ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Μάη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ»
Πρωταρχικό μέλημα η μελέτη και η διάδοσή του

Τη διάδοση του «Ριζοσπάστη», μέσα και από την ανάδειξη του ρόλου του: Ως συλλογικού καθοδηγητή των κομματικών μελών και των μελών της ΚΝΕ. Ως πολύτιμου βοηθού στην καθημερινή δράση των ανθρώπων του μόχθου. Ως αναντικατάστατου εφοδίου για πλήρη και έγκυρη ενημέρωση από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, θέτει στις άμεσες προτεραιότητές της η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ.

Στα πλαίσια αυτού του στόχου, η Αχτιδική Οργάνωση 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας διοργανώνει την ερχόμενη Τετάρτη πλατιά εκδήλωση τιμής στο «Ριζοσπάστη», στις 7 μ.μ., στη Φοιτητική Εστία Πατησίων, με παρουσίαση του λευκώματος της περιόδου 1941 - 1945 (Κατοχή - Δεκεμβριανά).

Η προσπάθεια για τη διάδοση του «Ρ» εξελίσσεται σε δύο επίπεδα: Αφ' ενός, διεξοδική συζήτηση στις Κομματικές Οργανώσεις και στις Οργανώσεις της ΚΝΕ και, αφ' ετέρου, καθημερινές εξορμήσεις σε μαζικούς χώρους, και πανεξορμήσεις τις Κυριακές, ενώ η πρόσκληση έφτασε σε μαζικούς φορείς, σε φίλους και αγωνιστές της περιοχής.

Για το στόχο που υπηρετεί η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, μιλήσαμε με τον Χ. Πάτση, μέλος του Γραφείου της Αχτιδικής Επιτροπής, ο οποίος τόνισε: «Επιδίωξη είναι να κατανοηθεί ο αναντικατάστατος ρόλος της εφημερίδας στην καθημερινή μας δράση και, φυσικά, πως οργανωμένα όλες οι ΚΟ θα φροντίσουν για τη διάδοσή του. Στις σημερινές συνθήκες, ο ρόλος του "Ρ" είναι ακόμα πιο σημαντικός, αν λάβουμε υπόψη την όξυνση των προβλημάτων, της ιδεολογικής πάλης, του αντικομμουνισμού. Θέλουμε να κατανοηθεί ότι χωρίς τη μελέτη και την αξιοποίησή του καμία δουλιά δε θα είναι ολοκληρωμένη, δε θα είμαστε σε θέση να εκλαϊκεύσουμε την πολιτική του Κόμματος και, μάλιστα, στη δύσκολη εκλογική μάχη που έρχεται».

Η άποψη των αναγνωστών

Ο Γιάννης Γιογιός, από την Επιτροπή Αγώνα 5ου Διαμερίσματος, αναγνώστης του «Ρ», σημείωσε πως κατ' αρχήν θα πρέπει κανείς, πριν κρίνει την εφημερίδα, να απαντήσει στο «ποια εφημερίδα είναι αυτή;». Κι αυτό, γιατί, όπως λέει: «Είναι όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ κι αν ξεφύγει κανείς απ' αυτήν την αφετηρία μπορεί να οδηγηθεί και σε λανθασμένη κριτική. Αυτό που βλέπουμε στα άλλα ΜΜΕ είναι η επιφάνεια, η παραπληροφόρηση, μια κουτσομπολίστικη διάθεση και παραπολιτική. Πρέπει, λοιπόν, κανείς, όταν κρίνει μια εφημερίδα, να έχει υπόψη του τι σκοπούς αυτή εξυπηρετεί. Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι σε όλη του τη διαδρομή ο "Ρ" στάθηκε δίπλα στα προβλήματα των εργαζομένων, έπαιξε ένα ρόλο καθοδηγητικό. Είναι πιθανό να υπάρχουν κενά και παραλείψεις, αλλά δεν είναι αυτό το κύριο. Αυτή τη στιγμή, η κοινωνία και η εργατική τάξη έχει ανάγκη να διαμορφώσει ένα ιδεολογικό επίπεδο, που θα της επιτρέψει να αναλύσει τα προβλήματα και να τα αντιμετωπίσει από μια διαφορετική θέση. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, πιστεύω ότι ο "Ρ" σωστά παίζει το ρόλο του».

Ο Χ. Ματαράγκας, νέος εργαζόμενος και σπουδαστής, εξήρε την προσφορά της εφημερίδας, που δεν έκανε ποτέ εκπτώσεις, που και σήμερα διεκδικεί τον τίτλο της μοναδικής ελεύθερης εφημερίδας, σε μια εποχή που όλα είναι συνδεδεμένα με συμφέροντα, που διέπλασε προσωπικότητες και χαρακτήρες. Σημείωσε πως οι νέοι τιμούν το «Ριζοσπάστη», αναγνωρίζοντας πως εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων, πως είναι πολύτιμο στήριγμά τους. Οσο για τα περί «ξύλινης γλώσσας», συμπληρώνει πως πολλές φορές ακούει από νέους: «Ωραία η εφημερίδα, αλλά συνεχώς μιλά για αγώνες, να ασχοληθούμε και λίγο με τη ζωή» και ο ίδιος απαντά σ' αυτό: «Μα, με τη ζωή ασχολούμαστε για να εξασφαλίσουμε έναν καλύτερο κόσμο, αυτή τη ζωή αποτυπώνει ο "Ρ"».

Ο Αρνολντ, μετανάστης από το Κογκό, αντιπρόεδρος των Κογκολέζων στην Ελλάδα, θα μας πει πως από τα φοιτητικά του χρόνια ακόμα ξεχώρισε το «Ρ», τη μόνη εφημερίδα που μιλά για τους ξένους, για τα προβλήματά τους. «Στην εποχή της παραπληροφόρησης - τονίζει - ο "Ρ" στέκεται, βοηθά και λέει την αλήθεια. Γιατί καταλαβαίνει κανείς ότι τα συμφέροντα είναι πολλά και δε λένε την αλήθεια, ενώ ο "Ρ" λέει τα πράγματα όπως είναι, όπως ο κόσμος τα αντιμετωπίζει. Μιλά πολύ για τους μετανάστες και χτυπά το ρατσισμό».

«Δεν μπορώ να πω ότι είναι τέλεια, θέλει πολλή δουλιά», καταλήγει και προτρέπει φιλικά τους συντάκτες «να βελτιώσουν κι άλλο την ποιότητα της εφημερίδας».

Η Ισμήνη Παναγούλια είναι καθηγήτρια και σημειώνει πως «η συμβολή του "Ριζοσπάστη" στην έγκυρη ενημέρωση είναι μεγάλη, σε μια εποχή που επικρατεί μεγάλη σύγχυση. Προβάλλει όλα όσα αφορούν τους εργαζόμενους. Στηρίζει τους αγώνες τους. Περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν πάντα, αν και σε σχέση με παλιότερα υπάρχει βελτίωση και σήμερα αγγίζει περισσότερα θέματα, κάτι που το ζητά ο κόσμος. Οσο για τη γλώσσα του, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, αλλά δεν είναι ξύλινη, είναι η γλώσσα της αλήθειας».

Η Σαλώμη Πολυγερινού, εργαζόμενη μητέρα και μέλος της τοπικής Ενωσης Γονέων, πιστεύει ότι ο «Ριζοσπάστης» βοηθά τον καθένα να σταθεί σωστά σε ένα χώρο που έχει να αντιπαλέψει πολλές διαφορετικές απόψεις. «Η εφημερίδα - συμπληρώνει - αντιπροσωπεύει ένα κόμμα που είναι σε συνεχή πάλη με την κρατούσα ιδεολογία, σαν τέτοια εφημερίδα, είναι και πρέπει να είναι διαφορετική».

Εκτιμά, ωστόσο, πως αυτό δημιουργεί δυσκολία στον ευρύ κόσμο να τον πλησιάσει, στον κόσμο που έχει συνηθίσει το ευκολοχώνευτο, που έχει πάψει να διαβάζει, στον κόσμο που λέει «τίποτα δε γίνεται», γιατί δε βλέπει στα κανάλια ή τις άλλες εφημερίδες τίποτα απ' όσα γίνονται. Οπως, όμως, συμπληρώνει, η βελτίωση της εφημερίδας μπορεί να κερδίσει κόσμο. «Είναι αρκετοί - σημειώνει - που πέφτει μετά από χρόνια στα χέρια τους ο "Ρ" και λένε "α! έχει και αυτό κι εκείνο" και ξαφνιάζονται. Ο "Ρ" είναι διαφορετικός και γι' αυτό είναι καλός. Ας κάνουμε όλη μεγαλύτερη προσπάθεια για τη διάδοσή του».


Β. Ν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ