ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Μάη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Και πάλι τάματα Νασιώκα για αναβάθμιση του ΕΣΥ!

Για προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού, κάνει λόγο η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ και τονίζει ότι για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας της περιοχής, η ευθύνη βαρύνει την κυβέρνηση και τα στελέχη της

Σε νέες εξαγγελίες για αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας στη Θεσσαλία προχώρησε ο υφυπουργός Υγείας, Εκ. Νασιώκας, στη διάρκεια σύσκεψης με τη συμμετοχή των νομαρχών, των προέδρων των ΤΕΔΚ και των δημάρχων των πρωτευουσών των τεσσάρων νομών της περιοχής.

Πρόκειται για εξαγγελίες που ακούγονται για πολλοστή φορά κι αφορούν, κυρίως, σε κάποια από τα προβλήματα που σχετίζονται με ελλείψεις στην κτιριακή και τεχνολογική υποδομή των νοσοκομείων. Βεβαίως, κι αυτές οι ελλείψεις πρέπει ν' αντιμετωπιστούν - και θα 'ναι ευχής έργον αν κάποτε υλοποιηθούν οι κυβερνητικές υποσχέσεις - αλλά αν δεν αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές και άλλο προσωπικό δεν πρόκειται ν' αναβαθμιστεί το ΕΣΥ στη Θεσσαλία. Και δυστυχώς ούτε σ' αυτή τη σύσκεψη ο Εκ. Νασιώκας δεσμεύτηκε για προσλήψεις. Και πώς θα μπορούσε, άλλωστε, να το κάνει όταν η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική λιτότητας στο χώρο της Υγείας, υποβαθμίζοντας το ΕΣΥ και «πριμοδοτώντας» τις ιδιωτικές, κερδοσκοπικές επιχειρήσεις.

Κουβέντα δεν είπε ο υφυπουργός και για το πώς θ' αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του συνεχώς αυξανόμενου χρέους των νοσοκομείων, που αποτελεί και «άλλοθι» για τις δραστικές περικοπές που κάνουν οι μάνατζερ στις εφημερίες των εργαζομένων, στις εξετάσεις των ασθενών και σε άλλα έξοδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά αυτές τις δραστικές περικοπές που υποβαθμίζουν κι άλλο την παροχή υπηρεσιών Υγείας, οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις των νοσοκομείων της Θεσσαλίας προς τους προμηθευτές τους έφτασαν, στο τέλος του 2002, στο ποσό των 71. 287.006 ευρώ (24,3 δισ. δρχ. περίπου)!

Να σημειωθεί ότι αυτά τα τεράστια χρέη συσσωρεύτηκαν σε λιγότερο από δυο χρόνια, αφού στα μέσα του 2001 η κυβέρνηση είχε ψηφίσει νόμο, με βάση τον οποίο το κράτος κατέβαλε στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλες τις οφειλές τους προς τους προμηθευτές για φάρμακα, υγειονομικό και ορθοπεδικό υλικό και χημικούς αντιδραστήρες, συνολικού ύψους 355 δισ. δρχ.

Κι ενώ τα χρέη των νοσοκομείων αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, οι εισπράξεις τους από τα ταμεία - και τα κρατικά, βεβαίως - καθυστερούν πάρα πολύ, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται το πρόβλημα.

Οι υποσχέσεις

Οι εξαγγελίες του Λαρισαίου υφυπουργού Υγείας, ανά νοσοκομείο, είναι:

  • Για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, υπογράφτηκε Υπουργική Απόφαση, η οποία δίνει κατ' εξαίρεση το δικαίωμα απόσπασης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο νοσηλευτών που εργάζονται σε άλλα νοσοκομεία της χώρας. Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα υποβληθούν από τις 26 Μάη, μέχρι τις 6 Ιούνη 2003. Υπολογίζεται ότι θα εγκριθούν περί τις 100 αιτήσεις και είναι φανερό ότι με λίγες αποσπάσεις δε λύνεται το πρόβλημα των μεγάλων ελλείψεων σε νοσηλευτικό προσωπικό που αντιμετωπίζει το Πανεπιστημιακό. Ταυτόχρονα, πρέπει να σημειώσουμε ότι δύσκολα κάποιο νοσοκομείο θα δεχτεί ν' αποδυναμωθεί, εγκρίνοντας απόσπαση νοσηλευτών σε μια περίοδο που όλα τα νοσοκομεία έχουν ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό.
  • Για το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λάρισας εκπονείται ρυθμιστική μελέτη που θα προσδιορίσει τις παρεμβάσεις που θα γίνουν και το ύψος της χρηματοδότησης που θα απαιτηθεί.
  • Για το Νοσοκομείο Βόλου προγραμματίζεται η κατασκευή του συνδετήριου κόμβου με τη νέα πτέρυγα, που κατασκευάζεται και θα υπάρχουν express εργολαβίες για την ανακαίνιση του παλιού κτιρίου.
  • Για το Νοσοκομείο Τρικάλων εντός 10μήνου θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου κτιρίου. Εντός τριμήνου θα λειτουργήσει ο αξονικός τομογράφος και μέχρι τις 31 - 12 - 2003 θα ξεκινήσει η λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και της Ακτινοδιαγνωστικής.
  • Για το Νοσοκομείο Καρδίτσας βρίσκεται σε εξέλιξη επενδυτικό πρόγραμμα για τον λειτουργικό εκσυγχρονισμό του, τη λειτουργία ΤΕΠ, την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού και προγραμματίζεται η ανάπτυξη ειδικών μονάδων. (ΜΕΘ, ΜΑΦ. Μεσογειακής Αναιμίας κ.ά.)

Οσον αφορά στα Κέντρα Υγείας ο Εκ. Νασιώκας είπε ότι είναι σε στάδιο έγκρισης πρόγραμμα βελτίωσης της κτιριακής υποδομής και του τεχνολογικού εξοπλισμού, συνολικού κόστους 1.600.000 ευρώ που θα δοθούν από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Η ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ τονίζει ότι «οι προεκλογικού χαρακτήρα συσκέψεις, οι ανέξοδες εξαγγελίες και οι επαναλαμβανόμενες, για πολλοστή φορά, υποσχέσεις δεν αλλάζουν την άσχημη κατάσταση που υπάρχει στον τομέα της Υγείας και στη Θεσσαλία. Η προσπάθεια αποπροσανατολισμού των κατοίκων της περιοχής και δημιουργίας ψεύτικων προσδοκιών μόνο αγανάκτηση και οργή πρέπει να προκαλέσει».

Και συνεχίζει: «Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που προσπαθεί να παρουσιάσει ο συντοπίτης μας υφυπουργός Υγείας και οι ευθύνες ανήκουν στην κυβέρνηση και στα στελέχη της».

Στη συνέχεια, στην ανακοίνωση περιγράφεται η δραματική κατάσταση που επικρατεί σ' όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας, καθώς και στα Κέντρα Υγείας της περιοχής, λόγω της χαμηλής χρηματοδότησης του κρατικού συστήματος δημόσιας Υγείας και του τρόπου λειτουργίας του ΕΣΥ στη χώρα μας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δεν πέρασε η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

Μετά από παρέμβαση των εμποροϋπαλλήλων στο Νομαρχιακό Συμβούλιο

Απέτυχε η προσπάθεια της πλειοψηφούσας παράταξης στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης να καταργήσει την Κυριακάτικη αργία και να διευρύνει το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων το Σάββατο, μετά από την παρέμβαση στη συζήτηση μελών της διοίκησης της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Στη συνεδρίαση του ΝΣΘ την Πέμπτη 15/5, κατατέθηκε εισήγηση από τη Νομαρχιακή Σύμβουλο της πλειοψηφίας, Πορφυριάδου - Αγγελίδου Ανθή, για την τροποποίηση του ισχύοντος ωραρίου ειδικότερα στους δήμους τουριστικού ενδιαφέροντος (Αγ. Γεωργίου, Επανωμής, Θερμαϊκού, Μηχανιώνας, Μίκρας και Ρεντίνας) με χρόνο λήξης της λειτουργίας των καταστημάτων τις 8 το βράδυ κατά το Σάββατο και Κυριακή.

Μάλιστα, η εισηγήτρια ισχυρίστηκε ότι η ανάγκη τροποποίησης του ισχύοντος ωραρίου «προέκυψε σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους φορείς και επαγγελματικές οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων». Ο ισχυρισμός αυτός, όπως καταγγέλλει ανακοίνωση της ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, είναι ψευδής και κρύβει τους πραγματικούς λόγους της αλλαγής του ωραρίου λειτουργίας, που είναι ο επιδιωκόμενος στόχος των ντόπιων και ξένων μεγαλεμπόρων.

Με την παρέμβαση στη συζήτηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου μελών της διοίκησης της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων, την κατάθεση σχετικού υπομνήματος και την τοποθέτηση της προέδρου της Ενωσης Σοφίας Καλαντίδου, που κατέδειξαν ότι ουδέποτε ζητήθηκε η γνώμη της ΕΕΘ για την προτεινόμενη αλλαγή και τους σοβαρούς λόγους για τους οποίους το Σωματείο αντιτίθεται στην αλλαγή και την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, δεν πάρθηκε τελικά απόφαση.

Αποφασίστηκε απλώς να γίνουν συζητήσεις πάνω στο θέμα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και το Νομαρχιακό Συμβούλιο να ξανασυζητήσει το θέμα σε 20 μέρες.

Σε χτεσινή ανακοίνωσή της η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων τονίζει ότι «κέρδισε μια μάχη, ο πόλεμος όμως του ωραρίου θα είναι σκληρός και επίπονος. Απάντησή μας είναι ο ταξικός μαζικός αγώνας των εργαζομένων του κλάδου για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας».

ΝΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αγώνας κατά της υποβάθμισης!

Με αφορμή τους πρόσφατους θανάτους δυο ανθρώπων - μιας 65χρονης που πέθανε επειδή δεν υπήρχε εφημερεύων αγροτικός γιατρός κι ενός 65χρονου που έχασε τη μάχη για τη ζωή, επειδή δεν υπήρχε ασθενοφόρο να τον μεταφέρει έγκαιρα στο νοσοκομείο - η ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία διαπιστώνει ότι «ο τομέας της δημόσιας Υγείας, εδώ και πολύ καιρό, συστηματικά και μεθοδευμένα εκχωρείται στο ιδιωτικό επιχειρηματικό κεφάλαιο. Η κυβέρνηση επέλεξε συνειδητά, στο όνομα της μείωσης των δαπανών για την Υγεία, να μετατρέψει τα νοσοκομεία - και το νοσοκομείο της Καρδίτσας - σε ανώνυμες εταιρίες, που λειτουργούν με τη λογική του κέρδους κι όχι των ανθρώπινων αναγκών». Συνεχίζοντας, τονίζει ότι «η υποχρηματοδότηση του συστήματος είναι η αιτία που δημιουργεί τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό του νοσοκομείου. Προέκταση αυτού του γεγονότος είναι και η ακόμα μεγαλύτερη οικονομική αφαίμαξη των εργαζομένων, που οδηγούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Παράλληλα, η διάθεση περιορισμένων κονδυλίων από το υπουργείο Οικονομικών έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των εφημεριών, με τις γνωστές τραγικές συνέπειες που βιώσαμε πρόσφατα».

Η ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι «η κατάσταση μπορεί ν' ανατραπεί με τον κοινό και συντονισμένο αγώνα όλων των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων» και καλεί το λαό της Καρδίτσας σε συστράτευση για διεκδίκηση ενιαίου δημόσιου συστήματος Υγείας, που θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί υποδομές και προγράμματα, με βάση τις ανάγκες των κατοίκων. Ενός συστήματος που πηγή χρηματοδότησής του θα είναι το κράτος και οι εργοδότες, και θα 'ναι απαλλαγμένο από το ιδιωτικό κεφάλαιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ