ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Μάη 2003
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Στη Θεσσαλονίκη υψώνονται τα λάβαρα του αγώνα

Στις 21 του Ιούνη το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού της μαχόμενης αγροτιάς με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα

Eurokinissi

Να υψώσει ακόμα πιο ψηλά τα λάβαρα του αγώνα στο αμέσως επόμενο διάστημα, καλείται η αγροτιά. Μετά το μεγάλο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης στην Κέρκυρα στις 12 του Μάη, το επόμενο νέο αγωνιστικό ραντεβού δίνεται στις 21 του Ιούνη στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των παλλαϊκών αγωνιστικών εκδηλώσεων, ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, το τριήμερο 20-22/6. Η μικρομεσαία αγροτιά καλείται να αγωνιστεί μαζί με τους εργάτες, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους ανέργους, τους συνταξιούχους και τη νεολαία ενάντια στην ακολουθούμενη αντιλαϊκή - αντιαγροτική πολιτική, για την επιβολή μιας άλλης φιλολαϊκής - φιλοαγροτικής πολιτικής.

Στο νησί της Κέρκυρας, την περασμένη Δευτέρα χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες έδωσαν «παρών» στο αγωνιστικό κάλεσμα της ΠΑΣΥ. «Χάλασαν τη ζαχαρένια» των «τουριστών» υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που φιλοξενούσε ο Γ. Δρυς, ως προεδρεύων και ως «εφήμερος αρχιδιαχειριστής» των αντιαγροτικών εντολών των πολυεθνικών. Βασικά, όμως, έδειξαν με τη μαζική αγωνιστική παρουσία τους ότι η αγροτιά παλεύει και αντιστέκεται ενάντια στα νέα ολέθρια αντιαγροτικά σχέδια των επιτελείων της ΕΕ και των εγχώριων υποστηρικτών τους, είτε βρίσκονται στην κυβέρνηση είτε όχι. Κατέδειξαν την πλήρη άρνησή τους στα όσα σχεδιάζονται μέσω της λεγόμενης ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ και των επικείμενων συμφωνιών του ΠΟΕ.


Τα όσα μεθοδεύονται το τελευταίο διάστημα, μέσω της ΚΑΠ και στο όνομα του ΠΟΕ, έχουν τις ρίζες τους στις συμφωνίες του Μάαστριχτ, του Αμστερνταμ, στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνη του 2001 στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας για την «αειφόρο ανάπτυξη», στις επιδιώξεις της διεύρυνσης της ΕΕ και της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης. Οι ολοφάνερες αυτές αντιαγροτικές μεθοδεύσεις θα αποδεκατίσουν το αγροτικό εισόδημα και θα αυξήσουν προκλητικά τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων και των πολυεθνικών. Θα επιταχύνουν το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών για να συγκεντρώσουν τη γη και την παραγωγή σε λίγους μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες, στους σύγχρονους τσιφλικάδες. Θα εντείνουν την εκμετάλλευση των μικρομεσαίων αγροτών της ΕΕ και θα καταδικάζουν στην πείνα και στην εξαθλίωση τους αγρότες και τους λαούς των αναπτυσσόμενων χωρών. Θα ερημώσουν την ύπαιθρο και θα οξύνουν τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας.

Για το προοδευτικό αγωνιστικό αγροτικό κίνημα της χώρας δε μένει άλλος δρόμος πέρα από την αγωνιστική διεκδίκηση και τη συνέχιση της πάλης. Οπως διεκδίκησε στην Κέρκυρα, έτσι να διεκδικήσει ακόμα πιο δυνατά, ακόμα πιο μαζικά, στη Θεσσαλονίκη:

  • Την κατάργηση των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας.
  • Την αλλαγή του συστήματος τιμών και επιδοτήσεων για να διασφαλίζεται βιώσιμο αγροτικό εισόδημα.
  • Την ανάδειξη του παραγωγικού συνεταιρισμού σε βασικό μοχλό ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας.
  • Την άμεση καταβολή ικανοποιητικών αποζημιώσεων στους αγρότες που καταστράφηκαν από διάφορα αντίξοα καιρικά φαινόμενα και την αλλαγή του νόμου του ΕΛΓΑ, για να υπάρχει πλήρης κάλυψη της αγροτικής παραγωγής και του κεφαλαίου από όλες τις φυσικές καταστροφές.
  • Το σταμάτημα του ξεπουλήματος της ΑΤΕ και των εταιριών της στο ιδιωτικό κεφάλαιο και τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών.
  • Την άμεση θεσμοθέτηση κατώτερης αγροτικής σύνταξης, ίσης με την ετήσια εισφορά της κατώτερης ασφαλιστικής κλάσης του ΟΓΑ (366 ευρώ/μήνα).
  • Τη δημόσια δωρεάν Υγεία, Παιδεία και Πρόνοια για όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, για όλους τους κατοίκους της υπαίθρου.

ΚΕΙΜΕΝΑ:
Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ - Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ


Οχι στο... ευρωβερίκοκο!

Αν δεν εμποδιστούν και ανατραπούν οι νέοι ακόμα χειρότεροι αντιαγροτικοί σχεδιασμοί της ΕΕ, μέσω των επιταγών της ΚΑΠ και του ΠΟΕ, τότε η μικρομεσαία αγροτιά θα γνωρίσει τι εστί... ευρωβερίκοκο!

Αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την παραγωγή, μείωση τιμών και επιδοτήσεων και επιβολή πάμπολλων περιβαλλοντικών προφάσεων στο όνομα της ποιότητας και της προστασία των καταναλωτών, συνθέτουν σε γενικές γραμμές το ολέθριο αντιαγροτικό σκηνικό της νέας ΚΑΠ σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών. Οσον αφορά στην επικείμενη αναθεώρηση της ΚΑΠ, προβλέπεται να μειωθούν οι επιδοτήσεις μέχρι και 20% την επταετία 2006 - 2013 και να μειωθούν δραστικά, ό,τι απέμεινε από τις τιμές παρέμβασης, οι οποίες προσφέρουν έστω μια ελάχιστη προστασία στους αγρότες. Για παράδειγμα, στο σκληρό σιτάρι η τιμή παρέμβαση μειώθηκε από την «Ατζέντα 2000» κατά 20% και τώρα συν 5% και στο ρύζι κατά 50%. Δυστυχώς οι ακόμα πιο ολέθριες προτάσεις της ΕΕ αναμένεται να ακολουθήσουν σε βασικά ελληνικά προϊόντα όπως βαμβάκι, λάδι, καπνά, οπωροκηπευτικά, κρασί και ζάχαρη. Σχετικά με το όσα «παίζονται» στις διαπραγματεύσεις του ΠΟΕ, η ΕΕ έχει ήδη ξεπουλήσει τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών. Οι σχετικές προτάσεις της αναφορικά με τον ΠΟΕ, που ήδη ψηφίστηκαν επί Ελληνικής Προεδρίας τον περασμένο Γενάρη, είναι να μειωθούν οι επιδοτήσεις στην παραγωγή κατά 55%, οι εξαγωγικές επιδοτήσεις κατά 45% και οι δασμοί κατά 36%. Ολα αυτά θίγουν βαθύτατα την ελληνική αγροτική οικονομία και τους μικρομεσαίους παραγωγούς.

Βέβαια, η κυβέρνηση, και οι λοιποί ευρωλάγνοι, επιχειρούν με κάθε μέσο να εμπαίξουν και εξαπατήσουν τους μικρομεσαίους Ελληνες αγροτοκτηνοτρόφους και να αποκρύψουν τα όσα πάνε να γίνουν πράξη μέσω της αναθεώρησης της ΚΑΠ και των επικείμενων συμφωνιών του ΠΟΕ. Το άθλιο προπαγανδιστικό τροπάρι εξαπάτησης των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και της κοινής γνώμης, με αφορμή την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, ξεκίνησε εδώ και πολλούς μήνες και στο επόμενο διάστημα αναμένεται να γιγαντωθεί. Ο σκοπός είναι προφανής. Να αποπροσανατολιστεί η μικρομεσαία αγροτιά και να υπονομευτεί ο αγώνα της. Να μην παλέψει για το δίκιο της, να μη συμμετάσχει μαζικότατα στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και στους αγώνες που επιβάλλεται να δοθούν στη συνέχεια.

Οι ευρω - παραμυθάδες ή οι ευρω - απατεώνες στην προκειμένη περίπτωση, δεν ομολογούν ότι το όλο «στήσιμο», οι όροι και οι επιδιώξεις της ενδιάμεσης αναθεώρησης βάλουν αποκλειστικά σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών και στοχεύουν να τους βγάλουν από τη μέση. Δεν ομολογούν πως αυτό που επιδιώκεται είναι να δημιουργηθούν λίγοι μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες και οι μικροαγρότες μπορούν να γίνουν εργάτες γης - κολίγοι, φασονατζήδες, ή άνεργοι.

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ποντάρουν δολίως και ερίζουν, ανάμεσα στα άλλα, πάνω στο απατηλό χαρτί των διαπραγματεύσεων για την ΚΑΠ και τον ΠΟΕ, στα πλαίσια της αντιαγροτικής φιλοσοφίας των σχετικών προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αλλά, τι ακριβώς διαπραγματεύεται η κυβέρνηση σε όφελος των μικρομεσαίων αγροτών;.. Και τι θα διαπραγματευόταν η ΝΔ, αν ήταν στην κυβέρνηση; Δε συζητάμε περί ΣΥΝ, γιατί ο δικός τους αριστεροφανής συμβιβασμός είναι ακόμα πιο, προκλητικά, απατηλός, αποδεχόμενοι τη λογική της ΚΑΠ.

Το θέμα της ΚΑΠ και του ΠΟΕ δεν είναι κάποιες επιμέρους ψευτοβελτιώσεις. Είναι η παρεμπόδιση και το ξετίναγμα του αντιαγροτικού πνεύματός τους. Για τους μικρομεσαίους αγρότες η ουσία είναι η ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής φτώχειας και ξεκληρίσματος, που λιβανίζει και «διαφημίζει» η κυβέρνηση Σημίτη, ως «γνήσιος» υπηρέτης της ΕΕ και των συμφερόντων των πολυεθνικών. Κι από κοντά, με λίγο διαφορετικές ψευτοαντιπολιτευτικές διατυπώσεις, τα ίδια κάνουν και επιδιώκουν, γαλάζιοι «ρήτορες» της ΝΔ, καθώς και οι «κεφαλές» του ΣΥΝ.


Η αγροτιά δε «μπαίνει στο ζυγό »...

Μερικές χιλιάδες πάνοπλους ένστολους, δυνάμεις του Λιμενικού, των ΜΑΤ, της Αντιτρομοκρατικής μέχρι και ελικόπτερα, χρειάστηκαν οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ για να απολαύσουν με το αίσθημα της ασφάλειας τα «κοκτέιλ» που τους πρόσφερε ο οικοδεσπότης τους Γ. Δρυς. Και όλα αυτά τα πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας, για να «προφυλαχτούν» από το γέροντα αγρότη της φωτογραφίας, που έφτασε στο νησί της Κέρκυρας έπειτα από δρόμο μισής ημέρας, με μοναδικά του όπλα, την υψωμένη του «γροθιά» και το πείσμα του. Αυτό το πείσμα που τον κρατάει χρόνια σε ένα χωριό ερημωμένο και σε μια γη που καραδοκούν να του την αρπάξουν οι νεοτσιφλικάδες - προϊστάμενοι του Γ. Δρυ και των προσκεκλημένων του.

Και για κακή - πολύ κακή - τύχη όλων αυτών των αθυρμάτων, έφτασαν μαζί του και χιλιάδες άλλοι, με τις ίδιες ανησυχίες και το ίδιο πείσμα με αυτόν. Και πρώτα και κύρια τους νέους...


... και η νεολαία έχει δύναμη...

...τους νέους, σπουδαστές και αγρότες, που για μία ακόμη φορά είχαν τη δική τους ξεχωριστή παρουσία στο μεγάλο παναγροτικό συλλαλητήριο της ΠΑΣΥ. Οι νέοι και οι νέες, που έφτασαν στο νησί της Κέρκυρας, από τη Βόρεια, την Κεντρική και Δυτική Ελλάδα, έδειξαν ότι η επόμενη βάρδια του αγροτικού και του ευρύτερου λαϊκού κινήματος, μπορεί και θέλει να προσθέσει τη δική της συμβολή στον αγώνα κατά της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ.

Οι νέοι σπουδαστές και φοιτητές, μέλη και φίλοι της ΠΚΣ στα τριτοβάθμια ιδρύματα της χώρας, που το αντικείμενο σπουδών τους συνδέεται άμεσα με το μέλλον της ελληνικής γεωργίας, βλέπουν να διαγράφεται, ζοφερά μπροστά τους, το μέλλον της ανεργίας, εξαιτίας μιας πολιτικής που ξεκληρίζει τον μικρομεσαίο αγρότη και, ταυτόχρονα, υποβαθμίζει τις σπουδές και τα πτυχία τους. Αλλά και οι νέοι αγρότες, ήταν εκεί και διαδήλωσαν με το μαχητικό προοδευτικό αγροτικό κίνημα, ενάντια στην πολιτική εκείνη που σφίγγει τη «θηλιά» της φτώχειας στον τράχηλο των πατεράδων τους και γνωρίζουν ότι μοιραία θα περάσει και στο δικό τους, αν δεν κάνουν ΤΩΡΑ κάτι.

Αν δε συγκρουστούν μ' αυτήν την πολιτική, αν δε στρατευτούν σ' αυτόν τον αγώνα, αν δεν πάρουν το ρόλο που δικαιούνται και έχουν υποχρέωση να πάρουν στο Παλλαϊκό Μέτωπο του αγώνα που θα επιβάλει τις δικές του προτάσεις, τη δική του, Λαϊκή Εξουσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ