ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Ιούνη 2003
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Δε γνώριζε ο Απο για την Κένια

Η έμμεση παραδοχή του Σ. Καλεντερίδη ότι ο Κούρδος ηγέτης δε γνώριζε για τον ενδιάμεσο σταθμό της Κένιας, αποδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για την παράδοση του Οτσαλάν στις τουρκικές αρχές

Από τις εκδηλώσεις συμπαράστασης, κατά τη διάρκεια της δίκης του Α. Οτσαλάν
Από τις εκδηλώσεις συμπαράστασης, κατά τη διάρκεια της δίκης του Α. Οτσαλάν
Δε γνώριζε ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν για το λεγόμενο ενδιάμεσο σταθμό της Κένιας, όταν επιβιβαζόταν στο αεροπλάνο και εγκατέλειπε την Ελλάδα. Η σημαντική αυτή αποκάλυψη έγινε κατά τη χτεσινή ακροαματική διαδικασία των 13 κατηγορούμενων για την παράνομη είσοδο του Α. Οτσαλάν στη χώρα μας και ανατρέπει τους ισχυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης και όσα ισχυρίστηκαν μέχρι τώρα στο δικαστήριο (οι Θ. Πάγκαλος, Σ. Κοσμίδης, Χ. Σταυρακάκης κ.ά.), ότι, δηλαδή, ενημέρωναν για όλες τις ενέργειες τον Κούρδο ηγέτη και πως ο ίδιος ήταν σύμφωνος για τους χειρισμούς.

Από την κατάθεση του ταγματάρχη ε.α. Σ. Καλεντερίδη, προκύπτει ότι ο Απο πληροφορήθηκε για τον «ενδιάμεσο σταθμό» της Κένιας κατά τη διάρκεια της πτήσης (!) και πως ασκήθηκαν ασφυκτικές πιέσεις από την ελληνική πλευρά στον Κούρδο ηγέτη, ενώ επιβεβαιώθηκαν και τα όσα ευτράπελα διαδραματίστηκαν τις τελευταίες ώρες στην Κένια, πριν ο Κούρδος υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την οικία του πρεσβευτή Γ. Κωστούλα. Η ελληνική κυβέρνηση έδινε εντολές από την Αθήνα στο Ναϊρόμπι «πάση θυσία να απεμπλακεί από αυτήν την υπόθεση», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Σ. Καλεντερίδης χτες στο δικαστήριο, υποκύπτοντας στην ουσία στις πιέσεις που δέχονταν και αδιαφορώντας για την τύχη του Κούρδου ηγέτη.

Ετσι, αναδεικνύονται οι τρομερές ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία συνειδητά ή ασυνείδητα - μάλλον δε θα αποδειχτεί αυτό στο δικαστήριο - παρέδωσε τον Απο στα χέρια των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ).

Ο ρόλος του Τζ. Αριστείδου

Συγκεκριμένα, σε σχετική ερώτηση του Θ. Θεοδωρόπουλου, συνηγόρου υπεράσπισης του Οτσαλάν, αν γνώριζε ο Κούρδος ηγέτης για τον ενδιάμεσο σταθμό της Κένιας, ο Σ. Καλεντερίδης απάντησε ότι είδε στη διάρκεια της επιβίβασης του Απο στο αεροπλάνο (όταν αποχωρούσε από την Ελλάδα για τη Νότια Αφρική), τον Κύπριο επιχειρηματία Τζορτζ Αριστείδου να λέει κάτι στο αυτί στον Οτσαλάν και πιθανολογεί ότι τον ενημέρωσε για την Κένια.

Σε διευκρινιστική ερώτηση του Θ. Θεοδωρόπουλου, αν άκουσε ο Σ. Καλεντερίδης τι ψιθύρισε ο Τζ. Αριστείδου στον Απο, απάντησε ότι δεν άκουσε τίποτα, αλλά απλώς πιθανολογεί για το περιεχόμενο της συζήτησης ήταν ο ενδιάμεσος σταθμός της Κένιας...

Να υπενθυμίσουμε ότι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Μπαντουβάς έχει ήδη καταθέσει στο δικαστήριο ότι ο Α. Οτσαλάν δε γνώριζε τίποτα για Κένια, ενώ τους ίδιους ισχυρισμούς έχουν προβάλει και οι Κούρδοι που συνόδευαν τον Κούρδο ηγέτη.

Για άλλη μια φορά, ακούγεται στο δικαστήριο το όνομα του Κύπριου επιχειρηματία και είναι άγνωστος ο ρόλος που έπαιξε στην υπόθεση Οτσαλάν. Ο Σ. Καλεντερίδης κατέθεσε χτες ότι ο Τζ. Αριστείδου, σε όλη τη διάρκεια της κρίσης με τον Οτσαλάν, είχε απευθείας επαφή με τον διοικητή της ΕΥΠ Χ. Σταυρακάκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κύπριος επιχειρηματίας, παρόλη την έντονη ανάμειξή του στην υπόθεση Οτσαλάν, όλως περιέργως, δεν έχει κληθεί να καταθέσει στη δίκη ως μάρτυρας, ούτε ποτέ αλλού έχει δώσει κάποια κατάθεση.

Πάντως, και ο ίδιος ο Σ. Καλεντερίδης ανέφερε χτες στο δικαστήριο ότι ενημερώθηκε για την Κένια από τον Τζ. Αριστείδου κατά τη διάρκεια της πτήσης και αφού το αεροπλάνο είχε εγκαταλείψει την Ελλάδα, καθώς εκείνη τη στιγμή η εντολή που είχε ήταν να συνοδεύσει τον Απο, όπου θα πήγαινε.

Ετσι, εύλογα ερωτηματικά εγείρονται από το γεγονός ότι ενώ ο Σ. Καλεντερίδης είχε εντολή από τον προϊστάμενό του, διοικητή της ΕΥΠ, Χ. Σταυρακάκη να πείσει τον Α. Οτσαλάν να ακολουθήσει αυτά που θα του προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο δε γνώριζε τίποτα για την Κένια!

Αλλαγή πολιτικής

Εξάλλου, ο Σ. Καλεντερίδης επιβεβαίωσε χτες στο δικαστήριο το διάλογο που είχε με τον Οτσαλάν, όταν πληροφορήθηκε για τον ενδιάμεσο σταθμό της Κένιας. «Το γεγονός αυτό συνιστά αλλαγή πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης στο κουρδικό πρόβλημα». Με αυτά τα λόγια, αντέδρασε ο Σ. Καλεντερίδης στον Κούρδο ηγέτη όταν έμαθε για την Κένια.

Επίσης, ο μάρτυρας, σε σχετική ερώτηση του Θ. Θεοδωρόπουλου, δεν αρνήθηκε τα όσα έχει δηλώσει ο Τούρκος πρεσβευτής στη Ρώμη Ινάλ Μπατού, ότι υπήρχε αμερικανικό σχέδιο να καταλήξει ο Οτσαλάν σε τριτοκοσμική χώρα, όπου θα μπορούσε εύκολα να παραδοθεί στους Τούρκους.

Στο σημείο αυτό, βαρύνουσα σημασία έχει η άποψη του Σ. Καλεντερίδη για το ρόλο τρίτων χωρών. «Αποκλείετε να υπήρχε χειραγώγηση από τρίτη χώρα μέσω διάφορων υπηρεσιών και μεθοδεύσεων, με στόχο να έχει το γνωστό τέλος η υπόθεση Οτσαλάν και η κυβέρνηση, συνειδητά ή ασυνείδητα, να ακολούθησε αυτήν την τακτική;», ρώτησε ο Θ. Θεοδωρόπουλος. Η απάντηση του Σ. Καλεντερίδη ήταν: «Δεν μπορώ να το αποκλείσω».

Πετάξτε τον έξω

Παράλληλα, ο ταγματάρχης ε.α. επιβεβαίωσε μια σειρά γεγονότα, που θίγουν βάναυσα την ελληνική κυβέρνηση στο χειρισμό της κρίσης της υπόθεσης Οτσαλάν. Ο μάρτυρας είπε ότι επικοινώνησε λίγο πριν εγκαταλείψει ο Οτσαλάν την οικεία του Ελληνα πρεσβευτή στη Ναϊρόμπι με τον αρχηγό της ΕΥΠ και του είπε σε δέκα λεπτά να τον πετάξουν έξω. Μίλησε και για το τηλεφώνημα - διαταγή του αστυνομικού κ. Τσοβάρα παρουσία τριών υπουργών προς τον Σ. Καλεντερίδη και μάλιστα με υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Ο Σ. Καλεντερίδης παραδέχτηκε ότι του είπαν από την Αθήνα να βγάλουν έξω τον Α. Οτσαλάν ακόμη και σηκωτό.

Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι ο Σ. Καλεντερίδης προηγουμένως είχε πει ότι την περίοδο της κρίσης με τον Οτσαλάν βρίσκονταν στη Ναϊρόμπι 800 πράκτορες των ΗΠΑ, βάσει συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Ετσι, είναι αυτονόητο ποια θα ήταν η τύχη του Απο, αν τον πετούσαν έξω από την πρεσβεία, όπως ήταν η εντολή από την Αθήνα.

Ο Σ. Καλεντερίδης αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις που είχε η σύλληψη Οτσαλάν για τον αγώνα του Κούρδων. Ο ταγματάρχης ε.α. ανέφερε ότι το 97-98% του κουρδικού λαού υποστηρίζει το PKK (εκτός από ένα ποσοστό 2-3% που κατέχει θέσεις στην κρατική μηχανή της Τουρκίας). Για τον Κούρδο ηγέτη, είπε πως η Τουρκία τον θεωρεί τον μεγαλύτερο εχθρό της, γιατί προξένησε, κατά την άποψη των ιθυνόντων κύκλων της γειτονικής χώρας, μεγάλη ζημιά εξαιτίας του 25ετούς απελευθερωτικού αγώνα των Κούρδων με ηγέτη τον Οτσαλάν, εκ των οποίων στα 15 χρόνια γινόταν ένοπλος αγώνας. Πρόσθεσε ότι το κίνημα του PKK ήταν προσωποπαγές και γι' αυτό με τη σύλληψη του Οτσαλάν οπισθοχώρησε και εκφυλίστηκε.

Απόπειρα κατά Οτσαλάν

Πρόσθεσε ότι η τούρκικη κυβέρνηση αντιμετώπιζε ως τρομοκράτη τον Οτσαλάν και πως 4.000 - 5.000 κουρδικά χωριά έχει εξαφανίσει η Τουρκία από το χάρτη, ενώ εξοντώθηκαν δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι. Ανέφερε, επίσης, ότι έγινε και αποτυχημένη προσπάθεια της Τουρκίας να δολοφονήσει τον Οτσαλάν στη Δαμασκό της Συρίας και για το σκοπό αυτό διακινήθηκαν σε διάφορες υπηρεσίες περίπου 50.000 δολάρια.

Σκιαγραφώντας το πορτρέτο του Α. Οτσαλάν, ο Σ. Καλεντερίδης είπε ότι συμπεριφέρθηκε υπεύθυνα και δεν ήθελε να βλάψει τα συμφέροντα της Ελλάδας. Προς επίρρωση των ισχυρισμών του, ανέφερε ότι ο Οτσαλάν, λίγο πριν εξέλθει από την οικεία του πρεσβευτή μας στη Ναϊρόμπι της Κένιας, αν ήθελε, θα μπορούσε να καλέσει τα μέσα ενημέρωσης (το γραφεία του CNN ήταν δίπλα στην πρεσβευτική κατοικία), προκειμένου να αποτρέψει την έκδοσή του στους Τούρκους.

Στην περίπτωση της διαμονής του στην Ιταλία, σημείωσε ότι ενήργησε συναισθηματικά και όχι πολιτικά, γιατί επηρεαζόμενος από τις εκκλήσεις του τότε πρωθυπουργού της Ιταλίας Ντ' Αλέμα πως σε περίπτωση που δεν εγκατέλειπε την Ιταλία θα έπεφτε η κυβέρνηση, ο Οτσαλάν παρασύρθηκε συναισθηματικά και υπέκυψε στις έμμεσες πιέσεις, ενώ θα έπρεπε να μείνει εκεί για το καλό του ίδιου και του κουρδικού λαού.

Συνέλευση της «Δημοκρατικής Μέριμνας»

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Συμπαράστασης στα θύματα πολιτικής δίωξης «Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ» καλεί τα μέλη του Σωματείου, ύστερα από αναβολή στις 28 Μάη λόγω μη πραγματοποίησης απαρτίας, σύμφωνα με το άρθρο 13 του Καταστατικού, σε τακτική Γενική Συνέλευση, που θα γίνει αύριο, 4 Ιουνίου 2003 ημέρα Τετάρτη και ώρα 6.30 μ.μ. στην αίθουσα του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων (Βουλής 44α) με τα παρακάτω θέματα:

1. Λογοδοσία Διοικητικού Συμβουλίου.

2. Απολογισμός οικονομικής διαχείρισης.

3. Εκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής.

4. Συζήτηση - Εγκριση λογοδοσίας ΔΣ και απολογισμού οικονομικής διαχείρισης του ΔΣ.

5. Ψήφιση προϋπολογισμού 2003-2004.

6. Εκθεση προγράμματος δουλιάς για το 2003-2004 και έγκρισή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ