ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Μάη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Περιοδεία της Αλέκας Παπαρήγα στο Πέραμα

Μετά από πρόσκληση της Δημοτικής Αρχής Περάματος, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα επισκεφτεί το Πέραμα, αύριο Πέμπτη, 15/5.

  • Στις 19.30 η Αλέκα Παπαρήγα και οι δημοτικοί σύμβουλοι μαζί με τον δήμαρχο, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τους επικεφαλής των παρατάξεων θα περιοδεύσουν σε κεντρικά σημεία της πόλης.
  • Στις 20.30 θα παρευρεθεί σε ανοιχτή συνεδρίαση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου θα συζητηθούν τα προβλήματα της πόλης.
  • Στις 21.00 θα έχει ενημέρωση από τους παραγωγικούς φορείς του Περάματος.
  • Με την ευκαιρία της επίσκεψης, νωρίς το απόγευμα, στις 15.30, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα συναντηθεί με τα σωματεία των εργαζομένων στη Ζώνη.

Τεράστια η σημασία της αντιφασιστικής νίκης των λαών

Με μια μαζική εκδήλωση η ΠΟΑΟ και η ΠΕΑΕΑ τίμησαν χτες την 58η επέτειο από τη συντριβή του φασισμού στην Ευρώπη

Η μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, η 9η Μάη, θα παραμείνει άσβεστη, στις καρδιές και στις μνήμες όλων των ανθρώπων, ως νίκη κατά της αντίδρασης, και όχι, ως η «Ημέρα της Ευρώπης», όπως σήμερα επιθυμούν οι κυβερνήσεις της ΕΕ. Αυτό αποδείχτηκε περίτρανα στη χτεσινή εκδήλωση που διοργάνωσαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) στα Προπύλαια, τιμώντας την 58η Επέτειος από τη συντριβή των δυνάμεων του άξονα και τη θριαμβευτική είσοδο του Κόκκινου Στρατού στο Βερολίνο.

Τα λόγια του Κ. Μαραγκουδάκη, στελέχους του ΚΚΕ και κεντρικού ομιλητή, είναι χαρακτηριστικά: «Πέρασαν 58 χρόνια, χωρίς ποτέ ο λαός μας, οι λαοί της Ευρώπης και όλου του κόσμου να ξεχάσουν την τεράστια σημασία της αντιφασιστικής νίκης. Είδαμε, αντίθετα, πριν λίγες μέρες στη χώρα μας την επιδίωξη να αγνοηθεί αυτή η μεγάλη μέρα, για την έλευση της οποία πάλεψε ο ελληνικός λαός και να αντικατασταθεί από τη "μέρα της Ευρώπης" των μονοπωλίων»!

Πράγματι, χτες, εκατοντάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών τίμησαν τη μέρα της νίκης των λαών και απέδειξαν πως, σε αντίθεση με τους κυβερνώντες, ο ελληνικός λαός, δεν ξεχνά την ιστορική σημασία αυτής της μέρας.

Ο Κ. Μαραγκουδάκης, αφού έκανε εκτενή αναφορά στις θυσίες τόσο του ελληνικού, όσο και του σοβιετικού λαού, για την ελευθερία των λαών της Ευρώπης, σημείωσε: «Μόνιμη φροντίδα σήμερα των ιμπεριαλιστών είναι η συρρίκνωση των δικαιωμάτων μας, που κατακτήθηκαν με πολύχρονους αγώνες και θυσίες, στις αμοιβές, στις συντάξεις, στα ωράρια εργασίας, στην ασφάλεια εργασίας». Και τόνισε: «Η Νίκη της 9ης Μάη βεβαιώνει την τεράστια δύναμη των λαών. Οι λαοί με επικεφαλής την εργατική τάξη και τα κόμματά της, παίρνοντας τη δική τους τύχη στα χέρια τους, μπορούν να νικήσουν. Κανένας δε θα μπορέσει να αντισταθεί στο δικό τους μέτωπο, στη δική τους επίθεση».

Νωρίτερα, τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Μιχ. Δερμιτζάκης, αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος σημείωσε την επικαιρότητα της 9ης Μάη, αφού σήμερα, «στο όνομα της δικαιοσύνης, προσβάλλεται η ελευθερία και η ανεξαρτησία των λαών».

Από την πλευρά του, ο Γρ. Τουγλίδης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων και Απογόνων Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, αφού επισήμανε την τεράστια σημασία της αντιφασιστικής νίκης, τόνισε την ανάγκη μαζικοποίησης του συλλόγου: «Σας υποσχόμαστε - κατέληξε, απευθυνόμενος στη γενιά της Εθνικής Αντίστασης - ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα σας».

Η Βαγγ. Πλατανιά, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, χαιρετίζοντας την εκδήλωση τόνισε ότι «η μέρα αυτή μένει ζωντανή για να μας θυμίζει πως η μόνη πραγματική υπερδύναμη είναι οι λαοί. Πως ο ιμπεριαλισμός όσο κι αν εμφανίζεται ισχυρός δεν είναι ανίκητος. Πως την τελική λέξη θα την πει οπωσδήποτε ο λαός και η νεολαία».

Ο Φ. Τσέκερης, γραμματέας της ΠΕΑΕΑ, καταδίκασε, εξαρχής, την «πρωτοφανή πρόκληση της κυβέρνησης προς τους Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης», η οποία χωρίς καμιά δικαιολογία, κατέκλυσε το χώρο του Πεδίου του Αρεως, όπου αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει η εκδήλωση, με... λυόμενα για τις γιορτές ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων!

Τέλος, ακολούθησε πολιτιστικό πρόγραμμα, με παραδοσιακούς χορούς και απαγγελίες ποιημάτων.

Στην εκδήλωση, ανάμεσα σε άλλους παραβρέθηκαν: Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ από τους Σπ. Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ και δημοτικό σύμβουλο Αθήνας και Κώστα Βουλγαρόπουλο, μέλος της ΚΕ. Επίσης, ο πρόεδρος της ΠΟΑΟ Γιώργος Μωραΐτης, ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Ν. Τερζόγλου, ο Ν. Καραντηνός, πρόεδρος των αντιστασιακών δημοσιογράφων, ο δημοσιογράφος Γ. Τσαπόγας, ο πρόεδρος του ΚΜΙΕΑ Χρ. Τσιντζιλώνης, ο Ν. Παξιμαδάς, επίτιμος δήμαρχος Πετρούπολης και πλήθος ακόμη προσωπικοτήτων και φορέων.


ΚΟΤΥΛΗ ΓΡΑΜΜΟΥ
Τίμησαν τον αγώνα του ΔΣΕ

Εκδήλωση της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ

Από την εκδήλωση της Οργάνωσης Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, στην Κοτύλη Γράμμου
Από την εκδήλωση της Οργάνωσης Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, στην Κοτύλη Γράμμου
Το Σάββατο, 10 Μάη, η Οργάνωση Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ διοργάνωσε εκδήλωση στην Κοτύλη Γράμμου, για να τιμήσει τους ηρωικούς αγώνες του ΔΣΕ ενάντια στο μοναρχοφασισμό. Οι νέοι κομμουνιστές επισκέφτηκαν το μνημείο που υπάρχει στην περιοχή προς τιμήν του ΔΣΕ, όπου οι παλαιότεροι (μέλη της ΕΠΟΝ τότε) μετέφεραν την εμπειρία τους από τις ηρωικές μάχες που έδωσε ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας, στο Γράμμο και στο Βίτσι. Ολόκληρη η περιοχή, ακόμη και σήμερα (πάνω από μισόν αιώνα), διατηρεί τα ίχνη των αιματηρών μαχών που δόθηκαν. Ορύγματα και πολυβολεία διατηρούνται ακόμη. Κάλυκες από σφαίρες και θραύσματα οβίδων, είναι το λίπασμα για την ηρωική αυτή γη, όπως επίσης και διάφορα άλλα κομμάτια πολεμικού εξοπλισμού.

Ετσι, στα μάτια των νεολαίων, ζωντάνεψαν εικόνες από τις μάχες και τις κακουχίες που έζησαν οι αντάρτες πάνω στα αφιλόξενα βουνά, πολεμώντας ενάντια στην αγγλο-αμερικάνικη κατοχή και τους ντόπιους υπηρέτες, για μια Ελλάδα ελεύθερη και δημοκρατική. Η εκδήλωση δεν ήταν ούτε μνημόσυνο για τους ηρωικούς μαχητές του ΔΣΕ, ούτε ένας απλός γιορτασμός μιας επετείου. Η καλύτερη τιμή προς τους νεκρούς, είναι η συνέχιση του αγώνα μέχρι την τελική νίκη. Για τη λαϊκή εξουσία και το σοσιαλισμό. Τα μέλη της ΚΝΕ δώσανε αυτήν την υπόσχεση και αγωνίζονται στο πλευρό του ΚΚΕ για την οικοδόμηση του Μετώπου, ως άξιοι συνεχιστές της ΟΚΝΕ και της ΕΠΟΝ.

Ταυτόχρονα, οι Κνίτες εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία να ξεφύγουν για λίγο από τις τσιμεντουπόλεις, τα μαθήματα και τις δουλιές, για να απολαύσουν τις καταπράσινες βουνοπλαγιές του Γράμμου. Ετσι, μετά την εκδήλωση στο μνημείο του ΔΣΕ, βρήκαν ένα όμορφο μέρος για να περάσουν την υπόλοιπη μέρα, με οδηγό το μπουζούκι και την κιθάρα, τραγουδώντας αντάρτικα τραγούδια. Δεν έλειψε και ο αθλητισμός από τις δραστηριότητες των κομμουνιστών, αφού ακολούθησε ...φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ της Νομαρχιακής Οργάνωσης Κοζάνης και της μεικτής Δυτικής Μακεδονίας. Για την ιστορία, η Κοζάνη υπέστη συντριπτική ήττα με 4-1, αλλά μπορεί δικαίως να διαμαρτύρεται για τον κακό αγωνιστικό χώρο, αφού υποχρεώθηκε να επιτίθεται σε ανηφόρα, λόγω του ότι το παιχνίδι διεξαγόταν ...σε πλαγιά του Γράμμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ