ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Η ασύστολη δημαγωγία δεν αρκεί...

Την προεκλογική τακτική του, η οποία συνίσταται στην άκρατη δημαγωγία πάνω στα λαϊκά προβλήματα, αλλά και στην προπαγάνδιση των νεοφιλελεύθερων επιλογών ως «εναλλακτική λύση» στην... πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη, αποσαφήνισε κατά την περιοδεία του το Σαββατοκύριακο στα Γρεβενά και την Κοζάνη ο Κ. Καραμανλής. Την ίδια στιγμή, προσπαθεί να τακτοποιήσει ορισμένες εκκρεμότητες για τη συσπείρωση του κόμματος μπροστά στις εκλογές (περίπτωση Γ. Σουφλιά), ενώ ταυτόχρονα έδωσε την ευλογία του στους βουλευτές της ΝΔ να συμμετέχουν στις γιορτές μίσους στου Μακρυγιάννη προσβλέποντας στις ψήφους των χουντοβασιλικών. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του, ο πρόεδρος της ΝΔ επιχειρούσε να «αγγίξει το ακροατήριο» με συνεχείς αναφορές στο οξυμένα τοπικά προβλήματα, χωρίς ωστόσο να μπορεί να πείσει ότι μια κυβέρνηση της ΝΔ θα εφάρμοζε μια διαφορετική πολιτική από αυτή της κυβέρνησης Σημίτη. Για παράδειγμα, περιέγραψε με μελανά χρώματα τις επιπτώσεις από τη «μάστιγα της ανεργίας», χωρίς να πει τίποτα για την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων που υποστηρίζει και δημαγώγησε ζητώντας «ευκαιρίες για όλους». Την ίδια συνταγή ακολούθησε και στα προβλήματα των μικρομεσαίων και βιοτεχνικών επιχειρήσεων, δίχως να αναφέρει ότι το κυβερνητικό πρόγραμμά του για την οικονομία προβλέπει γενναία κίνητρα μόνο για τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, των αγροτών, της παιδείας, κλπ. Αναφερόμενος ειδικά στη ΔΕΗ δεν έκρυψε ότι στοχεύει στην ιδιωτικοποίησή της και το μόνο που χρειάζεται να εξεταστεί είναι πώς θα γίνει ανταγωνιστική για να αντεπεξέλθει στο «δύσκολο περιβάλλον που έρχεται». Παράλληλα κυμάτισε τη σημαία του σταυροφόρου κατά της αδιαφάνειας και της διαπλοκής, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές θέσεις του για το «Ξυστό», το πακέτο Ντελόρ, την ακύρωση του διαγωνισμού της ΔΕΘ, κλπ. Και ενώ, με αφορμή τη συμπλήρωση 55 χρόνων από το Δεκέμβρη του 1944, ορκιζόταν ότι «οι διαχωριστικές γραμμές και τα χαρακώματα που τραυμάτισαν την πατρίδα ανήκουν στο παρελθόν», την ίδια στιγμή οκτώ τουλάχιστον βουλευτές του κόμματός του έδιναν «βροντερό παρών» στις γιορτές μίσους στο Μακρυγιάννη. Φυσικά, ούτε ο ίδιος ούτε η Ρηγίλλης αποδοκίμασαν την προκλητική και άθλια ενέργειά τους, προφανώς γιατί εξυπηρετούσαν συγκεκριμένη εκλογική αποστολή. Σε πονοκέφαλο για τον πρόεδρο της ΝΔ έχει εξελιχθεί και η επάνοδος του Γ. Σουφλιά, ο οποίος αξιοποιώντας το γεγονός ότι έχει γίνει «αντικείμενο διαμάχης» μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, αξιώνει τώρα να επιστρέψει στη ΝΔ με τους δικούς του όρους. Επισείει μάλιστα ότι το ΠΑΣΟΚ του έχει «έτοιμη θέση» στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας.

Τους πονάει

Tου Τίτου ΒΑΝΔΗ

Φαίνεται, ότι παρ' όλα τα γκάλοπ, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν αισθάνεται καθόλου σίγουρη. Αλλιώς δεν εξηγείται το νέο σκάνδαλο με το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Εχουν τις εφημερίδες, έχουν τα κανάλια, το ραδιόφωνο, ήταν ανάγκη να θυμίσουν στον κόσμο ακόμα μια φορά, ότι δεν έχουν καμία σχέση με δημοκρατία και με σεβασμό στους νόμους που οι ίδιοι ψηφίζουν; Ο κ. Παύλος Σούρλας δε θέλησε να ευνουχιστεί και παραιτήθηκε. Και λοιπόν; Χαρά στα λάχανα. Αν επιμείνει στην παραίτησή του, θα βρεθεί κάποιος άλλος. Εκατό άλλοι. Ενας οποιοσδήποτε από το επιτελείο των διανοουμένων, που υμνούν το θαυμάσιο αίσθημα δικαιοσύνης και ανθρωπιάς που χαρακτηρίζει τις πράξεις του Κλίντον και τα τεράστια οφέλη που έχουμε από την υποστήριξή του.

Υμνούν την κυβέρνηση που θα μας βάλει στην ΟΝΕ και υμνούν και τη ΝΔ που κι αυτή... θα μας έβαζε στην ΟΝΕ. Κι είναι η καημένη τόσα χρόνια απ' έξω. Και τώρα βουλιάζουν και τα δύο μεγάλα κόμματα μαζί και δε θα προλάβει η καημένη η Νουδούλα να ευχαριστηθεί. Τι ωραία που θα ήταν αν καθόταν ήσυχος ο λαός. Θα μπορούσε να 'ναι η ζωή παραμυθένια. Εχουν δίκιο να μισούν το λαό που αντιστέκεται και φυσικά να μισούν και το Κόμμα που εκπροσωπεί τον ελληνικό λαό. Ολοι μας καταλαβαίνουμε τον πόνο τους. Εκείνο που δεν καταλαβαίνουμε είναι γιατί καταφεύγουν σε ψέματα που δεν πιστεύει κανείς;

Κοντά στα χίλια άλλα θέλουν να πιστέψουμε ότι ενδιαφέρονται για την αξιοπρέπεια της Ελλάδας.

Ηδιαδήλωση κατά του Κλίντον μας μείωσε στα μάτια όλων των «καθώς πρέπει» κυριών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Χάσαμε πολύ από την αίγλη που είχαμε αποκτήσει εκείνη τη νύχτα που η κυβέρνηση διά του πρωθυπουργού ευχαρίστησε την αμερικανική κυβέρνηση για τα Ιμια. Ο κ. Γ. Καψής, πολύ σοβαρά, γράφει ότι το ΚΚΕ απέτυχε στη διαδήλωση γιατί δεν τα κατάφερε να σταματήσει τους βανδάλους που κάλυπτε και προστάτευε η Αστυνομία. Στην προσπάθειά του να αποδείξει, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ (λες και το 'χει το ΥΠΕΞ) την πίστη του στον Κλίντον, δεν αποκλείεται να μηνύσει το ΚΚΕ «γιατί επέτρεψε σε παρακρατικούς τραμπούκους να μπούνε στα γραφεία του της οδού Αχαρνών και να τραυματίσουν και υπερήλικες 86 χρόνων». Είναι εκπληκτικό το τι επιχειρήματα χρησιμοποιούν οι - για οποιονδήποτε λόγο - εχθροί του λαού για να μειώσουν, να γελοιοποιήσουν και να δυσφημίσουν κάθε λαϊκή εκδήλωση.

Τρανή απόδειξη όμως της αλήθειας είναι «Η Δίκη του Κλίντον» στο Σύνταγμα. Αυτή τούς πόνεσε πολύ. Τόσο πολύ που όλες τους οι επιθέσεις γίνανε πάμπολλα επιχειρήματα και τελικά διάλεξαν τη σιωπή. Το θάψιμο του γεγονότος. Ενός πολύ μεγάλου γεγονότος που είχε τέτοια απήχηση.

Οι ειδήσεις στον ξένο Τύπο ήταν: Στην Ελλάδα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας για την επίσκεψη Κλίντον. Εικονική ΔΙΚΗ για τη ΣΦΑΓΗ του γιουγκοσλαβικού λαού από τα αεροπλάνα και τα σύγχρονα ΟΠΛΑ των ΗΠΑ (ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ ΩΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ ΠΟΛΕΜΟΥ Ο ΚΛΙΝΤΟΝ). ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ. Τι να κάνουμε αν αυτό πονάει. Τα παιδιά του Κλίντον το αποσιώπησαν ή άλλα πιο φανατικά επιτέθηκαν στο σύνολο των ηθοποιών με επίκεντρο τον Κώστα Καζάκο. Ο Καζάκος τους πόνεσε πολύ. Πνευματικός άνθρωπος, επιτυχημένος ηθοποιός, επιτυχημένος παραγωγός, ιδιοκτήτης κεντρικού αθηναϊκού θεάτρου. Γιατί δεν το βουλώνει ρε παιδί μου. Με όλα αυτά τα αγαθά γιατί χαλάει την πιάτσα; Τους πονάει. Γιατί, φίλοι μου, μη νομίζετε ότι όλοι αυτοί οι πουλημένοι κονδυλοφόροι δε θα θέλανε να έχουν μία πλούσια και άνετη ζωή γράφοντας αυτά που πιστεύουν κι όχι αυτά που αναγκάζονται να γράψουν, για να μπορέσουν να κρατήσουν τ' αυτοκίνητα, τις βαλίτσες τους ή ακόμα κι ένα μισθό που να τους εξασφαλίζει μια άνετη ζωή. Μπορεί να ξεχνιούνται για καιρό, αλλά θα 'ρχονται πολλά βραδινά, που, βλέποντας στον καθρέφτη, θα νιώθουν ότι αυτοί που βλέπουν στον καθρέφτη είναι κάποιοι που δε θα ήθελαν να είναι. Επιστράτευσαν και ανθρώπους του θεάτρου για να κρίνουν την... παράσταση. Και τη βρήκαν κακή και γελάνε.

Μα δεν ντρέπονται; Τι περιμένουν να δουν πάνω σε μια εξέδρα στημένη στην Πλατεία Συντάγματος με έναν άνθρωπο όρθιο μπροστά από κάθε μικρόφωνο; Ηθοποιία; Δεν τα ξέρουν αυτά οι γλείφοντες άνθρωποι του θεάτρου (γιατί δυστυχώς υπάρχουν και τέτοιοι όπως σε κάθε επάγγελμα). Δεν έχουν ακούσει για θέατρο του βουνού; Δεν έχουν ακούσει για παραστάσεις εξορίστων όπου παίζονταν έργα, χωρίς σκηνικά, χωρίς σκηνή, όπου οι άντρες παίζουν γυναικείους ρόλους ή όπου γυναίκα παίζει τον Ρήγα τον Βελεστινλή; Για τέτοιες παραστάσεις που βοήθησαν και το ηθικό των εξόριστων και τη χαρά τού να σκέφτονται.

Μακάρι να πήγαινε τουρνέ η «Δίκη του Κλίντον» σε κάθε πόλη και χωριό της Ελλάδας. Και δε χρειάζονται πάντα ηθοποιοί. Και με εργάτες θα ήταν πολύ ωραία (Ισως πιο ωραία).

Πονάει τους Κλιντον-γλείφτες. Κι ό,τι πονάει αυτούς είναι σίγουρα καλό για το λαό.

Σήμερα στον «902» TV

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902», σήμερα Τρίτη:

  • Στις 8 μ.μ. την εκδήλωση για την αγωνίστρια παιδαγωγό Ρόζα Ιμβριώτη, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Ελλήνων λογοτεχνών. Για τη ζωή και το έργο της, μιλούν οι: Νίκος Καραντηνός, δημοσιογράφος και αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και Γιώργος Μωραΐτης, φιλόλογος - μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Επιμέλεια - παρουσίαση Παύλος Ρούφας.
  • Στις 10 μ.μ. την εκπομπή «Προεκτάσεις» με θέμα «Οι τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της παιδείας». Ο Κ. Καραχάλιος συζητά με συνδικαλιστικά στελέχη από όλες τις παρατάξεις της ΟΛΜΕ και γονείς.
Εκδηλώσεις των ΚΟ του ΚΚΕ

Με αφορμή των περιοδειών, εξορμήσεων και συγκεντρώσεων που αποφάσισε η Κομματική Οργάνωση Αχαΐας του ΚΚΕ, σήμερα Τρίτη 7/12, ο Α. Αθανασόπουλος θα περιοδεύσει στον ΟΤΕ και ο Π. Κοσιώνης στο Νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέα». Αύριο Τετάρτη ο Κ. Μπάτσικας θα βρεθεί κοντά στους εργάτες του μηχανοστασίου του ΟΣΕ. Αμέσως μετά θα υπάρξει πρόγραμμα για τους υπόλοιπους χώρους. Η δράση αυτή της Κομματικής Οργάνωσης θα συνεχίσει ως τις εκλογές.

  • Οι Κομματικές Οργανώσεις Ν. Σμύρνης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στα πλαίσια της Οικονομικής Εξόρμησης του Κόμματος, προσκαλούν σε συνεστίαση που θα γίνει στις 10 του Δεκέμβρη, στις 9.30 μμ, στο κέντρο «ΑΠΟΛΑΥΣΗ» στον Ταύρο, δίπλα στις γραμμές του τρένου (Μακεδονίας και Κωνσταντινουπόλεως). Τηλέφωνα: Του Κέντρου 3463.124 και της ΚΟΒ 9319.331.
ΚΜΕ
Χριστούγεννα στην Αρκαδία

Τετραήμερη χριστουγεννιάτικη εκδρομή διοργανώνει το ΚΜΕ, από τις 24 έως τις 27 του Δεκέμβρη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει περιηγήσεις στο χιονοδρομικό κέντρο Οστρακίνας και στα χωριά Καρύταινα, Δημητσάνα, Βυτίνα και Λιμποβίτσι. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 8810.074 από τις 9 π.μ έως τις 7 μ.μ.

ΠΑΣΟΚ - ΔΗΚΚΙ
Η μάχη της ... αφίσας

Η μεγάλη «δημοκρατική παράταξη» περνάει κρίση μέσα από μια αφίσα... Σε ανοιχτή κόντρα βρίσκεται το κυβερνών κόμμα με το Δημοκρατικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ), με αφορμή την τελευταία αφίσα που κυκλοφόρησε το ΔΗΚΚΙ, πάνω στην οποία απεικονίζονται οι «ηγήτορες» της Δημοκρατίας:Ελ. Βενιζέλος, Πλαστήρας, Γ. Παπανδρέου και Α. Παπανδρέου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, με ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει: «Η δημοκρατική παράταξη ήταν και παραμένει πλειοψηφικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία για να μπορέσει να χωρέσει στα μέτρα του ΔΗΚΚΙ και του κ. Τσοβόλα...». Στο σημείο όμως που εξοργίζεται η πολιτική ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι στην προσπάθεια οικειοποίησης του Α. Παπανδρέου. Μια προσπάθεια που, όπως τονίζεται στο δελτίο Τύπου, «εξοργίζει το δημοκρατικό λαό, καθώς ο αρχηγός του ΔΗΚΚΙ αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ παρόντος του ιδρυτή του και αφού τον κατήγγειλε για δεξιά στροφή».

Το ΔΗΚΚΙ από την πλευρά του, σε μια επίθεση που στόχο έχει να οικειοποιηθεί το παρελθόν της παράταξης και τον Ανδρέα Παπανδρέου, θυμάται ποιοι τον στήριξαν και αντίθετα ποιοι δήλωναν ότι «το μαχαίρι της κάθαρσης πρέπει να φτάσει στο κόκαλο...».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ