ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Μάη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στα 69 στη σκαλωσιά!

Παραλίγο τελευταίο μεροκάματο για τον οικοδόμο Κωνσταντίνο Χρυσούλα από το Καπανδρίτι, που στα 69 του χρόνια ήταν ακόμα υποχρεωμένος να σκαρφαλώνει στη σκαλωσιά για να κερδίσει το ψωμί του. Ενώ δούλευε σε οικοδομή στο Καπανδρίτι, έπεσε σε λάκκο από ύψος τεσσάρων μέτρων, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και πολλαπλά τραύματα. Ο οικοδόμος μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και από εκεί στην κλινική «Κυανός Σταυρός».

Χτες εξάλλου, σε εργατικό ατύχημα σε οικοδομή της ίδιας περιοχής, τραυματίστηκε σοβαρά και ο οικοδόμος Γεώργιος Μπούφαλης, 59 χρόνων από το Αργυρόκαστρο. Και ο δεύτερος τραυματισμός προήλθε από πτώση. Ο τραυματίας με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και μώλωπες μεταφέρθηκε σε εφημερεύον νοσοκομείο.

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Δική τους υπόθεση η απεργία στις 19 Μάη

Η ΤΑΔΗΣΥ καλεί τους εργαζόμενους στην απεργιακή προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ τη Δευτέρα στις 10.30 π.μ.

Να κάνουν την απεργία αγώνα σύγκρουσης και ρήξης με την κυβερνητική πολιτική του κεφαλαίου, καλεί τους εργαζόμενους του Δημοσίου η Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση (ΤΑΔΗΣΥ), ενόψει της απεργίας στις 19 του Μάη που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ και της οποίας η συμβιβασμένη πλειοψηφία της διοίκησής της φιλοδοξεί να τη χρησιμοποιήσει ως όπλο διαπραγμάτευσης των όρων υποταγής των εργαζομένων.

Η ίδια η απεργία υπονομεύεται ήδη από τις δυνάμεις της πλειοψηφίας, καθώς ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ δεν παίρνουν κανένα μέτρο για την επιτυχία της, ενώ οι δυνάμεις του ΣΥΝ περίμεναν χτες να εκφράσουν τις αμφιβολίες τους για το αν πρέπει να γίνει η απεργία που έχει ήδη προκηρυχτεί και γίνεται σε δύο μέρες από σήμερα. Χαρακτηριστικό των διαθέσεών τους είναι το γεγονός ότι στο χτεσινό Γενικό Συμβούλιο (ΓΣ) της ΑΔΕΔΥ, στην πρόταση της ΤΑΔΗΣΥ για συνέχεια του αγωνιστικού προγράμματος με νέα απεργία στις 6 και 20 Ιούνη η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ ελίχθηκαν εξουσιοδοτώντας την Εκτελεστική Επιτροπή να αποφασίσει αν θα γίνουν, ενώ η Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΝ) την απέρριψε εξαρχής, όταν είναι γνωστό ότι μια απεργία στις 20 Ιούνη θα διευκόλυνε και τις κινητοποιήσεις που γίνονται ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη.

Η ΤΑΔΗΣΥ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει δύο νέα αντιδημοσιοϋπαλληλικά νομοσχέδια που αφορούν στην εισαγωγή της μερικής απασχόλησης και την αποσύνδεση των συντάξεων από τους μισθούς στο Δημόσιο. Ενώ ήδη δρομολογεί μέσω του νέου μισθολογίου τη σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα και το βαθμό και την επέκταση του εργάσιμου βίου. Ακόμα, προτίθεται να δημιουργήσει φορέα ασφάλισης για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, με στόχο να αυξήσει τις εισφορές των εργαζομένων και να καθηλώσει ή ακόμα και να μειώσει τις συντάξεις. Στόχος των αναδιαρθρώσεων είναι η δημιουργία μιας Δημόσιας Διοίκησης που πιο αποτελεσματικά θα εξυπηρετεί τους στόχους του μεγάλου κεφαλαίου.

Η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, υπογραμμίζει η ΤΑΔΗΣΥ, αντί να αντικρούσει αυτή την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης έχει καταφύγει στο παζάρεμα των συμφερόντων και των κατακτήσεων των εργαζομένων. Συμπράττει με την κυβέρνηση και μέσω του «κοινωνικού διαλόγου» νομιμοποιεί την αντεργατική πολιτική που εφαρμόζει. Από αυτή την άποψη η απεργία που έχει εξαγγείλει στις 19 του Μάη «δεν ανοίγει προοπτικές για τους εργαζόμενους αν δεν την πάρουν οι ίδιοι στα χέρια τους».

Η ΤΑΔΗΣΥ καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν αυτές τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και να ενισχύσουν «το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, για να βρει πολιτικό, ουσιαστικό αντίκρισμα και προοπτική η εναντίωση σε μια τέτοια βάρβαρη πολιτική». Η ζωή, σημειώνεται, αποδεικνύει ότι «η επίθεση που δεχόμαστε είναι ολομέτωπη» και για αυτό εκείνο που προέχει σήμερα είναι η σύγκρουση και ρήξη με το σύνολο αυτής της πολιτικής και όσους τη στηρίζουν.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ
Μέτωπο μ' αυτούς που μας χρειάζονται

Για αρκετά χρόνια η ηγεσία της ΟΕΝΓΕ ήταν αποσπασμένη από το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και τις αγωνίες των γιατρών και των εργαζομένων, κατήγγειλαν οι συνδικαλιστές της παράταξης

«Οι γιατροί πρέπει να ταιριάξουμε τα βήματά μας με αυτούς που μας χρειάζονται, που είμαστε δικό τους κομμάτι, στο δρόμο του αγώνα και της αξιοπρέπειας. Να αναπτύξουμε τη συσπείρωση όλων των γιατρών με τους οποίους συμφωνούμε για το χαρακτήρα της υγείας και με αγωνιστική μαχητική διάθεση να προσεγγίσουμε άλλες κοινωνικές δυνάμεις ικανές να εξασφαλίσουν μια ισχυρή λαϊκή δύναμη, ένα μέτωπο που θα είναι ικανό να επιβάλει λύσεις με την ανατροπή αυτής της πολιτικής εξουσίας».

Αυτή τη θέση εκ μέρους της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνηση Γιατρών (ΔΗΠΑΚ) ο εξέφρασε Τάσος Χρονάς, χτες δεύτερη μέρα του συνεδρίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

«Υπογραμμίζουμε κατηγορηματικά, τόνισε, τη διαφορετικότητά μας από τις άλλες παρατάξεις, που έχει να κάνει με την αναζήτηση των αιτιών που γεννούν, οξύνουν και αναπαράγουν τα προβλήματα. Η διαφορετικότητά μας βρίσκεται και στον αγωνιστικό προσανατολισμό, που σε αυτό το συνέδριο είναι το ζητούμενο». Στις διαπιστώσεις συμφωνούμε πάνω κάτω, συνέχισε, στα αίτια όμως υπάρχει σοβαρή απόσταση, που αντανακλά τις ιδεολογικοπολιτικές μας διαφορές, τις διαφορετικές μας αντιλήψεις σε μια σειρά κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, στο πώς αντιλαμβανόμαστε τον κοινωνικό ρόλο του γιατρού, την ένταξή του στην κοινωνία.

Για αρκετά χρόνια η ηγεσία της ΟΕΝΓΕ, τόνισε, είναι αποσπασμένη από το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, από τις αγωνίες των γιατρών και των εργαζομένων. Δεν αντιμετώπισε την Υγεία ως κοινωνικό πρόβλημα, κινήθηκε στο δρόμο της συναίνεσης, της συμμετοχής σε διαλόγους που δημιουργούν αυταπάτες.

«Οι γιατροί, είπε σε άλλο σημείο, είναι μια κοινωνική κατηγορία με σημαντική διαστρωμάτωση: Υπάρχουν μεγαλογιατροί και γιατροί "φακελάκηδες". Αλλά υπάρχουν και γιατροί που παλεύουν με μόνο εφόδιο τα ακουστικά, τη συνείδηση και τα χέρια τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, στο ρόλο τους. Η παράταξή μας δηλώνει κατηγορηματικά ότι προσδοκούμε να συσπειρώσουμε το λαϊκό γιατρό. Γύρω από τη θέση ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα για κάθε άνθρωπο και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εμπόρευμα. Ενάντια στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας, στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, που προώθησαν οι μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κατά τις επιταγές της ΕΕ».

«Κακό διαχειριστή» και «νοικοκύρη, ακόμα και στο χώρο της Υγείας» χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ ο εκπρόσωπος της ΔΗΚΝΙ και κατέθεσε προτάσεις, όπως τη δυνατότητα να εργαστούν οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί στο ΕΣΥ και την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης!

Για «κυβερνητικό συνδικαλισμό» κατηγόρησε την ηγεσία της ΟΕΝΓΕ ο εκπρόσωπος της Αριστερής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Ιατρών.

Να αποποιηθεί των ευθυνών του για τη συμβιβασμένη στάση της ΟΕΝΓΕ, επιχείρησε ανεπιτυχώς ο Β. Λαοπόδης, εκπρόσωπος της ΠΑΣΚΕ. Μίλησαν ακόμα εκπρόσωπος της Αγωνιστικής Ενότητας Γιατρών και της παράταξης «Νυστέρι».

ΒΟΥΛΗ
Πολιτικά τα αίτια της υποβάθμισης της Υγείας

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Π. Κοσιώνη σε Επερώτηση του ΣΥΝ

Η υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών που ακολουθούνται και όχι απλώς θέμα κάποιων ελλείψεων σε επιμέρους τομείς, τόνισε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης σε παρέμβασή του στη Βουλή κατά τη διάρκεια συζήτησης Επερώτησης του ΣΥΝ για την Υγεία.

Ο βουλευτής τόνισε ότι για να βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα για την κατάσταση που επικρατεί, πρέπει να αναλυθούν οι αιτίες που τη δημιουργούν και υπογράμμισε ότι σταδιακά μέσα από διάφορες νομοθετικές παρεμβάσεις το κράτος αποτραβιέται από την Υυγεία προς όφελος φυσικά των ιδιωτών. Είναι χαρακτηριστικό, είπε, ότι το ιδιωτικό κεφάλαιο ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του '80 άρχισε, προς έκπληξη όλων, τις επενδύσεις στον χώρο της Υγείας αλλά τελικά αποδείχτηκε ότι δεν ήταν κουτοί αφού στη συνέχεια αποκόμισαν τεράστια κέρδη επειδή το δημόσιο τους αφήνει το περιθώριο. Είναι χαρακτηριστικό, είπε, ότι δίπλα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου στην Πάτρα χτίζεται μεγάλο ιδιωτικό καρδιολογικό κέντρο που θα εκμεταλλευτεί τις ελλείψεις του δημόσιου νοσοκομείου.

Ο Π. Κοσιώνης υπογράμμισε ότι η ιδιωτικοποίηση της Υγείας επιβάλλεται από τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που γίνονται και στη χώρα μας αλλά και στα υπόλοιπα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις με τον ιό της άτυπης πνευμονίας, είπε ότι ο κίνδυνος για τη χώρα μας προέρχεται από το ότι είναι ανύπαρκτη η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αλλά και η πρόληψη.

Από την πλευρά του, ο παριστάμενος υφυπουργός Υγείας Ε. Νασιώκας, στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί την κυβερνητική πολιτική στον τομέα της Υγείας, έφτασε στο σημείο να πει ότι στη χώρα μας οι δείκτες του τομέα Υγείας «είναι από τους καλύτερους στον κόσμο».

Διεκδικούν δεδουλευμένα δύο μηνών

Συνεχίζεται σήμερα η επίσχεση εργασίας, που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στο χώρο του εργοταξίου της Κοινοπραξίας Μοχλός ΑΕ - Ιντρακόμ Κατασκευές, στο Ολυμπιακό Εργο Αντισφαίρισης στο ΟΑΚΑ. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών στους μήνες Απρίλη και Μάη του 2003.

Στο μεταξύ, έληξε χτες η επίσχεση εργασίας των εργαζομένων στο χώρο του εργοταξίου της εταιρίας Ευρωπαϊκή Τεχνική, που κατασκευάζει το Ολυμπιακό έργο «Μαραθώνια Διαδρομή». Η εταιρία χρωστούσε στους εργαζόμενους πάνω από ένα μήνα δεδουλευμένα, τα οποία κατέβαλε χτες ύστερα από τις κινητοποιήσεις τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ