ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Μάη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΑΤΥΠΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ
«Σπασμένος κρίκος» μεταξύ διάγνωσης και νοσηλείας

«Η λειτουργικότητα των νοσοκομείων είναι πάρα πολύ αποδοτική», υποστηρίζει ο Κ. Στεφανής

Η χτεσινή άσκηση ετοιμότητας στον «Ευαγγελισμό»έγινε περισσότερο για επικοινωνιακούς λόγους παρά για τη διαπίστωση των ελλείψεων

Eurokinissi

Η χτεσινή άσκηση ετοιμότητας στον «Ευαγγελισμό»έγινε περισσότερο για επικοινωνιακούς λόγους παρά για τη διαπίστωση των ελλείψεων
Αλυσίδα με σπασμένο το πιο σπουδαίο κρίκο θυμίζει η οργάνωση στην αντιμετώπιση των κρουσμάτων του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (ΣΟΑΣ ή SARS). Το κομβικό σημείο είναι ο εντοπισμός του κρούσματος μέσα στην κοινότητα - δηλαδή η διάγνωση - ενώ η κρίσιμη περίοδος είναι ο χρόνος -και ο τρόπος - μεταφοράς του κρούσματος στο σωστό νοσοκομείο ή στο σημείο εκείνο που θα απομονωθεί και θα μπορέσει να βρίσκεται υπό επιτήρηση.

Οι πλευρές της διαλογής του κρούσματος πριν την εισαγωγή στα νοσοκομεία - και ιδιαίτερα στα εφημερεύοντα - επισημάνθηκαν προχτές απ' τις Επιτροπές Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων 16 νοσοκομείων - των μεγαλύτερων της χώρας - του Α΄ Περιφερειακού Συστήματος Υγείας-Πρόνοιας Αττικής.

Ωστόσο, όμως, όταν ρωτήθηκε χτες εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Υγείας, Κ. Στεφανής, για τις επισημάνσεις των 16 Επιτροπών Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων, αντί για απάντηση έθεσε τα εξής ερωτήματα: «Τι να πω; Να πω όλη την ιστορία του SARS;». Ενώ σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ανέφερε: «Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι από πλευράς νοσοκομειακής περίθαλψης, η Ελλάδα βρίσκεται παρά πολύ καλά και η λειτουργικότητα των νοσοκομείων είναι πάρα πολύ αποδοτική».

Ο Κ. Στεφανής είχε χτες συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, για «διαχρονικά και επίκαιρα θέματα, που αφορούν στο χώρο της Υγείας», όπως είπε ο υπουργός Υγείας.

Αναφερόμενος στο θέμα του ΣΟΑΣ ο Κ. Στεφανής υποστήριξε ότι «βρισκόμαστε σε μια πάρα πολύ καλή κατάσταση», και πρόσθεσε: «Η μέχρι τώρα πολιτική που εφαρμόσαμε, τα μέτρα που πήραμε ήταν εξισορροπημένα, τα οποία απ' τη μια μεριά διασφάλιζαν στο μέτρο του δυνατού τον περιορισμό των πιθανοτήτων να έχουμε ένα κρούσμα στην Ελλάδα, να έχουμε εισαγωγή του ιού και αφ' ετέρου μέτρα τα οποία, σε περίπτωση που προέκυπτε ένα τέτοιο περιστατικό, να υπάρχει μια αποτελεσματική αντιμετώπιση».

Ο υπουργός Υγείας, αναφερόμενος στο ύποπτο κρούσμα που δηλώθηκε, είπε: «Νομίζω ότι δράσαμε πάρα πολύ σωστά». Οταν ρωτήθηκε για τις επισημάνσεις γιατρών ότι δεν πρέπει να γίνεται διασπορά των κρουσμάτων σε πολλά νοσοκομεία αλλά να μεταφέρονται σε ένα, ο Κ. Στεφανής είπε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις θα υπάρχουν άνθρωποι που θα κάνουν κριτική γιατί δεν υπάρχουν σε όλα τα νοσοκομεία οι ειδικές συνθήκες, ενώ θα υπάρχει και «κριτική ότι λαμβάνονται μέτρα που είναι δαπανηρά και ενδεχομένως ανώφελα».

«Εμείς, κατέληξε, ακολουθήσαμε το χρυσό κανόνα να έχουμε εκείνες τις υποδομές, οι οποίες είναι απαραίτητες, χωρίς να υπερβάλλουμε. Εχουμε τέτοια κατανομή, όσον αφορά τις υποδομές, που νομίζω ότι εξασφαλίζουμε γρήγορη, άμεση προσβασιμότητα και αποτελεσματική αντιμετώπιση, χωρίς να υπερβάλλουμε, χωρίς να προσχωρούμε στην αντίληψη ότι κάθε νοσοκομείο, κάθε Κέντρο Υγείας πρέπει να έχει τέτοιου είδους υποδομές. Αυτό θα ήταν παράλογο».

Καθοδική πορεία με επιφυλάξεις...

Υποχρεωτικές κάρτες υγείας για τους επιβάτες αεροπορικών εταιριών σε όλα τα ασιατικά αεροδρόμια, αποφάσισαν χτες αξιωματούχοι χωρών-μελών του ASEAN

ΤΑΪΠΕΪ-ΠΕΚΙΝΟ-ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ.-

Η νέα έξαρση του συνδρόμου SARS στην Ταϊβάν που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες - με έως τώρα αποτέλεσμα το θάνατο 37 ατόμων - προκάλεσε χτες την παραίτηση του υπουργού Υγείας, του Σιίνγκ-Τζερ και την αντικατάστασή του από επιδημιολόγο.

«Το SARS έχει προκαλέσει μια απαράμιλλη πρόκληση στο ιατρικό σύστημα της Ταϊβάν, καθώς δεν είναι λίγα τα θύματα μεταξύ γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού» σχολίαζε το ίδιο 24ωρο ο Τσεν Τσάο-Λανγκ, πρόεδρος κεντρικού νοσοκομείου στο Καοχσιούνγκ (νότια Ταϊβάν). Δεν το είπε τυχαία. Νωρίτερα χτες ανακοινώθηκε πως δύο απ' τους τρεις που εξέπνευσαν το περασμένο 24ωρο στη χώρα (εξαιτίας του συνδρόμου) ήταν γιατροί...

Χωρίς SARS η Σιγκαπούρη;

Την ίδια ώρα, στη Σιγκαπούρη ανακοινώθηκαν ανέλπιστα καλά νέα. Οι εργαστηριακές εξετάσεις που διενεργήθηκαν σε δεκάδες ασθενείς και γιατρούς του Κέντρου Ψυχικής Υγείας της Σιγκαπούρης (που προ ημερών υποπτεύθηκε πως μολύνθηκαν απ' το σύνδρομο) απέδειξαν πως όλοι τους πάσχουν από μια κοινή μορφή γρίπης... Αυτή η εξέλιξη προκάλεσε μεγάλη ανακούφιση στις αρχές της χώρας, που πλέον αισιοδοξούν πως μέσα στο τρέχον Σαββατοκύριακο η χώρα τους θα κηρυχτεί απ' την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας «χώρα ελεύθερη απ' το σύνδρομο SARS».

«Ομως, ακόμη και εάν η Σιγκαπούρη κηρυχτεί ελεύθερη απ' το SARS, πρέπει να είμαστε όλοι σε συνεχή επιφυλακή. Το SARS είναι σαν την τρομοκρατία... πάντα φωλιάζει κάπου ώσπου να εκδηλωθεί» δήλωνε χαρακτηριστικά χτες σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης, Γκοχ Τσοκ Τονγκ.

Επιφυλάξεις ΠΟΥ για Πεκίνο

Στην Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ, τα τελευταία στοιχεία που αφορούν την εκδήλωση νέων θανατηφόρων και μη κρουσμάτων παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Χτες, αναφέρθηκε στην ηπειρωτική Κίνα και ο θάνατος τεσσάρων ανθρώπων και 34 νέα κρούσματα. Στο Χονγκ Κονγκ εξέπνευσαν εξαιτίας του συνδρόμου άλλα τέσσερα άτομα.

Ωστόσο, ο Δρ. Ντάνιελ Τσιν, αξιωματούχος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας στο Πεκίνο, εξέφρασε ανησυχίες και αμφιβολίες για το κατά πόσο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ο μικρός αριθμός θανατηφόρων και μη κρουσμάτων που αναφέρονται στην ηπειρωτική Κίνα εδώ και περίπου μία βδομάδα.

«Τις τελευταίες μέρες ανησυχούμε γιατί διαπιστώνουμε ελλείψεις στην καταγραφή πιθανών κρουσμάτων SARS στο Πεκίνο» είπε ο Δρ. Τσιν. Ο ίδιος σημείωσε πως αυτό δεν οφείλεται σε προσπάθεια εκ μέρους των νοσοκομειακών αρχών να αποκρύψουν τα πραγματικά κρούσματα, αλλά στην τακτική κάποιων νοσοκομείων να μην καταχωρούν ως νοσούντες απ' το σύνδρομο άτομα που έφεραν μεν τα συμπτώματα της ασθένειας αλλά ανάρρωσαν ταχύτατα με άγνωστη ωστόσο την πληροφορία από ποιον και πώς προσεβλήθησαν.

Νωρίτερα, το σινικό πρακτορείο XINHUA επικαλούμενο δήλωση ανωτέρου αξιωματούχου μετέδιδε πως θα ενισχυθούν περαιτέρω τα ήδη εντατικά μέτρα που εφαρμόζονται το τελευταίο δίμηνο και πως έως τώρα περίπου 300 αξιωματούχοι και μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας είτε απολύθηκαν, είτε υπέστησαν την επιβολή κυρωτικών μέτρων, κυρίως επειδή κρίθηκαν ένοχοι για εγκληματικές αμέλειες και παράβαση καθήκοντος.

Κάρτες υγείας

Εως χτες, σε περίπου 30 χώρες της υφηλίου, έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του συνδρόμου 613 άνθρωποι σε σύνολο περίπου 7.700 κρουσμάτων.

Ωστόσο, οι πτωτικές τάσεις που εμφανίζονται τελευταία (ιδιαίτερα σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ) δε φαίνεται να ξεγελούν τις κυβερνήσεις ούτε των άμεσα ούτε των έμμεσα πληγέντων χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας. Χτες κυβερνητικοί αξιωματούχοι και διοικητικά στελέχη αεροπορικών εταιριών από τις 10 χώρες-μέλη του Συνδέσμου Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) συναντήθηκαν στην ειδική οικονομική ζώνη «ΚΛΑΡΚ» των Φιλιππίνων και συζήτησαν νέους τρόπους για τον περιορισμό μετάδοσης της ασθένειας ιδιαίτερα στον αφορά στον τομέα των εναέριων συγκοινωνιών.

Σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες, οι αξιωματούχοι συμφώνησαν μεταξύ άλλων στην έκδοση υποχρεωτικών καρτών υγείας για όλους τους ταξιδιώτες (αναμένεται να εκδοθούν έως τις 15 Ιουνίου) και αυτοματοποιημένα συστήματα θερμομέτρησης όλων των επιβατών που ταξιδεύουν στις χώρες της περιοχής. Οσον αφορά στις υποχρεωτικές κάρτες υγείας που θα αφορούν όσους επιβάτες αναχωρούν από ασιατικά αεροδρόμια, θα περιλαμβάνουν ονοματεπώνυμο, εθνικότητα, αριθμό διαβατηρίου και πληροφορίες αναφορικά με την πτήση και τον ταξιδιωτικό προορισμό, αλλά και στοιχεία όπως: εάν ο επιβάτης παρουσίασε πυρετό, ή ήρθε σε επαφή με ασθενή απ' το σύνδρομο SARS ή προέρχεται από χώρα με «ιστορικό» κρουσμάτων του συνδρόμου.

Περί ετοιμότητας

Η άσκηση ετοιμότητας για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου που έγινε χτες στον «Ευαγγελισμό» ήταν αίτημα των εργαζομένων και των γιατρών. Θα έπρεπε βέβαια να είχε γίνει - όπως και στα άλλα νοσοκομεία - πολύ πριν.

Αλλά και τώρα που έγινε, φαίνεται να εξυπηρετούσε πιο πολύ επικοινωνιακές ανάγκες και όχι για να διαπιστωθεί τι δε γίνεται καλά για να διορθωθεί. Μια άσκηση ετοιμότητας διοργανώνεται με πραγματικούς όρους, εκτελείται και στη συνέχεια τα πορίσματά της κοινοποιούνται - μέσω των ΜΜΕ ή άλλων τρόπων - προς την κοινή γνώμη ώστε να μην ανησυχεί.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως το γεγονός καταγράφηκε μόνο από τις κάμερες. Ετσι η κοινή γνώμη - και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου δεν έμαθαν ποτέ - αν ο τρόπος διακομιδής ενός πραγματικού περιστατικού δεν εμπνέει ανησυχία.

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι: Εχουν ελεγχθεί τα νοσοκομεία - έστω τα μεγάλα - απ' το υπουργείο Υγείας για την ετοιμότητά τους σε συνθήκες πραγματικού περιστατικού;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ