ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Μάη 2003
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Χάρτης αίματος

Associated Press

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΑΦΟΥΛΑ - ΧΕΒΡΩΝΑ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Πέντε επιθέσεις αυτοκτονίας μέσα σε λιγότερο από δύο εικοσιτετράωρα σημάδεψαν ένα από τα πλέον αιματοβαμμένα Σαββατοκύριακα της δεύτερης Ιντιφάντα και απέδειξαν, με τον σκληρότερο τρόπο ότι ο «οδικός χάρτης» είναι αδιέξοδος, όσο ο παλαιστινιακός λαός βρίσκεται σε απόγνωση από τις δολοφονίες και τους εξευτελισμούς του ισραηλινού στρατού κατοχής. Οσο για την πρώτη συνάντηση των Μαχμούντ Αμπάς - Αριέλ Σαρόν δεν περιθωριοποιήθηκε, μόνο, από τις επιθέσεις αυτοκτονίας, αλλά και από την πλήρη αδιαλλαξία που επέδειξε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός οδηγώντας τη σε αποτυχία.

Η ισλαμιστική οργάνωση «Τζιχάντ» και οι «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα» ερίζουν για την ευθύνη της επίθεσης αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε, χτες το απόγευμα, στο εμπορικό κέντρο Σααρέι Αμακίμ, στην πόλη Αφούλα του βορείου Ισραήλ. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκτός από τον καμικάζι, για τον οποίο οι ισραηλινές αρχές εκτιμούν ότι πιθανώς να ήταν γυναίκα. Αλλοι 47 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 13 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Είχε προηγηθεί, το πρωί, επίθεση αυτοκτονίας από Παλαιστίνιο, που επέβαινε σε ποδήλατο και αποπειράθηκε να πλησιάσει τον εποικισμό Κφαρ Νταρόμ, στη βόρεια Γάζα. Τραυματίστηκαν 3 Ισραηλινοί στρατιώτες, και την ευθύνη ανέλαβε η «Χαμάς».

Η «Χαμάς» ανέλαβε την ευθύνη και για τις 3 επιθέσεις αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο το βράδυ και την Κυριακή το πρωί, σε Χεβρώνα και Ιερουσαλήμ, αντίστοιχα. Στη Χεβρώνα, καμικάζι ανατινάχτηκε με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 ζευγάρι εποίκων. Την Κυριακή το πρωί, στην Ιερουσαλήμ νεαρός καμικάζι, μεταμφιεσμένος σε ορθόδοξο εβραίο, ανέβηκε σε λεωφορείο και ανατινάχτηκε προκαλώντας το θάνατο 7 επιβατών και τον τραυματισμό 20. Λίγο αργότερα, δεύτερος καμικάζι ανατινάχτηκε στη συνοικία Αράμ, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, χωρίς να προκαλέσει θύματα. Με ανακοινώσεις τους, οι «Χαμάς» και «Τζιχάντ» υποστηρίζουν ότι οι «επιθέσεις είναι απάντηση στην κατοχή και όχι στη συνάντηση Αμπάς - Σαρόν».

Το «έργο» του συνέχισε και ο ισραηλινός στρατός. Την Κυριακή το πρωί, στην κατεχόμενη Μπέιτ Χανούν, στη βόρεια Γάζα, ένας 15χρονος Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός και 16 τραυματίστηκαν, όταν ισραηλινό τανκ άνοιξε πυρ εναντίον νεαρών που πετούσαν πέτρες. Από ισραηλινά πυρά σκοτώθηκε ένας 18χρονος Παλαιστίνιος στην Κχαν Γιούνις, στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Τα ξημερώματα της Κυριακής, 2 Παλαιστίνιοι ένοπλοι έπεσαν νεκροί από ισραηλινά πυρά, αφού πρώτα τραυμάτισαν δύο εποίκους, στην απόπειρά τους να εισέλθουν στον εποικισμό Σιρέι Τίκουα, στη Δ. Οχθη. Χτες, ισραηλινοί εκσκαφείς κατεδάφισαν 4 σπίτια στη Ράφα, στη νότια Γάζα, και άλλα 4 στην Μπέιτ Χανούν, όπως και μέρος ενός τεμένους.

Σκληρότερος ο Σαρόν

Αποφασισμένος να «επιβλέψει προσωπικά τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Αριέλ Σαρόν, αναβάλλοντας την επίσκεψή του, σήμερα, στην Ουάσιγκτον. Μετά από έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο, αποφασίστηκε ο πλήρης αποκλεισμός των παλαιστινιακών εδαφών, ακόμη και για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίες χτες προχώρησαν σε επίσημη διαμαρτυρία, καταγγέλλοντας ότι παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο. Ανάμεσα στις 18 οργανώσεις που υπογράφουν τη διαμαρτυρία, συμπεριλαμβάνονται η υπηρεσία προσφύγων και η Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα και οι Γιατροί του Κόσμου.

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, δήλωνε, χτες, ότι εξετάζεται η πιθανότητα εξορίας του Αραφάτ «αν συνεχίσει να αποτελεί εμπόδιο», ενώ λίγες ώρες νωρίτερα, ο σύμβουλος του Σαρόν, Ραανάν Γκισίν, επέρριπτε την ευθύνη στον Παλαιστίνιο ηγέτη, κατηγορώντας τον ότι «υποστηρίζει το δρόμο του αίματος και της τρομοκρατίας». Η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε να μποϊκοτάρει τον οποιονδήποτε ξένο διπλωμάτη επισκέπτεται τον Γιάσερ Αραφάτ, καλώντας τη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση «να αποδείξει ότι επιθυμεί ειρήνη περιθωριοποιώντας τον».

Η ΕΕ απέρριψε τον ισραηλινό εκβιασμό, ενώ ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωνε ότι «ο Αραφάτ δεν έπαιξε ποτέ χρήσιμο ρόλο, ενώ ο Αμπού Μάζεν είναι όντως μεταρρυθμιστής». Ο Πρόεδρος Μπους εμφανιζόταν πεπεισμένος ότι ο «οδικός χάρτης» παραμένει σε ισχύ. Ο Αραφάτ καταδίκασε τις επιθέσεις και επέκρινε το Ισραήλ για την πολιτική του εναντίον του παλαιστινιακού λαού και του ιδίου. Ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ, Ναμπίλ Σάαθ, μίλησε για «σοβαρότατες ισραηλινές απειλές κατά του Αραφάτ» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να τον προστατεύσει, από το Κάιρο όπου βρίσκεται για συναντήσεις.

Η παλαιστινιακή κυβέρνηση καταδίκασε τις επιθέσεις, τονίζοντας ότι «δεν εξυπηρετούν πολιτικά και ηθικά τον παλαιστινιακό σκοπό». Υποστήριζε ότι στην 3ωρη συνάντηση Αμπάς - Σαρόν, το Σάββατο το βράδυ στο γραφείο του τελευταίου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι αποδέχεται τον «οδικό χάρτη», παραμένοντας πλήρως αδιάλλακτος.


ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Χάος παρά τις αμερικανικές διαβεβαιώσεις

Νέο τροποποιημένο σχέδιο απόφασης για την άρση των κυρώσεων στο Ιράκ καταθέτουν οι ΗΠΑ, προκειμένου να εκμαιεύσουν τη συναίνεση του Συμβουλίου Ασφαλείας στην ανάληψη του πλήρους ελέγχου του ιρακινού πετρελαίου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Νέα προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ απέστειλε, χτες, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ζητώντας να της δοθεί άμεση άδεια να αποστείλει επιθεωρητές στο Ιράκ, καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες για κλοπές ραδιενεργού υλικού από πυρηνικές εγκαταστάσεις στη χώρα αυτή και οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής μοιάζουν ανίκανες να τις διαψεύσουν μετά βεβαιότητας. Προειδοποίηση, όμως, προς την αμερικανική πολιτική κατοχική διοίκηση απηύθυναν και Ιρακινοί αξιωματούχοι της πετρελαιοβιομηχανίας τονίζοντας ότι «οι συνθήκες παντελούς αναρχίας και χάους, καθιστούν αδύνατη την κανονική επαναλειτουργία των πετρελαιοπηγών και των αγωγών που λεηλατούνται διαρκώς». Δυσοίωνες ήταν οι προβλέψεις και της Γενικής Διευθύντριας της UNICEF, η οποία περιοδεύει στο Ιράκ και καταγγέλλει ότι «οι συνθήκες διαβίωσης των παιδιών χειροτερεύουν μέρα με τη μέρα».

Την ίδια στιγμή, στη Βαγδάτη, χιλιάδες Σιίτες διαδήλωσαν κατά της αμερικανικής κατοχής ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις, με τανκς και ελικόπτερα, εισέβαλαν στη συνοικία Μανσούρ προκειμένου, όπως ισχυρίστηκαν, «να επιβάλλουν στοιχειωδώς την τάξη». Την Κυριακή, ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και 3 τραυματίστηκαν από «κατά λάθος» έκρηξη πυρομαχικών στη Βαγδάτη, ενώ χτες χειροβομβίδα εκτοξεύτηκε εναντίον αμερικανικού βυτιοφόρου, χωρίς να προκληθούν θύματα. Αλλοι 2 Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν όταν δέχτηκαν επίθεση με χειροβομβίδες στην πόλη Χαμπανίγια του κεντρικού Ιράκ. Στο Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ, συνεχίστηκαν, χτες, με ιδιαίτερη οξύτητα, οι συγκρούσεις ανάμεσα σε Κούρδους αντάρτες και Αραβες Ιρακινούς, καθώς οι πρώτοι αρνούνται να εγκαταλείψουν την πόλη και εκδιώκουν τους Αραβες Ιρακινούς. Από τις συγκρούσεις σκοτώθηκαν 10 Αραβες Ιρακινοί ενώ ο αμερικανικός στρατός δήλωνε «αναρμόδιος» να ασχοληθεί με το θέμα.

Στη Νέα Υόρκη, από την άλλη, χτες τα ξημερώματα επρόκειτο ν' αρχίσει άλλη μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, κατά την οποία, όπως έγινε γνωστό, οι ΗΠΑ θα καταθέσουν ένα νέο «τροποποιημένο σχέδιο απόφασης» για την άρση των κυρώσεων στο Ιράκ, με την «ελπίδα», όπως είπε ο πρέσβης Τζον Νεγκρεπόντε, να «εγκριθεί χωρίς προβλήματα μέχρι τα τέλη της βδομάδας». Νωρίτερα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Ιγκόρ Ιβανώφ, δήλωνε ότι «έχει επιτευχθεί πρόοδος αλλά αρκετές διαφωνίες παραμένουν» ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος τόνιζε ότι «αν το κείμενο βελτιωθεί, και ο ρόλος του ΟΗΕ δεν παραμείνει μη εποικοδομητικός όπως είναι μέχρι στιγμής, τότε η Γαλλία θα το υποστηρίξει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ