ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Μάη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Δικάζουν το αντιπολεμικό κίνημα!

Σε δίκη παραπέμπονται σήμερα στην Κέρκυρα τέσσερις φιλειρηνιστές, επειδή συμμετείχαν το 1999 σε φιλειρηνικό - αντιπολεμικό συλλαλητήριο στο διεθνές πολιτικό αεροδρόμιο της Κέρκυρας, που είχε παραχωρηθεί - κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και του Συντάγματος - ως ορμητήριο πολέμου για να εξυπηρετήσει τα πολεμικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ που επιτίθονταν στο γιουγκοσλαβικό λαό. Οι τέσσερις αγωνιστές είναι ο Θ. Γουλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας, ο Χ. Χαραλάμπους, μέλος του ΝΓ Κέρκυρας του ΚΚΕ, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Κέρκυρας και πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Κέρκυρας, ο Β. Αρμενιάκος, μέλος της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ και τότε δήμαρχος Δήμου Μελιτιαίων και ο Γ. Τρεπεκλής, τότε ανεξάρτητος νομαρχιακός σύμβουλος Κέρκυρας και τώρα δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Κερκυραίων.

Οι κατηγορίες που αποδίδονται στους διωκόμενους, γνωστά στελέχη του φιλειρηνικού κινήματος στο νησί, είναι: «Καταστροφή δημόσιας περιουσίας», δηλαδή ότι «από πρόθεση κατέστρεψαν ολικώς ξένο πράγμα που χρησιμεύει για κοινό όφελος» και, συγκεκριμένα, τη νότια μεταλλική πύλη του αεροδρομίου. 2. «Στάση»(!), δηλαδή, πως «από πρόθεση υποκίνησαν δημόσια συναθροισθέν πλήθος να διαπράξει με ενωμένες δυνάμεις πράξη αντίστασης», προκειμένου να εμποδίσει τους αστυνομικούς να παραλείψουν νόμιμη πράξη. Πρόκειται για απαράδεκτες κατηγορίες, που θυμίζουν άλλες εποχές και, όπως έχει καταγγελθεί, στην πραγματικότητα πρόκειται για πολιτική δίωξη φιλειρηνιστών, με στόχο να πληγεί το δυναμικό αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα που αναπτύσσεται στο νησί τα τελευταία χρόνια.

Η δίκη έχει οριστεί, σήμερα το πρωί στις 9, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο του νησιού. Την ίδια ώρα, η Επιτροπή Ειρήνης καλεί το λαό της περιοχής σε διαδήλωση έξω από τα δικαστήρια. Να διατρανώσει την αντίθεσή του στα σχέδια της κυβέρνησης και της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης πραγμάτων, που βαφτίζει «τρομοκράτες» απλούς αγωνιστές, αλλά και ολόκληρους λαούς που αγωνίζονται για την ειρήνη στη χώρα τους και παγκόσμια.

«Η κυβέρνηση με προκλητικό τρόπο, που θυμίζει καταστάσεις και εποχές αλήστου μνήμης, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, σέρνει στα δικαστήρια συμπολίτες μας - αγωνιστές της ειρήνης. Ετσι, μετά τα γνωστά αγροτοδικεία - μαθητοδικεία όπου σύρθηκαν χιλιάδες αγρότες και μαθητές στα δικαστήρια ποινικοποιώντας τους αγώνες τους, τώρα η κυβέρνηση ποινικοποιεί και τους αντιπολεμικούς αγώνες του κερκυραϊκού και του ελληνικού λαού», τονίζεται.

«Η δίκη αποτελεί πρόκληση για τα φιλειρηνικά αισθήματα του κερκυραϊκού λαού. Είναι ντροπή για τον πολιτισμό και την ιστορία μας», υπογραμμίζει, με ανακοίνωσή της, η ΕΛΜΕ Κέρκυρας και προσθέτει: «Εκείνοι που θα έπρεπε να βρίσκονται στο εδώλιο σήμερα είναι η ελληνική κυβέρνηση που είναι ένοχη. Μετέτρεψε τη χώρα σε ξέφραγο αμπέλι και ορμητήριο των ιμπεριαλιστών επιδρομέων. Καλούνται γονείς, μαθητές, καθηγητές να συμμετέχουν στη διαδήλωση έξω από τα δικαστήρια».

Συνεχίζονται οι φιλειρηνικές δραστηριότητες

- Οι μαζικοί φορείς του Αιγάλεω καλούν σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Πλατεία Εσταυρωμένου σήμερα, Πέμπτη, 29 Μάη, στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει ο Ν. Φωτιάδης, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ.

- Εκδήλωση με θέμα: «Βαδίζουμε με τους λαούς στον αγώνα για ειρήνη κατά της τρομοκρατίας των ιμπεριαλιστών» διοργανώνουν αύριο, Παρασκευή 30 Μάη, στις 8 μ.μ. στο Σινέ Πέραμα («Αρμός») η Επιτροπή Ειρήνης Περάματος, η Εστία Γυναικών (μέλος της ΟΓΕ) και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι: Θανάσης Παφίλης, εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, Μπουντούρογλου Καλλιόπη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, Γιάννης Ε. Διακογιάννης, δημοσιογράφος, απεσταλμένος της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» στον πόλεμο του Ιράκ. Θα ακολουθήσει συναυλία με τον Β. Λέκκα.

- Κάλεσμα στους φιλειρηνιστές του Νομού Χανίων απευθύνει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων, για τη Γενική της Συνέλευση που θα πραγματοποιήσει αύριο, Παρασκευή 30 Μάη στις 8.30 το βράδυ στην αίθουσα του Εργατικού κέντρου. Στη συνέλευση θα γίνει απολογισμός της δράσης για το προηγούμενο διάστημα και ο προγραμματισμός δραστηριοτήτων για το επόμενο. Επίσης θα εκλεγεί νέα γραμματεία.

- Το Σάββατο 31 Μάη, στις 8.30 μ.μ., στην παραλία της Χαλκίδας (Στρογγυλό) θα γίνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις - Αλληλεγγύη των λαών», με συμμετοχή των: Γιάννη Διακογιάννη, δημοσιογράφου - πολεμικού ανταποκριτή, Δημήτρη Καλτσώνη, μέλους της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, Βασίλη Φίλια, καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Ηρακλείου διοργανώνει εκδήλωση για τα παιδιά, με παράσταση Καραγκιόζη το Σάββατο, 31 Μάη, στην πλατεία Μπομποτίνου (οδός Φιλοθέης) στις 7 μ.μ.

Τίμησαν τη μνήμη του Γρ. Λαμπράκη

Σε μια σεμνή τελετή, συγγενείς, φίλοι, συναγωνιστές και συνεχιστές του μεγάλου αγώνα του Γρηγόρη Λαμπράκη, βρέθηκαν στο Α` Νεκροταφείο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ, χτες το απόγευμα και τέλεσαν μνημόσυνο στον τάφο του. Κράτησαν ενός λεπτού σιγή, ενώ ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Ευάγ. Μαχαίρας, μίλησε για τη μεγάλη προσωπικότητα του μάρτυρα της ειρήνης. Στεφάνια κατέθεσαν η ΕΕΔΥΕ, τα παιδιά του Γρ. Λαμπράκη, συντοπίτες του, οι συνοδοιπόροι του στην πρώτη Μαραθώνια Πορεία και εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ