεκδικήσεων σε όφελος των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

Οι διεκδικήσεις

Το προοδευτικό αγωνιστικό κίνημα της χώρας μέσα από τις γραμμές της ΠΑΣΥ διεκδικεί:

  • Να μην περάσουν τα προτεινόμενα μέτρα της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, που θα οδηγήσουν σε ακόμα πιο δεινή θέση τους μικρομεσαίους αγρότες και την ελληνική ύπαιθρο.
  • Την κατάργηση των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας, καθώς και αλλαγή του συστήματος τιμών και επιδοτήσεων, ώστε να διασφαλίσουν βιώσιμο εισόδημα.
  • Την αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών - υγείας, παιδείας, πρόνοιας, πολιτισμού, αθλητισμού κ.ά. - των κατοίκων της υπαίθρου.
  • Την αλλαγή των νόμων για τον ΟΓΑ και τον ΕΛΓΑ, για να εξασφαλίσουν καλύτερες συντάξεις κι αποτελεσματική ασφάλιση των προϊόντων τους.
  • Τη στήριξη από το κράτος της αγροτικής οικονομίας και την ανάδειξη του παραγωγικού συνεταιρισμού σε βασικό μοχλό ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας.
Η κυβέρνηση πανικόβλητη κατρακυλά στον αυταρχισμό

Η κυβέρνηση αποφάσισε απαγόρευση κυκλοφορίας και στάθμευσης τρακτέρ και άλλων μηχανημάτων στην πόλη

Με απαγόρευση της κυκλοφορίας και στάθμευσης τρακτέρ και άλλων μηχανημάτων στην πόλη της Κέρκυρας, συμπληρώνοντας την όλη αντιδημοκρατική και συκοφαντική της επιχείρηση, η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει εμπόδια στην πραγματοποίηση του πανελλαδικού αγροτικού συλλαλητηρίου που οργανώνει η ΠΑΣΥ τη Δευτέρα 12 Μάη στην Κέρκυρα. Συγκεκριμένα, με απόφασή της, που γνωστοποίησε χτες η Αστυνομία της Κέρκυρας, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απαγορεύει την κυκλοφορία και τη στάθμευση όλων των γεωργικών μηχανημάτων και άλλων βαρέων οχημάτων από τις 2 το μεσημέρι της 9/5/2003 έως και την 13/5/2003 στην Κέρκυρα!

Η απαγόρευση αφορά τις παρακάτω οδούς: «Α. Ολες τις οδούς εντός ζώνης πόλης Κέρκυρας, Β. Εθνική Λευκκίμης από Κέρκυρα μέχρι τη γέφυρα Μεσσογγή στη θέση Λιούμπα, Γ. Εθνική Γύρου Αχιλλείου μέχρι τη θέση Ποντί, Δ. Ολόκληρη την Εθνική Παλαιοκαστρίτσας, Ε. Εθνική Πέλεκα μέχρι διασταύρωση Κοκκινίου στο ύψος δημαρχείου Παρελίων». Επίσης απαγορεύεται η κυκλοφορία και στάθμευση κάθε τροχοφόρου οχήματος από τις 2 μ.μ. της 9/5/2003 έως και τη 13/05/2003 στη Λεωφόρο Δημοκρατίας από Κολώνα Ντούγκλας έως διασταύρωση ΝΑΟΚ (Ναυτικός Αθλητικός Ομιλος Κέρκυρας).

Σχολιάζοντας την παραπάνω απόφαση το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και γραμματέας της περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, Θόδωρος Γουλής, δήλωσε: «Πρόκειται για πρωτοφανή αντιδημοκρατική, φασιστικού χαρακτήρα απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που δείχνει τον πανικό της και την απομόνωσή της από την αγροτιά της πατρίδας μας και ιδιαίτερα της Κέρκυρας.

Η δίκαιη αγανάκτηση και αντίθεση των Ελλήνων μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κομμάτων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, που θα εκφραστεί στο συλλαλητήριο της ΠΑΣΥ τη Δευτέρα 12 Μάη στις 6 το απόγευμα στο Σαρόκο, δεν αντιμετωπίζεται με τα "αποφασίζομεν και διατάσσομεν", έμπνευσης των Παπαδόπουλου - Ιωαννίδη, των κυρίων Σημίτη και Δρυ.

Αυτοί που διέλυσαν με την πολιτική τους την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας, κατέστρεψαν μέχρι ισοπέδωσης τα δύο εργοστάσια της ΑΕΒΕΚ, γάλακτος και ελαιολάδου, έφτασαν το λάδι να πουλιέται το κιλό όσο ένα μπουκάλι νερό, ό,τι κι αν κάνουν, θα πληρώσουν για τη βαθιά αντιαγροτική και αντιλαϊκή πολιτική τους.

Απαιτούμε να ανακαλέσουν αμέσως την απαράδεκτη αυτή απαγόρευση, η οποία συν τοις άλλοις εμποδίζει επί τετραήμερο και τις καλλιεργητικές δραστηριότητες των αγροτοκτηνοτρόφων του νομού μας. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, στροβιλιζόμενη στα σκάνδαλα των ηγετικών στελεχών της, με αυτήν την απόφασή της υπογράφει την πολιτική συντριβή του ΠΑΣΟΚ, κάτι άλλωστε που αξίζει εξαιτίας της συνολικής αντιλαϊκής πολιτικής τους. Καλούμε όλους τους αγρότες να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο της ΠΑΣΥ με τα τρακτέρ τους. Επίσης καλούμε να συμμετάσχουν μαζικά οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες και η νεολαία».

ΚΕΡΚΥΡΑ
Ολα έτοιμα για το μεγάλο συλλαλητήριο

Η ΠΑΣΥ Κέρκυρας καταγγέλλει την αστυνομοκρατία

Με εντατικούς ρυθμούς κορυφώνουν τις προετοιμασίες για τη μεγάλη αγροτική κινητοποίηση στην Κέρκυρα, τη Δευτέρα 12 Μάη 2003, οι δυνάμεις της ΠΑΣΥ σε όλους τους νομούς της Ηπείρου, στην Αιτωλοακαρνανία, τη Λευκάδα και την Κέρκυρα.

Η προετοιμασία που γίνεται από την πλευρά των αγωνιστικών δυνάμεων της αγροτιάς και η αναμενόμενη μαζικότατη προσέλευση στο αγροτικό συλλαλητήριο έχει θορυβήσει ιδιαίτερα τα κυβερνητικά επιτελεία και τους μηχανισμούς της. Γι' αυτό και προσπαθούν με κάθε μέσο να συκοφαντήσουν την κινητοποίηση και να εξωραΐσουν την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, την ΚΑΠ. Ενώ η κυβέρνηση στέλνει χιλιάδες αστυνομικούς στο νησί ενάντια στον «εχθρό λαό» που θα διαδηλώσει.

Την έντονη παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στην Κέρκυρα εν όψει της Συνόδου Κορυφής κατήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε η ΝΕ Κέρκυρας της ΠΑΣΥ χτες το πρωί διά μέσου των εκπροσώπων της Β. Αρμενιάκου και Σ. Κρασάκη. Τα στελέχη της ΠΑΣΥ, απευθύνουν αγωνιστικό κάλεσμα συμμετοχής προς τους ασυμβίβαστους, αγωνιζόμενους αγρότες, αλλά και όλο το λαό. Η ΠΑΣΥ Κέρκυρας καταγγέλλει, από την άλλη, πως πρωτοφανή αστυνομικά μέτρα θίγουν πολιτικά, ηθικά, οικονομικά το Νησί. Είναι χαρακτηριστικό πως οι χιλιάδες των δυνάμεων καταστολής που έφτασαν το βράδυ της Πέμπτης 8/5/2003, προσπαθώντας να δημιουργήσουν κλίμα εκφοβισμού βγήκαν στο λιμάνι με τις σειρήνες στη διαπασών.

Επίσης, αγωνιστικό κάλεσμα προς το λαό και τη νεολαία της Κέρκυρας απηύθυναν με συνέντευξη που παραχώρησαν χτες το πρωί και η «Δράση Θεσσαλονίκη 2003» με την Πανσπουδαστική ΚΣ. Οι δυνάμεις της «Δράσης» και της ΠΚΣ, διά μέσου των εκπροσώπων τους Μ. Κατσαλή και Σ. Κωστόπουλου, κάλεσαν ειδικά τη νεολαία να συμμετάσχει στο Διήμερο Κάμπινγκ που διοργανώνουν την Κυριακή 11 και Δευτέρα 12 Μαΐου στη Δασιά Κέρκυρας.

Αναχωρήσεις πούλμαν

Αναχωρήσεις πούλμαν για Κέρκυρα, τη Δευτέρα 12 Μάη 2003:

  • Γιάννενα, 12 μ.μ., Νομαρχία
  • Αρτα, 11 π.μ., πλ. Κιλκίς
  • Αιτωλοακαρνανία:

- Αγρίνιο, 9.30 π.μ., ΕΚ Αγρινίου

- Μεσολόγγι, 8.15 π.μ., κεντρική πλατεία

- Ναύπακτος, 7.45 π.μ., Λιμάνι

- Μακρυνεία, 8.15 π.μ., πλατεία Γαβαλούς

- Λεπενού, 9.45 π.μ, πλατεία

- Βόνιτσα 10.30 π.μ.. Δημαρχείο

  • Λευκάδα, 10.30 μ.μ., Παραλία
  • Πρέβεζα, 12 μ.μ., ΚΤΕΛ
  • Ηγουμενίτσα, 3 μ.μ., Λιμάνι


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ