ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Μάη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε Πέλλα και Ημαθία η Αλέκα Παπαρήγα

Ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σχετικά με τα κυβερνητικά «μέτρα» για τις τεράστιες καταστροφές που έγιναν στην περιοχή τον περασμένο Απρίλη

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα περιοδεύσει στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας, σήμερα, Πέμπτη και αύριο, Παρασκευή. Το πρόγραμμα της περιοδείας έχει ως εξής:

Σήμερα, Πέμπτη, 29 Μάη
  • Στις 10.00 επίσκεψη στο χωριό Παλαίφυτο (Πέλλα) και ομιλία σε συγκέντρωση του Κόμματος.
  • Στις 11.00 επίσκεψη στο χωριό Καλλή (Πέλλα) και ομιλία σε συγκέντρωση του Κόμματος.
  • Στις 12.00 συνάντηση με το δήμαρχο Εδεσσας.
  • Στις 12.30 συνάντηση με το νομάρχη Πέλλας.
  • Στις 13.00 ομιλία - συζήτηση με τους εργαζόμενους της Νομαρχίας.
  • Στις 14.00 συνέντευξη Τύπου στην Εδεσσα.
  • Στις 20.30 ομιλία σε συγκέντρωση στην πλατεία Καρατάσου στη Νάουσα.
Αύριο, Παρασκευή, 30 Μάη
  • Στις 9.00 περιοδεία στο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας «Λαναράς».
  • Στις 10.30 επίσκεψη στην ΕΑΣ Βέροιας και ομιλία στους εργαζόμενους.
  • Στις 12.00 συζήτηση στο Χώρο Τεχνών στη Βέροια με εργαζόμενους των Δημοτικών Επιχειρήσεων Πολιτισμού.
  • Στις 13.30 συνέντευξη Τύπου στη Βέροια.
Προεκλογικό πυροτέχνημα τα «μέτρα» για τις καταστροφές στην περιοχή

Προεκλογικό πυροτέχνημα, που δεν απαντά στα βασικά αιτήματα και προβλήματα των αγροτών και των εργαζομένων στη μεταποίηση, χαρακτηρίζει η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ τα όσα «μέτρα» εξήγγειλαν προ ημερών οι υπουργοί της κυβέρνησης, τα στελέχη της ΑΤΕ και του ΕΛΓΑ, για την αντιμετώπιση της τεράστιας καταστροφής που έγινε στις δεντρώδεις καλλιέργειες από τον παγετό του Απρίλη στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως σε Πέλλα και Ημαθία).

Η καταστροφή στη φετινή παραγωγή λόγω παγετού και οι ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο από τις συνεχείς βροχοπτώσεις έφεραν τους αγρότες σε κατάσταση απελπισίας. Σε συνδυασμό με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ με τη συναίνεση της ΝΔ, τα αγροτικά νοικοκυριά οδηγούνται στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα. Η κυβέρνηση, έχοντας κατά νου τη δίκαιη αγανάκτηση αγροτών, εργαζομένων, μικροεπαγγελματιών και εμπόρων, τις επιπτώσεις που θα έχουν οι παγετοί, προσπαθεί να αποπροσανατολίσει, να προβάλει δήθεν φιλολαϊκό προσωπείο. Αντί να δώσει ουσιαστικές λύσεις στις επιπτώσεις από τους παγετούς προχώρησε σε μια φιέστα ανακοίνωσης μέτρων (προκαταβολή αποζημιώσεων ως δανείου 3 ευρώ στο δέντρο από την ΑΤΕ), χωρίς ερωταπαντήσεις και με στημένο ακροατήριο. Κι ως γνωστόν, η ΑΤΕ δε δίνει τζάμπα χρήμα ή αλλιώς προκαταβολές - δάνεια χωρίς τόκο...

Η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καλεί εργάτες και αγρότες της περιοχής να αναλογιστούν τι διεκδικούσαν και τι έδωσε η κυβέρνηση: «Καμία δέσμευση για το φυτικό κεφάλαιο. Κανένα μέτρο στήριξης για τους συνεταιρισμούς που θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση. Καμία δέσμευση για πλήρη αποζημίωση των ζημιών για τα προηγούμενα χρόνια. Κανένα μέτρο ενίσχυσης για τους εργαζόμενους (μόνιμο και εποχιακό προσωπικό) στη μεταποίηση. Καμία δέσμευση για τα χρέη των αγροτών προς την ΑΤΕ.

Ολα τα παραπάνω τα παρέπεμψε στο απώτερο μέλλον. Γι' αυτό δε χρειάζεται καμία αυταπάτη, κανένας εφησυχασμός. Μόνο ο ενωμένος, συντονισμένος αγώνας αγροτών, εργατών, επαγγελματιών και εμπόρων μπορεί να υποχρεώσει την κυβέρνηση να ικανοποιήσει πλήρως όλα τα δίκαια αιτήματα. Είναι δικαίωμα των αγροτών η πλήρης αποζημίωση και κατακτήθηκε με αγώνες, κανείς δεν τα χάρισε. Και όλη την αποζημίωση να δώσουν, σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ δε θα ξεπεράσει το 61% της παραγωγής».

Επίσης, η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καλεί τον εργαζόμενο λαό και την αγροτιά να βγάλουν και πολιτικά συμπεράσματα από την πείρα που ήδη έχουν αποκτήσει: «Η πολιτική της ΕΕ, που στηρίζει τα κέρδη των βιομηχάνων, τους επιδοτεί για να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους, που οδηγεί τη γη στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών, είναι αυτή που ευθύνεται για το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, για το φούντωμα της ανεργίας. Γι' αυτό χρειάζεται να αποδυναμωθούν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, να ενισχυθεί αποφασιστικά το ΚΚΕ που έχει πολιτική πρόταση διεξόδου. Είναι η δημιουργία του Λαϊκού Μετώπου, δηλαδή η συμμαχία των εργατών, της αγροτιάς, των επαγγελματοβιοτεχνών, με στόχο την εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας και της λαϊκής οικονομίας. Μ' αυτό τον αγώνα, επιλέγοντας αυτόν το δρόμο, μπορεί να γίνει ο λαός νοικοκύρης στον τόπο του».

ΚΟΡΥΣΧΑΔΕΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
Εκδήλωση τιμής για την Κυβέρνηση του Βουνού

Η Κομματική Οργάνωση Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) διοργανώνουν μεγάλη εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 59 χρόνια της Κυβέρνησης του Βουνού, της ΠΕΕΑ, στις Κορυσχάδες, την Κυριακή 1η Ιούνη, στις 11.30 π.μ.

-- Η ΠΕΑΕΑ δρομολογεί πούλμαν, που θα αναχωρήσουν το Σάββατο, 31 Μάη στις 8 π.μ., από την Πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.8234.296, 210.8831.368

-- Η ΠΕΑΤΑΘ-ΔΣΕ για την εκδήλωση στις Κορυσχάδες δρομολογεί πούλμαν, που θα αναχωρήσουν από την Πλατεία Κάνιγγος το Σάββατο 31 Μάη, στις 8 π.μ.

ΣΠ. ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Τριήμερη επίσκεψη στο νομό Κοζάνης

Τριήμερη επίσκεψη στο νομό Κοζάνης πραγματοποιεί από αύριο Παρασκευή 30 Μάη, ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

-- Τη Παρασκευή 30 Μάη, στις 8 μ.μ., σύσκεψη - ομιλία στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης.

- Το Σάββατο 31 Μάη, στις 11.30 π.μ., θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στα Γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ (Μουράτη 4, 2ος όροφος).

- Την Κυριακή 1η Ιούνη, στις 10.30 π.μ. πολιτική συγκέντρωση - ομιλία στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου στο Βελβεντό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ